:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 232
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Прогнози

Васил Тончев, "Сова Харис": Служебен балотаж, а на него Стоянов срещу Първанов

Снимка: Александър Михайлов
- Г-н Тончев, можем ли да гледаме на президентските избори като продължение на парламентарните? - Много от процесите, които станаха, пряко или косвено се отразяват на тези избори, но те се по-различни. Например показателно е, че двуполюсният модел се разби и че само електоратът на СДС и БСП донякъде подкрепя своите избраници. Но твърдите електорати хем помагат, хем пречат на своите кандидати. Първанов е много силен партиен кандидат и вероятно ще надхвърли подкрепата, която БСП спечели на парламентарните избори. От друга страна, не взема гласове от центъра и това го прави неконкурентен за спечелването на изборите.
- Ще има ли балотаж и кои ще се явят на него?
- По-вероятно е да има балотаж. Включително служебен. Начинът на водене на кампанията доста разтревожи хората и може още повече избиратели да се отдръпнат от гласуване. Въпреки че Стоянов е с най-големи шансове, вероятно няма да гласуват над 50% от всички избиратели и ще се стигне до служебен балотаж. Стоянов е сигурен за него. Вторият в двубоя най-вероятно ще е Георги Първанов. Безспорно Богомил Бонев направи успешна стъпка в политиката, но все пак прагът е доста голям. Подкрепата, която има Първанов, е доста висока бариера.
- Кой губи повече от компроматите - Бонев или Стоянов?
- На пръв поглед печели Бонев, защото е срещу статуквото и всеки скандал би трябвало да размества пластовете, което той цели. От друга страна обаче, Бонев губи, защото компроматите прескочиха всякакви граници. Това ще доведе до отлив на избиратели и шансовете му спрямо Първанов за класиране на балотажа стават все по-малки. Вярно е също, че с компроматите Бонев взема гласове от Стоянов, но в същото време той губи и от собствения си електорат.
- За Стоянов обаче е много по-изгодно да се бори срещу Първанов на втори тур?
- Много е комплицирано да се каже. Защото пък иначе Стоянов би могъл да спечели още на първия тур.
- Какви са шансовете му за победа още на 11 ноември?
- Според последното ни изследване подкрепата за него е 54%, така че би могъл да спечели още на 11 ноември.
- Ще има ли и на тези избори неясноти и изненади с броя на избирателите?
- Не. За парламентарния вот в избирателните списъци бяха включени малко над 6,9 млн. души. Реално избирателите, които са в страната и биха могли да упражнят правото си на глас, са около 6,3 млн. Но има и хора в страната, които нямат право да гласуват. Това автоматично намалява избирателната активност. Ние я мерим на базата на хората, които реално могат да гласуват. 3,5 млн. според нас, т. е. 55% от хората в избирателните списъци, ще гласуват.
- Какво ще се промени за България, ако след изборите президентът не е досегашният?
- Досега няма български политик, който да е спечелил мажоритарно втори мандат. Фактът, че засега Стоянов е фаворит в надпреварата и може да спечели втори мандат, говори доста красноречиво за него. Критиките спрямо президента са главно от вътрешнополитическо естество. Като цяло мисля, че мандатът му е успешен и поне външнополитическата линия, която той следваше, би трябвало да продължи независимо кой ще е следващият президент.
- Какво ще се промени във вътрешната политика, ако спечели Стоянов, ако спечели Първанов и ако спечели Бонев?
- Мисля че няма да има големи сътресения и в трите случая, защото управляващите в момента са се отворили на всички страни. Но можем да очакваме завръщане към нормалния партиен модел, с многополюсна опонентна борба. Президентските избори могат да се окажат катализатор за завръщане към реално многопартийно политическо съперничество.


Прогноза на "Сова Харис" ---------
Преизчислени гласовеГласове от всички избиратели
Стоянов - 54%30%
Първанов - 20%10%
Бонев - 17%6%
Инджова - 5%
Ганчев - 3%
Берон - 1%
1805
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД