:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какво се мие с пароструйка и какво не може?

Акцията на момчетата от Destructive creation, изрисували Паметника на Съветската армия, извади на показ деликатната граница между героичното и комичното
Ясен Бориславов
Подозирам, че в близките месеци паметникът на Съветската армия в София ще бъде изрисуван отново със същите комиксови типажи, както това стана в нощта срещу 17 юни и то от същите млади "арт вандали" от групата Destructive creation, които миналата седмица открехнаха пред медиите част от своята самоличност. Възможно е този път всичко да стане официално и не друг, а министър Вежди Рашидов да открие оцветените барелефи. Звучи невероятно, но и по-невероятни неща са ставали у нас.

Автори на провокацията с декорираните като американски комиксови персонажи (Супермен, Дядо Коледа, клоуна Роналд Макдоналд, Капитан Америка, Жокера и др.) фигури от паметника се оказаха деветима младежи на възраст между 17 и 21 години.

От общо взето семплите им обяснения, публикувани в някои медии миналата седмица, личи, че



творението понякога стои над твореца,



а въпросът: "Какво е искал да каже художникът?" е сред фундаменталните глупости на образователната система.

Истината е, че тяхната акция постигна ефект, за какъвто много художници са мечтали през целия си живот. Според графика Калин Николов с един жест те са обезсмислили открития музей на модерното изкуство, защото тяхната акция е по-истинска. На третия ден, в нощта срещу Еньовден (звучи като евангелски разказ), боята от паметника беше измита с пароструйка, но това вместо да заличи образа на вече консумирания творчески акт, му дарува живот вечен.

Какво не можа да измие пароструйката?

1. Това е първата истински мащабна попарт акция у нас с оригинална идея, многопластови внушения и разнопосочни ефекти, представяща модерното изкуство като интелектуална провокация. Бих добавил, че хрумването на момчетата превъзхожда като оригиналност и сила на внушението скандалната инсталация на чеха Давид Черни в Съвета на Европа.

2. "Наивното" съчленяване на образи от две митологии (едната патетично-героична, а другата консумативно-развлекателна) в единно тяло постига взаимното им обезсмисляне, обезличаване и същевременно произвежда нов смисъл. Налагането на пъстроцветни комиксови персонажи от американската масова култура върху героичния тъмен чугун на комунистическата идеология предлага проникновено синтезиран образ на Студената война. Двете идеологически системи сякаш са имали нужда една от друга, за да съществуват, а събирането на техните символи в едно постига ефект на весело взаимно разпадане.

3. Акцията



извади на показ интелектуалната непохватност на официалните власти



и лицемерието на официозната "културна общественост". В протестната декларация на т. нар. творчески съюзи и разни обществени организации нямаше нищо повече от старомодно тесногръдие. Министър Рашидов нарече акцията "углавно престъпление" и пропусна чудесна възможност умно да замълчи. Нека отново зададем един вече задаван във форумите от края на юни въпрос. Защо опаковането на Райхстага от американеца Кристо минава за истинско модерно изкуство и предизвиква (неясно защо) национална гордост, а едно може би дори по-находчиво хрумване на няколко млади и български (все още) художници се възприема като вандализъм?

4. Акцията на момчетата от Destructive creation извади на показ политическата сенилност на т. нар. демократичен преход. Стана ясно, че докато повече от двадесет години политическите партии се дърлят за съдбата на монумента, в подножието му, карайки летни кънки и скейтбордове, е израснало едно поколение, което не го възприема като идеологически символ, а просто като монументална пластика, с която човек може и да се пошегува.

5. Акцията предизвика добронамерен интерес в авторитетни западни медии ("Евронюз", CNN, "Дейли мейл", италианския в. "Република"), които иначе рядко споменават България, при това обичайно в неблаговидна светлина. Става дума за новина, от която личи, че България все пак не е само криминално-политическо блато, както тя изглежда в секретните дипломатически грами, публикувани в "Уикилийкс". Под тинестите пластове на официозната публичност има друг, по-интересен свят, има хора, способни да поднасят остроумни изненади и интелектуални послания, излизащи отвъд домашната среда. Няма как да се калкулират ползите от това, но сигурно са повече от откровено тъпата туристическа реклама, за която министерството на икономиката харчи милиони.

6. Артистичният вандализъм



не просто "освежи", а съживи паметника,



даде му нов публичен живот отвъд примитивната и протяжна полемика дали да бъде съборен или не. Акцията вероятно ще помогне монументът окончателно да бъде изваден от образа му на низвергнат олтар, пред който са извършвани желани някога и презирани днес езически ритуали, и да бъде видян като пластично изкуство, носещо в пълнота и с майсторска изразност духовните характеристики на определено историческо време. (В скоби ще вметна, че лично аз винаги съм се впечатлявал от съвършеното отсъствие на сексуалност в женските фигури на този паметник. В коконите на Захари Зограф, рисувани в църквите на Троянския и Бачковския манастир, има повече секс, отколкото в женските фигури от този и много други соцпаметници. Но това е отделна тема.)

7. "Оскверняването" на паметника може да се тълкува и като своеобразен, модерен реверанс към неговите автори. Случката е добър повод да бъдат припомнени имената им: скулпторите Иван Фунев, Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров, Петър Дойчинов, архитектите Данко Митов, Иван Васильов, Любен Нейков, Борис Капитанов, както и графикът Борис Ангелушев. Ако човек поразчопли биографиите им и творческата диря, която са оставили зад себе си, ще установи, че повечето не са били адепти на комунистическата идея. Били са добри художници и професионалисти и точно това е направило възможна играта на момчетата от Destructive creation. Има паметници, с които подобна провокация би била невъзможна - например паметникът пред НДК. Само стойностно реалистично изкуство може да понесе товара на сюрреалистичната интерпретация. Поради което Салвадор Дали е украсил "Джокондата" със своите мустаци и няма данни авторитетът на Леонардо да е пострадал. Нито паметта на Едуар Мане е осквернена от десетките или стотици по-късни вариации по неговата "Закуска на тревата". Впрочем Дали рисува своя "Автопортрет като Мона Лиза" през същата 1954 г., когато е построен и Паметникът на Съветската армия. Вероятно поне половината от неговите създатели, ако бяха живи, биха се усмихнали дружелюбно на комиксовата закачка.



Оскверняването всъщност може да се окаже спасение



Не върви да бъде разрушено мястото, където се е случило най-важното арт събитие, както някои вече смело го класираха, на 2011 г. По-логично е общината да възстанови откъртените гранитни плочи и откраднатите елементи от паметника, както и да почисти вулгарните надписи, които, странно защо, не будят възмущение у иначе ранимия от артистични провокации обществен морал. После може да го направи и около други паметници.

8. Акцията показа колко деликатна и пропусклива може да бъде границата между героичното и комичното.

Всичко това са ефекти, които пароструйката не може да заличи. Както не може да заличи и усещането за дълбокото безсмислие на травмите, които всяка авторитарна идеология оставя след себе си.

Паметникът не заслужава нито укор, нито възхищение, а само разбиране. Същото заслужават и неговите автори, които са изпълнили майсторски една професионална задача. Дружелюбно разбиране с доза симпатия заслужават и момчетата от Destructive creation. Храмовете понякога надживяват божествата, в чиято чест са построени. Тогава престават да бъдат храмове и стават просто паметници, т.е. монументални сувенири, с които човек може и да се пошегува.

Миналата седмица актьори изобразиха на живо заличените с пароструйката образи. Ако някой реши да ги нарисува отново с цветни бои, би било глупаво. Но у нас и по-глупави неща са ставали.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Артистичният вандализъм не просто "освежи", а съживи паметника, даде му нов публичен живот отвъд примитивната и протяжна полемика дали да бъде съборен или не.
снимка: Велислав Николов
--------------
240
10745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
240
 Видими 
19 Септември 2011 20:09
Авторе, понеже си пропуснал да напишеш това върху което разискваш те допълвам :
Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни”, обясняват талантите. И допълват, че както навремето родителите им са израснали с героите на Червената армия, така те и поколението им е израснало с американските комикс герои. “Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии”, казва едно от момчетата.

Велики сте, момчета !!!



Редактирано от - Гладиатор на 19/9/2011 г/ 20:16:36

19 Септември 2011 20:20
=
19 Септември 2011 20:25
Защото са велики , Гладиатор ти го каза

Редактирано от - nikola_tsanev на 19/9/2011 г/ 20:25:51

19 Септември 2011 20:33
Автора, написаното не си струва ни мастилото, ни горкото дърво, дето е отсечено за хартията. От сърце и с убеденост има моето
19 Септември 2011 20:39
Остра нужда от пароструйка има за отмиване на социалистическата кир.
Киртак Седефчов, Киртак Димитриевич, Киртак Доган, Киртак Цар и прочие музейни креатури.
19 Септември 2011 20:49
А пък от мен авторът има едно голямо за подробното, макар и малко длъжко обобщение на темата.

И един музикален поздрав за размисъл на бандата...
Натиснете тук
19 Септември 2011 20:49
Ясене както е известно тук във форума " Когато глупостта посети някого , тя е завинаги." Съжалявам , че ти го припомням , но смятам , че всеки паметник , независимо чий е изразява своето време и герои и не може всеки КЕЛЕШ /ако и да се брои за художник/ да цапа върху него.Ако има претенции за художник нека създаде собствено произведение, а не да ЦАПА създаденото от утвърдените МАЙСТОРИ.
19 Септември 2011 20:51
Ето къде е заровено кучето:
Акцията предизвика добронамерен интерес в авторитетни западни медии ...

Татковината като Митя Кулдаров
-
Впрочем този "разтърсващ акт", дъвкан и предъвкван от де що има журналист и уж "взривил цялото общество", остана меко казано незабелязан оттатък Казичене, Кумарица, Костинброд, Княжево и Кокаляне.
19 Септември 2011 21:02
Автора
ТЕ няма да те разберат колкото и подробно да им обясниш. Добре, че вече не са важни.
19 Септември 2011 21:05
Матвеич,


Вие, майко, запазете този брой за спомен! Ще го четем понякога.



19 Септември 2011 21:05
За статията
.. а и за афтара
19 Септември 2011 21:08
Като искаха български имена, що не изрисуваха некои Чичовци? Фратя, да речем?



19 Септември 2011 21:09
Много дълбоко и стойностно писание, тук не съм вдигала палче на автори от месеци, да не кажа години - но сега

________________________________ ____
Obama says "Some of what we face today is because of events beyond our control"
CNN, Thu, 19:54 11-08-2011
19 Септември 2011 21:10
Ай стига бе, и аз кощунствам... Ама бяс пусти!


Трябваше да изобразят Новите Герои. Днес Вежди, Дянков и Боко обявиха, че преходът започва от Днес!
19 Септември 2011 21:12
На третия ден, в нощта срещу Еньовден (звучи като евангелски разказ), боята от паметника беше измита с пароструйка

Звучи като елементарно незнание от афтара какво се е случило в нощта на 21 срещу 22 юни 1941 г. и какво е предназначението на този паметник.
Отново слаб[ ].

Редактирано от - водопроводчик на 19/9/2011 г/ 21:37:32

19 Септември 2011 21:14
Авторе, понеже си пропуснал да напишеш това върху което разискваш те допълвам :
Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни”, обясняват талантите. И допълват, че както навремето родителите им са израснали с героите на Червената армия, така те и поколението им е израснало с американските комикс герои. “Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии”, казва едно от момчетата.

Велики сте, момчета !!!


Гладиатор, кое е това, което адмирираш? Ако е това, че ние, родителите на това поколение, не сме успели да им обясним разликата между "героите на Червената армия" и "американските комикс герои", то си е за срам. Разликата е фундаментална. Едните бяха живи, сражаваха се и загиваха, но победиха. На възрастта на тези претенциозни синковци. На тях не им се падна това да правят изявления "искам моите деца да израстнат ...". Техните деца не израстнаха. Техните деца не бяха родени. Техните деца си отидоха, преди да са дошли, смазвани под танковете, разкъсвани от бомбите и снарядите, прерязвани от картечните откоси в телата и душите на неоцелелите им бъдещи бащи и майки. Какво е общото между тях и Доналд Дък с Капитан Америка? То е като да сравняваш пожълтелите и обгорени фронтови фотографии с пластмасовите фетиши, които раздават на децата в Макдонълдс заедно с колата и картофките. Не, момко, твоите деца няма да израстнат, вдъхновявани от герои с български фамилии. Защото още не си заслужил правото да си баща. С този акт ти и приятелите ти го доказахте. За да възпитаваш с примера на герои, трябва да си способен да ги разпознаваш. Тази способност ти нямаш. Да разпознаеш означава да различиш. Ти, обаче, окаянико, нямаш сетивото. Мама и тате не са ти го дали. Не си виновен. Горко нам, които ви родихме, отгледахме, възпитахме и създадохме такива ... инвалиди.
19 Септември 2011 21:15
за анализа.



за юнаците от
Creative Destruction
19 Септември 2011 21:20
Водопроводчик, Firmin,
19 Септември 2011 21:29
(В скоби ще вметна, че лично аз винаги съм се впечатлявал от съвършеното отсъствие на сексуалност в женските фигури на този паметник. В коконите на Захари Зограф, рисувани в църквите на Троянския и Бачковския манастир, има повече секс, отколкото в женските фигури от този и много други соцпаметници. Но това е отделна тема.)
****джия
19 Септември 2011 21:38
...Защото още не си заслужил правото да си баща. С този акт ти и приятелите ти го доказахте. За да възпитаваш с примера на герои, трябва да си способен да ги разпознаваш. Тази способност ти нямаш. Да разпознаеш означава да различиш. Ти, обаче, окаянико, нямаш сетивото...

Firmin, говоренето от неестествено високо ниво показва елементарна липса на аргументи на говорещия.
Говоренето, обаче, от името на Бог (друг не съм видял да раздава ПРАВОТО някой да бъде баща) вече е болестно отклонение, което се нуждае от консултация с лекар.
Извинявай, но нямам друго обяснение за абсолютно ултимативния ти тон, с който раздаваш присъди от името Негово!
Дори и тоталната закрепостенсот към клишета и идеологии половин век след тяхното рухване не е оправдание за директото назидаване на колегите от "последна инастанция". Не ти прави чест!...
19 Септември 2011 21:42
Е, не се връзвай, де! Няма нищо по-лесно от това да станеш баща. Че и майка. Дори на 15 години.
Фирмин няма да попречи на никого.

Редактирано от - водопроводчик на 19/9/2011 г/ 21:43:25

19 Септември 2011 21:42
След фирмина, обикновено идат креатив дистръкшън
19 Септември 2011 21:49
"Налагането на пъстроцветни комиксови персонажи от американската масова култура върху героичния тъмен чугун на комунистическата идеология предлага проникновено синтезиран образ на Студената война. Двете идеологически системи сякаш са имали нужда една от друга, за да съществуват, а събирането на техните символи в едно постига ефект на весело взаимно разпадане."

Е с това съм напълно съгласен, макар че авторите едва ли са си го помислили когато са работили по творбата.
Съгласен съм, че паметника е трябвало да бъде почистен, но в крайна сметка да се прави от мухата слон е толкова жалко, колкото бате Бойко когато се взема насевриозно в напъните си на лидер, когато е само един застаряващ мутрагеньо със затихващи функции!
19 Септември 2011 21:50
Добре, добре Да се внесе малко разнообразие, че беше станало скучно. Да вие красножопието не само за предстоящите избори

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
19 Септември 2011 21:55
Да си баща, Капитане, не винаги е въпрос на (способност за) биологична репродукция. Като си говорим за Бог ... Денят на бащата е денят на св. Йосиф. Свети Йосиф баща ли е според теб?
19 Септември 2011 21:59
има повече секс

Уместната дума е женственост. В много краен случай може да се използва сексапил. Думата секс е абсолютно неадекватно използвана.
19 Септември 2011 22:05
Бе аз с пароструйката германска боя и спечени л**на съм отмивал, камо ли шаяк от разни манерки!
19 Септември 2011 22:10
Firmin
19.9.2011 г. 21:14:07

Фирмин, както винаги, когато пишеш с много емоция, написаното от теб ме докосва. Няма как да остана безразлична. И сега е така Така, така, ама ще ти тегля една критика. Този път си пресолил манджата. Твърде много си поискал от съвременните млади хора и твърде много от нас, техните родители. Хубаво е да се иска много, ама трябва да има и доза реализъм в претенциите. Днешните млади хора повече напомнят на хипитата от 60-те, отколкото на нашето поколение, което беше възпитано в родолюбие от забавачката и което, поради липса на друго, гледаше вечер през вечер руски филми с основна тема - Първата и Втората световна война и героизма на руския народ. Това поколение, което упрекваш в безпринципно поведение, е отрасло с малко и вяло поднесени уроци по история, опитващи се да омаловажат събитията и да изтъкнат героизма на новия братски народ /знаеш кой/, нямаше кой да ги кара да пеят химна при вдигането на лагерния флаг, а руски филми за войните почти не са гледали. Признавам си, че аз също съм била затруднена как точно да обясня на децата си ролята на основните участници в двете най-големи трагедии за човечеството през 20-ти век. И че съм се въздържала да създавам в тях идеята, че Червената армия е велика, защото съм възпитавана в едно друго време и имам съмнения относно обективизма на наученото. Трудно е, Фирмин, много е трудно да обясниш историята, особено ако не си жив свидетел, а просто някой ти е набивал нещо в невръстната ти главица. Не бъди толкова строг! Остави младите да имат своя собствен поглед върху историческите събития. Най-малкото защото само историята ще докаже след още много години дали те не са по-прави от нас. И не приемай този своеобразен, признавам, начин на изразяване на отношение като обида към паметта на загиналите им връстници. Убедена съм, че не са го мислили така. Приеми го като упрек към управляващите в България, упрек, който безспорно те заслужават не само заради сервилната политика към великите сили, но и за националното предателство, което извършват и за което може би точно поколението на тези "художници" ще поиска сметка...[/quote]
19 Септември 2011 22:10
Фирмине, личните семейни отношения и припознаване на деца на девствената съпруга от нейният съпруг - просто не са от моята компетентност...
Между другото - Денят на Бащата и Св. Джоузеф (Йосиф), 19 март, се припокриват само в Италия и Испания.
Не мисля, че си ме разбрал...
Със здраве.
19 Септември 2011 22:13
Фирмин
А, за тия дето мислят, като Фирмин, но ги мързи да пишат,
19 Септември 2011 22:17
... браво, Манрико, браво ...
19 Септември 2011 22:31
Теноре, как е? Оранжопието шава ли още или ти го усмири?
19 Септември 2011 22:33
нашето поколение, което беше възпитано в родолюбие от забавачката и което, поради липса на друго, гледаше вечер през вечер руски филми с основна тема - Първата и Втората световна война и героизма на руския народ.



Що така бе, Жанче? Книги нямаше ли тогава?


19 Септември 2011 22:36
Що така бе, Жанче? Книги нямаше ли тогава?


Имаше бе, Шломо, ама и те бяха добре цензурирани и пречистени от всякакво западно политическо влияние. Докато се научим да слушаме "Свободна Европа" и дойде "демокрацията"
19 Септември 2011 22:40
Младежите не е лошо следващият път да изрисуват паметника на летците-терористи в америчкото посолство като крокодила Гена и Чебурашка. Така нещата ще са квит. А за тези, които имат съмнения относно обективизма на наученото, ами има море от информация особено сега, а при добро желание се намираше и преди, и да си зададат въпроса ако не беше РККА колкото и мракобесен режим да е бил болшевишкия къде щеше да дъде Европа.
19 Септември 2011 22:43
Като искаха български имена, що не изрисуваха некои Чичовци? Фратя, да речем?

Много интересен ракурс....
Какво би станало, ако някой действително прекрои тези герои на лица от Възрожденската ни история?? (Левски, Бенковски, Стамболов, Волов и т.н.)
Какво би станало, ако някой действително прекрои тези герои на лица от Партизанското движение (Човекът от народа, Станко Тодоров, Кубадински, Джуров и т.н.)
А от сегашната ни история? (отпред централната фигура Боко, вляво Цвък и Дянков, отзад Цецка и Плевнята)
19 Септември 2011 22:47
Този "Артистичен вандализъм" е уголемено копие на тоалетния арт.
19 Септември 2011 22:50
Докато се научим да слушаме "Свободна Европа" и дойде "демокрацията"


Ти пълнолетна ли си (21), имаш ли права за юрист? Нямало книги. Имаше освен самиздат, и руски книжарници и списания, в които Маргаритката на Булгаков например излезе още през 1973, пиле. (По ходатайству К. Cимонова.)


Ударени от кока-колата...


19 Септември 2011 22:53
Firmin, емоционално- но силно !
Само че "творците " са в крак с времето - не могат да те разберат, копеле, еба си. Ва-у-у-у.....
19 Септември 2011 22:56
Имаше освен самиздат, и руски книжарници и списания, в които Маргаритката на Булгаков например излезе още през 1973, пиле. (По ходатайству К. Cимонова.)


Шломо, ако ти си чел "Маргаритката на Булгаков" през 73-та, аз просто е нямало как да го направя /чела съм я доста по-късно/ Което не означава, че не съм пълнолетна, пък юридическата ми правоспособност няма никакво отношение в случая. Говориш от позицията на поколение 50-та година и отричаш правото на развитие на следващите. Ние може би трябваше да се родим направо на вашето ниво, а Ето, затова не разбирате подхода на днешните 20-годишни, а е задължително, от позицията на житейския си опит и мъдростта си, да отчитате дистанцията на времето

Редактирано от - жана д`арк на 19/9/2011 г/ 22:57:50

19 Септември 2011 22:57
Е, като сте рекли ракурс "Чичовци", ей ви го на:

Скоро любопитният Хаджи Смион разбра, че снощи Варлаам, подир вечеря, като чул злодейския смях на Селямсъза и на цялото му "яково" поколение, побеснял от гняв, та излязъл, та закачил оголения рибен гръбнак на портата му в същото време, когато Селямсъзът вапцвал котката в кюпа му. Заранта обаче, когато Селямсъзът видял пред вратнята си куп дечурлига, които зяпали учудени пред обесения гръбнак, а Варлаам и жена му съгледали, че котката се оваляла в халищата им, оцапала възглавниците и копринената рокля, както била сложена вечерта на. ковчега, те разбрали изведнъж всичко - и най-ужасната кавга на света се почнала между злобствуващите съседи.

Между това виковете и трясъците от миг на миг ставаха по-силни.

- Гърнясала сланино! Дано да се въвонейш! - викаше булка Варлаамица от крушата.

- Дървенице, кръвопийке! Дано да пукнеш! - викаше булка Салямсъзка от покрива при коминя.

- Да те порази Господ!

- Да те убие чумата!

- Да те прокъсне!

- Да се вампирясаш!

- Огън да гори тебе и децата ти!

- Живеница да ви изяде двама ви!

- Гиди свиньо, дванайсеткиньо!

- Гиди ялова кукувица!

- На въже да видя мъжа ти и ти отдолу да му люлейш краката!

- На кол набит да видя твоя и самодиви да играят хоро около него!

- Дано ръцете, дето ми вапцаха котката, да изсъхнат и да почернеят, като твойта черна душа, жълта циганко!

- Дано гръбнакът, дето го окачиха на вратнята ми, да се задърнеше в гърлата и на двама ви и да ви задави, поразена тахтабо!

Селямсъзът седеше на шестото стъпало на стълбите, гологлав, изпотен, разядосан, морав-червен и с мустаци, наострени кръвожадно. Той не викаше, а само клюмаше одобрително на всяка сполучена клетва на жена си и грухтеше отвреме-навреме.


Иван Вазов, "Чичовци"

...........

Като си говорим за вапцане, де ... На ви го архетипа ни, криейтивно дистракшъновия ...
19 Септември 2011 23:11
Шломо, ако ти си чел "Маргаритката на Булгаков" през 73-та, аз просто е нямало как да го направя /чела съм я доста по-късно/ Което не означава, че не съм пълнолетна, пък юридическата ми правоспособност няма никакво отношение в случая. Говориш от позицията на поколение 50-та година и отричаш правото на развитие на следващите.



От правото на 1947, запомнете най-сетне всички!


Жана, просто клеветиш цялата епоха и по-ранните поколения, оправдавайки се с юридическа правоспособност. Що тъй дъщеря ми прочете Маргаритката още в ІІІ клас - предимно за Бегемот - щото я имахме вкъщи ние, родителите.


Щото пък ние я наследихме от моя баща, който я донесе във варианта в сп. "Москва" от 1966.


Те така те.


19 Септември 2011 23:13
Много гледни точки, много дъвчене и дръвчене падна и преди.
Някак си така културно, в академичен стил се дискутира нещо, което не ни опира пряко до онаа работа.На бългериъна "общественото му съзнание" сработва само когато установи, че са му откраднали мускалчетата.
За това предлагам на момчетата още една идея, такаа - още по разчупена.
В Орландовци има сигурно декари надгробни плочи - сиви, помръкнали, неугледни...представяте ли си какви графити могат да се развият там?Парка изведнъж може да придобие ново звучене, друго измерение...
Верно, едното е паметник, другото са надгробни плочи.На около 25-30 хиляди.Паметника е за около 25-30 млн. ДАДЕНИ ЖЕРТВИ.Не, не ме коригирайте за цивилни, военни, общо, руснаци и т.н.
Подробности.Важна е креативността! Защо пък да не опитат момчетата?
И пак да се сберем тук и си говорим.Даже - може и само роднините на ощастливените да се изхождат.
Идейка бе! Нищо повече!
Пък и пак може да влезем в новинарските емисии по света - найс, а?
19 Септември 2011 23:13
Автора
19 Септември 2011 23:13
Що тъй дъщеря ми прочете Маргаритката още в ІІІ клас - предимно за Бегемот - щото я имахме вкъщи ние, родителите.


Шломо, при цялото ми уважение към теб, в момента говориш абсолютни глупости. Утре, като мине въздействието на ракийката, очаквам извинения. Наистина
19 Септември 2011 23:20
Олди, Шломо, кво ви става тази вечер? А бе, момчета, минете на качествен алкохол или просто не злоупотребявайте Единият говори как дъщеря му прочела "Майстора и Маргарита" в 3 клас и тутакси го разбрала това произведение, щото е напред като баща си в интелектуалното си развитие, другият път изпраща "художниците" на гробищата Егати! Магнитни бури ли има днес, що ли То бива дивотии, бива, ама то туй вашто направо мина всякакви граници. Олди, сега ако кажеш, че твоите деца са чели Хегел, Кант и Шопенхауер в детската градина, направо ще ме довършиш
19 Септември 2011 23:21
Паметника е за около 25-30 млн. ДАДЕНИ ЖЕРТВИ.Не, не ме коригирайте за цивилни, военни, общо, руснаци и т.н.

Дискутирахме го това и пак същото....
Просто не е нужно в центъра на столицата да се строи огромен и безвкусен тоталитарен паметник на жертви, които някой някъде е дал за нещо си.....
Има си по-подходящи места и начини за отбелязване на подобни събития....
19 Септември 2011 23:23
И аз четох Майсторът и ... на 12 години - сега съм на 43


Иванкин, прочети го пак. Някои художествени произведения изискват житейски опит. И аз прочетох "Сто години самота" на 18, ама като я прочетох отново на 34 разбрах за какво става дума
19 Септември 2011 23:24
Е6, а когато вече са построени какво предлагаш да направим с тях?
19 Септември 2011 23:27
Да изрисуват фльорцата срещу ларгото като Покахонтас*. А пък аз ще прочета Винету.
---------
*Може и като Лара Крофт.

Редактирано от - водопроводчик на 19/9/2011 г/ 23:30:55

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД