:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

Как станах българският моден гуру

Дилън Джоунс с удивление открива в София, че бившата комунистическа страна посреща с отворени обятия неговото ръководство по етикеция на модерните светски нрави - и че не всеки в България прилича на Борат
Дилън Джоунс
---

Дилън Джоунс е журналист, главен редактор на британското издание на списание GQ (Gentlemen's Quarterly). Роден е през 1960 г. Завършва графичен дизайн в лондонския Central Saint Martins College of Art and Design. Започва кариерата си в списание i-D като редактор през 1984 г. и три години по-късно става редактор в Arena. В същото време работи за списание The Face, пише за The Observer и The Sunday Times. През 1999 г. поема GQ, което е водещото списание във високия пазарен сегмент на мъжките издания.

Автор е на книгата iPod Therefore I Am: A Personal Journey Through Music и Cameron on Cameron: Conversations with Dylan Jones, последната му книга е Mr Jones' Rules for the Modern Man. Издаването на "Правилата на Мистър Джоунс за модерния мъж" на български език стана повод за неговото пристигане в София на 12 ноември 2008 г., впечатленията за което са поместени в последния брой на Spectator.

-----





Е, хайде към София, на десетместния НетДжет "Фалкон" от изложението във Фарнборо, в компанията на Браян Фери и малък кръжец апаратчици от GQ, включително Ник Фоулкс, най-добре облечения мъж в Шепърдс Буш (квартал в Уест Енд на Лондон).

Някои от приятелите ми са големи хора в Япония, някои са големи в Америка, а някои от по-големите са големи по целия свят. Аз пък съм голям в България. Не колкото правителствената корупция или наркокартелите, но достатъчно голям, за да имам гарантирано място в ранните вечерни новини (и да избутам 60-годишния юбилей на принц Чарлз, отразен на второ място, без майтап).

Преди няколко години написах умерено успешна книга по етикеция - "Правилата на Мистър Джоунс", - която вдигна малко пушилка, но не достатъчно, за да развълнува Джереми Кларксън - все пак осигури едно изречение за корицата й. (Кларксън е дългогодишен водещ в BBC 2 на предаването на "Top Gear" и автор на книги, б.ред.)

В новоразвиващите се пазари обаче тя обра всички точки и я издадоха в Русия, Китай, Полша, Унгария, Южна Корея и Румъния, както и в Гърция и в САЩ. Но именно в България съм най-големият - и това ме навежда на размишления.

Пътувах с частен джет за София за представянето на книгата на парти в хотел "Кемпински", където Браян Фери щеше да разиграе поредна версия на полуфабрикатното си шоу "Рокси мюзик".

На вторичния ("черен") пазар билетите се препродаваха по 250 евро и за момент се замислих дали да не шитна и своя. На борда на самолета имаше телевизионен екип, който ни интервюира с Браян за българския еквивалент на BBC Breakfast за следващата сутрин. Все ни задаваха остри въпроси за способностите на Гордън Браун да се справи с икономиката ("Не може", отговорих аз за тяхно нескрито задоволство).



Но защо България ме притисна към гръдта си?



Всеки, който е чел необикновената книга на Миша Глени "Макмафия", има бегла представа за лабиринтите на корупцията в България - контрабанда, каналджийство, съучастничество на властите. Нищо чудно. Както както казва самият Глени, в сравнение с България "през 70-те и 80-те само Албания и Румъния бяха още по-бедни и угнетителни в Европа". И макар че сега в България има казина, нощни клубове и регионални представителства на Vitra, Vertu и B+B Italia, тя все още изглежда като Бирмингам - само е по-малка и по-корумпирана. Заглавия като неотдавнашното в "Дейли телеграф" - "Добре дошли в България, новата страна на чудесата на европейските мошеници", са по-скоро норма, не изключение.

Съвременната търговия - свободна или не - се развива френетично и българите прегърнаха Запада с огромна наслада - всъщност още преди 1989. И сега тук нахлуват дори компаниите за най-луксозни стоки, насърчавани от хора като Спас Русев. Натрупал състояние от телекомуникации, Русев отвори ресторанти и клубове в най-горния пазарен сегмент, създаде собствено лайфстайл списание ("Его", чудно, имаше ме на корицата му, но може би Брад Пит е бил зает) и току-що си е осигурил правата да издава GQ и в България. Именно Русев е човекът, уредил издаването на книгата ми в България, което бе основната причина за разточителното парти за цяла светска София.



Той очевидно е голям



Преди партито участвах в друго сутрешно токшоу ("Добро утро, България" по Би Ти Ви, собственост на Рупърт Мърдок) - преживяване, сащистващо мен и вероятно още повече зрителите заради притиснатия между водещите и мен преводач, в чиято уста моята духовитост се превръщаше в балканска безсмислица. Появяването ми обаче свърши добра работа, защото пет минути след предаването млад министър в софийския аванпост на НАТО се обади за покани. Или може би беше просто фен - две седмици наред книгата ми се бе радвала на обилно обнародване по радиата, което ще рече, че местните жители богато са били гостени с моите инвестиционни съвети или препоръки за поведението в лап-дансинг клуб. Същия следобед дадох още шест интервюта - за телевизия, радио, за седмичника "Капитал", за всекидневника "Дневник". И когато приключих, бе настанало време за купона.

Тази вечер моят помощник Свет ме представи на всички, или на почти. Видях подобия на Парис Хилтън, подобия на Димитър Бербатов, изискани мъже в изключително скъпи костюми, множество приятелчета с вид на хора със собствена охрана (в България, ако нямаш пазванти и черен джип "Мерцедес" освен личен шофьор, все едно да си изпишеш голямо "С" - смотаняк, на челото).

Питаха ме какво най-много ме е учудило в София. "Че не всеки изглежда като Борат - отговарях аз. - Само някои от вас!"

Моята книга е храм на джентълменството, внушителна информационна грамада, подквасена с щедра доза лични предразсъдъци. Но фактът, че Правилата на мистър Джоунс явно се приемат тъй радушно в развиващия се свят, ме води до очевидното заключение, че ако Британия все още има взискателни стандарти за облекло, работа, секс и благоприличие, то тези стандарти възхищават най-вече ония, които нямат хабер как да ги достигнат, а и не разполагат с необходимите средства. А книгата бе предназначена за наръчник по етикеция за истински мъже - не за такива, които вечно си въобразяват, че живеят във филм с Кари Грант. Ето защо ми е лесно да проумея, че едно поколение, израсло без достъп до нашата ненаситна консуматорска култура, естествено ще я харесва тъй много. Ако въобще има някаква промяна в обществото през последните десетилетия, тя е в начина, по който



Стилът измести Класите като белег за успех



Новите божества на това езичничество са екстравагантната кола или дизайнерският шлифер, а не толкова банковата сметка или членството в голф клуб. Не е нужно да се препасвате с връв, за да е ясно какъв и откъде сте - достатъчно е да носите обуща с квадратни бомбета, бутонели с фалшиви диаманти, вратовръзка футболистки тип или двуредно сако. Не всички българи знаят това за мой късмет.

Любимият ми спомен от София е представянето ми на местно величие, което май беше мениджър на местен футболен клуб. "А, господин Джоунс, засия той: - Вие имате кралско произношение."

Да, в България със сигурност го имам.
Снимки: Булфото
Домакинът на партито Спас Русев посреща на входа на "Кемпински" Диляна Грозданова.
 Васил Божков шофира сам автомобила си - зад гърба му е охраната му.
 Светската репортерка Нина Николова преотстъпва за малко кученцето си на Мис Украйна 2006.
 Евгения Банева пред мерцедеса си "Майбах".
47
13080
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
02 Декември 2008 01:02
Ясно как-
по реда си, както треба
02 Декември 2008 01:27
Браво, много сте го впечатлили!
02 Декември 2008 01:54
Странен мъж. Пише книги за снобари и комплексари и после се чуди че такива среща. А и не е ли за рубриката "отблясъци" този пасвкил?
02 Декември 2008 03:00
Веднага да види полетата, които са ловни и вечни...
И... айл стеи алуеи..
И да пее..
02 Декември 2008 03:03
Да, расизмът е придобил снобски измерения. Излиза че всички без Спас Русев сме борати.
02 Декември 2008 03:12
Автроа немедлено да се изучава в училищата - в английските като помагало за развитие връзките с туземци, в българските - като заместител на "пази боже сляпо да прогледа".
Любима тема - за джентълменството. Изумил се човекът откде малка българия е селектирала толкова сноби на квадратен метър. А, талантливи сме! Я по снимките - всички галоши са се се изредили на изложба - да се покажат. Ама на кого бе драги ми ми смехурковци? С тия космати гърбове и дъх на имам-баялдъ, и НДК да откраднете, пак ще си намирисвате.
Едно време се прехласваха по "Повест за истинския човек" и банани, сега мозъчетата-чорбички помислиха че парите правят Аз-а. Хипнотизират се от една заменка, подмокрят се от светкавица на Труд-овак. Грух-грух аристократи, с татко стругар, мама санитарка и с диплома от ловешката гимназия. Абе, активни борци 3-то поколение (това го казвам като най-висша форма на презрение)!
02 Декември 2008 04:22
А Майбах си е Майбах-мерцедес е мечтата на бедняците!!
02 Декември 2008 04:23
Па що да не се гаври с местните цървули дето смениха вчера канапа дека се препасваха с него на колани ДГ и си поверваха че са елит.
Гавра до дупка , Джони !
02 Декември 2008 04:36
VOCI,
Не си прав- не се гаври щото си го е шубе. Знае колко е лесно да свърши в багажника на някой Майбах (в краен случай Ферари). Нищо, че се казва WTF Джоунс.
BTW, кой &^%&^%$ ми изтри мнението и защо? Просто подчертавах, че туземецът Джоунс нема идея как се пие ракия. Отговорът е прост и стилен- с лимонада. Аре наздраве, да пием за комплексарите в България и по-света. И за overzealous sysadmins.

Редактирано от - К на 02/12/2008 г/ 04:40:32

02 Декември 2008 04:40
Гаври си се той на воля. И не го е страх защото го прави по стандартите които селяците ще проумеят след 50 години.
02 Декември 2008 04:44
VOCI, really ебати стандартитеимаш. Тоя е остроумен като Сара Пейлин на седянка на Уасилските homemaker-ки.
02 Декември 2008 04:55
Стандартите не са мои , а на моднио педал. Знаейки си много добре каков измислен герой е ( и го казва със самоирония , ама кой да проумее? ) вижда че за селянията държаща все още цървулите зад вратата той е ИСТИНСКИ авторитет. И колкото по-големи изгъзици представя за еталон - толкова по-ентусиазиран прием те намират.
Както беше казал навремето Н.Неев: ебати държавата дека язе съм и вицепремиер.
Тоя сега казва в прав текст ( ама пак - кой да прочете ?) : ебахти елито дека язе сам му гуро .
02 Декември 2008 05:15
VOCI

Па що да не се гаври с местните цървули дето смениха вчера канапа дека се препасваха с него на колани ДГ и си поверваха че са елит.
Гавра до дупка , Джони !


Tи па какво се радваш толкова, за това хюмне си същия цървул като ония с буквата на челото. Или сметаш че можеш елегантно да се изсулиш и да минеш от другата страна на оградата и да попържаш и никой нема познае че и ти си Борат?
02 Декември 2008 05:18
VOCI,
Не искам да те разочаровам, но така е навсякъде. Сара Пейлин не стана VP за една бройка. Парис-чето Хилтънска е кумир на цяло поколение. А за самоиронията може да се спори (аз не виждам такава, само самовлюбеност в отровни пропорции). BTW има една такава категория хора, които смятат че като имаш кинти в количество да нахраниш една трета от Африканския континент, си над всичко. Джоунсчето ми прави баш такова впечетление. Сигурен съм, че като види в Албинона Дерипаска и останалата смет се нааква от кеф.
02 Декември 2008 05:31
Tъпo , ма ти май се докачи за одрисканио имидж на нашите "елитковци " , А ?
Ох , да не боли , А?

Редактирано от - VOCI на 02/12/2008 г/ 05:32:49

02 Декември 2008 05:48
"А, господин Джоунс, засия той: - Вие имате кралско произношение."
Да, в България със сигурност го имам.

Англичанинът си прави ташак с нашите, като изтъква и факта, че тук най му се връзват, защото са най-тъпи.
VOCI
02 Декември 2008 05:56
Светът е пълен с крале и принцеси които заслепяват очите ви и ограбват душите ви ... "
Лед Цепелин , некъде през седемдесетте, и Voci, някъде през 2000 и 10-те.. ....е, не забравят и джобовете; един па даже обра и кремиковци - нещо, дет и циганите железари не успяха; ингилизинът, разбира се, си прави грозна гаргара, с българските елити, но и със себе си, изглежда му е станало дискомфортно от "славата" си в България...
02 Декември 2008 06:07
Навсякъде по света живеят уроди, не само в България . Понякога си правят срещи. Интересно все пак , след Maxim, Vanity Fair, Esquire , J.Crew. , О , National Еnquirer може пък да станем свидетели на едно ново издание, "Urod's Daily" - списание за уроди ... разбира се и ще се издава в България, ... защото в UK е банално.
Chihuahua-to ми прилича на рекламата на "Taco Bell" - Cross the border ... man ! Уродите са преминали всяка ... граница .... да ...
02 Декември 2008 06:10
Хюмнето верно се гаври, при това доста гадничко с цялата аборигенската парвенющина. С цялата довлякла се да му се покаже сган. За едно обаче е прав:
Британия все още има взискателни стандарти за облекло, работа, секс и благоприличие, то тези стандарти възхищават най-вече ония, които нямат хабер как да ги достигнат

Защото дори и с пачки от тука до Луната, ония (БГ "хайлайф", тамплери или обикновени клоуни) пак си остават цървули.
02 Декември 2008 06:11
Трябва да призная, че последното изречение го бива. Иначе Мерт 80% от пишещите тук са доста над цялата смет описана, както и самия Джоунс.
VOCI за Led Zeppelin .
02 Декември 2008 06:26
Отношението му към нашият хайлайф е като към селската класа в Англия. Заслужават си го.
02 Декември 2008 07:37
Кич, снобщина и парвенющина
02 Декември 2008 08:11
Калцуненият хайлайф feat West End
02 Декември 2008 08:49
Е, драги приятели,
Съвсем наскоро спорихме трябва ли човек да има национална гордост, или да се гордее единствено с онова, което сам е постигнал.
Ами добре - ето ви ги тия, дето са постигнали много у нас. Нашият културен, бизнес и светски елит. Вижте ги как се гърчат от мерак да се доберат с изплезени езици до задника на "цивилизования" чужденец. Да покажат, че са "пичове".
Да забелязвате някаква гордост?
Тия гадове съсипаха и последното национално съкровище на България - бай Ганю.
Не се смейте. Бай Ганю има стотици, хиляди грехове и недостатъци. "Болгар, Болгар", както сладострастно го цитирахте в гореупоменатата дискусия. Но има и поне едно достойнство - никому не цепи басма, най-малко на чужденците.
Но какво да се прави. Нашият "елит" е 100% с комунистически произход. А комунистите по природа са блюдолизци и деребеи. Може би най-добър пример за това що е комунист виждаме през 30-те години в СССР. Докато е на власт - без колебание гази в кръв до коляно. Дойде ли негов ред да влезе в кауша, веднага пише писмо: "Другарю Сталин, аз ще умра с Вашето име на уста".
Боли ме, когато чувам, че България е мафиотска, корумпирана, престъпна държава. Но все някак се понася.
Но виж, това горното - то е унижение непоносимо.
02 Декември 2008 09:04
Сещам се за старите списания на баба ми. Все едно нищо не с ее променило - същите муцуни, същата глупост. Кой ги помни онези хора? Има само Вазов, Константинов, Йовков. А след нас ще бъдат - Радичков, Станев и май никой друг. А Радой може би. Дано се появи нов Ралин, иначе ще слушаме колко велики са днешните хай-лайф-вафладжии.
02 Декември 2008 09:19
Борат си е нъмбър уан ...к'во иска тоя горе?
02 Декември 2008 09:25
Когато идиоти без самочувствие канят друг комплексиран британски идиот общо взето резултатът е горния. Добра идея на Сега да препечата пасквилчето.
02 Декември 2008 09:47
Един английски сноб се срещнал с част от нашия набеден хай лайф. Чудо голямо.
02 Декември 2008 13:30
хора като Спас Русев. Натрупал състояние от телекомуникации


Това е така защото е научил английски, чел много книжки за markets & strategies и бачкал упорито по 16 часа на ден.
02 Декември 2008 13:57
Когато идиоти без самочувствие канят друг комплексиран британски идиот общо взето резултатът е горния. Добра идея на Сега да препечата пасквилчето.



Напротив, идиотите са със самочувствие, а комплексираният британски идиот поне е наблюдателен.
Най-интересно е дали снимките и текстовете са препечатани също от британското издание
02 Декември 2008 13:58
"не всеки в България прилича на Борат"
02 Декември 2008 15:33
A къде е всенародния любимец Бате Бойко в картинката?
Я да застане напет и суров с тужурката и анцуга до този "дизайнер", да си премерят... мускулите... ще бъде красиво...
02 Декември 2008 15:58
Сократе,
Супер, но искам да те поправя в следното:
Русев, Биневи, Божков, Грозданови и Мис Украйна са елит, колкото и четириногата им компания на едната снимка.
Друг е въпросът защо в медиите ни или поне в най-масовите българинът не вижда представителите на истинския си елит. Такива хора у нас има и те са много. В края на крайщата през всичките тези години не сме спрели да ядем хляб, да ни лекуват, да получаваме енергия, дрехи и книги, да влизаме в нови жилища, да раждаме и да отглеждаме деца. Това се създава от някого и именно този многолик някой е истинският елит на нацията.
Защо българинът не го вижда ежедневно, ежечасно и на първа страница? Докога, вместо да ни запознават с тружениците и водачите ни, ще ни занимават с интимната перисталтика на утайките!
02 Декември 2008 15:58
Вярно че никой не прилича на Борат, налага се да си внасяме лук-алайкс тип Джоунс.
02 Декември 2008 17:02
Лянча,
Браво!
Съвършено правилно.
За мен това е едно от най-големите престъпления на българската журналистика (да ме прощава Бота). Без услужливостта на голям брой продажни, глупави или просто снобеещи журналисти нямаше да бъде създаден този псевдоелит, който действа като проказа върху българската духовност.
И нека споделя още нещо. Силно и горчиво съм изненадан от слабата реакция на форума към настоящата тема. Когато преди два дни говорехме за националната гордост, обикновеният българин беше тотално оплют.
Сега, когато става дума за мизерните същества, наричащи себе си "български елит" - почти пълно мълчание.
Колкото и да ми е болно, не мога да възприема това другояче, освен като проява на душевен конформизъм. Явно мнозина форумци са настроени така (макар да не го признават дори пред себе си): човек без пари е лайно; лайно с пари е човек.
02 Декември 2008 17:23
аз такива като гореописаните нивгаш не ги наричам елит! медиите го правят, най-вече вестниците*! има няма 15 години вече, не спират да ми натякват кой бил елит.. даже за "политическа класа" ше ми пишат


да им пикам на класата и елита..


---
* любимата Газета е изключение
02 Декември 2008 17:31
Сократе,
Какво да се коментира? Че "елитът" ни е комунистически, а комунистите по природа са блюдолизци и деребеи? Това ли? Или, че журналистите са "продажни, глупави или просто снобеещи" ?
02 Декември 2008 17:51
Сократе, така e отговорил македонецът когато го попитали що е 'личност'. А Mr J & компания ДГД (fuckoff)
02 Декември 2008 17:56
Това имаме, това показваме. Селска нация, за добро или лошо.
Този тип ми напомня Фердинанд, който навремето по подобен начин се забавлявал с тогавашния български елит. Разликата е, че у този наистина има капка самоирония. Ами министершите в земеделските ни правителства? За жената на Муравиев ли говореха, че си дошла с престилките и чергите? Презрение и присмех, присмех и презрение.
Обещавам, когато стана елит да не им ходя за тарапана на такива простаци!
02 Декември 2008 18:26
Както казваше чичо Хачадур - подметна Киркор - Те са известни с това, че са известни.
02 Декември 2008 18:35
Сократе,
не тъжи, миличък!
"Криворазбраната циливилизация" не е от вчера...
...Не е и от днес...
...Ма миС(ъ)търа нада-ли чете книжки...
...Той ги пише... циливилизовано...

02 Декември 2008 18:36
Баба ми, лека й пръст, би рекла за горното:
Присмял се хърбел на щърбел.
Ма понеже тя, горкинката, не може да го каже поради разбираеми причини, казвам го АЗ

02 Декември 2008 18:36
Опс! Под "горното" да се разбира авторовия текст

02 Декември 2008 20:52
Летец,
"Елита" ли да коментираме или журналистите? Какво да му обсъждаме на "елита" повече от това, което казаха форумците досега?
За журналистите бих поговорил още, без да се опитвам да ги уча как да си вършат работата. С малки изключения, сред които за щастие е и любимият вестник, днешната ни журналистика успя да се зарази с най-лошите професионални болести:
- мързел. Не мисля, че постоянното публикуване на "флаш" се дължи на перверзна любов към мършата. Просто "елитът" си осигурява сам изявите и плаща за това, че журналистите не си вършат работата. Азис е дежурен в повечето медии. Кой е чувал за предприемачите, специалистите и работниците в Костинброд, които не само не профукаха, но умножиха поминъка на града?
- страхливост. За медийното отразяване на истинския елит - тружениците и водачите не само е задължително да се работи. Често трябва и да се рискува, при това истински.
- воайорство. Не знам как иначе да нарека смесицата от повърхностност, пренебрежение и нарцисизъм. Погледайте телевизия и подскажете
02 Декември 2008 21:19
Чудесен е въпросът
Задавах го още в навечерие на "първите" избори-през1990г.
Защо са ви нужни страшните разкази
дайте нещо ..нормално.
Не че не ми отговаряха, но снисходително.
Виж като спечелим, ще имаме повече време и за твоите глупости
Времето беше наше
Но то свърши. И не ми отговориха. Т.е. отговориха правилно.
Не са нужни тук нормалните неща
А и не дай Бог да Ви обърнат внимание в Костинброд
Ако не бъркам там има и една интелигентна кметица
02 Декември 2008 21:31
Що толко сложни приказки под един майтап?
Щото това си е точно тъшак. Сократе-май, твоят прототип е осъден от жури, с резултат пет на три, щото си е правил тъшак с властите и богатите и е "корумпирал младежта". Ако човек прочете кви глупости е писал Сократ, може и да разбере мотивите на журито, особено тогава
02 Декември 2008 22:09
Лянча,
аз просто репликирах една констатация за душевния конформизъм. Щото той Сократа е намерил корена на всичко, вкл. и на елита или псевдоелита, както ви харесва повече. Та какво тогава да коментираме, като всичко е ясно, туй питах. И като че ли Мето май коментира най-добре...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД