:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденции

Бум на християнството в Китай

В неделя в църквите на азиатския гигант идват повече хора, отколкото в цяла Европа
СНИМКА: Би Би Си
Авторът Тим Гардъм, който е директор на оксфордския колеж "Света Ана", с китайски католички в село Хоу Сангуи, където има християнски храм от XIV век.
В миналото репресиите в Китай караха хората да крият религиозните си предпочитания - дали сега причината за разрастването на християнството в страната не е в избуяването на капитализма? Невъзможно е да се каже колко са днес християните в Китай, но никой не отрича, че броят им нараства експлозивно. Правителството твърди, че поклонниците на Исус Христос са 25 милиона - 18 милиона протестанти и 6 милиона католици. Според всички независими оценки обаче тези цифри са занижени. За това говори и фактът, че в неделя в китайските църкви идват вече повече вярващи, отколкото в цяла Европа.

Разпространението на християнството се наблюдава както при селяните от отдалечените села в провинцията, така и при изтънчената средна класа в процъфтяващите градове. В структурата на китайското християнство е налице сложност, която не се разбира на Запад. Като начало трябва да се отбележи, че католицизмът и протестантството



се третират от държавата като две различни религии



През ХХ век християнството се е свързвало със западния империализъм. След като комунистите вземат властта през 1949 г., мисионерите са изгонени, но християнството е било разрешено в одобрени от държавата църкви, стига те да са били верни на комунистическата партия. От друга страна, Мао Цзедун бе обявил религията за "отрова" и т. нар. културна революция от 60-те и 70-те години на миналия век направи опит да я изкорени. Минало в нелегалност, християнството в Китай не само оцеля, но със своите мъченици стана и по-силно. От 80-те години на миналия век, когато вероизповеданията отново бяха разрешени, официалните църкви постепенно разшириха влиянието си. За дейността си те докладват на държавния орган, който се занимава с религиозните въпроси. На тях им бе забранено да извършват религиозна дейност извън местата за богослужения и поддържаха девиза "Любов към страната - любов към вашата религия". Партията поощряваше атеизма в училищата, но поемаше и задължението "да защитава и зачита религията до момента, до който самата тя изчезне".

Протестантите и католиците са разделени на официални и неофициални църкви. Разрешената Католическа патриотична асоциация назначава свои епископи, но й е забранено да има каквито и да е отношения с Ватикана, въпреки че на китайските католици им е позволено да признават духовната власт на папата. В същото време съществува по-голяма католическа църква, която е нелегална и е подкрепяна от Ватикана. Стъпка по стъпка Ватиканът и Пекин вървят към разбирателство. Днес повече епископи са признати и от двете страни, макар че нито една от тях не признават по-голямата власт на другата. Но в последните няколко месеца китайското правителство отново втвърди позицията си и ръкоположи свои епископи, пренебрегвайки опозицията на Ватикана, който бе отлъчил от църквата един от тях.

Дори и при това положение би било погрешно да се отхвърли официалната църква като фалшива. В планините западно от Пекин посетих село Хоу Сангуи, където има католическа църква, датираща от XIV век. Непреклонната вяра на тези стари хора се е противопоставяла и е надживяла японската агресия и културната революция. Местната болница се управлява от монахини, една от които е от провинция Вътрешна Монголия, крепостта на католицизма. Именно в такива села католическата църква намира млади кандидати за ръкополагане в духовен сан и за обучение за свещеник. Официалното протестантство се разраства по-бързо от католицизма. Сутринта на Великден в центъра на Пекин наблюдавах пет религиозни служби, във всяка от които участваха над 1500 вярващи. Но броят на разрешените от държавата църкви е



нищожен в сравнение с неофициалните домашни църкви,



разпростиращи се из цялата страна. Това става в разрез с официалната църква, която се страхува, че бумът на домашните църкви може да предизвика враждебна реакция от страна на режима. (Това са църкви по домовете, където местните християни се събират, било защото го правят тайно от властите, било защото групата им не е голяма - бел. ред.). Тези домашни църкви не признават никакъв държавен орган, а това е нещо, което режимът смята за неподлежащо на преговори. Китайската държава се опасява, че влиянието на пламенния американски евангелизъм и част от теологията на домашните църкви носят същите черти. Но като цяло домашните църкви са типично китайско явление - привлекателно, енергично и младо. Млада и образована християнка ми обяснява какво е църквата за нея: "Имаме 50 млади специалисти в нашата църква. Всеки е толкова зает с работата, че няма време за общуване, а дори и да общува, не е е искрен. Докато в църквата хората чувстват топлина, чувстват се добре дошли... чувстват че хората тук толкова се обичат, че наистина желаят да се присъединят към църковната общност. Много хора идват с тази цел."

Китайски учен, близък до правителството, ми каза, че властите предпочитат да пренебрегват домашните църкви, които не се възприемат като заплаха - за разлика от сектата "Фалун Гонг". (Забранената през 1999 г. секта отхвърля марксизма-ленинизма като наука и проповядва тезата, че има по-висше знание, а също че е носител на по-висш морал, стъпил върху принципите на истинността, добротата и търпимостта - бел. ред.). Но ако църквата прекрачи "червената линия", както стана в Пекин т. г., когато богослужение бе извършено на улицата, властите ще вземат твърди мерки.



В някои сфери държавата се опитва да спечели християнството



за нейната "голяма идея" за "хармонично общество" - лозунг, който доминира в обществения живот. Налице е официален интерес към западните евангелистки тези за брака поради тревогата от нарасналия брой на разводите сред младите китайци. Това, което най-много безпокои властите, е причината, която тласка хората към църквата. Чувах как хората постоянно говорят за "духовна криза" в Китай - фраза, която се използва дори от премиера Вън Цзябао. Старото поколение вижда как непоклатимосттта на марксизма-ленинизма се видоизменя в истински капиталистическо общество. За младите вече нямат смисъл някогашното идеологическо отхвърляне на култа към забогатяване, доверието в държавата и институциите, доверието между самите хора и между поколенията. Професор Хъ Гуангу от пекинския университет Ренмин, един от най-изтъкнатите религиозни философи, ми каза: "Преклонението пред богатството... се е превърнало в цел на живота за много хора. Мисля, че е напълно естествено много други хора да не бъдат удовлетворени и да потърсят някакъв друг духовен смисъл на своя живот. И когато християнството влезе в техния живот, то ще ги държи здраво."
СНИМКА: zh.wikipedia.org
Католическата църква "Хайдян" в Пекин.
СНИМКА: www.beingfunchina.com
Хорът на католическата църква "Хайдян" в Пекин.
33
6865
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
19 Септември 2011 20:27
Многократно по-добре е китаец-християнин, отколкото китаец-чалмалия.
Просто защото от второто до бомбите, бесенето, пребиването с камъни и седеното в дивото средновековие е само една крачка.
Нищо нямам против религиите, просто исляма е 6 века назад, а в ерата на ядрените орижия "наваксването" ще бъде твърде феерично, за да бъде предпочитано...
19 Септември 2011 20:34
Това, което може да се добави към наблюденията и констатациите на автора на тази статия е, че утре сутринта слънцето ще изгрее от изток, че "за всеки влак си има пътници", че "най-голямата ценност" е а)човешкият живот, б)децата, в)семейството, г) любовта и прочее.
*
Редакцията, понякога наистина не разбирам по какви критерии си подбирате текстовете за превеждане от чужди сайтове!? По голям успех щяхте да пожънете, ако бяхте превели коя да е статия на тема "християнството в Китай" в англо-, немско- или рускоезичната уикипедия.
19 Септември 2011 20:42
Логично е , след конфуцианството да се премине към християнството . Обществената и лична организираност, се допълват от моралните норми и състрадание на християнството . Исляма е религия на примитивните народи и общества . ТАм развитието е забранено.. .
След Южна Корея, Китай ще стане втората християнска държава в Азия .
19 Септември 2011 20:50
Капитане, изпреварил си ме, но аз пък ще попитам - а колко са китайците-мюсюлмани? Те наскоро си имаха проблеми с един от автономните райни на запад - Синдзян (до границата с Афганистан и Пакистан) Затова май исляма не е долюбван от основната етническа група в Китай - хан.
19 Септември 2011 20:55
И все пак за мен е неестествено смешението на религиите и расите. Китайците за мен са "даоси" и "конфуцианци", японците "шинто" или будисти, както и индийците, само арабите и турците трябва да са мюсюлмани, на иранците си им прилича тяхната най-стара световна религия - зороастризма... в Южна Америка - Виракоча и инките, даже за гърците е време да се върнат към Олимпийските богове, както и ние - я към тракийската богиня-майка Кибела, я към Тангра. Другото е неестествено - все едно негрите да емигрират в Арктика, а по екватора да се мотаят ескимоси.
19 Септември 2011 20:56
Редакцията, коленопреклонно моля за прошка, двете мнения след предното ми ясно ми посочиха грешката ми. Ето защо смирено се свивам в ъгъла и ще си позволя само
19 Септември 2011 21:04
Хубаво е да се види как китайският народ се приближава към запада.
Много от китайците които посещават западните страни имат западни маниери. Мин. Прецедателя Г-н (д-р.) Дзинтао змного отдавна ахвърли куртката на Мао. Китайците вече ходят на Коледен шопинг, а в университетите се учи по американски програми.

Време е китайците да се освободят от масовата употреба на йероглифи и преминат на кирилица както нашите минголски приятели. Хем по-лесно ще комуникират с местното население на бъдещите си Сибирски провинции.
19 Септември 2011 21:19
Какво християнство в Китай какви пет лева?
25 милиона измислени от ББЦ са къде 1, 5%. Нищожна цифра. И въобще е умилително как някъкъв представител на според самите китайци по-нисша бяла раса е тръгнал да се опитва да анализира тяхната 5000 годишна цивилизация.
Това е кауза пердута. Никой бледолик не мое да вникне в Китайската народопсихология и да я осмисли. На бледоликия му липсва натрупан жизнен опит. Няколко хилядолетия.
Затова да си търгуват и да не се опитват да обхванат необхватното!
19 Септември 2011 22:28
И като дойдат извънземните?!
19 Септември 2011 23:06
По същия начин стоят нещата и в Южна Корея.
20 Септември 2011 02:18
Правителството твърди, че поклонниците на Исус Христос са 25 милиона - 18 милиона протестанти и 6 милиона католици.


Нейде към 1 млн. се губи на Правителството, вероятно са православни.

ПП ЗИП-е, какви "бледолики" ти се привиждат, китайците не са червени, или черни, жълти са! Сигурно визираш "крългооките", тези изроди!
20 Септември 2011 02:23
*кръглооките - европеидната раса в дръпнатите очи на китайците.
20 Септември 2011 02:25
Матвеич.


Угу..
20 Септември 2011 05:14
таварищчи,
преди да продължите да дрънкате врели некипели за бледоликите и китайците, спестете няколко пенсии , земете си една виза и евтино билетче и посетете китайската земя.
Там на място ще видите какво е отношението към бледоликите (хеле ако пък са блондини/блондинки как ги носят на ръце), какво мислят за ккп, в кои страни искат да се изнесат, по кой модел искат да живеят и дали им дреме за могучаята.
Съвета е безплатен - тъй че ципа може да отдъхне
20 Септември 2011 05:30
Духовният вакуум е голяма слабост на Китайците. Ако го запълнят, вече нищо няма да може да ги спре... Ако не го запълнят, бумът им ще бъде ден до пладне. Ще споделят съдбата на голямо тежко дърво с плитки корени, изложено на ветровете на глобалната криза.
20 Септември 2011 08:06
Хубаво е да се види как китайският народ се приближава към запада.

И защо трябва непременно да "се приближава към запада" народ с хилядолетно по-стара традиция и култура?! За да не му липсват ценности като пуканки, кока-кола и Супермен ли? Или за да стане по-лесно манипулируем, разделян и владян - чрез различните религии?
20 Септември 2011 08:24
NEM, Ако под духовен вакуум имаш предвид официална религия, ще се наложи да те разтревожа. Нищо такова няма да се случи тук(Китай). А това че били бездуховни- е чиста глупост. Смехотворна при това.
Не си стъпвал в Азия- това ми е ясно. Нищо повече от стериопите за китайците няма да чуем от теб. Та ...по- добре не се хаби.

Редактирано от - TEXHuK на 20/9/2011 г/ 08:34:21

20 Септември 2011 08:36
И защо трябва непременно да "се приближава към запада" народ с хилядолетно по-стара традиция и култура?!
............................... ............................... ..
Китайците са не само народ с хилядолетно по-стара култура, но и просто са със стара култура. Светът се е развивал, докато те са изостанали с поне едно хилядолетие. В момента наваксват изоставането си с активно усвояване на създаденото от Запада във всяка една област.
Важно е колежката да разбере, че съревнованието не е по линия на по-стара култура, а на по-богата култура.
20 Септември 2011 08:47
Прав си Gozambo за изоставането. Малко по- малко е от хилядолетие е и се компенсира по- бързо от колкото ти се ще. Чета писанията на ЗИП-а и се забавлявам. Има нужда да попътува и той.

Редактирано от - TEXHuK на 20/9/2011 г/ 08:48:35

20 Септември 2011 08:48
Гозамбо, много поздрави от културолозите - няма по-развита и по-неразвита култура. Има друга култура.
И в какъв смисъл точно "западът" е изпреварвал Китай - книгопечатането, хартията, барута, коприната... Има различни модели на обществено устройство, които би трябвало да се оставят да се развиват по собствени закони и логика. Но да налагаш на целия свят своя, очевадно нефелен, както се вижда, в последното десетилетие, модел, под претекст, че бил "по-развит". Хайде, моля, това е елементарно символ-верую на "единний и светъл глобален консуматорски сащ-ки капитализъм"
20 Септември 2011 09:06
...чиято непродуктивност (на насилственото налагане на модели) се видя в същия Китай през епохата на "единний светъл маоизъм"
20 Септември 2011 09:18
Деленето на "развити", "недоразвити", "недотам развити" и пр. култури е от гледна точка на белия европеец колонизатор (който, като е отишъл в Океания например, е смятал местните хора за диваци, понеже са били заметнати в горещия влажен климат с по някой парцал, а себе си за цивилизован, щото се е обличал с дълги ръкави, сака и пр., по маниера на студените си северни държави ). Плодовете на подобно отношение в момента ги берат цели континенти. В резултат от това са затрити цели култури и цивилизации даже, било е насилствено променено естественото развитие на множество етноси и т.н. Китай не се е поддал на подобно нещо, щото е бил наистина високо развита и могъща империя. Докато да му стоварят най-светлия и прогресивен строй на земята под формата на военен комунизъм. Сега се опитва някак си планово да преглътне новото стоварване. Мисля, че го прави по-умно от Източна Европа. Времето ще покаже.
20 Септември 2011 09:18
Мириканските индженери могат да разберат какво е Китай само когато работните им места отпътуват натам. Без тях. По пътя на мисленето няма как да стане.
20 Септември 2011 11:04
Въх, таваришшите са в шок - китайските другари отстъпват от правата линия за религията като опиум за народите.
По-добре хунвейбински каскет, нежели папска тиара!

Ма нали именно в Китай са водени Опиумните войни, бе, таваришши? Хората ги разбират по-добре от вас тия работи...
garamel
20 Септември 2011 11:11
Христянство - добре, но католицизъм... Хм.
20 Септември 2011 11:11
За песа ми е значим факта , че бумовете в Поднебесната имат дръпнати очички ...
20 Септември 2011 11:18
Значи католици и протестанти. И кога ги чакаме да подхващат кръстоносните походи и избиване на индианци? И кои ще са в ролята на индианците е интересно!
20 Септември 2011 12:08
Приблизително същия бум, който изживява християнството в Китай, изживява и ислямът - и приблизително по същите причини. Същото се случи и в СССР - с тая разлика, че Китай май ще го изиграе тоя филм без разпадане на провинцийки и анклавчета.
20 Септември 2011 14:54
Източноправославни няма ли?
20 Септември 2011 17:11
Те вече емигрираха в Русия ...
20 Септември 2011 17:32
А, и за протокола - мюсюлманите в Китай са повече отколкото тези в Турция - 80 млн. Така че цифрите не са нито стряскащи, нито ненормални. Китай все пак е подслонил и е бил през вековете доста толерантен с всякакви религии. Пък и сравнете 25 млн. християни в 1 300 000 000 Китай и 25 млн. мюсюлмани в 140 000 000 Русия (Държавата официално признава 15 млн., руската православна църква - 20 млн.). В едната страна става въпрос за 2 % от населението, а в другата за поне 12 % (или 18%).
И Данил - не съм съгласн с теб, че мюсюлманството е примитивна религия. Имало е времена, когато мюсюлманите са били носители на наука и познание превишаващи тези в Европа.
Всяка религия, като догма е примитивна.
20 Септември 2011 17:41
Гозамбо, много поздрави от културолозите - няма по-развита и по-неразвита култура. Има друга култура.
И в какъв смисъл точно "западът" е изпреварвал Китай - книгопечатането, хартията, барута, коприната...
............................... ...........................
Очевидно е, че културологията не ти е била присърце, когато си я учила.
Седни и се опитай на направиш програма за история на културата, изкуствата, науките, философията и каквото щеш за Китай, по подобие на западните учебни програми и ще разбереш, че за Китай ще можеш да напишеш сапо първия раздел- история на древността. Все едно европейската история да започва и завършва с антична история. Вземи една книга живопис и ще проследиш развитието на стиловете в Европа от пещерните рисунки досега. Покажи ни развитието на стиловете в Китай?
Извинявай, но една култура, която се издирва от археолозите, няма значение колко е различна, тя е неразвита култура. Развивала се добре някъде преди около две хилядолетия и след това е спряла. Това е китайската култура.
Покажи ни развитието на музикалните стилове! На архитектурата! На литературата! Превели сте един Сун Дзъ и повтаряте като папагали колко велика е китайската култура. Велика за времето си.
20 Септември 2011 18:19
Лудо младо, китайците нито са толерантни, нито добронамерени към другите . Историята им е пълна с геноциди над съседни народи , с кръвопролитни войни, с агресии и безпощадно завоюване на съседни държави . . Има си Уикипедия, чети . .Чети и за китайския расизъм , за презрителното отношение към европейците и тяхната култура / в Япония е същото /. Имат хилядолетни култура, науки, изкуства . Китайската диаспора е навсякъде . Адаптират се към местните, но в същото време съхраняват собствената си , потайна и консервативна общност. Китайската държава поощрява такива диаспори, финансира връзките на китайците по света с родината-майка . Това, че някои форумци се захласват пред 150 годишните съмнителни постижения на европейската цивилизация , а не си дават труда да понаучат за китайците нещо..ми това е жалко . Съвременната европейска/ плюс ЮС/ цивилизация е на изчерпване. Тя е пред самоунищожение . Няма и помен от конфуцианските догми, съхраняващи държавността и морала на едно общество . Преди християнството е изпълнявало тази функция . Сега сме мултикултурни...т.е. безлични .В Европа липсва идея за съхранение на идентичността , а щатите предлагат само всеобщо консуматорско, немислещо общество .

Редактирано от - Данил на 20/9/2011 г/ 18:20:10

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД