:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,268,134
Активни 74
Страници 17,446
За един ден 1,302,066

Бизнесът готви масова атака на такса смет в съда

Със сегашния метод за събиране на таксата боклукът на някои фирми струва 80 хил. лв. годишно
Българската стопанска камара предприема нова масова атака на такса смет в съда. Сегашната методика за определянето на таксата води до най-различни абсурди, твърдят от организацията. Оттам призоваха всички фирми и граждани по общини да сезират съответните съдилища.

Софийският административен съд няколко пъти постановява, че такса смет по начина, по който се определя сега - според данъчната оценка на имота, е незаконна. На по-горна инстанция обаче Върховният административен съд отменя решението на колегите си. Проблемът е, че в Закона за местните данъци и такси е записано, че размерът на таксата се определя според количеството на битовите отпадъци. Друг метод може да се ползва само ако няма как да се установи количеството на битовите отпадъци, пише в нормативния акт. Именно това използват общините, които открай време твърдят, че няма как да се измери кой колко боклук изхвърля.

В същото време редица институции, включително и местните власти, събират статистика за отпадъците. Общините са длъжни да декларират количеството събран боклук, макар и в най-общ порядък, за да могат да ползват депата за отпадъци. НСИ има статистика за събрания от общините боклук за периода от 1999 г. до 2010 г. Това означава, че общините нямат основание да събират такса смет по друг метод освен на база на количеството отпадъци, твърди изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. От сдружението на общините обясниха пред "Сега", че почти всички общини ползват за основа данъчната оценка. Оттам обясниха, че постъпват проекти за промени, но нищо повече.

В същото време картината по градове показва драматични разминавания. В Лом например се падат по 7 кг боклук на година на човек, докато в Балчик по 2186 кг. Това показва, че отчетността на фирмено, общинско и национално ниво е нереална, а това създава невъзможност за надеждно прогнозиране на количествата за целите на проектирането на съоръжения за третиране на отпадъци, коментират от БСК.

От камарата обясниха, че въпреки всичко има начини да се измерва количеството на човек от населението - например чрез измерване на боклука на една кооперация или изхвърлянето на отпадъците в отделни маркирани торбички.

Сегашната методика води след себе си много абсурди. От БСК дадоха за пример фирма в Нова Загора, която плаща около 80 хил. лв. на година за боклука си. Фирмата плаща около 8000 лв. за един контейнер на година, а той е с капацитет от 250 кг. Има общини, в които едно предприятие покрива 50-70% от общите приходи на града от такса смет при персонал от 600 души и население над 50 000, сочат данните на БСК. В някои фирми такса смет излиза по 8 лв. на служител годишно, при други - 10 000 лв.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

България е произвела най-голямо количество боклук на глава от населението в Европа през 2010 г., съобщи междувременно шведската агенция за опазване на околната среда. Компания в челната тройка ни правят Люксембург и Финландия. Самата Швеция е на пето място. Агенцията препоръчва повече рециклиране, за да се прекрати тенденцията.
6
1646
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Октомври 2012 20:55
А как е в Чехия, Австрия, Германия, моля?
24 Октомври 2012 09:44
Незаконността на начина на изчисляване на "такса смет"/според данъчната оценка на имота/ е очевидно незаконна. Тя отдавна се е превърнала в квази "данък". Не са ясни мотивите за отмяна на решението от страна на ВАС от статията. Ако те са продиктувани от "целесъобразност за фиска" това говори много лошо за ВАС и съответния състав. Крайно време е държавата и общините да се принудят да действат според законите. Съдебната власт е единственото опора на гражданите и фирмите против административния башибозук и е недопустимо "целесъобразността" да надделява. Не е вярно ,че липсват възможности за съобразяване със закона. Просто липсва съдебния остен.
24 Октомври 2012 10:07
България е произвела най-голямо количество боклук на глава от населението в Европа през 2010 г., съобщи междувременно шведската агенция за опазване на околната среда.
Може би се има предвид непреработен боклук. Иначе определено не сме на първо място по производство на отпадъци на глава от населението в Европа, а тъкмо напротив.
24 Октомври 2012 14:28
"България е произвела най-голямо количество боклук на глава от населението в Европа през 2010 г., съобщи междувременно шведската агенция за опазване на околната среда. "
Има се предвид боклук, за който сме платили извозването (си). Реалният е в пъти по-малко.
24 Октомври 2012 17:24
Нали му туриха само 10% данък на бизнеса? Заплатите му 1/10 от европейските, данъците му 1/6 от европейските, цените докарва европейски и пак не върви.
Да го турят у люлка и биберон, че ми писнаха ушите от толко вопли по пазарната икономика...
25 Октомври 2012 20:32
"България е произвела най-голямо количество боклук на глава от населението в Европа през 2010 г."

Ей това много добре ни окачествява. Да не говорим за чудесната гледка около контейнерите, причинена от ровещите клошари и хвърчащите торбички после. за хвърлянето на фасове и друг боклук от балконите, вървейки по улиците, в парковете и планината. Заслужаваме голяма такса смет, щом отказваме да хора с хигиенни навици.

Вижте обявите за работа, които ги няма в Джобс.бг. Купете си качествени и евтини телевизори, дисплеи и монитори от JMT. Сайт с информация за различни коли втора употреба http://napred.bg/koli.html. Приказките и легендите за Робин Худ ще намерите в Напред.БГ http://napred.bg/%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD-%D1%85%D1%83%D0%B4.html. Българската търсачка вече предлага и много истории и приказки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД