:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Перспективи

Десницата гасне, неусетно почти

Липсата на идеи и вътрешните боричкания за надмощие ще продължат да съкращават значимостта на десните партии
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Десните лидери продължават да пробутват голи лозунги на електората си, който прогресивно олевява - не по избор, а по необходимост.
Българинът има две любими теми - политиката и футбола. А разговор за политика, в който не участва поне за малко десницата, е като да приказваме за футбол, без да набъркаме "Левски" и ЦСКА. Откакто Иван Костов изгуби изборите през 2001 г. и синият мастодонт ОДС се разпадна, разчепкването на десните кривици стана едно от любимите занимания за всички. Теми не липсват - особено напоследък с избора на изключително "сериозната" кандидатпрезидентска двойка. Тандемът Румен Христов - Емануил Йорданов е съкрушителен за всяко синьо сърце.

Дребнотемието, в което успешно се вкарват сините лидери, и непрекъснатите опити да се докажат, само показват колко беззъба е десницата. Затова не е чудно, че цялата говорилня най-често се свежда до



нищенето на интригите между СДС и ДСБ



Рядко някой се сеща да насочи общественото внимание към това как трансформацията на българското общество по време на прехода влияе върху състоянието на десницата днес.

А че нещо лошо се случи с нея през последните десет години, е очевидно и причините за това не са само и единствено болните лидерски амбиции, лютата омраза между отделните фракции и склонността към разцепления и сектантство.

Истинският признак, че нещо фундаментално е сбъркано, е фактът, че десет години след краха на ОДС все още го няма следващият голям десен проект, който да е в състояние да обедини политически и идейно дясно ориентираните хора в България. Поредният опит да се възроди ОДС - с Евгений Бакърджиев, Стефан Софиянски и Любен Дилов-син, изглежда по-скоро предизборен ход. Той звучи толкова достоверно, колкото звучеше и когато преди години Надежда Михайлова привлече горе-долу същите хора. Резултатът тогава бе бледо присъствие и люспене в парламента по-късно.

Дясноцентристкият проект НДСВ също се оказа временно успешен. За да привлече избирателите, популисткото движение на бившия цар разчиташе не толкова на лозунгите на десния центризъм, а на привикания от политическото отвъдно дух на монархията и на примамливи намеци за близостта на Сакскобургготски с петролните диктатури в Близкия изток.

За ГЕРБ няма дори смисъл да се говори - дясното в тотално лишената от политическа идентичност Бойкова партия се свежда до битката с кадрите на ДС във външното министерство и втръсналата реторика на финансовия министър Симеон Дянков за ниския бюджетен дефицит. А също и непрекъснатото напомняне за основния приоритет - строежа на магистрали.

Но



големият десен проект липсва,



не защото обществото ни няма нужда от него. А защото обещанията за създаването на средна класа, справедливост и равен старт за всички завърши със съмнителна реституция и още по-съмнителна приватизация. Когато енергията на идеологическото противопоставяне с червените се изчерпа, се оказа, че десницата е безсилна да измисли сериозна концепция за връщане на доверието. Потенциалният й електорат се сви до малцината влизащи в профила на типичния десен избирател (жител на големия град, на средна възраст, със собствен бизнес и пр.) и до тесен кръг патологични антикомунисти. Нормалният десен българин - този, който не мрази всичко извън себе си, и този, който иска да плаща и да получава, някак не може да припознае съвременните десни политици. Затова просто не гласува.

Двадесет години след началото на прехода България е страна с все по-бедно, болно, неграмотно и застаряващо население. Вместо общество, доминирано от мечтаната средна класа, имаме общество от преимуществено хора с ниски доходи, безработни, болни, пенсионери, малцинства, чиновници - всички до един зависещи преди всичко от държавата или общината. Това е една обречена на олевяване маса - не по избор, а по необходимост. И всичко, което политически активните десни са в състояние да предложат на този нов пролетариат, е лозунги за свободния пазарен капитализъм и отвореното общество.

Факт е, че



демокрацията е въпрос на аритметика



- кой колкото гласа спечели на избори, толкова позиции ще получи във властта. Друг простичък факт е, че десницата никога няма се върне в управлението на страната, ако се надява на подкрепата единствено на онзи неясен типаж, който социолози и политолози упорито настояват, че е типичният десен избирател. Реалните проблеми на мнозинството българи вече не са политически, а социални. Време е вече българските десни да проявят чувствителност към социалните въпроси. В противен случай ще продължат да отстъпват позициите си на популистки квазидесни партии като ГЕРБ.
45
4687
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
19 Септември 2011 20:09
Гасне тя, десницата, гасне - ама , друг път..... Да те напипа някой реститут х+1 поколение или "предприемчив" - за тези скверни думи направо ще светнеш.
19 Септември 2011 20:14
Заглавийцето... Оригиналничко, свежичко... Второтысячной свежести.

Редактирано от - Шломо З. на 19/9/2011 г/ 20:15:14

19 Септември 2011 20:14
Гаснат "десни" проекти, които не отварят досиета докато са на власт или гласуват вотове заедно с БСП. Гаснат и други проекти, които правят правителства с БСП и ДПС.
19 Септември 2011 20:24
=
19 Септември 2011 20:33
Защо да гасне десницата? Цвета на десните сили се изсипа в ГЕРБ!
Не само не гасне, но и блести така ослепително, та чак не се търпи!
19 Септември 2011 20:43
Десницата
Отдавна е полегнала в крачола. Прилича на Мартинката с наполеоновия синдром.
19 Септември 2011 21:37
Moritis, aut bene, aut nihil.
19 Септември 2011 22:19
Десницата гасне

С такъв "материал" - толкова!
19 Септември 2011 22:37
С такъв "материал" - толкова!


Бре, пак мат'ряла виновен!
19 Септември 2011 23:08
"Десницата е беззъба" Как няма да е беззъба с такъв лидер като Мартин Димитров. Този беззъб фъфлек който не обича да се къпе. Пратете го това момченце на лекар. Как смятат тия които го Издигнаха този смешен и недоразвит физически и умствено пикльо без един работен ден за лидер. Кой ще му повярва и ще го вземе насериозно та той е пикльо. Та тощи предишния беше по добре Юруков. Поне беше бизнесмен и имше някакъв опит.
19 Септември 2011 23:09
Българинът има две любими теми - политиката и футбола.
Българинът в трето лице е мноо тъп, ама афтара не от тях.
***
разчепкването на десните кривици стана едно от любимите занимания за всички.
На мен пък ми е през барабана.

Редактирано от - водопроводчик на 19/9/2011 г/ 23:12:15

19 Септември 2011 23:42
"Време е вече българските десни да проявят чувствителност към социалните въпроси."

С "чувствителността" до тук , Мили Авторе . В ляво е същото , а оранжевата гвардия вари лютеницата и се готви за гроздобер ...
20 Септември 2011 00:29
От "десен проект" и дясна Политика и реализирането им интерес имат НЕ повече от 8-10% от българските Граждани- защото толкова са "десните" по социално-икономически статус хора в в България(работодателите-капитал исти и рентиерите)!
Останалите 90-92% от българските граждани имат випиюща нужда от ЛЯВ "проект" и ЛЯВА Политика, които да реализират и защитават левите им интереси! А БСП изобщо не е "лява" партия в България- БСП е лицемерна партия в България!!! Пфу!
20 Септември 2011 02:00
Докато всичко се развива според предначертанията и под ръководството на ЩАЗИ, дясното ще бъде от Бога прокълнато. Иван Костов по чиста случайност се възкачи на премиерския престол и натвори такива неочаквани неща, че може да го проклетисват и споменават още 100 години. Просто беше излязъл извън предписания сценарий. И вече е кристално ясно, че това няма да се повтори... Няма кой да позволи. От кукло(мутро)водите и от техните послушници. Бог да ни е на помощ...
20 Септември 2011 02:06
Истински десни могат да са само пожарникари и милиционери, асистентите по политикономия вече бяха! Левите са газови и петролни барони. В резултат Республиката се превърна в микс от незавършени магистрали, полуфункционални спортни зали, плавателни южни дъги и незапочнати северни тангенти. И ленти, ленти, ленти, ленти...
20 Септември 2011 03:39
Кви "леви" кви "десни" кви пет лева. Дори да се абстрахираме от пълната непригодност на тези понятия, то ще се окаже, че те са неприложими по същата причина по-която навремето американските и съветските консерватори искаха да консервират съвсем противоположни неща. Съветските например искаха да консервират комунизма, а както знаем комунизма го наричат "ляв", а консерваторите им викат "десни".
20 Септември 2011 04:07
Що се отнася до нашенските "десни", то тяхната идеология е някаква гърмяща смес от повърхностен здрав марксизъм, комунистическа пропаганда от студената война, пролетарски интернационализъм, българо-съветска дружба. Но с механично обърнат знак. Това което е било бяло се боядисва в черно и обратно, разменят се посоките на света и готово - за една нощ от убедени комунисти върли анти комунисти. В края на краищата нещата стават само с добавянето на едно "анти" и готово.
-
Няма нищо по-просто от това, както преди си громял "чорбаджиите изедници", така да преминеш на "бедните ДГД" и "който е беден, значи е глупав, щото ако е умен къде са му парите ?" Тъй де, ако беше умен нямаше да е беден. Я подкупче тук щеше да бутне, а приватизацийка там да си уреди, я далаверка да спретне, я да крадне гюлче и във Виена с трена да го изнесе, пък хем на опера да иде, хем и пари от там да донесе за "чужди инвестиции".
20 Септември 2011 04:21
Една студена нощ преди 20-ина години другаря Костов, си легна с партийна секретарка, а като се събуди, откри че мрази комунистите, които го бяха назначили да пише двойки на неентусиазираните по комунистическите науки студенти. Обърна се като апостол Савел на Павел. Само дето не загина геройски, а забогатя.
20 Септември 2011 04:41
А сега по сериозно - последната илюзия на измислените идеологии от "чист" вид, т.н. неоконсерватизъм, погрешно наричан неолиберализъм бе опровергана от опита на човечеството в последните 3 десетилетия. Тя се провали през 2007 г. по същият начин по който две десетилетия по-рано се провали и комунистическата.
-
Тези две идеологии бяха опорните точки на една свързана взаимно обосноваваща се биполярна система, имаща многопластови измерения във всички сфери, включително в геополитиката. В известен смисъл те бяха крайните развития на един над вековен период, получили импулс и носещи инерция от една конкретна епоха, на вече отминал друг свят - студената война.
-
Както комунизма, така и неоконсерватизма, се провалиха без чужда помощ, поради вътрешниите си заложби. Решаващо за провала им, обаче е, че поради това, че бяха създавани не като неутрални знания, а като идеологически обвивки за определени фактически интереси, амбиции и цели, то бяха едностранчиви, схематизирани и мозъчно полирани.
-
Животът не е черно и бяло, не е "ляво" и "дясно". Той е пъстрота, която изисква адекватни подходи към всяко нещо. Изисква не "ляво" или "дясно", а работещо решение за всяко нещо, според спецификата му. И не решение рушащо едно за да облагодетелства друго, а надграждащо в общ интерес и хармония. Защото, другата заблуда на идеологиите тип "полирани мозъци" е, че щастие може да бъде постигнато върху нещастие на някого.

Редактирано от - Brightman на 20/9/2011 г/ 04:51:28

20 Септември 2011 07:06
Десницата гасне?
Нищо, нали има къде-къде по-добри алтернативи...
20 Септември 2011 07:08
Релното дясно е ГЕРБ


Карагьозов, туй сигурно си го видял в огледало
20 Септември 2011 07:13
Факт е, че
демокрацията е въпрос на аритметика...
Е...от такива тикви...такива тиквеници...какво друго да кажем за аФтора.
А по темете:
Относно базата: >при тази беднотия в Бг, пролетаризацията е неизбежна, и основата на "дясното" изтънява до толкова, че би било чудо да се случи друго.
Относно надстройката: > назначените десни от перестроечните школа на ЦРУ и Сороските фондации имат толкова капацитет...а местните "пръчки" са келяви отвсякъде...
Горното идеално устройваше до сега Кукловодите и Фамилиите...не виждам защо ще ги тревожи и в бъдеще...
Така, че аФтора не е прав...дясното си е точно колкото требе и точно където трбе...НИЕ КЪДЕ‌ СМЕ в тази схема? Товв е въпросът...

20 Септември 2011 07:52
Десницата гасне

С такъв "материал" - толкова!

Съвсем вярно, макар и в напълно различен смисъл.

Авторът го е отбелязал - с беден, пролетаризиран народ няма бъдеще за класическо дясно. Особено (както напълно вярно е написано в статията), след като антикомунистическата риторика се изчерпа и дискредитира.
20 Септември 2011 08:17
"Една тиква родила, родила... тиквички" Помните ли тази детска игра? Що десетилетия вече си я играем.
20 Септември 2011 08:19
Само че не с тиква и тиквички, ами с празни, корумпирани, оядени, марионетъчни кратуни
20 Септември 2011 08:24
Но
големият десен проект липсва,
не защото обществото ни няма нужда от него
Не ама ДА. На България хич ама хич не и е нужен десен либерално-монетаристическо-капи талистически проект, който се е задръстил в главите на десните. Десницата гасне, защото тя основно съсипа България, с разгрома на селското стопанство от педерунгела Фильо и философът-селянин Желю, с разсипването на промишлеността с приватизацията от браво Ваньо браво Костов и т.н. рухна цялото производство, откъдето рухна и цялата надстройка - образование и наука, пенсии, здравеопазване, култура. Средната червена номеклатура само се възползва от подаръците, които и поднесе капитализъма и демокрацията. И то се очакваше, че не работниците, а директорите и партийните секретари ще станат капиталисти. Няма кой друг. Е и тези сини, които се отъркаха около управлението на ОДС.
А аз съм сигурен, че и на авторът не му е ясно какъв е този десен прокт, дето уж липсвал на обществото. Ама статия да стане.
20 Септември 2011 08:31
Една студена нощ преди 20-ина години другаря Костов, си легна с партийна секретарка, а като се събуди, откри че мрази комунистите, които го бяха назначили да пише двойки на неентусиазираните по комунистическите науки студенти. Обърна се като апостол Савел на Павел. Само дето не загина геройски, а забога
nikolay_rs Ама той преди да намрази комунистите, дълго се бори да стане член на БКП, а после член на БСП, даже писа основополагаща статия в "Работническо дело", ама др. Луканов му каза, че за него има друга роля у го прати да оглави СДС. А ГЕРБ са десни само на десните завои на магистралите дето уж Боко ги строи инак на левите завои са леви, а на правите участъци самите те не знаят какви са.
20 Септември 2011 08:41
А сега по сериозно - последната илюзия на измислените идеологии от "чист" вид, т.н. неоконсерватизъм, погрешно наричан неолиберализъм бе опровергана от опита на човечеството в последните 3 десетилетия. Тя се провали през 2007 г. по същият начин по който две десетилетия по-рано се провали и комунистическата.
Brightman, напълно прав. Интересното е, че през 19 век консерваторите (торите във Великобритания) са водили остра борба срещу либерализма, главно пртоповядван от либералите (напр. Дизраели срещу Гладстоун). Маркс и Енгелс също са считани за либерални мислители за времето си. А точно неоконсерваторите Татчър и Рейгън прегърнаха нео-либералните идеи. Изказванията на Татчър, че ще направи всеки англичанин собственик граничат с изказванията на Ленин, че всеки работник може да бъде политик.
20 Септември 2011 10:56
ех, тоя българин беее...
20 Септември 2011 11:03
Марксе, и за кухарките на Ленин забрави да пишеш..
Натиснете тук
20 Септември 2011 11:04
Фридрих Науман беше казал: Социалдемокрацията е състояние на духа
20 Септември 2011 11:13
Горивото ли свърши или е дошла пожарната?
20 Септември 2011 11:43
Българинът има две любими теми - политиката и футбола.

Амиии - не е вярно това : любимите теми са три - автора е збравил жените
Иначе десницата не гасне - тя се трансформира. Това че провалени политици като Костов, Софиански, Величеството и пр. паплач са със смехотворни проценти иде да покаже само че десния избирател не забравя и при първа възможност бие шута на всеки тарикат дето се ебава с него!
20 Септември 2011 12:12
Мартин Димитров го е казал:

Да бъдем реалисти - Румен Христов ще бъде президент!

А статията е слабичка и откровено нищоказваща.
Надо трактор.
20 Септември 2011 13:10
Политиката, политиците и партиите са точно такива каквито ги искат избирателите и обществото! Дясното няма и не е имало през последните 60 години база в Бг. При +85 % от хората получаващи доходите си от раб. заплата(т.е. пролетарии), дясното никога не е имало и в скоро време няма да има шанс у нас. За съжаление и т.н. "ляво', не е никакво ляво. БСП е най-дясната паартия у нас. Само 10%-я плосък данък за всички и премахването на необлагаемия минимум да вземете, стига за да се сложи тази партия възможно най-вдясно. Другото е популизъм и демагогия!
20 Септември 2011 13:13
За съжаление "дясното" го прецака техническия прогрес. И тъй като не се очертава скоро техническия прогрес да спре - "дясното" ще си замине. С много гърчове и рев, но ... ще си замине. Заедно с капиталистическата държава, между впрочем.
Алтернативата - вземете си земя и я обработвайте. Поне няма да ходите гладни и голи ...
20 Септември 2011 13:38
Десницата са се радва, че все още се споменава някъде, скоро и това ще престане.
20 Септември 2011 13:45
Тия двамата на снимката са малкия пръст на десницата!
20 Септември 2011 14:04
По принцип съм дясно ориентирана , но в никакъв случай не бих могла да подкрепя един откровен инфантил/М.Димитров/, или една безгранична себичност/И.Костов/ + всичко останало и двете партии водят открито антинационална политика за да се харесат на спонсорите на ръководстната си.Как тогава да има успех дясното у нас?
20 Септември 2011 14:08
Повече ми приличат на показалец и безимен. Е, липсва само средният между тях, но лесно можем да си го представим като Ст. Соф. или Евг. Бак.
20 Септември 2011 16:05
Маркса и Никалайчо рс-филът здраво леят червен бетон.Иван Костов има да ви бърка в разклатеното соцздравенце още хиляда години.
20 Септември 2011 17:05
О, велик цирк. БГ се състои предимно от хора, които можем да окачествим като: бедни, необразовани, не особено интегрирани, застаряващи, болни, неквалифицирани.
Всички те искат да ядат, да си имат жилище, да се забавляват, не казвам че искат да бачкат, щото никой не иска да бачка. Коя партия се грижи за интересите на всички тези хора? Никоя.
А, тепърва ще става мнооого по-зле. Ледът ще се пропука, и тогава всичко ще отиде канала, където има канализация, разбира се ...
20 Септември 2011 17:46
"Не само не гасне, но и блести така ослепително, та чак не се търпи !"


Ами сложи си тъмни очила, колега - толкова лесно решение (но тогава няма може би да можеш да видиш мургавия Ваньо Костов... !).


За умрелия или в клинична смърт човек: "или добро, или нищо" ! Та така и със СДС, ДСБ, и т.н. "десняци" на (престъпния) прехода. Вече са за Червената книга", както НДСВ, напр.
20 Септември 2011 17:56
Ще гасне я. Като нямат понятие какво значи вземане на демократични решения и се мислят за най-умните...Колкото и със сакати характери.
20 Септември 2011 18:35
Мангала Иван Костов изпълнявайки възложеното му активно мероприятие на червените мастодонти извършили оперетната революция стъпка и унищожи още в зародиш идеята за демокроция в България!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД