:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колко е важно да бъдеш президент

Най-малък ефект върху политическото статукво ще има, ако Първанов победи, без да участва Борисов
Снимка: "Сега"
Декември 2001 г. Георги Първанов отскоро е избран за президент. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов сърдечно го поздравява. Пет години по-късно преизбирането на Първанов пряко зависи от това какви политическия действия ще предприеме Борисов.
Месеци наред преди президентските избори политици и наблюдатели са втренчили взор в тях, сякаш са абсолютният пъп на политиката и всичко останало изглежда дребнаво. Донякъде съвсем оправдано - в президентските избори правещите и коментиращите политиката виждат изгоден кредит, с който да съживят политически декапитализираното настояще. За все повече губещата почва под краката си БСП те са начин да се задържи на власт и да съхрани коалицията. За дясната опозиция изборите са надежда за измъкване от електоралното блато, без това да става чрез взаимно стъпване по главите. За настоящия президент - задача за доказване пред себе си и пред историята, че случайността може да стане закономерност. А наблюдателите, подобно на застаряващи мъже, които винаги подхващат разговор за казармата, е най-лесно зациклят ли останалите политически теми, веднага да сложат изборната на тигана.

В трескавата суетня около предизборните продукти всички забравят за действителните питателни стойности на гозбата. Забравят за парадните правомощия на държавния глава, пренатоварени същевременно с легитимност от прекия вот. Забравят и за луксозния му паж - вицепрезидента, заличаването на когото като длъжност не бе удостоено дори и с плах опит в някоя от многобройните козметични поправки в конституцията. Впрочем интересно ще бъде социолозите да зададат открит въпрос в националните си проучвания,



как се казва настоящият вицепрезидент,



а позналите верния отговор да посочат нещо отчетливо, с което са го запомнили в тия 5 години.

Разбира се, има и солидни контрааргументи срещу восъчната представа за президента: че той е самостоятелен политически субект и въпреки слабите си правомощия, с високия си институционален ореол на първи в държавата и с най-високата си демократична легитимност на единствения, избиран пряко с толкова много гласове, може чувствително да влияе върху политиката; че разполага с немалка задкулисна власт, особено като чете докладите на спецслужбите и се произнася по редица важни назначения; че винаги може сравнително лесно да опази политическия си капитал от цикличните хиперинфлации, в които се давят правителства и партии, защото само президентства, но не управлява. Всичко това обаче не е достатъчно оправдание за повсеместната фиксация върху президентския вот наесен.

Най-голямото оправдание за огромните очаквания към президентските избори е в това, че те винаги са били



флагманът на една голяма

политическа промяна



След като поста зае първият демократично избран президент Желю Желев, СДС спечели през 1991 г. парламентарните избори "с малко, но завинаги". След като Петър Стоянов стана държавен глава в края на 2006 г., ОДС победиха с много и пак завинаги. След като през 2001 г. Първанов спечели, БСП, която уж завинаги бе отстранена от власт, бавно и с не толкова много се домогна до нея през 2005 г. Дали сега иде следващият цикличен разлом?

Въпросът не е само в това, че конфигурациите преди вота и неговите резултати могат да бъдат катализатор за запазване, освежаване или пълна смяна на управляващото мнозинство. По-големият въпрос е дали те ще се превърнат в генерално сражение за преструктуриране на партийната система изобщо, или основните играчи ще се опитат да го отложат или изобщо избегнат. Шансовете за всяка от двете възможности засега изглеждат изравнени.

Социолозите вече твърдо номинират като втора политическа сила, с потенциал да расте, неродената още политически формация ГЕРБ. Доста желан от хората за президент е и най-рейтинговият човек в страната Бойко Борисов. Засега той казва, че няма да се кандидатира за държавен глава, че ще подкрепи Първанов, стига да се откаже от тройната коалиция и обещае предсрочни избори след влизането ни в ЕС, и че ще се бори за собствено парламентарно мнозинство.

Големият въпрос пред Борисов е дали завземането на властта минава през спечелването на президентския пост. А това е въпрос дали ако о.з. генералът се яви първо на този вот, няма да прегори и дали ако го пропусне, няма да изтлее. Защото силата на яркия популистки заряд зависи от балансирането между постоянната висока скорост и чакането да му дойде времето. Изглежда, освен ако не го прави за заблуда на врага, Борисов бяга от генерална битка, защото не е сигурен



дали за него тя ще е

Аустерлиц или Ватерло



Ако спечели срещу Първанов, Борисов има шанс да печели и още. Но ако загуби, вече ще е достигнал политическия си Еверест и ще започне бързо да слиза. Същият ще е резултатът и ако победител над Първанов и Борисов се окаже десен кандидат.

Ако Борисов не се яви, а десните успеят да излъчат общ кандидат и той надделее над Първанов, това ще е началото на друг голям политически поврат. Със или без подкрепата на генерала, оттук насетне десните ще имат шанс за самостоятелен възход. И няма да имат никакъв интерес да си партнират с ГЕРБ срещу БСП, защото ще растат за сметка на пасивните и отишлите при генерала, а не за сметка на БСП.

Най-малък ефект за политическото статукво ще има, ако Първанов победи десен кандидат, а Борисов не участва. Победата му ще има само временно оздравяващ за БСП и за коалицията, ако тя застане зад него, ефект. Но ще тласне към единодействие ГЕРБ и десните за предсрочен парламентарен вот. А о.з. генералът, ако не е изтлял дотогава, вероятно вече ще е първа политическа сила.

С две думи, доколко значима ще е президентската институция при следващия държавен глава, ще зависи до голяма степен от това дали тя е спечелена в епична битка с равностойни противници, или е завоювана само с маневри.
23
2992
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
29 Май 2006 22:02
уф, стига ве, пак първанов, не става, нали прехода свърши, той беше от преходните лица на прехода, трябва някой нов, с идеи за бъдещето, не пазач на статуквото
29 Май 2006 22:46
Тъй като ми е безкрайно гнусно и скучно да чета статии и да гледам предавания по тв в които се споменават с рекламна цел кръсника на настоящото правителство, пръв приятел на доган, наградил него и безброй други ченгета от дс и бандити с орден стара планина от една страна, и мутрата - популист - пожарникар - медиен балон и любимец на журналята - пръв ученик на бай-тошо - пенкелер изказващ се "компетентно" по всички теми и врящ си носа навсякъде кмет на софия, който мноого уважава доган, първанов, "царя" и бай тошо, само прегледах отгоре отгоре този "анализ" и се спрях на следното изречение накрая:

"А о.з. генералът, ако не е изтлял дотогава, вероятно вече ще е първа политическа сила."


Журналя, може ли един човек да е "политическа сила"? Знаете ли какво значи "политическа сила"? Ако не, не ви ли е срам да пишете "анализи" във вестниците? И още един въпрос с повишена за вас трудност: о.з. генерал ли е тоя или о.з. комисар, а?
29 Май 2006 23:09
Преди не много време май четох нещо съвсем подобно – само че ставаше дума за “Атака” и Сидеров...
30 Май 2006 00:24
От устата ми го взе..
30 Май 2006 00:37
КОЕ ?!?
30 Май 2006 00:46
Аман от поръчкови матрЯлчета!
30 Май 2006 00:54
Първанов, след като подкрепи агресията на САЩ и се извъртя като фурнаджийска лопата, заслужава един здрав шут отзад.
30 Май 2006 01:09
Абе шмугари и терикати, казах ви - нема да е тоя Президент, освен ако опоненти и претенденти не бъдат една медуза, един охлюв, едно лайно, една въшка, един плъх, или самият Иван Йорданов Костов!
30 Май 2006 01:47
А още по-важно е да отиде във външния си клозет у пернишко и да не излаза от тамо
30 Май 2006 02:05
Стоянов, Костов и Надежда са политически трупове
Петър Стоянов, Иван Костов и Надежда Михайлова са политически трупове. Те вече са управлявали, обществото ги е отхвърлило и няма никаква надежда повече от няколко процента беззаветно верни хора да гласуват за тях. Това заяви вчера историкът Божидар Димитров, цитиран от електронното издание "Експресбг". Според него, тези политици нямат десен проект за развитието на страната. Затова е немислимо кандидат на десницата да спечели предстоящите президентски избори, смята Димитров.
Онзи ден се разсмях, когато чух как Петър Стоянов поиска от Бойко Борисов да покаже, че е десен политик, като подкрепи десен кандидат президент, каза шефът на Националния исторически музей. А самият Стоянов с какво ще докаже, че е десен политик? Къде е десният проект за развитието на България? Да си сложиш етикет "десен", не означава, че си такъв, категоричен бе Божидар Димитров. Очевидно обаче те смятат, че е достатъчно и се чудят защо хората не тръгват след тях, поясни той. Костов и Стоянов използват леви лозунги, защото прекрасно знаят, че като социално положение 70-80% от електората им е ляв, добави Божидар Димитров. По думите му Петър Стоянов се е провалил като президент, не само защото е върнал "Паисиевата история". Един български държавник не би отнел от народа си най-ценната му реликва, още повече че никой не я искаше, подчерта Димитров.

30 Май 2006 02:08
Абе Пара
Ти откри че у работеща хладилна камера с минусови ниски температури водата стае на лед
30 Май 2006 02:10
Я
на снимката и МОМАТА
Я каква се е нахилила
Айде и нейното досиенце моменс ко
30 Май 2006 08:24
Ако туй, ако онуй! Ала , бала!Бля, бла! Политическите партии да търсят нови лица, а не със старите муцуни, лъснали от мазнотия, да ходим на избори.Няма ли достойни люде в тази държава бе? Няма ли един неизцапан, свестен човек, мъж или жена?
Няма ли един родолюбец, патриот, който без корист да служи на тези дето ще го изберът? Няма ли еди който да милее за хората и родината си?Абе няма ли един нормален политик, общественик, ерудиран и отговорен професионалист. За тези дето сега ги сочат , като евентуални кандидати, аз няма да гласувам! Моето семейство също! А който не е наясно с кирливите ризи на "кандидатите" ще го "светна", в дружески разговор! Но тези който искат да са заблудени, който си мислят, че нещо ще се промени избирайки- Борисов , Първанов, Стоянов и пр.не може никой да им помогне.
30 Май 2006 10:41
След като Петър Стоянов стана държавен глава в края на 2006 г.,
Страхотно! СЕГА са станали и пророци!
30 Май 2006 11:13
Според мен Първанов няма да бъде избран защото предаде интересите и чувствата на българите с позицията се срямо базите и САЩ. БеБе е подготвян от казионните партии и дебело платен в медиите за да му се прави реклама, но мисля че българите въпреки всичко не са идиоти. Времето на чалгата почти мина но все пак може да има изненада. За мен БеБе е чалга човек.
Пак ще предложа д-р Михайлов от ДСБ. Очаквам, както се бяхме уговорили преди време всеки да предложи по нещо и да обсъдим.
30 Май 2006 11:18
ЗИТО, прав си, но нищо няма да се промени и няма да отиде нито свестен човек, нито свестен мъж или жена в политиката, докато не се получи адекватно възнаграждение за тези хора. В момента получават някакви си 800 -900 лв и ти от тези хора ще очакваш работа .. Нищо подобно! На тях просто им казваме - Крадете ни! Само за сравнение, някакъв шеф на някакво предприятие вземал 40-60, 000 лв месечно. Да го оставим това, но в реалния бизнес 5000 лв, че и повече са добра заплата за мениджър, а те 800 ... Въобще системата ни е объркана. От друга страна, в цивилизования свят хората отиват в политиката след като са забогатяли, тук, те отиват за да забогатеят. Неприложимостта на този модел у нас е, че тук забогатяха мутри и ченгета и то по нечестен начин. Ако и те се набъркат в политиката, ще стане страшно .. Въобще объркана работа .. по български.
30 Май 2006 11:23
Здрасти ТАПА,

Понеже аз бях повдигнал въпроса за кой друг, ще се включа в обсъждането. Д-р Михайлов като че ли не е лоша кандидатура, но дали е разпознаваем от по-голямата част от населението? Аз лично нямам много впечатления от него, освен от епизодичните му появявания по ТВ ... Не знам .. Просто се колебая ...
30 Май 2006 11:36
Ох, никак не ми се иска да го изричам на глас, но твърде е вероятно новият президент да се казва Ахмет Доган.Просто защото само неговият електорат ще излезе на избори.Повече от останалите-погнусени и омерзени ще "отидат за гъби"!!!

30 Май 2006 12:38
Тапа, Килватер, д-р Михайлов бива, но защо не и Мишо Константинов? Може да е по-приемлив за повече хора.
30 Май 2006 13:35
дъртреалист, мисля дори, че Константинов е наистина по-добрия вариант. Мен лично ми прави добро впечатление ... добре говори и е ерудирана личност ... Не се сещам дали е от някоя партия, но ми се струва, че по убеждения е десен. Нека някой да влезе в ролята на адвоката на дявола и да каже нещо против ... Все пак да чуем и песимистите.
30 Май 2006 15:43
каквито и теории да вадите, Доган ще избере президента

достатъчно е да си организира автобусите

а и за Параванов ще си идат да гласуват бетонните глави, ако ще и ******
30 Май 2006 17:37
Приятели, и това предложение е добро. За мен най-важното е да излезем от това блато от лъжи, престъпления и липса на морал. Никога през живота си, поради естеството на работата си /работя непрекъснато с всякакви чужденци/
не съм бил националист. Но това което става на Балканите и в Б-я ме накара да прогледна. Когато са ми казвали предимно европейци, че ислямистите не са стока не съм им вярвал за съжаление. Мисля, че ако успеем да премахнем чумата ДПС , нещата полека-лека ще се оправят.
30 Май 2006 19:08
Килватер, на много погрешен път си - никаква заплата няма да спре политик от кражба. Все пак не може да получават по 1 милион евро месечно... президента на Щатите е на 100-150 хиляди долара ако се не лъжа...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД