:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 230
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ГЕОПОЛИТИКА

САЩ губят Латинска Америка

Русия и Китай инвестират милиарди долари в региона, Москва продава военно оборудване и смята да газифицира огромни територии на континента
През юни т.г. руският президент Владимир Путин прие един от най-екстравагантните управници от региона - венецуелския президент Уго Чавес.
Жителите на повечето страни в Латинска Америка показаха още преди години, че предпочитат лявото управление и за никого не е изненада, че наскоро и Гватемала потвърди тази тенденция. На 4 ноември социалдемократът Алваро Колом победи на втория тур на президентските избори в страната и ще замени консерватора и генерал в оставка Ото Перес Молина. Колом бе избран за президент в страна, заложила през последните десетилетия на ултралиберална политическа система. Полза от нея извлече само елитът, докато 80% от 13-милионното население на Гватемала живее в бедност, особено индианците.

Колом обаче обеща да сложи край на данъчните привилегии на олигархията, да се бори за увеличаване на ниските заплати и на трудовите права на работещите, както и да подобри системата на общественото здравеопазване. В същото време той се обяви против приватизацията. Предвид излезлите от контрол корупция и престъпност програмата на Колом предвижда и план за възстановяване на сигурността. Той мобилизира цялата държавна машина с цел



възстановяване на правителствения контрол



над цялата територия на страната.

Така вече 10 страни в Централна и Латинска Америка се оказаха извън опеката на САЩ, като някои от тях открито предизвикват могъщия си северен съсед. В Куба, Венецуела, Боливия, Еквадор, Никарагуа, Бразилия, Чили, Еквадор, Уругвай и Гватемала управляват леви президенти. Но те не могат да бъдат наречени комунисти, с изключение на кубинския лидер Фидел Кастро, естествено. Причините за тази тенденция са прости. Либералните реформи от 90-те години, които съвпаднаха с аналогични процеси в страните от бившия СССР, не доведоха до подобряване на живота на по-голямата част от населението в тази част на света. Пропастта между бедните и богатите само се увеличи, което даде сила на антиамериканските настроения.

Опирайки се на вълната на социалното недоволство във Венецуела и Боливия, на власт дойдоха представители от народа. Независимо от задължителната червена риза Уго Чавес и защитникът на производството на кока Ево Моралес



съвсем не са "червени"



Победата на овчаря Моралес е символ на надеждата на индианското мнозинство в тази страната за по-добър живот. Те са коренното население на Боливия, което безпощадно е експлоатирано от наркокартелите. Това бяха първите две страни, които поведоха атаката срещу САЩ.

Как стана така, че могъща Америка изпусна от контрол "задния си двор"? Много просто, Вашингтон затъна в блатата на Ирак и Афганистан, увлече се в борбата с иранските аятоласи и севернокорейските комунисти. Допреди 20 години Латинска Америка беше регион, който безропотно се подчиняваше на американците, с изключение на Куба, която по-скоро се приемаше като екзотичното изключение, което само потвърждава правилото. На континента управляваха президенти или диктатори, лоялни на САЩ. Те успешно локализираха феномена Че Гевара, чилийското управление на демократично избрания Салвадор Алиенде беше удавено в кръв след преврат, страната беше стабилизирана и се превърна в "икономическа витрина" на региона, на която завиждаха нейните съседи.

Американците се бяха успокоили, че всичко е под контрол и се отпуснаха, тъй като СССР се разпадна, Студената война бе спечелена и комунизмът рухна. Латинският континент вече не беше приоритетна област. Но святото място не потъна в забвение за останалата част от света. Оказа се, че Москва не е единственият конкурент за САЩ. Във Вашингтон дори не забелязаха кога и как



в региона проникна Китай,



а след него и други азиатски държави. Пекин се възползва от слабите позиции на нова Русия и Панамският канал се оказа под контрола на Поднебесната империя. Китайците сключиха доходни дългосрочни договори с Венецуела и Перу за разработването на петролните находища, което им осигури големи енергийни ресурси. Чили експортира дървен материал и мед в Китай, Мексико разрешава на китайски бизнесмени да инвестират в нейната икономика и да излизат на американския пазар, без да плащат високи мита.

Сега на континента се завръща Русия, вече без комунистически лозунги, но с големи амбиции да възроди великото си име. Когато се спомене Латинска Америка, всеки средностатистически европеец прави асоциация с кафето, бананите, сапунените опери и футбола. Освен това, разбира се, се сеща за самба, румба, танго, индианци и кока. Независимо че "меденият месец" на Съветския съюз с левите в Южна Америка бе през 70-те години, съвременна Русия има намерение не само да навакса изпуснатото време, но и за постоянно да се настани икономически в региона.

В момента се сключват съвместни договори за милиарди долари в различни сфери и нови технологии. Капитализъм с човешко лице. Москва вече е подписала споразумения с 16 страни от региона. Наскоро богатата на петрол Венецуела сключи договор за доставка на 100 000 автомати "Калашников" АК-103 и купи съвременни изтребители Су-30 на стойност $1 млрд. В момента се водят успешни преговори за продажбата на дизелни подводници от типа "Варшавянка" за сума от 1 до 3 милиарда долара. Но за да построи своя "социализъм на XXI век", Уго Чавес има нужда не само от оръжие. Русия и Венецуела се готвят да подпишат около 50 договора за още 500 млн. долара. Каракас купи голяма партия руски тежки камиони "Камаз", като в бъдеще се планира във Венецуела да бъде построен завод за сглобяване на тези машини. Водят се преговори за доставки на руско зърно, модерни нанотехнологии и средства за безопасност.



Чавес се надява на помощ от Москва



и за подготовката на кадри в областта на молекулярната биология и генетика. Фармацевтични компании на двете страни искат в бъдеще да произвеждат биологични препарати. Русия много активно си сътрудничи с Бразилия в космическата сфера.

Латинска Америка по принцип е магнетична територия. Практически всяка страна има своя национална гордост - най-дългия плаж, най-високия водопад, най-големия стадион, най-широката река и т.н. Затова и някои икономически проекти претендират да достигнат нов рекорд. Един от тези амбициозни проекти е планът за газификация на цяла Венецуела. Но това е нищо в сравнение с плановете да се построи континентален газопровод с дължина 10 000 км. Миналата година Венецуела, Бразилия и Аржентина започнаха инженерни и екологични проучвания, необходими за строителството на газопровода, който също така трябва да мине през територията на Боливия, Парагвай и Уругвай. За участие в проекта е поканен



руският газов гигант "Газпром",



но не е ясно кога ще започне неговата реализация. Основният проблем е, че тръбите ще трябва да минават през трудно проходимите гори на Амазонка.

Друг проект е строителството на тихоокеански газов път по крайбрежието на Мексико, Колумбия, Перу и Чили. Мексиканският президент от своя страна мечтае да разнообрази икономиката на страната си. Сега от 300 млрд. долара стокообмен 280 млрд. идват от САЩ. Въпреки това Русия също смята да инвестира в страната. Тази година руската компания ОАО "Силови машини" пусна в действие енергийния обект ВЕЦ "Ел Кахон", чиято язовирна стена е една от най-високите в света - 180 метра. Освен това в Мексико ще се открие център за техническо обслужване и ремонт на руски хеликоптери, предназначени за ВМС, както и първият в Латинска Америка руски учебен център за подготовка на пилоти и инженери. Водят се преговори за построяване на заводи за сглобяване на руски камиони "Урал", а "Камаз" също смятат да построят свое предприятие в страната.

Наскоро многочислена бизнес делегация от Венецуела посети руския град Уляновск. Хората на Чавес поискаха да купят руски товарни самолети Ту-204, както и зенитно-ракетния комплекс "Тунгуска-М1" и друго военно оборудване. В края на октомври в Саратов делегация чилийски сенатори проучваха възможността за строеж на атомни електроцентрали в страната им от руски специалисти. Заради всичките тези проекти много аналитици предричат нов "златен век" за руско-латиноамериканското сътрудничество.
 Москва има планове да газифицира големи територии в Латинска Америка.
 Русия също така има интерес да инвестира в Мексиканския залив, където има големи залежи на петрол и където традиционно оперират западните компании.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Президентът на Венецуела Уго Чавес разглежда поредната закупена партия руски бойни хеликоптери М1-17. Страната му купи общо 30 такива машини.
138
5964
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
138
 Видими 
13 Ноември 2007 00:28
Ми като им харесва да вземат пример от Венесуела. Всички ще станат вишисти като в Куба и ше се редят на опашки за леб с купони, ше пеят интернационала и ше проклинат империализма на свещи, при все това искренно надявайки се в магазина да пуснат Кока Кола за Коледа.

Редактирано от - garamel на 13/11/2007 г/ 05:10:21

13 Ноември 2007 00:37
Безмозъчните ологофлени: хайде - зелена улица на жълтите карти... Имате
24 часа да злобеете, неинтелигентни гои!
13 Ноември 2007 00:44
както и първият в Латинска Америка руски учебен център за подготовка на пилоти и инженери...правилно- нема само Тундрата да е насадена с ТУта я, я гле що са ТУЧНИ ЛЯНОСИ
13 Ноември 2007 00:54
карамба...
виде ли бе Душе и руснаците знаели що са то нанотехнологии...
руските нанотехнологии - най-големите нанотехнологии

нооо факта си е факт - американосите наистина изтърваа заднио двор
13 Ноември 2007 00:54
Водкажиете не можаха да довършат комунизма в Русия , сега ще го строят на индианците.Комунизъм=електрифициран индианец.А авторът на статията къде слага чили до Венуцуела и Еквадор.чили е най-свястната и развита страна на юг от САЩ .
13 Ноември 2007 00:57
Интернационала нещо мълчи.
13 Ноември 2007 01:02
Независимо от задължителната червена риза Уго Чавес и защитникът на производството на кока Ево Моралес

съвсем не са "червени"

Ама не, изобщо, въобще не са червени...

Русия също така има интерес да инвестира в Мексиканския залив, където има големи залежи на петрол и където традиционно оперират западните компании.


Много хубаво, ама по конституция мексиканският петрол е държавен и частни или чужди фирми не могат да имат дори миноритарен дял.

Или може би авторът на тая творба има предвид американската част на шелфа?

Редактирано от - Oraсle на 13/11/2007 г/ 06:20:31

13 Ноември 2007 01:02
Чавес се надява на помощ от Москва
и за подготовката на кадри в областта на молекулярната биология и генетика.

Вие чувате ли се кво говорите *****?
Русия е икономически, техничeски и политически пигмей.
Без търговия с САЩ латинска Америка ще се превърне на просяка на планетата.
Някои от латиносите са вече там.
Дивашка Русия не може да намери пътя до латинска Америка.


Редактирано от - bot на 13/11/2007 г/ 01:06:01

13 Ноември 2007 01:10
Пак да кажа, да ги таковам вашингтонските стратези от рода на Бжежински, дето тласкат Америка да управлява целия свят. Няма ресурси за това, никой не може да контролира света. Комунситите са го разбрали още май през 1942 г. с разпускането на Коминтерна.
*
Имаше време, когато САЩ можеха да лапнат Русия като топъл хляб, беше им тотално в ръцете. Трябваше само да проявят малко уважение към Баба Меца, да и оставят някое и друго парче за влияние срещу доставка на ресурси. Тогава обаче СЕО-то на билдерберговци извика "юруш" да разпарчетосаме Русия. И видя се каква стана. Първите дето са опнаха на тези планове бяха любимците на Душката. Щото видяха кошмара вместо да имат една Русия на границата си, да имат 20-30 мизерабълни държавици в постоянен конфликт. После и земляците и съседите на Борат разбраха, че Западът им иска само ресурсите и не му дреме за тяхната съдба. Чел съм, че изтъкнати хора от средноазиатскте държави, призовават да не се продават ресурсите безконтролно на чужденци, а да се оставят за собствена консумация.
*
И сега къде по-напред - Ирак, Иран, Афганистан, Средна Азия, Нигерия, Судан, Латинска Америка, Русия. Все райони богати на петрол (или близо до петрол), и все враждебни на САЩ. И Чичо Сам е сам в борбата за овладяване на петрола, и никой не иска да му помогне от неговите "съюзници", ама всички се надяват той да осигури енергията? Както едно време СССР купуваше с евтини ресурси лоялността на малките си братя, пък те му показваха среден пръст зад гърба.
*
По време на перестройката, четох как един русики писател казваше, че Русия трябва да напусне СССР, защото така ще се оправи бързо. Може би и Чичо Сам трябва да направи така, да з..бе съюзниците си, и да се оправя сам. Пък те да останат плячка на Путя, да почнат да се дракат помежду си. Тогава може и да се начертаят нови, реални стратегии.
13 Ноември 2007 01:17
FL!
Споко бе мой човек! Те пак ще търгуват със САЩ! Както пада долара май скоро ще започнат да сглобяват китайски коли и руски камиони във Флорида и да ги продават на Венецуела!
И тебе ще те огрее, може скоро да смениш миенето на чиний и да се цаниш на работа я в Камаз я в МАз. Абе освежавай руския че може да ти потрябва!!
13 Ноември 2007 01:18
В Русия,
успеха се крепи на униформата и камшика
(казал го е нашенец но за нас не важи)
Демокрацията е за по цивилизовани, такива като: българи, украинци,
грузинци ...
13 Ноември 2007 01:24
еха, голем майтап се заформя тука
13 Ноември 2007 01:49
Безспорно интересно е написаното в статията. Но, май, по-интересно е това, че написаното е истина и тук ще злобеят не русофилите, а русофобите...
13 Ноември 2007 01:57
Много приказки, много нещо. И цялата тази патардия ще стихне за една година ако паднат цените на нефта пак на 16 долара на барел, както някога когато рейгън закопа СССР за 5 години. И мужиците пак ще останат без гащи. И Чавес ще миряса... И митичните руски нано-технологии ще изтекат в канала...
И на нашите червени маймуни пак ще им се видят червените задници...
13 Ноември 2007 02:10
Заглавието е wishful. Режимът на Буш губи политическо влияние - не само в Латинска Америка, но латиноамериканците в САЩ растат и превърнаха страната в най-голямата латиноамериканска икономика (по БНП) - само в Маями 2 млн. кубинци съдават БНП повече от 10-те милиона кубинци в Куба (и определят политиката на Белия дом към Хавана). В ръцете на милионите испаноезични американци висшисти и предприемачи е бъдещето на двустранните отношения.

В същото време елитите на Латинска Америка (икономически и научни) са по-американизирани от всякога - във всички големи латиноамерикански университети (без Куба), вкл. в Мексико, Бразилия, Чили и Аржентина, има десетки и десетки програми само на английски, кооперирани с американски университети, по американски учебни планове. Американските инвестиции в Латинска Америка няма данни да намаляват - напротив, изнасят се промишлени производства от САЩ в Мексико и Бразилия.

Няма друга западна страна с такива яки човешки връзки с Латинска Америка, южна и източна Азия и Тихоокеанския регион като САЩ. Русия има такива връзки само с ближайшата заграница и донякъде с България. Европа има може би по-силни връзки с Африка, въпреки ролята на афроамериканците. Това са "сферите на влияние", останалото е ала-бала. Америка е най-важната страна и за Куба, и лично за Фидел Кастро, и страната, която той най-добре познава. Също и за Венецуела.

13 Ноември 2007 02:22
Булггериън ин ди юесей,

Един фантастично добър преподавател и researcher, Hans Rosling, преди няколко дни пусна онлайн демоверсията на изключителна софтуерна програма, наречена от него Trendalyzer, в която е натоварил демографска, икономическа и здравна информация за над 100 страни, вкл. България, Л. Америка, Русия, щатите, китай и т.н., където е визуализирал и анимирал всички възможни трендове, като е добавил времева константа. Аз лично се втрещих, когато ползвах програмата. Горещо препоръчвам на всеки във форума, преди да пусне постинг за русия, сащ или китай, първо да хвърли едно око на Trendalyzer
Натиснете тук Трендовете могат се задават по Х и У аксиса.
Между другото в трендълайзъра България се мята като муха без глава през последните 10-ина години....
13 Ноември 2007 02:23
Чакай, че съм пропусмал бисера в статията:
"Водят се преговори за доставки на руско зърно, модерни нанотехнологии и средства за безопасност ."
You've got to be kidding me!
*
Чавес се надява на помощ от Москва и за подготовката на кадри в областта на молекулярната биология и генетика. Фармацевтични компании на двете страни искат в бъдеще да произвеждат биологични препарати
А бе т'ва ако идва пряко от автора и не е преписано ше е бисера на седмицата! Начи Чавес немое да ги научи тея индиалци да пишат и четат, с молекулярна биология ше се занимават. Сега само чакаме да видим кога ше стане някоя авария в някоя Венецуелска рафинерия след като всичките чужди специалисти се изнасят. Смех!
13 Ноември 2007 02:37
South,
супер програма. Мерси. Тренда на Китай е убийствен.
Друг любопитен тренд е този на Ю. Африка. Виж кво става с прод. на жив. заради СПИН. За 25 г. Невероятно!
13 Ноември 2007 02:46
Rednik South!
Благодаря за Trendalyzer! Найстина интересно да си поиграе човек и да си направи някои изводи! Ние май сме там където сме били 1990 година! За разлика от САЩ и Китай!
13 Ноември 2007 02:46
Garamel, можеш да сменяш трендовете (избираш по х и у аксис какво точно искаш да наблюдаваш) можеш да добавяш и трети параметър (кликни на опцията сайз долу вдясно на екрана) , можеш да избираш конкретна страна, няколко страни, които да сравняваш, или всички заедно (гледай какво става с африка) . Русия между другото май го дава по-скоро горе-долу добре през последните 5 години, като изключим демографските показатели и високата смъртност. Виж и колко странно се групират страните.
13 Ноември 2007 02:49
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 13/11/2007 г/ 12:36:49

13 Ноември 2007 02:59
Rednik South, да, до сега т'ва правих. Разбрах как да настройвам X и Y. Третият параметър не съм го видял. Още един път чудесна програма. Да се надяваме, че мр. Rosling ще я допълни с още интерестна инфо и ще я актуализира и в бъдеще.
13 Ноември 2007 03:05
Може Душето да е съветник на Чавес по нано-джаджите, а може и обратното.
*
Това, че Чавес не е пожелал сътрудничество в космическите изследвания го разбирам, но липсата на обмен по линия на блондинките е необясним.
Допускам, че дописника не е доразбрал нюанса. Една нова порода от руси и синеоки индианци без съмнение би го прочула сред научните среди. Вероятно тези му естествени желание(да се прочуе, както и да вземе лично участие) е прикрито зад термина "генетика". "Молекулярна биология" е добавено за благозвучие и да създава впечатление за голяма начетеност и енциклопедични знания за двамата договарящи се. А не както буквално и иронично е цитирано тук като сложен научен термин, който в устата на Чавес веднага се асоциира с "барабар Петко с мъжете".

13 Ноември 2007 03:08
Да, за групирането прави впечатление че почти всички страни с прозападна ориентация са в горният десен ъгъл, демек най-висока прод. на жив. и най-голям БВП на човек от населението.
Африка е в дъното, докато всички останали райони имат положителен прогрес за тези 20- 25 години. Източна европа има застой от около 10 год., може би.
13 Ноември 2007 03:15
Отдавна не съм чел подобна статия в СЕГА. Ама това е нормално трябва да се дава свобода и на такива материяли. Авторът не е изсмукал материяла от пръстите си, защото по тая тема има стотици материяли в западната преса. Така стоят нещата, независимо дали нещастници като ЕЛ ги харесват или не. Баба ви Ванга предсказа това явление преди двадесет и пет години.
Светът Господа се бори за справедливост от векове и няма да престане никога. Милиардите на щатските и други олигарси не идват от техния гении, не падат и от небето. Те идват от бедността на милионите, защото разкошът се храни със плът, със жива човешка плът.
Повече от 100 000 убити в Ирак и повече от 4 милиона прогонени от домашното им огнище, хиляди осакатени американски войници и хиляди психически инвалиди, това е цената на богатството на част от щатските милиардери. Това богатство се разпределя между техните граждани, макар че такива като ЕЛ никога няма да разберат как едно емигрантско говедо дошло в Щатите с един час труд може да си купи 20-30 килограма банани или 20-25 литра бензин. Ми то е толкова сложно.

13 Ноември 2007 03:31
Най-добрият бисер е- " КАПИТАЛИЗЪМ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ. Москва вече е подписала споразумения с 16 страни от региона.... 100 000 автомати Калашников... изтребители СУ...подводници..."
Русия и капитализъм с човешко лице!!! Брех, да му се не види!
Картината в Латинска Америка е следната- проваля се повсеместно либералния модел. Но такава е картината и в самите Съединени щати. Това, което се случва в Латинска Америка със сигурност ще се отрази благоприятно върху вътрешната и външната политика на САЩ и Северна и Южна Америка ще задълбочат връзките си повече отвсякога.
Авторът явно вече няма търпение Русия отново да е станала велика, та представя някакви по-скоро желани тенденции на въздигане на Русия и пропадане на САЩ, отколкото реална картина. Няма такова нещо.
13 Ноември 2007 03:36
Комрадс, Латинска Америка я загубихме преди 5 години или поне тогава се виждаше началото на тоя път. Сега се концентрирайте върху курса на долара за да слезем на земята.
13 Ноември 2007 04:15
Между другото, някой ще ме "светне" ли каква страна е Русия - капиталистическа или социалистическа? Ма верно ли е социалистическа, както изглежда вярва автора на пропагандния матриял, щом я свързва с левите латиноамерикански правителства? А къде им е социалистическата партия тогава? Щото на мене лично тоя Путин ми прилича по-скоро на фашистки лидер от типа на европейските национал-социалисти от 30-те... Русия изобщо има ли лява партия? А дясна? Или само "Путинска" партия? И как точно ще помогне русия на, да речем, Аржентина или Мексиско, които са с по-висок среден доход на глава от населението на Русия, а продължителността на живота дори в споменатата от автора Гватемала е с 10-тина години по висока от тази в Русия (да ама руснаците имат калашници)? Руснаците може и да са хубави хора, ама на мен тоя Путин не ми прилича нито на социалист, нито на капиталист. А между другото според хиперлинка, който пуснах, средния приход на глава от население на Чавесовата Венецуела е цели 3000 усд годишно - по малък и от този на Гватемала. При всичкия им нефт.
А статията ми прилича на бълнуване. Нейсе..
13 Ноември 2007 04:24
VENSEREMOS, Куба, Венецуела, Боливия, Еквадор, Никарагуа, Бразилия, Чили, Еквадор, Уругвай и Гватемала!
Hasta la Victoria siempre!
13 Ноември 2007 04:26
По лични наблюдения няма латинос, който не би си продал лявото мъдо, за да емигрира в САЩ. А някои биха си продали и двете. Иначе са хубави хора. Като нас, българите. А щатите нямат работа в латинска америка. Те и без друго толкова я обичат, че си построиха стена хората - т.е. по-скоро САЩ се опитва да се еманципира и отдели от латинска америка, отколкото обратното. А латиносите, след като дръпнат някоя антиамериканска реч, се хващат обратно за кирките, с които копаят тунел под стената.
В едно обаче авторът е прав - след разпадането на блоковете от студената война, контролът стана труден. Да не кажа невъзможен.
13 Ноември 2007 04:27
Натиснете тук
13 Ноември 2007 04:30
Kotka
VENSEREMOS, Куба, Венецуела, Боливия, Еквадор, Никарагуа, Бразилия, Чили, Еквадор, Уругвай и Гватемала!
Hasta la Victoria siempre!
Мдам. Езерото Титикака - гребна база на Московския Университет. Дерзайте, ребята.
13 Ноември 2007 05:03
Натиснете тук

13 Ноември 2007 05:16
Ау сега щте цъфнат че даже и щте вържат.След година две и електрическа мрежа с мини полета по границата за да не бягат.Така поне хората щте си одъхнат малко от тази циганска паплач в Америка.Америка нищо не губи от тях.Бананите и кафето няма да бъдат дефицит в Америка.Освен това щте се икономишат доста милиони като помощ за да се развиват.Абе докато не се опариш с червения раи акъл няма да ти доиде в главата бързо.
13 Ноември 2007 05:26
От латиносите и чеп за зеле не става.Те са генетично белязани от мързел и тъпотия.Единственото дето го могат е пачангата.Чавес много ми напомня на Кадафито...
Руснакът от всичко друго би се лишил, освен от водката и мечтата за велика Русия.Мечтайте товарищи!

"Руският капитализъм-с най-човешкото лице в света!"
13 Ноември 2007 05:51
"... Капитализъм с човешко лице. Москва вече е подписала споразумения с 16 страни от региона. Наскоро богатата на петрол Венецуела сключи договор за доставка на 100 000 автомати "Калашников" АК-103 и купи съвременни изтребители Су-30 на стойност $1 млрд. В момента се водят успешни преговори за продажбата на дизелни подводници от типа "Варшавянка" за сума от 1 до 3 милиарда долара..."
Тия ако си мислят , че баш от Русия ще видят човешкото лице на капитализма - много говна има да ручат.
13 Ноември 2007 05:56
От една страна: Русия ще гради капитализъм с човешкото лице.
От друга: А Путин: "Айде на калайшниците, тунгуските, подводниците и бомбите... Насам народе че не останаха....копувай народе и употребявай..."
А бе смешки някакви!
А бе като пишете за пари поне се препрочитайте и се замисляйте!
13 Ноември 2007 06:13
Мачарок , твоя любимец Ноам Чомски е извадил страхотен късмет че е гражданин на САЩ и може да си пише каквото му скимне против политиката на страната си. Ако се беше родил в Русия и беше написал поне малка част от истината за руската политика - да са го гръмнали като куче. Справка - Политковская.
13 Ноември 2007 07:33
Аврам Израилевич Бакалский,
стой си зад лавката и обслужвай БЕЛИТЕ ХОРА - РУССО ТУРИСТО


Те за разлика от ТЕБЕ, не мечтаят за коричка хдяб и ЕФТИНО Молдавско Вино и грузинска минерална Вода - Пикня


Руските туристи са Най Богатите и търсени в Испания и Тайланд,
в Кипър и Лондон, в Алпите и Париж в Виена и Гърция.


Идат ВЕЛИКИ празници - мъка за Аврам Израилевич Бакалский.
НОВА ГОДИНА и Колежа ( РОЖДЕСТВО )
БЕЛИТЕ ХОРА Ще празнуват, разни бакали ще бачкат до побъркване,
като ЗОМБИТА в БАНАНАС и в Я-майка

Кво стана с оня от Я-майка ? Бачка ли бачка на плантацията ???



Редактирано от - Душко на 13/11/2007 г/ 07:44:38

13 Ноември 2007 07:42
Вестник СЕГА "" Във Вашингтон дори не забелязаха кога и как в региона проникна Китай, ""


ВЕЛИК КИТАЙ е ВЕЛИК ПРИМЕР.
Свърши векът на Америка ( 20-ти век )
Започва ХИЛЯДОЛЕТИЕТО на КИТАЙ


Дори и Зомбитата отхвърлят американското владичествол
въодушевени от великия пример на велик Китай.

МЪъъъъъъъъъъъка, МЪъъъъъъъъъка за олоФЛените ,
курлукойлците, гарамелите, гъзАмбовците и бакалите


Вместо кАрлуковскил - русия си има ЛУКОЙЛ
вместо гАзамбо - РУСИЯ си има ГАЗПРОМ
13 Ноември 2007 07:49
Душе, теб мисля че е крайно време да те предложиме за орден Пьотр I за огромни заслуги за укрепването на Българо-Съветс..., пардон Руската дружба.
Ми тека де..., може и пенсия да получиш. Шейсет долара...шейсе, кой ти ги дава. Шото в капиталистическа Австрия може и да няма, а ти си заслужил, като гледам как се потиш...
13 Ноември 2007 07:52
САЩ губят богататта на РЕСУРСИ Лат. Америка,
а спечелиха богатата на Голи Розови Дупета и Оранжеви Гащички - ГДР и ГРузия,
Македония и Эстония, Полша и Румъния.

Нови зомбите - Абрамовци , ще заместят старите - ХОЗЕ, Диего, Чавес.


Но Най Голямата МЪЪЪЪКА за ололФЛените.
Латиновите са вече в АМерика.
В КелЪфорния, ТекСекс - те са повече от туземците - англо сакси.
В КенЗас и МассаЧутес - също бясно се увеличават
13 Ноември 2007 07:59
Гарамеле, гледай ГАЗПРОМ дане ми подари някоя акция.
Тогава вече НЯМА да има ПРОШКА за такива дето не БЕЦАЛЯТ.
Ако ще да са лукойвци, ако ще да са ГАЗамбовци, ако ще да са бакали и хамали.
Ще има БЕЦАЛЕН.
Розовите бузки и оранжевите гащички - дупе да им е ЯКО , ако не плащат.
Ще видат един КАПИТАЛИЗЪМ с големия и дебелия.


Ампа русначетата са с меки душички и все им прощават неблагодарността.
13 Ноември 2007 08:09
Душе,
дай боже и акция да ти дадът. По-заслужил от теб едва ли ще се намери.
Имаше един Гьобелс, ама той е слаба ракия. Имал е плама, но е нямал твоята упоритост. А наздрав! ти със сутрешното кафе, няма да те изкушавам.
13 Ноември 2007 08:13
А, ето тука какви хубави думи казва Барбара Уолтърс за Хуго Чавес, а той сладура иска и за президент на УСА да се кандидатира един ден1
Натиснете тук
13 Ноември 2007 08:54
Лелееее, по-горните запъртъци са се изприщили от тази статия
Цялата американофилска сволочь се е изпуснала тука. Тъй става като любовта има към хамериката и, м идва отвътре, някъде около дебелото черво.
13 Ноември 2007 09:39
Няма нищо чудно - който може, инвестира, а който не може, реди сълзи и сополи.
13 Ноември 2007 10:18
Завчера си мислех кавква индустрия се развива в Русия след като не съм виждал руска стока много години. Вчера ми подариха бутилка водка от Русия та вече знам . Тежко им горко , ако останат да разчитат само на руснаците . Даже корабите им потънаха вчера , та трябва със космически кораби да пращат снабдяването до Америка
13 Ноември 2007 10:25
Колкото и да Ви е трудно и мъчно, трябва да признаете , че Душето е прав.
13 Ноември 2007 10:40
"Така вече 10 страни в Централна и Латинска Америка се оказаха извън опеката на САЩ, като някои от тях открито предизвикват могъщия си северен съсед. В Куба, Венецуела, Боливия, Еквадор, Никарагуа, Бразилия, Чили, Еквадор, Уругвай и Гватемала управляват леви президенти. "
--------------
Не че е много важно, но 10 или 9 са страните с леви президенти?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД