:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Има хлЕб за всички

И българските "олигарси" се втурват в отчаяна надпревара за позиция не около, а във властта - там, където се определят приоритетите за харчене на все по-оскъдния ресурс
Карикатура: Христо Комарницки
---
"Има хлЕб за всички" - когато е произнесъл тази заветна реплика, един столичен заместник кмет надали е предполагал, че тя ще му струва поста. Но още по-малко е предвиждал, че само една година по-късно тя ще е дълбоко невярна.

Днес, когато наблюдаваме стопанския разпад на модела, установен след края на реформаторското управление от 1997-2001 г., си даваме сметка, че в основата на този модел стои посланието "Има хлЕб за всички". Или с други думи -



има ресурс за всички обръчи от фирми,



публични и частни монополисти и чиновническа корупция. Цялата верига, основана на политическо влияние, осигуряване на обществени поръчки, монополно положение и отстраняване на конкуренцията, представлява самостоятелна икономика. Икономика, захранвана с изобилие от парите на данъкоплатците, потребителите на енергийни продукти и от дребните местни и чуждестранни инвеститори, подлъгани да участват в спекулативния пазар на недвижими имоти.

Парите от обществени поръчки (взети пряко от джоба на данъкоплатеца) и от енергийни доставки (взети пряко от джоба на домакинствата) са осигурени благодарение на съдействието на властта. Печалбите от тези дейности в продължение на повече от пет години са неизменно инвестирани в недвижимости или фондове, управляващи недвижимости. На свой ред строителната дейност се развива в условията на умишлен правен хаос - в т.нар. режим на изключенията - и е среда за мащабна корупция от общинско до централно ниво. Бизнесът с т.нар. ваканционни недвижими имоти се финансира от спестяванията и кредитите на малки частни инвеститори, като значителна



част от ресурса изтича обратно при източника



- представителите на публичната власт, които са безспорните господари на цялата схема.

Но по веригата хлЕб има за всички. Прекрасен пример е бизнесът на една странна и отскоро популярна персона, твърде показателна за хлЕб-има-за-всички-икономиката. Кой е Христо Ковачки? Хитър спекулант с общинска собственост, инвеститор в туризма, енергиен олигарх, политик или кредитен милионер? Или всичко това заедно? Във всяка от дейностите на "империята" му ключово е придобиването на собственост от държавата/общината, а не от частни лица. Но също така ключово е и развиването на дейността в силно регулирана среда, в която "империята" е лишена от конкуренти - например строителство в буферната зона на национален парк или монопол при снабдяването с топлоенергия на цяла област. "Преотреждане" на земи по решение на чиновници или осигуряване на площадка за боклук без конкурс.

Финансирането на тези дейности изглежда също не е проблем. Държавният бюджет и Европейските фондове са на разположение. Но не само това... Христо Ковачки неведнъж спокойно е отговарял на въпроса за първия си милион - неговите сделки са финансирани от български банки, и най-вече от една банка. По стечение на обстоятелствата, това е и банката, дала тласък на инвестициите в "Супер Банско" и така - на цялата строителна истерия в планинските курорти. Естествено е банките да са склонни да кредитират проекти, които се ползват с очевидната закрила на властта. В този модел на икономика тези проекти изглеждат най-сигурни - защитени както от конкуренция, така и от бюрократични пречки и вмешателства. Често пъти тяхната продукция е с гарантирано изкупуване от страна на държавата (при обществените поръчки) или домакинствата (енергийните сметки). Селската идилия на "публично-частно партньорство" изглежда стабилна - хлЕб има.



Има обаче и един "дребен" пробив в системата.



Парите, с които се финансира цялото това затворено в обръчи стопанство (независимо дали идват от бюджета или от банки), се произвеждат от частни лица в реалния свят на конкуренцията. ХлЕб може да има за всички участници в схемата, но те нито сеят житото, нито мелят брашното за него. Цялата схема представлява процес на непрекъснато отнемане на средства от частния бизнес и от домакинствата на фона на развиващата се от поне две години финансова криза. Енергийните "империи" на Ковачки и подобните му предприемачи са неефективни и прахоснически. Строителните мега-проекти по курортите и в София са некачествени и отблъскващи, градени без перспектива и с цел краткосрочна печалба. Инвестициите, както на банките, така и на частните инвеститори в тези сфери се оказват първоначално разочароващи, а впоследствие - губещи. С напредването на финансовата криза външното финансиране е силно ограничено, а ресурсът на държавния бюджет - насочен към други приоритети. Европейските фондове просто са спрени, защото немският данъкоплатец има различни стандарти от българския министър...

Оказва се, че вече хлЕбът не стига. И българските "олигарси" се втурват в отчаяна надпревара за позиция не около, а във властта - там, където се определят приоритетите за харчене на все по-оскъдния ресурс. Битката е безжалостна и внезапният арест на г-н Ковачки не бива да ни учудва. Към пожеланото от него място на политически балансьор гледат очите на мнозина.
17
5768
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
02 Декември 2008 02:41
Стихиен ествествен отбор. При налична храна, плъховете се множат с дни. (Ковачки, Гергов, Батко, и т.н.) Като свърши храната (това е сигурно), несъразмерната популация прибягва до канибализъм. Един политолог предрече кървави избори, за момента няма докзателстъва за противното. Но това не е беда за еднодневките, с каквито се изпълни "публично-частното" пространство.
...
Централният булевард във Варна се казва "8ми приморкси полк" (кои са тези хора - в уикипедия). Няма да има булевард Ковачки, защото това е измислен герой. По-вероятно е да има некролог (това е сигурно, тук имам предвид преждевременен) с такова име, който есенния дъжд ще отмие за една седмица. Някой да си спомня за "великия" Илия Павлов? За Кюлев? За мутро-бароните? Посукаха от силикона, повозиха се на камиончета с престижна марка, повярваха си и толкоз. Не изкарват и до 50. Май единствената им радост си остана метанфетаминовата.
02 Декември 2008 04:38
Радан Кънев
Мани2
02 Декември 2008 05:06
Автора !!!
И това с помощта на определени медии. Клишетата нямя дя цитирам!
02 Декември 2008 05:54
Браво Мани,
но си позволявам една корекция. Вместо Осми полк /моите уважения/, бул. Михаил Колони, варненски кмет и т.н. По нагледно е.
02 Декември 2008 09:00
Я го вижте и този "герой" Натиснете тук
Товаако е истина и го разберат германците ще е супер цирк .
02 Декември 2008 09:15
Пример за умишлен правен хаос - в т.нар. режим на изключенията може да видим и в подготвяния закон за забрана за посещения на непълнолетни в кръчми и барове от родното правителство след 22, 00 часа. Да забранено е, но може с пълнолетен придружител. Както казваше един политически коментатор да ама не. С такива политици толкоз. Те и законите са ни да ама не.
02 Декември 2008 09:46
Читаво написано.
И за съжаление съдържа верни наблюдения.
02 Декември 2008 14:07
завистта определено е национален спорт в България! Не сакам аз да съм добре, сакам Вуте да е зле!
Да ама Не по примера на американските си старши братя и тук отделни хора се впускат и правят бизнес и даже бизнес империи!
Работата трудна и кална по принцип, ама необходима иначе капитализъм йок!
----------------------------------------- ----------
А някой ги е яд и завиждат, е кво да правим, такъв е живота!
И Рокфелер най-старши са го плюли и съдили по всички направления, ама днес фамилията Рокфелер е една от най-уважаваните и най-богатите в САЩ!
----------------------------------------- -----------
Може е дин ден коледната елха на София да се "пали" пред "Ковачки център"! Но завистта е смъртен грях да знаете!! 10 тата Божа заповед във вида "Не пожелавай нищо, което е на ближния ти..... "
02 Декември 2008 14:41
Е6 мили , с кучето ми биваш ...

02 Декември 2008 18:03
Мани, мани, колко е прав Мани2...

__________________________________________

A man who trades freedom for security does not deserve and shall not receive either

Benjamin Franklin (1706 - 1790)
02 Декември 2008 18:12
Боби 1945,
Завистта не е български национален спорт. Препоръчвам ти да се позаинтересуваш от националната психология на близки и далечни нам народи и ще видиш, че навсякъде има подобни на нашите поговорки, които цитираш. Вглеждайки се по-внимателно ще видиш, че почти навсякъде те са изречени, с презрение към плебса, от хора забогатели по престъпен начин.
Не знам дали си близък приятел на К. Стойчев, Райчев и др. подобни глашатаи на тезата, че прехода свърши и кой крал-крал, а другите да правят вятър, но ще ти кажа едно - тези прехвлени от теб строители на капитализма са назначени за бизнесмени от партията майка, и ако не слушкат получават надгробен паметник от черен мрамор.
02 Декември 2008 18:53
За автора
02 Декември 2008 20:15
За Гилотен

Човече не се хаби с Боби 49. Безмислено е. Преди дни се чепках с него на същата тема - тогава обектите бяха баба николай и гергов и картинката бе същата. Същите думи. Същият Рокфелер. Copy Paste. Незнам дали е приятел на Галъпите по-скоро е чешит, опъващ се на основните недоволни. Това ни е проклятието, нашенско - вместо да оплюваме престъпниците, таино си к азваме 'евала му на този, как лапна париците' ...
02 Декември 2008 21:23
Д-р Гилотен Хората в САЩ завиждат много по-малко, ~ 1000 пъти от нас българите, швабите 100 пъти! Успелите там са на почит, затова им вървят работите! Виж случая Рокефелър! Но те са далече!
----------------------------------------- ---------------
Тези двамата дето цитираш случайно не познавам. Но познавах лично, семейно Герговците и Райчовците от 20 и 30 те години, и така да се каже, лично от тях съм научил азбуката на капитализма в детайли, този за който много приказват и даже се "борят", ама въобще не го разбират и после са нещастни от резултатите!
Освен това много пътувам по света и виждам че който спинка или нанка и не се наведе да вземе парите / възможностите дето се търкалят по земята изведнъж се събужда "борец за народни правдини" и критик на богаташите. Най добре е илюстрирано при Бешков и в прекия и в преносния смисъл, велик рисувач и на капитализма (без "Ъ" Този с постинга преди мене е един прекрасен пример за горната трансформация! Сигурно е тичкал по митингите 1990, скачал е защото не е е червен 1997, а сега вика защо Гергов е богат, без да скача, а аз не! От незнание, само от незнание!
02 Декември 2008 21:39
Нашата мила родина ще стане нормална страна и политическият живот в нея ще се нормализира, когато хора като господин-авторът на тази статия станат политически лидери.
Дотогава - живуркане в блатцето!
02 Декември 2008 21:41
Боби 1945,
Аз твърдя три неща:
- ако не беше партията майка да назначи тези верни другари за бизнесмени, голяма част от тях щеше да бъде нещо друго, но едва ли "елит" на България;
- партията майка не позволява на неназначените и покровителствани от нея бизнесмени да имат равен старт с бившата партийно-стопанска номенклатура, която в момента е собственик на България, което е вредно за икономиката ни.
02 Декември 2008 23:35
За автора , но и Мани си го бива!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД