:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 172
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Полудели" реки потопиха Якоруда и Банско

Проект за укрепителни стени за 2.2 млн. лв. събира прах по чекмеджетата
СНИМКА: БГЕНЕС
Десетки хотели и частни домове в Банско бяха наводнени и затлачени с тиня заради излязлата от руслото си р. Глазне.
Обилните пролетни валежи през уикенда за пореден път причиниха наводнения и щети в част от страната. Реките Черна Места в община Якоруда и Глазне в Банско преляха и потопиха 25 къщи и хотели, а пътищата към десетки села в района останаха блокирани. Кметът на Якоруда обяви бедствено положение. Тежко бе положението в Сандански и Петрич. Северозападна България също не се размина с поражения от дъжда.

Вицепремиерът Цветан Цветанов, който пое ресор бедствия, разпореди на кметовете от Благоевградска област спешно да почистят речните корита, които минават през населените им места. "Коритото на р. Глазне бе изчистено, но тя е планинска река и често си мени коритото", обясни кметът на Банско Александър Краваров пред "Сега". "Градът е наводняван четири пъти, откакто съм кмет, но такова чудо не съм виждал. Беше много трудно", допълни той. Заради обилния валеж и снеготопенето в събота следобед реката излязла от коритото си на три места. С помощта на "Гражданска защита" успели да закрепят дигите, но в полунощ реката пробила на четвърто място в местността "Калугерова вада". Час и половина по-късно отново се скъсала дига.

Река Глазне тръгва от 2200 м височина, а в Банско слиза на 1000 м. Краваров обясни, че за да се предпази градът от заливане, трябва да се направят железобетонни укрепителни стени, а не пясъчни диги. Но проектът за около 2.2 млн. лв. вече е прашасал в комисията по бедствия. Кметът допълни, че до две седмици ще изчисляват щетите и ще искат възстановяване от комисията към МС.

Река Черна места излезе от коритото си, помете два моста, някои от пътищата към селата в община Якоруда и опустоши селскостопанската продукция в района. Затворена за движение остана отсечката Якоруда - Велинград и Разлог - Юндола - Велинград.

Река Санданска Бистрица също напусна коритото си в събота привечер, но не нанесе щети, макар че имаше опасност от заливане на жилищни сгради и хотели. Според кмета Андон Тотев причината да не се стигне до това е периодичното почистване на корито в района на Сандански.

В Петрич се разрази буря и задръсти тротоарите и улиците с паднали клони и кални наноси. Още вчера в града и селата започна почистване. Едно от най-тежко пострадалите села е Скрът. Пътят през него бе затворен за преминаване, а той води към ГКПП "Златарево".

------БЕДИ

Урагани и наводнения има и в други страни от Балканите. Двама души са се удавили, а стотици бяха евакуирани през уикенда в Южна Сърбия. Пожарникарски части от други градове са изпратени да помагат за евакуирането на къщи, застрашени от реките Пчиня, Козидолка и Лешничка. Бури с поройни дъждове връхлетяха и други части на Сърбия, включително Белград. Бурният вятър е изкоренил десетки дървета в Солун, съобщават гръцките медии. Пожарникари помагаха за разчистване на дърветата в централната и източна част на втория по големина гръцки град.
Снимка: БГНЕС
Глазне разруши настилката и наводни хотели и къщи в новата част на Банско около долната станция на кабинковия лифт.
15
3630
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
17 Май 2010 00:21
Че реките са полудели е силно казано. По скоро е резултат от действията на ПОЛУДЕЛИТЕ и АЛЧНИ хора.
17 Май 2010 00:24
Гората!!! Изсякоха я
17 Май 2010 09:59
slava Краваров обясни, че за да се предпази градът от заливане, трябва да се направят железобетонни укрепителни стени, а не пясъчни диги-вместо хотели бетона да бяхте го изляли в защитна дига, ама така е лакомо дупе -кръв сере. Засторихте де трябва и не трябва, после реката си меняла често коритото. Отеделно режете на поразия гората и няма кой да задържа водата.
17 Май 2010 11:33
Изсечи горите и остави голи склонове, пък после се чуди защо реката полудява и си мени коритото... Банскалии са наказани за алчността и идиотизма си. Макар и крайно недостатъчно.
17 Май 2010 11:42
Дали реките са "полудели", или мафиотите са побеснели да изпират пари в строежи по Слънчев бряг и Банско, без да чакат да се изгради съответната инфраструктура?
17 Май 2010 11:51
същото чака и софиенци ... сега като почнат да секат във Витоша ... алчни малоумници има навсякъде ... във Варна идиоти продължават да строят над Кабакум...
17 Май 2010 13:24
Прави са колегите, полудели са не реките, а банскалийските туземци, които за пореден път си избраха един кравар да ги управлява. Цяла зима там снегорин по улиците не е минавал, училищата им са в окаяно състояние, паркът е като изоставена текезесарска овощна градина. Реката се коригира с пясък, вместо с бетон. Ама карай, важното е ударно да се сменя предназначението на земята, да се разширяват пистите и да се пишат протестни писма до ЮНЕСКО, как смее да включва банскалийски къщи в някакво си световно наследство и сега хората не могат да ги бутнат, както си му е редът.
17 Май 2010 14:13
Гора от бетон вода неспира! Както са казали хората - луда вода няма има луди майстори!
17 Май 2010 14:20
Всички мислим едно и също, но интересно, че в медиите и дума няма за отмъщението на природата. По БТВ показаха хотели до самия бряг на реката, което си е малоумие. Парите ум не дават -види се
17 Май 2010 14:39
е, по лесно е, да обвиниш реката в лудост
17 Май 2010 14:46
Нищо страшно не е станало. Напълно в реда на нещата е като излезеш в дъжд без чадър да се намокриш.
17 Май 2010 16:11
E, така ще е, като се изсякоха горите в планината, сега ги влачи. То не бяха ски-писти, то не беше незаконна сеч... сега да се хващат дружно всички и да ходят да садят, щото инак...лошо, ще ги влачат водите всяка година. Природата не прощава
17 Май 2010 16:26
не полудели, а неподдържани.


за хотели пари винаги има, за инфраструктура - не, а после природата била крива за поразиите от наводнения и свлачища
17 Май 2010 18:43
Природата си отмъщава.
17 Май 2010 21:11
Кучето ми , в скоро не е препикавало Банско , но си има асоциациите и представите от край морето ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД