:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Голям Sicko за всинца

Седим с изпитателния господин Ценко в един влак, щем не щем, комуникираме. Господин Ценко е човек сръчен, акуратен, макар и незаможен. Приспособил е нови каишки към меко казано убийствено възрастен куфар, дори е съумял да добави катинарче ("знае ли човек при тия хайдуци навсякъде").

Г-н Ценко най мрази да го лъжат. Пита-разпитва, проучва - и възроптава, когато му се стори, че го минават. Разправя как възроптал срещу докторите, които оперирали перде на негова близка възрастна жена, като го правили близо два часа. Ценко е далеко от офталмологията в частност и от медицината като цяло, но е учудващо близо до Молиеровия скепсис относно доброжелателността и компетентността на повечето последователи на Асклепия у нас. Той присъствал на други операции на перде, които ставали за половин час, понаучил, че има някакъв срок за "зреене", който прави махането на пердето по-лесно, но при въпросната близка докторите бързали да направят операцията без въпросния срок, без "зреене"...

Според него работата била за пари, докторите гледали да поизкарат нещо, затова бързали и пренебрегнали по-подходящите практики. Той, както вече казах, възроптал, те го намъмрили и изгонили; той е убеден, че го лъжат и че в сравнение с грижата да си напълнят джобовете грижата за хорското здраве, респективно Ценковото,



им е последна грижа



Аз съм още по-далеко и от г-н Ценко от офталмологията, напоритостта му леко ми досажда, не знам какво да му кажа. Присетих се как наскоро професор Милан Миланов упрекна пациентските организации, че насаждат омраза към лекарското съсловие, като "се възползват от мъката на хората". Специалистът дори заплаши да ги даде под съд за разпалване на въпросната омраза. Той си послужи и метафорично тогава с кутията на Пандора - знаем от митологията, че тя е пълна с беди и нещастия. Била се отворила, каза професорът, и в обществото ни имало хуманитарна криза.

Като слушам г-н Ценко и други подобни, разбирам, че Миланов е прав. А като видя и някой пореден пострадал подобно г-на от Провадия, комуто отрязаха ръката поради медицинска недомислица, схващам, че нещата с недоверието са отишли далече. Пропаст зейна между лечители и население, между изцелители и изцеляеми, между страдалци и помагащи.

Много народ не само не се осигурява, ами предпочита баячки и знахари, шамани и екстрасенси пред обикновения професор или доктор по медицина. Предпочита дори тихо да си угасне у дома, но не и до похлопа на вратите на медицинското заведение. Не мога да забравя смъртта на един наш известен творец, който почина, без да допусне лекари да се погрижат за него и евентуално да го спасят, със странните думи: "Няма да дам на тия да се гаврят с тялото ми". Хайде, човекът приживе бе ексцентрик и параноик, но когато голяма част от народа започва да се държи като него, значи става нещо, мислех си аз, клатен от влака и обстойните лаишки анализи на г-н Ценко.



Кой изкопа тази пропаст, кога?



Лично аз не я усещам в приятелските взаимоотношения, имам няколко авери от съсловието, чудесни, между другото, хора. Защото лекарите все пак са хора като нас, нали? Често дори по-добри. Защо им се сърдим тогава, че искат да печелят от труда си? Ами да се огледаме - навсякъде кипи битка за оцеляване и могъщ нагон за забогатяване, съчетано или диференцирано. На едного бизнесът му е да държи речи по площади и студиа, като обещава благополучие за всички, макар че дълбоката му цел е да осигури главно своето. На другиго е да продава повече застраховки, като прави всичко възможно да изплаща по-малко. На трети му е да ми ремонтира така пералнята, че да изкара повече кинти с по-малко работа, при достатъчно заплеснатост от моя страна, разбира се.

И вие искате сред всичко това лекарят да е самарянин,



един такъв исусец, бос и в проста роба,



даруващ здраве в името на общия хуманен идеал? Много искате. Дори да има двама-трима подобни, зле ще свършат.

При едно изследване на социологическа агенция у нас наскоро се оказа, че над 2/3 от българските граждани смятат здравната ни система за лоша. И не просто за лоша, а за влошаваща се.

Но где да намерим хубавата такава? Как да я иззидаме? Кой ще отмери точно колко струва възстановеното от целителя здраве, така че той да не се изкушава да притуря заслуга поради присъща човешка склонност подобно пералнаджията?

Спомням си като дете как на мой роднина лекар, комуто бях на гости, признателна селянка донесе в замяна на консултацията жива пуйка... Той връщаше пуйката, тя му я тикаше в ръцете, пуйката се разкряка, аз се разревах, световната медицина се нахили...

Как ще ги стигнем американците, мисля с тъга, докато изведнъж се сещам да филма на Майкъл Мур - Sicko. Доста зловещ филм за здравеопазването в най-богатата страна, който убива желанието да ги стигнеш. Здравните разходи в САЩ са 17% от БВП - огромни пари. САЩ притежават най-развитата медицина в света. При все това стотици хиляди семейства се разоряват поради здравни разходи, а за да разберете какво е да стигнеш до болница неосигурен, прочетете известния писател маргинал Чарлс Буковски - мъка е.

Един мислител казваше нещо подобно - има нещо сбъркано в общество, в което аптекарят се радва, когато има епидемия, строителят се радва, ако има земетресение, а гробарят се радва, ако има война...

Но тоз мислител май беше Маркс, пу-пу-пу!
39
5742
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
19 Септември 2011 19:34
Един мислител казваше нещо подобно - има нещо сбъркано в общество, в което аптекарят се радва, когато има епидемия, строителят се радва, ако има земетресение, а гробарят се радва, ако има война...

Щото е бил от преди време мислителя.
СЕГА щеше да завършва"...а манерката се радва единствено, ако на неманерките им е кофти".
19 Септември 2011 19:46
2/3 от българските граждани смятат здравната ни система за лоша [...] Но где да намерим хубавата такава?
- ако е "хубава", вече няма да е "такава" (лоша). Който не е съгласен, да пусне една вода и да пие една такава...
19 Септември 2011 20:57
Правописец - нещо си ги объркал.
Но где да намерим хубавата такава?

Има три варианта (според мен) на правилно изписване:
1. Но где да намерим хубава?
2. Но где да намерим хубавата? (системата е спомената вече, така че може да се членува).
3. Но где да намерим хубава такава?

19 Септември 2011 21:10
Трябва да се разделят докторите на няколко категории:
1. Доктори за профилактика - те трябва да ни контролират ежегодно и да ни набиват в канчетата, че първо трябва да пазим тялото си, за да не опираме до хапчетата или ножа. Здравите хора тук ще идват по график 1 път годишно, а пенсионерите - с цел психологическа подкрепа и терапия - ежеседмично.
2. Доктори на първа фронтова линия - да поемат инцидентите или вече заболелите - да ги диагностицират, да оправят леките случаи и да насочват тежките към тесни специалисти.
3. Доктори-виртуози - такива които изправят на крака тежките случаи.
Като цяло броя на лекарите трябва да е оптимизиран, така че достатъчно и немногобройни професионалисти да получават солидни възнаграждения.
19 Септември 2011 21:17
Правописци и отличвици (Е6)ь рано , рано са се захванали за правилния изказ на понятното на всеки : Но где да намерим хубаавата такава ?
Автора повдига въпроса , но не дава отговора. Дали го търси от нас-форумците ? Не знам.
Но, както е казал един друг автор : Има нещо гнило в... (здравеопазването ни).
За жалост, това е само констатация, а не решение
19 Септември 2011 21:24
.
19 Септември 2011 21:26
Добрият доктор е този, който ти помогне.
За здраве не се жалят пари, ако ги имаш.
Вържи пръст и тръгни из село.Ако срещнеш 100 човека, ще ти кажат 101 ляка.
19 Септември 2011 21:45
Защо им се сърдим тогава, че искат да печелят от труда си?

Ся, аз не знам кой се сърди за това, но очевидно има много сърдити. Аз съм казвал много пъти във форума - нямам нищо против лекарите да печелят от труда си, нищо против и да печелят много, дори и да забогатяват. Но при едно условие - да си вършат работата, за която са се договорили било с пациента, било със застраховател, било с държавата. Лошото е, че у нас много хора искат да минат някак си "метър". Лекари - да изкарат някой лев, без да лекуват по-стандартите. Може малко да изкарат, ама да не си дават зор, по-лесно е в кофата. Пациенти - да не си плащат осигуровките или да плащат по 16, 80 на месец, да не ходят на профилактични прегледи, да преяждат, пушат и пият, пък да искат здравната система да ги оправя после. И т.н., и т.н., докато стигнем до уманитарите, wannabe духовни водачи, които вместо да направят филм като Sicko и да изкарат $36 милиона само от box office, гледат да се уредят на държавна службица и на някое дребно хонорарче за колонка.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико


Редактирано от - Manrico на 19/9/2011 г/ 22:11:31

19 Септември 2011 22:28
Здравната система е на равнище съпоставимо с Европа , поне по резултатите за здравните показатели. Това се прави с 5-10 пъти по-малко средства на глава от населението. За да има съответствие с вложените средства нивото трябва да спадне чувствително. Нищо лично . Придържам се към фактите. Докога ще се устиска това ниво не е ясно.
19 Септември 2011 22:36
Браво, Ламбовски!
Пропаст се копае с години, под благосклонни погледи! Копаха мошеници, копаха врачки, копаха обикновени престъпници като Кочовска (РИП), копае Е.Логинова, копаят триоки, копаят всякакви ... защо един лекар да спасява живот за повече от 600 лева, защо доктор К.К от белодробната клиника в Сф да получава всеки месец мизерната си заплата ... стига й да прави пункциите на гнойните дробове ... Лош човек си, Ламбовски! Е, и Манрико ти го казва ...
19 Септември 2011 23:19
.
19 Септември 2011 23:30
Звуча като това, което съм цитирал - емигрантския вестник Иде ли, издаван, мисля, в САЩ. Аз нищо не давам - давам цитат. А това, което ти правиш, пер капита и дрън-дрън, за да се види колко са зле България и Русия, вече го извърши торбаакълията чичо ти Фичо - твой любимец и другар...
19 Септември 2011 23:32
Статии от иванчо бакаловото не ми цитирай, молам ти се, защото електронното му издание се заплаща на парче от бай Сорос. Хайде моля у десно...
19 Септември 2011 23:38
.
19 Септември 2011 23:59
ivankin, моля те, искам да се върна - ще ми прости ли Родината??? можеш ли да ми ходатайствуваш пред Нея? Къде е приемната?
20 Септември 2011 00:01
.
20 Септември 2011 00:05
Срамуват се да се завърнат и да поискат прошка от Родината си, може би?!
- не, страх ги е да не се разболеят... и да се събудят с по-малко крайници...
20 Септември 2011 00:18
Към списъка на видовете лекари, изброени от Борони, бих искала да добавя:

лекари за възстановяване и рехабилитация/палеативно лечение

Много от вас знаят какво се случва, когато човек получи инсулт. Стои се една седмица в болница за активно лечение и после човекът го изписват, независимо от състоянието му. Близките междувременно за едната седмица, докато болният е бил под лекарско наблюдение, трябва да са се научили да слагат системи (и да преценяват кога, какво и колко да вливат), да правят абокати, да слагат катетри, да правят специални масажи, да са минали курс по кинезитерапия за напреднали, основи на диетичното хранене, увод във фармакологията и т.н. Също така да излязат в безсрочен отпуск (поне двама души), равносилен на напускане.

А за палеативното лечение - просто нямам думи. Безхаберието и безразличието граничат с жестокост. Като че ли само малцина неудачници се разболяват от нелечими болести - и следователно така им се пада Останалите са вечни.
20 Септември 2011 01:06
.
20 Септември 2011 05:42
Ех, тези САЩ, каква добре организирана хуманност вее из сокаците на тази Империя на добре организираната хуманност!
20 Септември 2011 08:48
Китайският император плащал на лекарите според това колко здрави хора има района му, а ако има повече болни - го наказвал.
20 Септември 2011 09:02
На едного бизнесът му е да държи речи по площади и студиа, като обещава благополучие за всички, макар че дълбоката му цел е да осигури главно своето. На другиго е да продава повече застраховки, като прави всичко възможно да изплаща по-малко. На трети му е да ми ремонтира така пералнята, че да изкара повече кинти с по-малко работа, при достатъчно заплеснатост от моя страна, разбира се.
Е па това е капиталиЗЪМЪ, за който просперитетът на обществото (т.е. на другите) е странична последица от просперитета на КАПИТАЛИСТА, а не както при социализма директна и основна цел на обществото. Е па оти ги ручахме жабетата?
20 Септември 2011 09:14
Аз мога да сравня здравното обслужванев България с това в САЩ, Германия и Унгария.
1. Лекарите у нас се държат като консултанти, те не изследват за да стигнат до точна диагноза. Казваш им какво те мъчи и те ти дават някаква хипотеза и до тук. Скоро почина мой колега. Отива в болницата с обилно кървене на бъбреците (кръв в урината). Лекарката дошла по халат попрегледало го и му казала, че нищо му няма и го пуснала да се вътрне в дома. На следващият ден е починал.
В САЩ се правят всички възможни изследвания. Мой колега прави програмен продукт за САЩ, вътре за всяко оплакване излкизат ред задължителни изследвания и те трябва да се извършат.
Разбира се в САЩ също можеш да си умреш, но вероятността от лекарска грешка е много по-малка. Там можеш да си умреш от разправиите между частните осигурителни дружества и болниците.
В Германия проблемът на САЩ го няма и там се правят всички възможни изследвания за да се даде най-точна възможна диагноза.
В Унгария също се стремят максимално да излекуват пациента. Там, обаче, за разлика от нас пред личния лекар има огромни опашки. Обикновено се чака по полови ден.
20 Септември 2011 10:50
Въпрос към живеещите в САЩ:
Толкова ли е скъпа здравната осигуровка, та хората да не могат да си позволят да я плащат? Някакви конкретни цифри? Има ли "утежняващи" фактори като пушене, наднормено тегло, възраст и т.н.?
Някъде пишеше, че в Масачузетс осигурените са над 95% и то защото осигуровките са задължителни.
20 Септември 2011 11:45
Г-н Ламбовски, пропаст зейва там, където е имало спойка. Питате кой я изкопа тая пропаст. Ми никой, защото преди това пак е имаше пропаст. Спойка между лечители и лекувани, церители и целени имаше само в пропагандите на БКП и в чудесните илюзии, че всички сме равни, ерго трябва да жертваме индивидуални си интерес в името на "обществото". Както имаше и спойка между ограбващи и ограбвани, пребиващи и пребивани... и.т.н. Всички бяхме равни и задружни, а сега зейна пропаст... да бе да... смях в залата.
20 Септември 2011 11:50
Здравеопазването ни е по-зле от всякога и това го знае всеки, който е имал някакъв досег с него. И вината за това е в безумната реформа, проведена от костоваците, която съсредоточи цялото внимание върху паричните потоци и маргинализира основната функция на лекарите - да лекуват добре.
Всеки път задавам един и същи въпрос и досега не съм получил никакъв отговор - за какво са ни GP-тата? Може ли някой да ме светне по въпроса?
20 Септември 2011 11:55
Мили колеги! Опущихме кутията на Пандора и приказките /"здравна система"=лечение+заплащане/ вървят все по-накриво! Дори един Милан Миланов в случая е прав... Шумящите разбирачи потрошиха цивилизационните отношения "лекар-пациент" и можещите доктори сега търсят навън не толкова пари, а все по-често спокойствие и шанс за професионализма си ! Спокоен живот и достойна работа - какво по-хубаво от това?! Уви, наопъки е в БГ за лекарите - дайте си сметка за това, колкото и да ви дразни! Справка - репортажите на "битивито", които разбират и от операции на тумори...
Г-н др. Маркс, преди месец някъде СЗО предупреди, че в САЩ "ако влезете в болница шансът Ви да станете жертва на лекарска грешка е 10%, а шансът да загинете от нея е 1:300. За сравнение рискът от самолетна катастрофа е 1:10 млн." В САЩ всяка година в болниците се получават 1.7 милиона инфекции, които водят до смъртта на 100 000 души. В Европа на 4.5 милиона инфекции смъртните случаи са 37 000, посочват от СЗО.
20 Септември 2011 11:57
страх ги е да не се разболеят... и да се събудят с по-малко крайници...




Конте, имам си канадка. Мириканска.


20 Септември 2011 12:05
Сега видях и някои нови постинги - да, точно така е по отношение на палиативната медицина, хосписите, отглеждането на инсултните и терминалните болни! Пълен отврат и безхаберие на "власти" и медици. Говори се само за пари, а тези грижовни дейности искат толкова пари, че властите бягат от отговорност, а медиците няма откъде да учат този ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ... Той вече не е само пари!
20 Септември 2011 12:36
Реформата така си беше замислена и така и направена, както беше поръчано от Метрополията. Аз обаче издирвам онова НПО, онзи мисловен резервоар, онази личност която толкова мрази българите и написа закона за лечебните заведения по времето на Иван Костов. Просто съм любопитен как изглежда.
Все пак намерете филма Sicko на Michael Moore и го гледайте, аналогиите със ставащото у нас са очевидни.
20 Септември 2011 12:46
Информац ия за филма може да намериъе тук Натиснете тук
20 Септември 2011 13:02
Да ВИ споделя, пичове. Канадка имам, защото ме е страх да ходя ленте-ленте по разбити надупчени тротоари, между велосипедисти, които трябва АЗ да пазя, и обикновени прастаци. ПрАстаци! Точно това казвам.

"Пирогов", поклон. Д-р Иванов, д-р Перникалиев, сестри и санитарки. Обичам ви.
20 Септември 2011 13:08
... бе то и "Грузь 200" трябва да се гледа ...
20 Септември 2011 13:11
Старшо, махни мягкия Ь, после гледай.
20 Септември 2011 14:59
.
20 Септември 2011 17:06
ivankin, Родината ще ми издърпа ли ухото, преди да ми прости?... Родината парламентът ли я представлява? Ако е парламентът, страх ме е да искам прошка... там гласуват закони, които са опасни за живота ми... Дано Родината да е Конституционният съд...
20 Септември 2011 17:48
Старшо, махни мягкия Ь,

... държа го за автентичност на произношението, бре ...
20 Септември 2011 19:38
Бойко,
И преди, и сега в българското здравеопазване не са влизали достатъчно пари. Но мъката е, че през тези 21 години вече няма и помен от организация.


Не знам кога си гледал филма на Майкъл Мур, но аз дадох линк да си го дръпнете, още когато се появи в торентите без превод. Но кстати, о птичках - въпрос на организация е например, че във всеки хотел във Вегас има поне една щатна сестра и близо 100 парамедици, електромобили, дефибрилатори, апаратура, инструментариум и медикаменти. В "Империал Палас" има даже цяла клиника, в която можеш да се прегледаш (pro bono). Това се нарича организация. Там по-трудно ще пукнеш от инфаркт, ако гепиш джакпота, отколкото тук, в някоя бинго-зала, ако чакаш линейките на "Бърза помощ", в които до скоро нямаше нищо.
В шибания наш бантустан колко години минаха, докато дипломатките и дамите от клуб "Етерна" събраха пари за първия подвижен мамограф? А де ги хелихоптерите, с които Мутропожарникарина обеща да извозва болните от районите , останали без пукнат доктор?
Ама купуваме корвети, праим пътища (които след седмица влизат в ремонт) и спонсорираме с пари на данъкоплатеца футболни отбори.


Заслужават си го всички, които се държат като стадо овце. Те нямат нужда от съвременна медицина и доктори. А от овчар, ветеринар и екарисаж.

Редактирано от - Doctora на 20/9/2011 г/ 19:39:55

21 Септември 2011 22:38
Ами че то си е за страх, влизаш за рутинно изследване и излизаш с краката напред. И после пациента бил виновен, че умрял. Бах мама му ми кат неразбираш не се захващай т, ва да не ти е лека кола да идеш на моргата и да си напазариш.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД