:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 169
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Идеи

Висше образование на кръстопът

3-те проекта за нов закон за висше образование предвиждат по-голяма автономия срещу повече отчетност
Снимка: Архив "Сега"
Публична тайна е, че висшето ни образование е изправено пред множество задънени улици. Според експертите пътят към по-добри резултати може да се отвори с цената на повече автономия и отчетност.
Разделяне на академичното от административното управление, повече автономия срещу контрол и отчетност, финансова и академична дисциплина за студентите.

Това са общите акценти в подготвените 3, независими един от друг, проекта за нов закон за висше образование. 4-ти проект в момента пише и просветното министерство. Експертите на МОН ще стъпят на вече готовите текстове в опит да разработят дългосрочна стратегия за развитие на висшето образование.

Готовите проекти - на доц. Анастас Герджиков, на екип около бившия зам.-министър проф. Камен Велев и на екип около проф. Пепка Бояджиева, дават добра възможност да се разграничат безспорните и задължителни промени, които трябва да се направят в сектора.

И трите проекта например ограничават значително ролята на Народното събрание при откриване на нови висши училища. Намесата на държавата при откриване на по-малки структурни звена като катедри и факултети се премахва напълно, а университетите получават по-голяма свобода да решават как да ги структурират. Тази автономия се изплаща със затегната отчетност - изисква се задължително обявяване на резултатите от вътрешна оценка на качеството, на изпълнението на годишните планове, бюджети и др.

Дава се и по-голяма икономическа свобода на държавните вузове. Проектът "Герджиков" предвижда собствеността да се деактува от публична в частна държавна. По-голяма свобода се дава и при определяне на таксите. Между проектите съществуват обаче и немалко разлики. Вестник "Сега" реши да представи част от залегналите ключови механизми в тях.







Проектът "Герджиков"

СТАТУТ И ОТКРИВАНЕ

- Висше училище /ВУ/ се открива въз основа на защитен пред Националната агенция за оценяване и акредитация /НАОА/ проект. При положителна оценка се регистрира в съда по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Следва вписване и в Централния регистър на юридическите лица, извършващи дейност в обществена полза, с цел да се осигури прозрачност на набирането и разходването на средствата.

- ВУ се закрива чрез съдебна процедура по искане на учредителите или държавата (при драстични нарушения на закона за висшето образование, при 2 отказа за акредитация, при финансова несъстоятелност).



СТРУКТУРА

ВУ решават въпросите на структурата и управлението си автономно, със своя устав. Органите за управление трябва да включват - общо събрание, управителен съвет, ректор, академичeн съвет, студентски съвет, контролен орган.



ОЦЕНЯВАНЕ

За заемане на длъжност в държавната администрация е необходимо полагането на държавен изпит. 1/2 от изпитната комисия се назначава по жребий от националния експертен състав, отговарящ за докторантурите, 1/2 - по жребия от списък с представители на държавната администрация.



ПРИЕМ

- Държавната субсидия се разпределя чрез студентски ваучери. На студентите, вече получили подобно или по-високо образование, ваучери не се предоставят.

- Местата за прием в дадено професионално направление се определят на всеки 4 години от НАОА за цялата страна. В рамките на този общ брой на всеки 4 години се определя и капацитетът на отделните вузове. Кандидат-студентите полагат изпит в желания ВУЗ, ако такъв е предвиден.

- След всеки завършен семестър студентът има право да се премести в друго звено на същия ВУ или в друг, включително да смени професионалното направление. При необходимост се полагат допълнителни изпити. Ако това доведе до удължаване на определената продължителност на обучението, студентът заплаща сам просрочения период.



ФИНАНСИ

Университетите определят сами таксите за обучение. Ваучерите са еднакви по професионални направления, но могат да тежат различно за отделните университети в зависимост от различни показатели за качество.





Проектът "Велев"



ОТКРИВАНЕ И ЗАКРИВАНЕ

При създаване на ВУ не се иска становище на НАОА. МС преценява сам целесъобразността за създаване на ново ВУ, защото това е елемент от регионалното развитие на страната. Задължителната институционална акредитация се премахва. НАОА акредитира на всеки 5 г. професионалните направления.



УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНО НИВО

Към МОН се създават два консултативни съвета. В Съвета за висше образование /СВО/ влизат лица, предложени от Съвета на ректорите, студентските съвети, синдикални и научни организации, стопански сдружения. СВО участва в разработването на стратегията за развитие на висшето образование. Съветът за финансиране на висшето образование включва представители на МОН, МФ и Съвета на ректорите. Членовете на НАОА се избират от МОН и Съвета на ректорите.



СТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ НА ВУЗ

Регламентира се само най-високото ниво: общо събрание, настоятелство, академичен съвет, ректор, помощник-ректор (мениджър). Настоятелството се състои от 7 до 9 души, които не са в трудово-правни отношения с ВУ (например: 3-ма души, посочени от МОН; 4-ма - от Академичния съвет /АС/, 2-ма - от браншови организации). До конкурса за ректор се допускат външни на вуза лица. АС номинира до 3-ма кандидати чрез таен избор. Настоятелството избира 1 и го предлага за назначение на министъра.



ПРИЕМ

Приемът на бакалаври се извършва въз основа на матурите. До въвеждането им държавата организира национални писмени изпити по направления на висшето образование. Определят се максималните бройки по професионални направления общо за страната и по ВУ, класирането се извършва централизирано според желанието на студентите. Платените магистратури се премахват. Задочната и дистанционната форма на обучение са изцяло платени.



ОЦЕНЯВАНЕ

Основната форма на проверка е писменият изпит. Студентът има право да види работата си. Устните изпити са открити, провеждат се пред комисия от поне 3-ма души, води се протокол. Допускат се не повече от 2 явявания по една и съща дисциплина, трето по изключение.



ФИНАНСИ

Държавата определя само горната граница на семестриалните такси. При получаване на второ висше образование, удължаване на срока на обучение по вина на студента (отвъд гарантираното право за прекъсване) и за придобиване на II специалност студентът плаща пълната издръжка. Бюджетът на ВУ се съставя за 3 г. напред.



Проектът "Бояджиева"



СТАТУТ И ОТКРИВАНЕ

ВУ според собствеността са държавни и недържавни - религиозни, общински. Държавните ВУ се разкриват с решение на НС след оценен проект от НАОА. Недържавните се откриват след оценка на НАОА. Изнесеното обучение в центрове и филиали се забранява. ВУ се закриват, ако грубо и системно нарушават закона; имат 2 отказа за акредитация; по воля на учредителя; при обединяване с друго ВУ. Учредителят може да иска закриване и при спад в приема на студенти под 80% от капацитета през 3 поредни години, както и при натрупване на пасив, надхвърлящ годишния бюджет.



СТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ

ВУ определят и разкриват автономно структурни звена. Създава се нов орган, задължителен за държавните ВУ - управителен съвет. Състои се от 5 до 9 членове, в зависимост от броя на студентите. Председател е ректорът. 1/2 от останалите членове се определят от МОН, 1/2 - от АС, поне 1 от номинираните в двете групи е представител на работодателите. УС отговаря за стопанските въпроси. АС се произнася по учебни и научни въпроси. Ректорът се избира с таен вот от ОС.

Към МОН се създава Съвет за висше образование. МОН и Съветът на ректорите излъчват по 2-ма членове от всяко професионално направление. Кой да бъде избран при номинираните от МОН, решава Съветът на ректорите, и обратно. По същия ред се избира съставът на НАОА. В СВО се включват и представители на други министерства.



ФИНАНСИ

ВУ могат да развиват предприемаческа дейност. Тези приходи не се вземат предвид при определянето на субсидията, ако ВУ ги използва за изпълнението на основните си задачи. Търговски дружества се основават, ако съгласно бизнес плана им дейността ще стане печеливша в срок до 3 г., а дефицитът ще се финансира със собствени приходи. Търговски дружества с дейност обучение не се разрешават.

За бакалавърската степен държавата определя броя на студентите по професионални направления, като въвежда 2 класа издръжка - пълна и частична (50%). Извън този брой всяко държавно висше училище набира студенти платено обучение съобразно признатия при акредитацията капацитет. Така във ВУ постъпват 3 групи студенти - със 100% издръжка, заплащащи само държавна такса, с 50% издръжка - покриващи сами останалите 50% и таксата, и изцяло платени. След всяка академична година ВУ актуализират състава на групите студенти в зависимост от успеха им. Втори вариант - право на субсидия имат и частните училища.





Страницата подготви ТАНЯ ПЕТРОВА
2425
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД