:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евростипендиите отиват за семестриални такси и лаптопи

74-годишен студент от Пловдивския университет с успех 5.92 е най-възрастният получател за евростипендия. Най-младият пък е 18-годишен възпитаник на УНСС, класиран със средна оценка 5.80. През летния семестър на 2011/2012 г. 15 639 студенти в редовно обучение от държавни и частни вузове са получили т.нар. евростипендии, от тях 5407 получават и държавната стипендия. Средният успех на класираните студенти е 5.66, съобщиха вчера от Министерството на образованието. С най-висок успех са студентите по медицина - 6.00. 65% от класираните за стипендии са жени - 10 881, мъжете са 4758. Награди са получили 5808 студенти със среден успех 5.48. Общата стойност на проекта за последните две академични години е близо 47 млн. лв., от тях 38.654 млн. лв. са изплатени за студентите. Остатъкът е покрил хонорари на консултанти и одитори.

Студентите харчат получените стипендии основно за да плащат таксата за обучение, за да си купуват учебници и лаптопи, показва анкета сред 7000 младежи. На следващо място сред инвестициите са езиковите курсове. По-малко студенти си плащат с тях наема за квартира или за общежитие. Най-честите оплаквания на студентите са, че банките бавят парите и не ги превеждат навреме. Според част от студентите липсва и достатъчно информация за условията за кандидатстване. От МОМН обясниха, че това се получава при университети, в които факултетите са пръснати и информацията се обявява в ректората. В началото имало и оплакване, че срокът за кандидатстване е кратък - три седмици, и затова при следващите кампании той е удължен на месец и половина.

Проектът за евростипендиите ще продължи и през следващите две академични години. В момента 8% от студентите по съответната специалност могат да получават стипендии за успех, а 10% - награди, а амбицията на МОМН е квотата за стипендии да се увеличи на 14-15%. Ако новостите бъдат одобрени, ще влязат в сила за летния семестър на настоящата учебна година.
1270
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД