:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 178
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежа вю

Мерките след доклада на ЕК - класически шменти-капели

Няма значение дали в графика има записани 7, 70 или 700 мерки. Те ще са безполезни, докато институциите само си прехвърлят топката и няма осъдени знакови фигури
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Докато шумните арести и дела се точат безкрайно и няма осъдителни присъди, всякакви графици за напредък в битката с корупцията и организираната престъпност, изглеждат като отбиване на номер.
България едва ли скоро ще се отърве от механизма за сътрудничество и оценка, колкото и управляващите да се надяват на това. Преди дни и Съветът на ЕС даде знак, че от страната ни се очаква много повече от политическа воля за справяне с проблемите. На този фон доста нелепо звучи обявеният график със завъртяното заглавие "на неотложните мерки и действия на правителството и органите на съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за периода септември 2011 - декември 2011 г."

В графика влизат 71 мерки, 41 от тях трябва да бъдат изпълнени до края на годината, а останалите са постоянни. Почти без изключение обаче те са буквално преписани от предишни графици.



Високопарни фрази, които най-вероятно ще си останат изпразнени от съдържание,



както се е случвало и досега.

Какво например означава, че корупцията в КАТ ще се ограничава със "създаване на система за ротация на персонала в чувствителните области в Пътна полиция по подобие на Гранична полиция". Който взема, ще бъде пращан не в съда, а да пише призовки, така ли? Че каква превантивна функция ще има това за следващия, който ще застане на удобната хранилка с палката си - той ще знае, че най-лошото, което може да му се случи, е да бъде заточен зад някое бюро за известно време.

Или какво като се измени и допълни Инструкцията за дисциплинарната практика в МВР. Целта според графика е "подобряване на организацията и реда за реализиране на дисциплинарната отговорност в МВР". Каквото и да бъде записано в инструкцията, докато за очевидни и брутални нарушения служителите на министерството се наказват несъразмерно леко, порочната практика ще продължи да цъфти.

"Завишаване на критериите, повишаване на мотивираността и на ефективността на упражнявания от Висшия съдебен съвет контрол по отношение на конфликта на интереси, имущественото състояние и други корупционни форми, включително и в рамките на атестациите, придобиване на несменяемост и повишения" е друга мярка, от която резултати едва ли могат да се чакат. Вероятно зад скупчените думи се крие намерението да не се допускат скандали като този с избора на новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. За нея стана ясно, че като младши съдия е подписвала сделки от името на баща си със "Софийски имоти". А като съдия месеци наред е мотала процес срещу бившите шефове на столичното дружество. Това обаче не е конфликт на интереси, реши наскоро Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и издаде индулгенция на Янева. Тъй че няма особено значение колко мотивирано ВСС ще контролира корупционните форми. Порочните практики си виреят на воля.

До октомври се предвижда и "разработване, обсъждане и приемане на методология за периодично отчитане и управление на натовареността в органите на съдебната система". За този проблем също открай време само се говори. И нищо не се прави. От години има свръхнатоварени съдилища и прокуратури, които издъхват. И решаването на делата там е в разумни срокове и извън нормалните човешки възможности. Поддържат се и бутикови съдилища с минимален брой дела. А темата за преструктуриране на съдебните райони досега е табу.

И по друг въпрос



властта винаги има поведение "не знам, не чух, не видях"



- Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Ако някой е забравил как системата се изгражда вече близо 20 години, сигурно мярката "стартиране на проект по програма ОПАК: "Доизграждане и усъвършенстване на ЕИСПП" ще му се стори перфектна. Само че прословутата система, която трябва да свърже всички правоохранителни и правораздавателни институции, досега глътна много милиони, все без резултат. Тя наистина би улеснила борбата с престъпността. Ако някой бъде задържан, веднага ще е ясно дали има и предишни присъди, дали не се издирва и т.н. С нея дадено дело ще може да бъде проследявано още от ниво оперативна информация до влязла в сила присъда и изпълнение на наказанието. Ще е ясно и кой отговорен не си е свършил работата, или я е свършил със закъснение.

Предвижда се "изготвяне, в партньорство с чуждестранни експерти, на оценка на действащите криминалистични тактики и техники за разследване на организираните престъпни групи и набелязване на мерки за тяхното подобряване и по-добро прилагане, въз основа на оценка на действащата практика". Подобна мярка има и за сложни финансови, икономически, корупционни престъпления. Тук ситуацията също е пределно ясна - искат се още много усилия, капацитет и старание за събиране на качествени доказателства. Достатъчни са само няколко примера. Като прехвалената акция "Медузите" във Варна от март м.г. Обвинителен акт по нея още няма, но задържаният вече бивш шеф на общинския съвет в града Борислав Гуцанов сега е кандидат за кмет от БСП. Основният обвиняем по делото "Октопод" - гордостта на вътрешния министър Цветан Цветанов, Алексей Петров е кандидат за президент...



В изборната битка ще загубят поне месец и два ключови фактора



в борбата с престъпността и съдебната реформа - Цветанов е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, а правосъдният министър Маргарита Попова си взе отпуск, докато е кандидат за вицепрезидент в тандем с Росен Плевнелиев.

Четвърти месец делото за пране на пари и източване на САПАРД на над 7 млн. евро срещу близките до БСП бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков и още четирима души не може да тръгне на втора инстанция. Преди повече от СГС оправда близкия до президента и левицата Стойков. 10 години затвор и глоба от 30 000 лева получи Марио Николов.

И дали в графика има записани 7, 70 или 700 мерки, това не променя нещата. Те ще са безполезни, докато институциите очакват овации, когато си вършат работата, и най-голямото им старание е, когато си прехвърлят топката. Основно - от изпълнителната власт към съдебната. Но в Брюксел не са слепи. Обществото - също.
11
4248
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
19 Септември 2011 19:59
Ленторезът Боко да Фаща ножицата и да открие мероприятията.Без ножицата Му явно боксуват герберастите...
19 Септември 2011 20:34
Докато се отмият наторяванията на агент Гоце, Красю черния и тройната в съдебната система зор ще видим.
19 Септември 2011 21:18
Боже пази БГ от напреднали като Елен. А бе юнако тя тази сага се движи още от 1990год. , а ти сега търсиш под вола теле.
19 Септември 2011 21:23
Що имам чувството, че Парцалева е обикновена Георгиева, (не)реализирана финансистка... Не или да...


20 Септември 2011 01:52
Жалка, жалка, жалка и малоумна работа...
20 Септември 2011 03:48
"Политическа воля" има. Да правят неориентираните в посттоталтарните реалности евробюрократи на маймуни.
20 Септември 2011 06:48
Брей, парашутистът с рогата забравил чия творба е Черния, забравил Лучников, Гоцев, Соколов, Димитров, забравил кумицата на Цвъцко, забравил цялата адвокатска мафия...
-------------------------
Блогът на Генек

20 Септември 2011 06:49
И как някой повярва, че заради вътрешната корупция не ни пускат навън?! Българите малоумни ли сме??? Циганите, глупако, циганите! Подкрепата на Холандия е от Франция, иначе никога не би посмяла да играе соло и толкова куражлийската - Холандия остава малка страна.
20 Септември 2011 07:18
Не стига, че им плащаме заплати, ами се налага и акъл да им даваме. Да гледат американски филми където всичко е казано за борбата с корупцията. Като знае, че ще се прости с ранната пенсия след като е хванат в крачка дали ще си позволява своеволия. Пък то сега какво, от храст на бюро!
20 Септември 2011 15:44
"Завишаване на критериите, повишаване на мотивираността и на ефективността на упражнявания от Висшия съдебен съвет контрол по отношение на конфликта на интереси, имущественото състояние и други корупционни форми, включително и в рамките на атестациите, придобиване на несменяемост и повишения" е друга мярка, от която резултати едва ли могат да се чакат.

Това не са високопарни фрази, това са кухи фрази. Нито идея какво трябва да стане, нито норми и правила, нито процедури, нито дейности..., нито отговорност... НИЩООО
20 Септември 2011 18:13
Как да не си спомним ей това: "Приземяване, приземяване, приземяване "! (от Брюксел).


И това: "Гарван гарвану око не вади !" - с това народът ни толко много и толкова кратко е казал, ама кой да го слуша ? ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД