:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Абсурдната концесия за водата на София

Рехабилитацията на ВиК системата на столицата е напълно занемарена
Снимки: Архив "Сега"
Бившият столичен кмет Стефан Софиянски, който сключи договора със "Софийска вода", обичаше да показва на медиите кои обекти в града ще бъдат ремонтирани от фирмата концесионер.
Едва ли вече има столичанин, който да не е разбрал, че фирма "Софийска вода" не изпълнява основни ангажименти, поети с договора за концесия от октомври 2000 г. Става дума обаче за ключови фактори, които осигуряват надеждното стопанисване и експлоатация на ВиК системата на града. Изминалите вече повече от пет години изобилстват с неиздържани от инженерна гледна точка решения и с драстични нарушения на договора. Всичко това води както до продължаваща загуба на вода, така и до влошаване на техническото и технологично състояние на водопроводната и канализационната система.

През изтеклия период



загубите намаляват само с 2%,



тоест от 64 на 62% от подадената вода. Поетият ангажимент в договора е тези загуби да бъдат намалени до 32% до края на 2006 г. Това драстично нарушение на концесионния договор води до ежегодно разхищение на повече от 80 млн. куб. м ценен ресурс, който би трябвало да оводнява Искърското дефиле и поречието на р. Искър в Северна България.

Затова не е чудно, че "Софийска вода" системно надвишава отпуснатите от Министерството на околната среда и водите годишни лимити за водопотребление. За периода 2001 - 2004 г. това надвишение е почти 50 млн. куб. м.

Впрочем на 9 август 2005 г., дни преди края на мандата си министър Долорес Арсенова коригира без никаква обосновка лимита за водопотребление на София за същата година. МОСВ издава разрешително, с което го увеличава от 212 млн. на 238 млн. куб.м. Увеличението е изисквано от "Софийска вода" и е наложено на екоминистерството с активното съдействие на заместник-кмета на столицата Минко Герджиков, който с писмо от юли 2005 г. иска увеличение на лимита. А само два месеца по-рано г-н Герджиков е подписал съвместно със "Софийска вода" ревизиран инвестиционен план, в който като подаден воден обем за същата 2005-а е фиксирано абсолютно неправдоподобното число от 130 млн. куб. метра.

Напълно е



занемарено рехабилитирането на ВиК системата



на София. За изминалите 5 години са подменени не повече от 40 км от водопроводната мрежа, което е едва около 1% от общата й дължина. За сравнение - концесионерът на Букурещ за приблизително същия период е вложил 135 млн. евро, главно в рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежи на града, като е разширил първата с 30 км. И е успял да намали загубите на вода с повече от 15%.

В София фирмата концесионер е провела само 17 инженерно издържани теста за откриване на течове в отделните водомерни зони. Макар и извършени професионално, те не са доведени до край - само е регистрирано наличие на значителни загуби на вода, но без да бъдат открити и отстранени. А нали това всъщност е смисълът на тестовете! Само че отстраняването на течовете е свързано с влагането на значителни инвестиции...

Фирмата концесионер претърпя провал и с разработването и представянето на стратегически хидравличен модел. Такъв се появи през април 2003 г., но заради некомпетентното инженерно прилагане на софтуерния продукт моделът се оказа абсолютно непригоден на практика. Може би затова той и до момента не е приет от столичната община.

Отдавна е изтекъл срокът - октомври 2004 г., за разработването на подробни хидравлични модели за работата на водоснабдителната и на канализационната системи на София. И към момента те са в крайно незадоволителен стадий на разработка, като постоянно се търсят аргументи за тяхното отлагане.

Проблемът тук е, че на практика е немислимо една сложна инженерна система да се управлява надеждно и да функционира ефективно, ако липсва подходящо моделиране на работата на нейните отделни елементи.

Като следствие от това изоставане, както и в резултат на грешно разбрани икономии от монтирането на мерни устройства, водопроводната мрежа на столицата вече работи изцяло като разклонена. Въпреки че тя е проектирана и до 2000 г. е експлоатирана като модерна сключена мрежа. Резултатът е, че редица основни радиални клонове са изключени от работа и са превърнати в огромни утаители, което създава опасност от



влошаване качеството на питейната вода



за включените към тях ползватели.

По най-неподходящия и неиздържан от инженерна гледна точка начин се осъществява и подаването на вода за сателитните селища от северозападната част на софийското поле. Тези селища се захранват от резервоара "Колежа" чрез тръбопровод с дължина над 30 км. Естественото им захранване трябва да се осъществи от резервоар "Модерно предградие", което може да стане само с едно незначително разширение на III ринг на водопроводната система.

Крайно неефективна е работата на основните резервоари на водоснабдителната система на града - използва се едва 5 до 25% от техния акумулационен обем. Това разстройва технологичния режим на системата и натоварва допълнително пречиствателната станция за питейни води, което води до неефективното й функциониране.

Канализационната мрежа на столицата продължава да бъде слабо проучена. С години изостава заснемането на работата на основните колектори и на разположените по тях дъждопреливници. Изобщо не се изпълнява ключово изискване на един от анексите към концесионния договор между столичната община и "Софийска вода" - да бъде установена надеждна зависимост между водопотреблението и канализационния отток.

Напълно занемарено е установяването на количеството инфилтрационен поток към колекторите на канализационната мрежа, който значително затруднява работата на пречиствателната станция за отпадни води "Кубратово". Същевременно все още текат процедурите за осигуряване на депо за утайките на пречиствателната станция, чийто обем е около 10 000 т на година. Наличието на депо е основно задължение на концесионера, а липсата му е в състояние да създаде проблеми, съизмерими с тези за отпадъците на столицата.



Утре очаквайте - защо ревизираният през миналата година инвестиционен план е неизгоден за софиянци и как да постъпи общината.





* Проф. Маринов е бивш зам.-министър на околната среда. Преподава хидрология в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Бил е консултант на "Омонит" - фирмата, която бе упълномощена от Столичната община да наблюдава изпълнението на концесията за водата на София.
Снимка: Александър Михайлов
30 август 2001 г. "Софийска вода" открива център за услуги в жк "Надежда 1". Няколкото офиса за работа с клиенти така и останаха единствената полза за потребителите от факта, че ВиК системата на столицата се управлява от частна фирма.
Снимка: Вера Петкова
За повече от пет години "Софийска вода" почти не успя да намали нивото на аварийните течове на водопреносната система на столицата.
22
3460
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
29 Май 2006 22:12
Потресаващи разкрития за “Софийска вода”
Традициите на британския колониализъм Натиснете тук
........
Плащаме банкети със сметките за вода
Шопска салата и ракия записани като инвестиции, откриха одитори
........
68 000 лв. заплата получава на месец изпълнителният директор на "Софийска вода" Кевин Старлинг. Годишно той взима 816 000 лв. Отделно дружеството му наема къща за 2200 евро месечно. То покрива всички сметки за дома на семейството му в София и плаща образованието на децата му.
.......
На пълна издръжка от "Софийска вода" са и останалите 8 чужденци в дружеството. Техният фонд работна заплата е 5, 3 млн. лв. Само финансовият директор взима 52 800 лв. заплата. Чуждестранните експерти получават между 24 800 и 35 200 лв. Останалите 1700 души в компанията взимат общо 9 млн. лв. годишно. Фантастичните суми за квартири, парно, ток, вода, храна и дори кръчми се представят като инвестиции. Софиянци ги плащат, защото са включени в цената на водата. Натиснете тук

29 Май 2006 22:22
Колко пъти съм го писал...
Ето го сега и като Официален документ

Редактирано от - Doctora на 29/05/2006 г/ 22:23:32

29 Май 2006 22:57
Не е ли време вече да се “осветяват” конкретни имена? Зам.кметът Герджиков – добре. Софиянски е подписал – ясно. Но договорът не са го писали тези двама господа. Къде са имената на всички, които са имали някакво отношение към съставяне на договора? Кои юристи са го проверили? Обсъждан ли е в градския съвет, кои са били против подписването му и кои са го защищавали?
Хайде стига толкоз анонимност!
А защо трябваше да бъде дадена на концесия водата в София изобщо не питам!..
29 Май 2006 23:03
Това са на Софиянски и неговите подчинени бакиите.
Имаше един заместник-кмет, забравих му името Гечев ли беше, какъв беше, сега е подсъдим. Въпреки, че "Софийка вода" има PR отдел, тя плаща огромни суми на PR агенцията на този мошенник.
29 Май 2006 23:22
Па да не ви разправям, че има още блокове, които се третират на общ водомери комшиите се трепят един друг, без да могат да съберат парите и да носят цялата сума накуп на монополиста. Тва по една наредба от 1975 година.Нова нема нарочно.
Ррррррр у стадото мама ви мръсна и туземци.

_____________________________________
Кво искате от общество, чиито пастири са или доносници, или вербовчици.
29 Май 2006 23:38
Графе, договорът е подготвен юридически от две фирми срещу 2 000 000 евро. Едната е ПрайсУотърХаус, на другата няма да и пиша името, че един митничар пак ще забълнува за клевети относно най-светлата европерсона на България.
30 Май 2006 00:20
Така нареченото "Обществено-Частно-Партнйорство" (PPP's) дава много добри резултати в Англия и е пример за цяла Европа. В България обаче то не работи и е законен параван за нагъл и безпардонен пладнешки грабеж, какъвто между другото ще е и бъдещото ни членство в ЕС.
30 Май 2006 00:49
Благодаря, Heat!
Добре сме си платили да ни постелят мекичко...
30 Май 2006 01:39
мамицата им нагла смукожадна
дано се изпържат сички в софийска вода
.
не четох дали тоалетната артия е вписана като нвестиция
30 Май 2006 01:55
Това драстично нарушение на концесионния договор води до ежегодно разхищение на повече от 80 млн. куб. м ценен ресурс, който би трябвало да оводнява Искърското дефиле и поречието на р. Искър в Северна България.

И ТОВА е написано от хабилитиран тъпанар, много години по-късно... Сигурно е поредният дехидролог, който ще оводни Искърското, и всички други дефилета..
Байгън
30 Май 2006 08:42
Някой в състояние ли е да обясни убедително за какво са ни концесии, при които чужденците на практика не влагат и лев собствени средства, а само събират пари от аборигените, с част от които работят, а другата присвояват под формата на заплати (вероятно и печалби). За 10 г. тези 8 души английски колонизатори получават само като заплати 53 млн. Ако на тяхно място си бяха българи с по 1000 лв. заплата, срещу числото 53 млн. щеше да стои числото 0, 96 млн. Представяте ли си колко километра водопреносна мрежа в София можеше да се подмени с тези грешни пари.
Апропо, може ли някой да ми посочи поне една успешна концесия в БГ, защото нещо не се сещам.
30 Май 2006 09:02
Тук има и една друга любопитна тема:
Защо възпитаните европейци, когато дойдат в България за туризъм или бизнес, започват да се държат като хуни и варвари? Като при това имат чувството, че са извън всякаква юрисдикция.
Ще ми се някой да обобщи фактите.
30 Май 2006 09:04
Проблемът е толкова голям, че не се надявам скоро някой да постави по-малкия - проблемът със собствеността на измервателните уреди, наречени водомери. Аз имам четири. И на всеки 5 години трябва да ги откачвам, да ги нося на техниците им, за да ги проверяват дали отчитат точно. Пълно противоречие с търговската логика. Когато някой ми продава нещо - измервателният уред е негов, на търговеца. Електромерът е на енергото, топломерът в абонатната станция е на топлофикацията, уредът, който отчита телефонните ми импулси е на БТК, везната е на магазина, а кантарът на пазара е на чичото от село, който ми продава картофите си.
30 Май 2006 09:25
Всичко за казване е отдавна казано+
Преживянето за кравите+
Действията за хората+
Диоген напразно се разхожда с фенера по форумите и в кръчмите и въобще из България+
30 Май 2006 09:38
За никога неразбралите кой им е срал в гащите да поясня, че мътните води винаги ще привличат мераклии за ловене на шарани.
.. и както е очевиндо - успешно
30 Май 2006 10:41
Има едно филмче: "The Corporation" се казва. Не съм привърженик на робовладелския строй и феодализма... но Коритаров ми е виновен и ще си трая.
30 Май 2006 19:15
Има нещо показателно, че договорът за концесия на Sofia Water e възложен на Price Water House Coopers.
30 Май 2006 19:16
Змей, едно време по "Работническото дело" много плюваха неоколониализма, че изсмуквал жизнените сили на народите от третия свят... е, дойде време и софиянци да се запознаят отблизо с въпросното явление.
Само че у нас му викат "демокрация"...
30 Май 2006 19:49
Han-е,
Пратил съм емисар с писмо до Хан Крум, с гореща молба колкото му е възможно по-скоро да дойде в BG-то, та белким оправи работата. Чудя се защо още се бави. Дано "демократите" не са хванали пратеника с писмото.
30 Май 2006 20:17
Да, аз като отворих приказка за дивите разхищения на разни англииски мениджъри разни специалисти тук се скъсаха да ми обясняват, че фирмата била печеливша и като такава мениджърите си заслужавали заплатите, безплатното обучение на дяцата, спиралата на булката и фрее мешана салата. Сега когато излезе на яве, маи специалистите са се покрили неиде из софииската канализация и си траят, като обрани... Само че според както показва историята българска и този път ще е буря в празна чаша софииска гола вОда.
30 Май 2006 20:57
Корабът на Софийска вода потъва във водата. Екипа(жът) прави последни опити за спасение. Натиснете тук
30 Май 2006 21:37
Емо, Емо....след дъжд качулка....Защо не кажеш, че управителката на Омонит - Ивета Маринова беше в комисията на Иван Гечев за подготовка на ВиК за Концесията и член на УС на ОФ ВиК, а сегашния "мениджър" в Софийска вода - Файтонджиев беше Председател на Съвета по водите, когато Софиянски беше Служебен премиер....Няма нищо случайно на този свят! Както и това, че ТИ като зам.министър на Манева можеше да сезираш прокуратурата за нередности в Договора скалъпен от Андрей Делчев в полза на "мисионерите"...В задачата се пита - Кой взема комисионите и в коя банка се намират?????
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД