:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Живко Георгиев, "Галъп": Не е ясно Бонев или Първанов е на втори тур

Снимка: Александър Михайлов
- Имаше ли полза от предизборната кампания?

- Зависи за кого. С риск да прозвучи малко цинично - полза имаше. Българинът узна нови неща за качествата на политическата класа, за възможностите й да бъде адекватен изразител на всеобщите интереси. Това знание не ни прави щастливи. Печалбата е, че всеки загуби по някаква илюзия. Да, тази кампания имаше мощна просветителска функция. Отвори ни очите за неща, които подозирахме, че ги има, но не искахме да вярваме, че е така.

- Отрази ли се т. нар. компроматна война?

- Тя свърши точно това, за което говоря. В нея бяха примесени откровени лъжи с частични истини. Има от този тип правдоподобие, което е най-големият враг на истината. Ако тези неща са истински, държавните институции, до които са се докосвали кандидатите, явно не са си вършили работата 4-5 години. Ако това са лъжи, пък става ясно за какви цели са използвани специалните служби и полицията.

Ако компроматите имат някакво отражение върху изборите, то вероятно ще е в две посоки. Първо, те ще откажат значителна част от гражданите от правото им да избират. Едва ли избирателите ще бъдат повече от 50-55%. Ако бъдат въобще толкова, то ще се дължи на факта, че се заражда омерзение, гняв, а гневът може да накара хората да гласуват.

- Ще има ли втори тур?

- Нарастват шансовете да има втори тур, аз ги оценявам към 80-90 на сто. Големият предварителен фаворит Петър Стоянов най-много загуби от този стил на борбата. Защото от всички кандидати той в най-голяма степен олицетворява политическата класа и държавата, както и начина, по който те служат на гражданите.

Поне за мен до последния момент няма да бъде ясен кой ще бъде втори в класирането - Първанов или Бонев. Защото дори през оставащите дни този стил на "разясняване на отношенията" ще продължи. Имаше моменти в предизборната борба, когато преимуществото бе за Бонев. След прословутия дебат изглеждаше, че Първанов ще спечели заради отсъствието си. Тогава той повиши шансовете си. След изявата на БСП с компроматите срещу Бонев става ясно, че и тя не пожела да бъде изключение от тази игра. Това отслабва малко левия кандидат, така че в момента абсолютно всичко е възможно да се случи при конкурирането между Бонев и Първанов.

Има и други неясноти. Не е ясно как ще се отрази новата роля на Софиянски. Почти съм сигурен, че предстоят и доста съществени медийни изяви на основните конкуренти. Те могат да доведат до провал, но могат и да подобрят техните шансове. В нормални условия това са пренебрежими фактори, но в момента разликите в резултатите са по-скоро в рамките на статистическите грешки.

- БСП винаги е успявала максимално да мобилизира електората си на първи изборен тур. Успява ли и сега?

- БСП и в момента демонстрира най-мобилизирания електорат, но това е електоратът от равнището на парламентарните избори през юни. Това не е целият потенциал на БСП. Струва ми се, че има възможност за допълнителна мобилизация в соцпартията.

Има и друг проблем, който засяга не само кампанията на Първанов, а и на останалите кандидати. Нещата се усложняват от факта, че самата кампания съвпадна с грандиозен информационен шум на равнище масово съзнание, провокиран от съвсем други реалности - далеч по-свързани с всекидневието на хората като цените на тока, на газа, данъците и т. н. Разходете се по улиците и ще видите, че хората си говорят за това, а между това може да се вклини и гневен коментар за поредния дебат.
818
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД