:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Следващият кабинет може да бъде принуден да вдига ДДС

Вместо оставки и предсрочни избори искаме "Чисти ръце", твърди лидерът на ЕНП Мария Капон
Мария Капон
-Г-жо Капон, и българските министри най-сетне видяха, че кризата настъпва. Защо според вас прогледнаха точно сега?
- Личнo аз се плаша от това, че проглеждат чак сега, когато спаднаха приходите в държавата. Преди повече от година и половина предупредих за опасност от рецесия на страната - тогава звучеше екзотично. Притеснявам се, че експертните възможности на министерствата на икономиката и финансите нямат система за ранно предупреждение.
-А какво се случва с приходите? До октомври хазната бе натрупала близо 5 млрд. лева излишък, а преди дни министър Николай Василев възкликна: "Ако видите какъв е спадът на някои бюджетни приходи за последните месеци в институциите!". Пламен Орешарски също изненадващо призна, че се страхува най-вече за приходната част догодина...
-Ще ви дам едно от многото обяснения. В бюджет 2008 правителството заложи излишък, като умишлено подцени цената на петрола - "предвиди" средна цена от 67 долара за барел и занижи очакваните приходи от ДДС. Годината започна при нива 90 долара за барел, а в средата на годината петролът драстично поскъпна до 150 долара за барел, т.е. двойно над заложената цена. Съответно приходите нараснаха и настана голямото социалистическо хвалене - колко ни е стабилна икономиката и как добре събираме данъците. А световните предупреждения за идващата криза спираха до границите на България. Главозамаяни от растящия бюджетен излишък, през септември управляващите решиха да изхарчат над 1 милиард лева. Днес световните цени на барел петрол са 3 пъти по-ниски от горещото лято, бензинът и дизелът поевтиняха, респективно и в бюджета влиза по-малко ДДС. Не знам защо споменатите министри са изненадани от спадащите приходи в бюджета, при положение че бе ясно, че световната криза няма да подмине България.
-Какви антикризисни мерки предлага вашата партия?
- Икономическият екип на ЕНП предлага план, който се състои от три части. Първо, консолидиране на усилията на банковата система чрез създаване на кредитен пул за междубанково краткосрочно кредитиране. Второ, подкрепа на предприемачите, като се осигурят кредитиране на малките и средните предприятия и стимулиране на инвестициите в производството, създаване на стратегически инвестиционни фондове за оздравяване на предприятия, стимулиране на конкурентоспособността на страната. И, трето, подкрепа на заетостта чрез образование, създаване на нови работни места.
-Как си представяте банковия пул?
-Той трябва да действа като една допълнителна гаранция за вътрешно финансиране между банките. Смятам, че е необходимо да започне дискусия за създаването на гаранционен пул с БНБ, правителството и Асоциацията на банките в България. Каква ще е вноската на всеки участник, ще решават самите банки. Разбира се, това решение няма да е лесно, защото означава всяка банка доброволно да се лиши от свеж финансов ресурс и да го "замрази" в пула. От друга страна обаче, всяка банка би могла да кандидатства за краткосрочно кредитиране от този пул.
-Какви промени предлагате в областта данъци 2009?
-Трябва да се въведе необлагаем минимум с цел облекчаване на хората с най-ниски доходи, а минималната заплата да стане 300 лева, което ще повлияе и на пенсиите, и на средствата за майчинство. Предвиждаме намаляване на данъка върху дивидентите от 5 на 0%, сваляне на данъка за едноличните търговци от 15 на 10%, запазване на акцизите за кокс, въглища и стопанска електроенергия. Предлагаме и мерки за намаляване дела на сивата икономика - например да се даде възможност на фирмите да използват неакцизни автомобили за служебни цели, без да се наказват с представителен данък, и като приспадат ДДС и върху разходи за горива и ремонти. По този начин няма да се налага да представят колите си за 7-местни или да наливат горива без фактури.
- Ще бъде ли полезно намаляването на ДДС и колко би струвало на хазната намаление например от 20 на 18%? Антикризисният план на Лондон предвижда сваляне на ДДС, но съпроводено с вдигане на акцизите?
- Не съм убедена, че Великобритания има същата структура на приходите като България. По-добре да сравняваме с Ирландия. Там предложиха увеличение на ДДС като антикризисна мярка, колкото и да е непопулярно. Последните 3 години предлагахме с мои колеги намаляване на ДДС, но като елемент от данъчна политика за повишаване на растежа. Но днес е различно. Десницата винаги е била силна с това, че казва истината за икономиката, дори и тази истина да е тежка. Затова сега предупреждавам, направих го и в парламента, че ако кризата се задълбочи, може да се наложи повишаване на ДДС от следващото правителство, за да може държавата да изпълнява ангажиментите си. Другата алтернатива, която ще стои пред следващото правителство, е държавата да играе ролята на спасител - като заемодател и потребител в нужда или в извънредна ситуация. Държавата би могла да направи финансиране чрез задлъжняване. На бюджетен език това означава намаление на данъци, вкарване на свежи пари като подарък в икономиката, постигане на дефлация, т.е. цените да паднат и да имаме бюджет с дефицит. Големият въпрос обаче е откъде ще дойдат парите и дали бедна България може да си позволи с нереформирани сектори да издържи на такъв дефицит, за да изпълни ангажиментите си към гражданите.
-Не е ли време за намален ДДС за храните (обещан и от министъра на земеделието), за лекарствата, книгите и вестниците?
- За четвъртата година предлагам 7% ставка за лекарства, помощни средства, печатни издания. И това не е антикризисна мярка, а задължителна политика. Опазил ме Господ да коментирам обещанията на земеделския министър, които са в ресора на финансовия. Ако говорим сериозно, диференцирана ставка за храни може да има тогава, когато се положат усилия за осветляване на сектора. Хлебопроизводителите например признават, че 65% от бранша е в сивата икономика.
-Румъния готви 7% ДДС за жилища до 100 000 евро, а у нас НДСВ предлага да се признават за данъчно облекчение лихвите по ипотечни кредити за дом до 100 000 лв., закупен от младо семейство?
- Смятам, че предложението на колегите от НДСВ е по-разумно. Румънският опит ще "свали" цените на повечето жилища под 100 хил. евро. Освен това там мярката ще е специфична - само за закупуване на ново жилище от строител, но не и за старо жилище, закупено от физическо лице, защото то не се облага с ДДС.
-Кои министри и кои грешки отдалечават България от европарите? Искате ли оставки?
- ЕНП излезе с ясно и категорично становище, че ако до вчера искането на оставки беше естествено опозиционно поведение, то днес са нужни други стъпки. След поредния звучен шамар от Брюксел страната е заплашена от тежка безработица, недофинансиране на цели сектори, вълна от популизъм, а следващ кабинет ще има най-рано след 10 месеца. През това време щетите за България ще са много тежки. Затова днес предлагаме национално съгласие върху три основни проблема: обществен договор за политика "Чисти ръце" и борба с корупцията, организираната престъпност и финансово-политическите монополи в страната; мерки за запазване на макроикономическата стабилност и намаляване на опасността и последствията от безработицата; национална политика за ефективно интегриране в Европейския съюз. По тези приоритети управляващи, опозиция, работодатели и синдикати трябва да се обединят в името на България.
-Червеният депутат Младен Червеняков намекна, че предстоят структурни и персонални промени. Имате ли предположения за какво говори?
- Не обичам да гадая. Редно е управляващите да знаят кой може да кара трамвай и кой да слиза от него. Ние сме си платили билета, а сега заради тях си плащаме и глобите.
-Премиерът Станишев обяви, че ако става дума за некадърност, проявена по време на кризата, и половината европейски министри трябвало да си подадат оставките.
- Предполагам, че премиерът е проявил неумело чувство за хумор, защото в нашия случай става дума за корупция, крадене, т.е. злоумишлени престъпни щети, а не просто справяне с криза или природни бедствия. Точно по тази причина още през април ЕНП поиска операция "Чисти ръце".
-Защо вашата партия пое курс на сближаване с "Лидер" и "Напред"? Техният учредител Христо Ковачки е заподозрян за данъчни престъпления, а за двете формации се говори, че са патерица на ДПС и троянски кон на Доган в следващия парламент?
- Не ме карайте да коментирам чужди партийни структури и "конете" и "летящите чинии" на Доган. В последните две седмици доста хора от други партии си позволяват да говорят от името на ЕНП. Това, което ясно мога да заявя, е, че ЕНП, като модерна дясна партия има мандат за водене на разговори и води разговори, не преговори, с над 8 партии от център-дясното пространство. Имаме разговори с приятели от СДС, ВМРО, "Новото време", "Гергьовден", земеделци, ЛИДЕР, с отделни хора от ДСБ и т.н. Не следим етикетите по медиите, а политиките, които могат да бъдат обща платформа за управление.
8
2945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
02 Декември 2008 00:47
Десницата винаги е била силна с това, че казва истината за икономиката, дори и тази истина да е тежка. Затова сега предупреждавам, направих го и в парламента, че ако кризата се задълбочи, може да се наложи повишаване на ДДС от следващото правителство, за да може държавата да изпълнява ангажиментите си. Другата алтернатива, която ще стои пред следващото правителство, е държавата да играе ролята на спасител - като заемодател и потребител в нужда или в извънредна ситуация.



__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
02 Декември 2008 00:49
Държавата би могла да направи финансиране чрез задлъжняване. На бюджетен език това означава намаление на данъци, вкарване на свежи пари като подарък в икономиката, постигане на дефлация, т.е. цените да паднат и да имаме бюджет с дефицит.


_________________________________________ _ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.

Редактирано от - rki на 02/12/2008 г/ 00:50:50

02 Декември 2008 03:06
Капон и като Чилова не го усеща... камо ли по алис ин чейнс..



.
02 Декември 2008 04:46
Доста противоречиво и омешано в русата главица.
На фона на ентелегентнио съсел , обаче , си е направо гениална.
02 Декември 2008 05:11
Е малко зор ще докара дефлация с наливане на свежи пари, но пак е по-добре отколкото да се чуди защо съм цоциалист(ка).
02 Декември 2008 05:36
Браво Брайтмън,
и двата ти постинга са много точни. Кратко и ясно. Ни изпускай секирата, тия взеха да се имат много насериозно.
02 Декември 2008 14:06
Верно голям майтап е тази пухкавата буля Купон....
Преди да потънеш в политическото си безхаберие и балалайкаш от името на десните , кажи партийката ти файтон на кои избори напоследъk - колко гласа, съветници или кметове е спечелила ?...Справката показва, че кръжока й е спечелил последно няколко гласа по времето Хан Телериг.....
Кинтите пръскани за PR e по-добре да бъдат дадени за благотворителност.
Задграничните й ментори ще я разберат.
Наглост и агресивност, безхаберие, политически спам, комплексарщина -аман от посредственост в българската политика.
02 Декември 2008 14:11
ДДС може да се наложи да се "вдига", а може и да не се "пипа", не се знае, не го знае и Капонката, ама нещо трябва да каже пухчо, оти избори идват!
По принцип тя не е нито дясна, нито лява, тя е кръгла - обръщам внимание приятно кръгла! Така че не казва нищо от злоба а просто прави политика!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД