:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Градеж

Новите тузарски квартали на София - лукс върху септични ями

Южните територии на столицата са отдавна загубени за градоустройството
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Строителството не спира въпреки тоталната липса на инфраструктура.
Сградите са нови, симпатични, шарени - жълти, зелени, червени, бели... всякакви. Всичко, което не са сивите панелни блокове. Къщите са с красиви зелени дворове или поне тези, които не са скрити зад непроницаеми огради. Не всички бъдещи домове обаче са имали този шанс - някои са строени-недостроени, други все още необитавани. Трети пък се строят - напук на кризата и на очевидното презастрояване. Наоколо обаче сякаш току-що що е паднала бомба, та дори няколко. Онова, по което колите се движат, трудно може да се нарече улици. Това са по-скоро черни пътища, водещи до никъде. Тротоарите са лукс и като всяко луксозно нещо - оскъдни. Осветление - не, няма.

----

Така изглежда столичният кв. "Манастирски ливади". Без инфраструктура са още и "Малинова долина", и "Витоша", и "Кръстова вода" и по-голямата част от територията нагоре по бул. "България" към планината. Годините на безмилостно застрояване, лишено от мисъл за пространството наоколо, са превърнали територията в тъжна гледка. Улиците съществуват на хартия, но не и в реалността. Иначе кварталите са с регулационни планове, според които те трябва да имат всичко.

Гледката няма да се промени още дълго време, защото за пътната инфраструктура ще се мисли, след като се построи канализацията. Защото освен всичко друго южните столични квартали, които обикновено се определят като луксозни, скъпи и пр., са и без канализация. Макар че по този въпрос има някаква светлина - благодарение на европейски средства тези квартали някога ще се сдобият с канализация. Плановете са това да се случи до 2020 г. Само за източната част на кв. "Манастирски ливади", "Кръстова вада" и "Гърдова глава", в които живеят близо 55 000 столичани, канализацията ще струва 79 млн. лв., 43 млн. лв. от тях София се надява да получи по ОП "Околна среда". В момента се изграждат няколко важни колектора - десен перловски колектор ще обслужва повече от 150 000 души в точно тези квартали, които са построени в последните 15 г., без да е имало изобщо решение къде и как ще изтекат отпадните води. Този колектор ще обслужва и "Манастирски ливади", където съществуващата канализация не може да побере и половината от водите сега. Другият квартал без абсолютно никаква канализация - "Кръстова вада", ще трябва да изчака слатинския колектор. Градската легенда говори, че при по-сериозни климатични условия, всички отпадни води ще започнат да се свличат още от Витоша чак до НДК. Защото отводняването минава през сърцето на града и това прави отсъствието на канал изключително тежък въпрос. Затова трябва да се бърза с изграждането на канализационната мрежа.

"Тъй като вече сме на финала с изграждането на костната система на тези квартали,



след това ще можем да помислим и за прическата",



обяснява главният архитект на града Петър Диков. За архитекта канализацията е главният, основен проблем, а улиците и осветлението - вторичен. Дали така мислят и хората, които всеки ден се прибират на тъмно по "улиците"?

Законът задължава местната власт и държавата да изграждат инфраструктурата на новите квартали и публичните територии. В София положението отдавна е изпуснато - години наред се строи върху нови територии, без общината да има ресурс да благоустрои изникващите квартали. Колко средства са необходими за улиците в "Манастирски ливади" например никой не е дори правил изчисления. От "Московска" 33 само вдигат рамене: "огромни средства". А бюджетът, който се отделя през последните години за ремонт на пътищата, мостовете и т.н., е символичен на фона на тази нужда - около 26 млн. лв. Нито лев от тях обаче не е стигнал през последните години до "Манастирски ливади".

Проблемът с инфраструктурата е и проблем с отчуждаването. На всеки 1 лв. за канализация в София са необходими 2 лв. за отчуждаване, обяви наскоро зам.-кметът по инвестициите Ирина Савина. Проекти има още за районите "Овча купел", "Кремиковци", "Искър" и "Банкя". За изграждане на улици също трябва да се купуват терени. В проблемните квартали голяма част от улиците съществуват само в регулационния план, приет преди 15 г. Те обаче не са отчуждени и общината нито може да построи улиците, нито това, което следва да е под тях. Голяма част се ползват като улици, но на практика терените остават частни. "Някои предприемачи са си дарили терените, но има и много нагли, които сега настояват, че ако не им ги отчуждим, ще затворят улиците", казва Диков. Може и да са нагли, но по закон те са собственици. На терените, които е трябвало да изпълняват обществени функции, пък отдавна са изникнали нова порция блокове. Заради протакането на отчуждаването на тези имоти, собствениците им - абсолютно логично - са поискали да им се промени статутът. Така в новите квартали терени за детски градини, поликлиники, училища и пр. няма.

Все пак не са един и два случаите, в които инвеститорът изгражда съпътстващата инфраструктура около обекта си. На добра воля, защото не е задължение на предприемачите да строят кварталните улици и уговорки от рода на "строително разрешение срещу изграждане на улиците и тротоарите", са на ръба на изнудването. Но дори и инвеститорите да благоволят да построят за своя сметка инфраструктурата, няма къде, защото общината не е отчуждила терените. Омагьосаният кръг се завърта почти навсякъде, защото парите за отчуждаване - пренебрежимо малки (около 21 млн. лв.) спрямо нужните - се дават приоритетно за големи обекти, а не за улички в "Манастирски ливади".

Преди няколко години общината използва и друга тактика в опит да овладее положението, която обаче също не бе съвсем безспорна - опита се



да спира строителство в кварталите, където няма инфраструктура,



а кметството няма пари да я изгради. Последва, естествено, остро недоволство от страна на строителите и от "Московска" 33 бързо отмениха практиката.

Затова и идеите на главния архитект за решаване на проблема оттук нататък също не биха се приели еднозначно, а и особено сега няма управляващи, които да посмеят да ги прокарат. Диков предлага да се върне механизъм, работил преди 1944 г. в София. Тогава е имало т. нар. наредба за повишената стойност. "Адски проста е философията - един земеделски терен или терен извън регулация, когато няма статут за строителство, струва десетки пъти по-малко. Ако земята струва 1 лв. на кв. м най-много, след като се даде разрешение за строителство, цената й става 500 евро например. 1000 пъти се повишава стойността на имота, но не защото собственикът е направил нещо за земята си. Преди 9 септември 1944 г. разликата между земеделската земя и строителната се казва повишена стойност и част от нея е отивала в специален фонд за инфраструктура", разяснява идеята си Диков. С точно тези пари кметството е правило така липсващите в новите квартали улици, канализация, осветление и т. н. Тази практика не е чужда на съседите ни, доразвива тезата си Диков. В Белград кметството събира такса "инфраструктура" при издаване на строително разрешение и тя не е никак малка - между 50 евро и 400 евро на кв. м. Тези пари са целеви - не се използват за друго освен за инфраструктура и се разделят в съотношение 40% за общоградска и 60% за локална инфраструктура. В Букурещ същата такса е от 40 евро до 80 евро на кв. м според това къде се намира теренът. "Затова в Белград няма такива квартали, като нашите "Манастирски ливади" и "Кръстова вада", и изобщо като южните квартали - без грам инфраструктура", твърди Диков.



Според него още трябва да се вдигне и цената на строителните разрешения



Само че издаването на едно разрешение за строеж се води услуга, а по закон цената трябва да покрива единствено разходите за тази услуга. В случая три листа, труда на няколко чиновници и подписа на Диков. А и с колко трябва да се увеличи издаването на този документ, та да може парите да се използват за улици например? Дори Диков не се наема да прогнозира. "Сега имаме хиляди сгради, построени в нищото, и ще трябва да плащаме години наред всички солидарно, защото не може да се вземе с обратна дата от тези, които са прибрали разликата между себестойността на строежа и цената на строителството", казва Диков.

Хората, които вече живеят в тези квартали, плащат данъци и срещу тях трябва да получават нормална среда. Както обаче се случва често, те са жертвата безотказното триединство - калпав закон, алчни инвеститори и бездействието на общината.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Чакълестият път минава за лукс в "Манастирски ливади".
50
17338
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
19 Септември 2011 19:35
..."Сега имаме хиляди сгради, построени в нищото, и ще трябва да плащаме години наред всички солидарно, защото не може да се вземе с обратна дата от тези, които са прибрали разликата между себестойността на строежа и цената на строителството", казва Диков...

Не, Диков, никой няма да плаща нищо солидарно, точно заради омагьосания кръг, който описваш! Пари нема, защото алчните чиновници са издавали разрешителни на свои хора, които са изградили т@шак-сгради на границата на разпада, за сметка на лапни-шараните, които още чакат да ударят джакпота, закупувайки имоти на баснословни цени и чакйки да поскъпнат още повече!...
Темата е дъФкана достатъчно вече, бадава! Който обича садо-мазото - нека купува имоти в територията - то е имало хора, дето са купували фабрики и на 8 септемри 44-та...
19 Септември 2011 20:46
Може би трайната безизходища с т.нар. луксозни квартали кара общинарите съзнателно са съсипват няколко близки до центъра /25 минути пеша/ панелни квартали, като съзнателно ги лишават от всякакъв транспорт. Цените падат, сградите се купуват на едро, санират се и....пей сърце. А канализация и всякаква друга инфраструктура има от тридесетина години. Сигурно такъв е замисълът и на онзи закон за задължителното саниране, технически паспорти и прочие, целящи да лишат голяма група хора от уж гарантираната им по конституция собственост. Всичко това ако, разбира се, потенциалните купувачи, не са минали през Терминал 2.
19 Септември 2011 20:51
И какво стана ясно сега, че никой от ангажираните в строителния процес хал хабер си е нямал от градоустройство. Много яко се набутаха купувачите-високи цени, големи лихви, лошо качество и никаква надежда за нормална инфраструктура. А някои май забогатяха?
19 Септември 2011 20:55
Да се вдигне данък имоти до нормални нива както е в другите страни - около 0.5-1% от данъчна оценка, близка до реалната пазарна цена за предишната година. И тези пари да се използват наистина за изграждане и поддържане на инфрастуктурата. Теглят се заеми за тази инфраструктура и заемите се покриват от тези данъци.

Идеята е, че поддръжката на инфрастуктурата е постоянна, както и данък сгради, останалите такси - строително разрешение и т.н. е еднократна такса и даже да е достатъчна за създаване на инфраструктурата, после кой ще я поддържа?

Разбира се, вдигането не може да стане изведнъж, а постепенно, например по промил на година. Освен това трябва да се махне намаляването на данъка за основно жилище. Критерий за намаляване на данъка да бъде само цената му, когато е под някаква сума - например 20 хил. лева - колкото е една скромна къща на село.
19 Септември 2011 21:05
никаква надежда за нормална инфраструктура

Ами аз ако трябваше да си купувам жилище първо щях да погледна на картата до кое е по-близо - до "Графа" или до Чуйпетльово, после щях да се позаинтересувам каква е надеждата в тези "ливади", "пампаси" и прочее китно кацнали надоблачни квартали да се прокара канализация и изобщо инфраструктура в близкия половин век, пък чаааак след това да помисля дали да плащам десетки хиляди евро за копторче от реални 40-50 квадрата на зелено.

Апропо, "Модерното" предградие ще чукне след някоя и друга година 100 лазарника, пък още няма канализация.
19 Септември 2011 21:12
Инфраструктурата на квартал Х е най-вече отговорност на собствениците на имоти в квартала Х. Разбира се и общината може да помагне с някакви собствени средства. Това обаче не променя факта, че тези които ползват услугата на инфраструктурата, те трябва и да я плащат. В момента това не е така - държавата и общините подаряват на собствениците на имоти инфраструктура - и тъй като няма достатъчно средства, само на "наши" собственици. А това е изцяло погрешно.

Сегашният данък сгради е колкото 5 измивания на кола....

Редактирано от - mick на 19/9/2011 г/ 21:14:33

19 Септември 2011 21:12
Диков заедно с Тиквата редят схемите в Столична община - какво и как да се строи. Гл. архитект на София е по-важна длъжност от кмета, да не говорим пък за сегашния кмет - карикатурата Фандупкова.
19 Септември 2011 21:15
Ох, боже, жертви били, насила са ги били и са им счупили по неколко зъба и ребра, преди да кандисат да купят имот насред нищото у пущинака и на зелено.
Милите те.
Откраднаха едни хора парите ни, после ги заровиха у земята под формата на бетон, излъгаха балъците да им продадат обратно откраднатите от тех самите пари в 30 пъти по-голем размер, банките ги доостригаха до голо и сега нема къде да пикаят...да им имам проблема...

________________________________ ____
Obama says "Some of what we face today is because of events beyond our control"
CNN, Thu, 19:54 11-08-2011
19 Септември 2011 21:17

Не мога да разбера защо жителите на тези "елитни"квартали не признаят поне пред себе си, че са орисани цял живот да газят собствените си изпражнения.
Столица, Божем.
Ама виновни са рушняците, че са турили главния град в куманско-печенежско.
19 Септември 2011 21:20
Най-лошото е че, на тази снимка не личат истинските размери на дупките по улица "Ралевица" /бивша Василашко езеро/. В някои от дупките могат да се изпита възможностите на такива коли като "Тойота - Тундра" и подобни. Само в блока в ляво на долната снимка има коли на обща стойност нас 1 млн. евро. Мъка!
19 Септември 2011 21:23
Аз съм българче щастливо-
купих си апартамент!
Май стените са накриво,
но нали си е за мен!
--
Кредитът е първа стъпка-
почваш с банката борба.
То си е голяма тръпка,
ако жив си след това.
--
Чакаш смело кота било.
с други думи- груб строеж.
И ти става много мило,
сякаш с болка ти растеш.
--
После идва дограмата-
пее твоето сърце.
Кондензира по стената,
но си имаш PVC.
--
Ето майсторите сръчно
ще шпакловат две стени.
Обясняват ти научно
всички нови кривини.
--
После плочки, гипс-картони,
майстор нов и нов късмет-
пренарежда без фасони
уж прекрасния паркет.
--
Иде шкаф, след него втори-
тук очукан, там сгрешен.
Но със майстор не се спори-
той е майстор, ти кретен.
--
И накрая, без съмнение,
си щастливец, ако ток,
след година закъснение,
има в новия ти блок...
Ех ти българче щастливо
пак си стъпило накриво.
--
Туй че майстор те люлее
в мрежата си и ти пее -
то е песен безобидна.
--
Виж кво става, рожбо свидна,
щом банкерът те налази.
Нека Господ да те пази
от горещия му дъх във къдриците ти черни!
Помислите му са скверни
и туй дето ти убива,
докат в скута му седиш,
не е на майстора теслата,
ни е кирка, ни лопата.
То е друг вид инструмент -
кредит за апартамент.

Редактирано от - intel_inside на 19/9/2011 г/ 21:26:36

19 Септември 2011 21:24
Обаче пък си правим кални бани безплатно! Нъц!
19 Септември 2011 21:27
И по непотвърдени данни - Фандъкова си е купила /наследила/ апартамент в непосредствена близост до мястото на долната снимка. А това предполага при втори мандат всички тези неволи да изчезнат!
19 Септември 2011 21:33
между другото - излишно е злобеенето в стил "безимотна завист ме тресе"
нито купилите си подобни апартаменти заслужават отношението демонстрирано в доста от постингите по горе, нито строителите /маса хора изхрани този бранш и то дълги години/
а е именно работа на общината - да осигури адекватен план и инфраструктура, и да внимава с разрешителните ако подобни няма. на кого да е работа ако не тяхна?
И да в бояна, витоша надолу ...на практика никога не е имало канализация - не е кой знае какво откровение. Но едно време там са били ниви... края на 80те маи трябваше нещо ад правят но така и си остана...
19 Септември 2011 21:34
Алеко Константинов е възкликнал-"Швейцария ли"
Аз пък ще възкликна -София ли?
Не искам да обиждам никой, но за да живееш в София, трябва да си мазохист.
19 Септември 2011 21:42
Анастаси, то за да живееш и във - например - Филибето, Варна, Полски Тръмбеш или Елхово трябва да си мазохист, че и в по-голяма степен. Въпрос на навик, гледна точка и - в крайна сметка за повечето (придошли) хора - компромис в името на хляба. Проблемът, коментиран в статията, не е някакъв "софийски" синдром, а проблем на всеки по-голям град, за който всички смятат, че е вид "обетована земя".
19 Септември 2011 21:45
За сведение на гореписалите. Трябва да ви осведома, че има канализация. Поне в кв. Манастирски ливади. Друг е въпроса дали има улици. Доколкото ми е известно, канализация няма в кварталите над южната дъга на Околовръстното шосе.
А. Сиров - да живееш в София стана мазохизъм малко след 96 година, когато банките започнаха да раздават кредити като луди, а всеки, който е виждал как се прави колиба или се разпъва палатка, стана строителен предприемач. Затова и новото строителство е в пъти по-лошо от старато панелно.
19 Септември 2011 22:35
Няма нужда писачът да се 'аби. Кой строи на голо поле в града знае, че:
-Вода и ток има,
-Нямането на канализация е дар от бога – няма хлебарки и плъхове,
-Септичните ями са забранени в новото строителство, има пречиствателни инсталации,
-Отопление и вентилация повсеместно са по нови технологии - пасивни къщи,
-Движението по обиколните и основните пътища е несравнимо по-комфортно от тъпканицата по тесните сокаци
-Има охрана, често постоянна,
-Има ПУР на квартала и ако хората са разтропани, има европроекти за локални пътища.

Е хайде със здраве
19 Септември 2011 23:11
Абе сичко си има, само хора нема...призрачни градове от некой научно фантастичен филм

________________________________ ____
Obama says "Some of what we face today is because of events beyond our control"
CNN, Thu, 19:54 11-08-2011
19 Септември 2011 23:13
Болен съм за отчуждаването в Манастирски ливади. Някой любопитен ли е какво ме боли?
19 Септември 2011 23:26
Само че издаването на едно разрешение за строеж се води услуга

И как може издаването на разрешение за строеж да е услуга? Това е въпрос на градоустройствена политика.
Патосът на статията цели да предизвика у читателя някакво съжаление към обитателите на тези квартали. Но защо ли на мен поне не ми е много жал... Нима не са знаели в каква среда се заселват? И нима цялото това чудовищно презастрояване щеше да се случи, ако нямаше кой да купува въпросните нелепи имоти?

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
19 Септември 2011 23:27
Хората, които вече живеят в тези квартали, плащат данъци и срещу тях трябва да получават нормална среда. Както обаче се случва често, те са жертвата безотказното триединство - калпав закон, алчни инвеститори и бездействието на общината.

Ще рече човек, че жителите на тези квартали са били принуждавани под дулото на пистолет да си купуват там жилища...

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
20 Септември 2011 00:07
... кис-кис ... тоя склад на блокчета много прилича на "ливада' ... се едно ми е в кво ще серат - в ями или в кофи ...
20 Септември 2011 00:37
...Инфраструктурата на квартал Х е най-вече отговорност на собствениците на имоти в квартала Х. Разбира се и общината може да помагне с някакви собствени средства. Това обаче не променя факта, че тези които ползват услугата на инфраструктурата, те трябва и да я плащат...

Мик, ти си готов най-малкото за Главен Архитект на Софето, а моце и за кмет! Дерзай.
А по заблудения бял свят ОБЩИНАТА изисква от строителите (съответно собствениците) да си платят за "услугата" предварително, преди който и да е собственик да влезе във владение (акт 16).
Сумата е скромна - у наше село за средно 400 000 нова къща федералната "такса градоустройство" е около 50 000, а провинциалната - още към 47 000. Общо към 25% от цената на имотеца. За колко строителя е купил земята и колко ще му струва строежа - проблемът е само на строителя. Знае се крайната цена, РЕАЛНАТА, щото на нея се плащат всичките данъци, освен първоначалния по-горе.
И да не повярваш - плащаме си и не мъркаме...
20 Септември 2011 07:05
За Бояна нищо не пише.
Да не са им направили канализация?
20 Септември 2011 07:28
Целта на акцията е да ги съжалим, за да преглътнем по-лесно охарчването, което е неизбежно и ще излезе от джоба на всички ни. Да не забравяме, че само допреди 2-3 години горките измамени купувачи бяха инициативни инвеститори в имоти ударили "келепир", "построили", предмет на подражание и завист.
20 Септември 2011 07:45
Знаете ли що е то homo novus - наскоро забогатяло парвеню, изпълзяло по високите етажи на властта. Нещо като баснята за жабата и вола в български вариант. Bече почти 140 години. Нищо ново под слънцето.
20 Септември 2011 07:57
Толкова малко хора на сравнително голяма територия и се завират в блокове. Когато строяхме панелните комплекси ги наричаха гета, спални и аз си мислех, че ще дойде време когато никой няма да иска да живее там. Не стана, даже ги сгъстиха. Просто се сбъдна мечтата на селянина да иде "в града, на блока". Айде при соца трябваха работници, ами сега?
20 Септември 2011 08:05
Това е то съвременния лукс на новоизлюпените софийски баровци, бивши цървулановци - лукс върху лайна, т.е. осрано-лайнян лукс по български!!
20 Септември 2011 08:09
Инфраструктурата на квартал Х е най-вече отговорност на собствениците на имоти в квартала Х.
Abe mock стига си ръсил глупости. Поне прочети статията, че инфраструкрурата е задължение на общината. Тези собственици защо плащат данък сгради. Да се пълнят джобовете на корумпираните от общината ли? Там водач им е баш корумпирания Андрай Иванов, за който ислясоха данни, ама нито НАП нито Прокуратурата си мръднаха пръста. А ако вдигнат данък сгради повечето софианци няма да го плащат при тая беднотия.
20 Септември 2011 08:16
И колко десетки милиона вече е прибрала общината от промяна статут на земя, разрешения за строеж и пр. за този квартал? Какво са направили с парите в квартала кметицата и общинския съвет е очевидно. Къде са парите може само да гадаем.
20 Септември 2011 08:41
Mrx++ - и откъде трябва тая община да вземе парите с които да поддържа инфраструктурата? От данъците имоти които са колкото 5 измивания на автомобил и то за година??? Или да ги вземат от общия кюп на цялата държава? Значи баба Пена от село Уйно да плаща за кефа на собствениците на имоти в София или друг град, или жителите на квартал Орландовци, да плащат за кефа на тези във квартал Витоша или Драгалевци? Щото в момента така се получава, тъй като пари няма достатъчно, те се преразпределят по това кой общинар, къде има имот...

Задължение на общината е да организира и поправя инфраструктурата, но парите трябва да дойдат от собствениците в съответния квартал - поне по-голямата част.
20 Септември 2011 08:50
и откъде трябва тая община да вземе парите с които да поддържа инфраструктурата

Да вземем канализацията. За първоначалното изграждане - от парите които получава за промяна на статут, разрешения за строеж и пр... След това канализацията се поддържа от софийска вода срещу плащанията на абонатите. Може да се упражним с ток, телефони... Изграждането на улици е другото задължение на общината срещу което вече е прибрала парите. Поддържането трябва да става от стотиците милиони събирани годишно от данъци и такси.
20 Септември 2011 09:03
Heat - Ако парите стигаха досега всичката инфраструктура да беше на 6. Просто вижте как са разпределени парите в бюджета на София например.

И вижте какви са получените пари от резрешения за строеж и т.н. Не може с еднократна такса да се покрие постоянна поддръжка на инфраструктурата. Щото като минат 20 години да речем трябва основен ремонт и кой ще го плати?
Всъщност точно в такава ситуация сме. Имаме построена от соц-а инфраструктура, но вече трябва да и се направи основен ремонт. Та откъде да дойдат пари?
20 Септември 2011 09:16
Ако парите стигаха досега всичката инфраструктура да беше на 6.

Ма покраднюва се, господа.
Момченце, ако имаш представа какъв е мащаба на нагло отклонените пари, нямаше да напишеш подобна глупост.
20 Септември 2011 09:18
Ами да смятаме. Данък сгради 88 млн (общински и държавни не са включени), МПС - 77 млн, данък придобиване имущество - 73 млн лв (сега, не при строителния бум), такса смет 175 млн, технически услуги - 28 млн лв, европейски програми - хх млн лв. До тук около половин милиард лева годишно. Както стана въпрос, освен улиците другата основна инфраструктура се поддържа от съответните фирми и това е (или би трябвало да е) включено в цената на вода, ток, телефон...
20 Септември 2011 09:33
От 2009 г. е задължение на строителя/предприемача след като приключи строежа на сградата, да оправи прилежащите улици и тротоари. Така че общината се е разтоварила максимално от задължения към жителите на М. ливади. Остава и единственото задължени да събира данъци. Точно там откъдето е направена снимката /долната/ има един асфалтиран участък до бул. България, но слуховете са, че това е финансирано от самите жители на блоковете в този участък и на фирмите настанени в "БЕЛИСИМО". Няма улично осветление, а бездомните кучета са 3-4 глутници по 8 - 10 добичета във всяка. Сутрин в 5 часа от "Екоравновесие" или няква друга кучколюбива организация им разхвърлят кокали и настава такава врява, че е направо чудо. И общината пак няма никакви ангажименти!
20 Септември 2011 10:37
Проекти има още за районите "Овча купел", "Кремиковци", "Искър" и "Банкя".

Това "Модерното предградие"стана ли модерно или пак го забравят?
Другите са , както каза един известен актьор в един филм:-"Това са нашите лайна".
Ще трябва да потърпят!
Казвал съм го.За избор на място, за живеене има три основни признака.
1.Местоживеене.
2.Местоживеене.
3.Местоживеене.
Какво са харесали това на юг от Витоша, а не на юг от Алпите например, само те си знаят?
20 Септември 2011 10:45
Ами да смятаме.

Няма какво да смятаме.Ако имаше много пари ТОЙ щеше да изкара 35 год. там.
20 Септември 2011 11:15
Последното ми влизане в Манастирски ливади при някакъв зъболекар ми донесе изваждане на 300 лева за ремонт на преден спойлер. При това съм с ван! И за това не са виновни стрителните предприемачи, а общината, само общината и единствено общината, защото цената на инфраструктурата около блока е в цената на жилищата и е платена. Но иначе Фъндъковата е кмет за чудо и приказ
20 Септември 2011 11:44
Heat - европейските програми къде ги слагаш? те са за дейности в полза на цялата община - да речем булеварди и т.н. Освен това - са си помощи. И трябва без тях да може да се поддържат кварталите.

Освен това погледни бюджета на софийска община - там има общински училища, транспорт и какво ли не още. Та тая привидно голяма сума за нищо не стига.

Такса смет си е само за сметоизвозването. Нали затова се казва такса.

А и събраните данъци е добре да бъдат разпределени по квартали. Сега всичко е от общия бюджет на общината. И едни квартали се оправят за сметка на други.

20 Септември 2011 12:01
Бюджетът на общината е около 1.3 милиарда. Аз смятам на едро само това което се събира като свързано с инфраструктура и излиза към половин милиард. А срещу парите от европейските програми от моите (и на другите) данъци, се внася много стотици милиони вноска в ЕС.
Половин милиард годишно малко ли е за поддържане на улиците? Просто краденето е безобразно. Двеста милиона само за сметоизвозване??? Хайде с лист и молив да сметнем колко курса по колко лева са това.
20 Септември 2011 12:19
Шашкъни и балък нямат свършване ! Народец, кво да прайш...
20 Септември 2011 12:39
Heat - след като едно калпаво жилище струва 50 хиляди евра, защо сметоизвозването да не струва 200 милиона?

Че то само 3 километра от околовръстното струват 100 милиона. Най-вече заради отчуждаването.
20 Септември 2011 13:59
Ами то тъкмо строителния бум свърши и главния архитект на столицата се сети, че то в новите квартали нямало инфраструктура. На това народа му казва след дъжд качулка
20 Септември 2011 14:17
...калпав закон, алчни инвеститори и бездействието на общината.


P.S.Heat прав си за крадците, пресмятано дори със сметало за първолаци.

Редактирано от - Doctora на 20/9/2011 г/ 14:18:36

20 Септември 2011 16:00
Я, каква дискусия се е завързала за нещо, което запитах и си отговорих по-горе сам?
Много писатели има тук, много... читателите са на свършване...
20 Септември 2011 17:10
Хората, които вече живеят в тези квартали, плащат данъци и срещу тях трябва да получават нормална среда.


хората къде са гледали когато са купували? айде стига, моля ви се ... да плащаме солидарно. как ли пък не.
20 Септември 2011 18:15
Само да орбележа нещо очевидно - г-н Главния архитект говори за събиране на пари, но не обелва и дума за ЛИПСВАЩОТО градоустройство, което е негово задължение, обяснява как някой някъде построил в "пустошта", но няма никакво обяснение кой е отговорен за това.
А именно Главният архитект на един град е отговорен за планирането му!
22 Септември 2011 16:31
Временно съм в Китай и съм поразен от размаха и мащабите на жилищното строителство. Първо се изгражда инфраструктура - пътища с по 4 платна и две успоредни локални за скутери и велосипеди, училище, детска градина, магазини, блокове, градинки, канали (декоративни), и чак когато се градинките се озеленят се пускат обитатели. Основа за всичко е, че нямаш право на собственост върху земя - дава ти се земята за 70 години...Няма да се изненадам ако този акон е от императорско време.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД