:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът в Страсбург излезе с ново решение срещу подслушването

Михаил Екимджиев
Българските граждани нямат никаква гаранция, че някога изобщо могат да получат информация дали са били обект на подслушване и проследяване със специални разузнавателни средства (СРС).

В този дух е решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по делото Хаджиев срещу България. С него се установява нарушение на правото на личен живот, без да е налице ефективно вътрешноправно средство за защита, информира "Правен свят".

На практика това означава, че трябва спешна промяна в българския закон за СРС. Такива изменения трябваше да бъдат направени и след решението от 2007 г. по делото на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и адвокат Михаил Екимджиев срещу България. Тогава съдът нареди промени в закона, които да не позволяват безконтролно подслушване и следене, да не дават възможност на вътрешния министър едновременно да разрешава използване на специални средства и да ги контролира. Предишната власт създаде бюро, което да контролира използването на СРС. ГЕРБ обаче го закри и отново даде всичко в ръцете на вътрешния министър. След скандала с подслушаните разговори между премиера Бойко Борисов и Михаил Михов-Мишо Бирата отново се заговори за промени в посока на повече граждански контрол, но те до момента не са се случили.

С вчерашното решение на Страсбург е установено, че през 2001 г. Румен Хаджиев от Шумен е подал заявление по Закона за достъп до обществена информация до окръжния съд да бъде информиран дали спрямо него е издавано разрешение за прилагане на СРС. Не е получил отговор и е обжалвал мълчаливия отказ. Всички съдилища му отказали с аргумента, че информацията за СРС е класифицирана. Съдът в Страсбург приема обаче, че има нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и изразява безпокойство, че българските граждани, с изключение на случаите на наказателно преследване, не могат никога да научат, че са били обект на тайно следене, и да потърсят удовлетворение за това. Делото пред ЕСПЧ е водено от адвокатите Александър Кашъмов и Михаил Екимджиев.





ДИСКРИМИНАЦИЯ

Съдът в Страсбург осъди България и за етническа дискриминация по повод неефективното разследване на нападението срещу Йоланда Йотова, която е от ромски произход. Тя е простреляна в гърдите в дома й от неизвестни нападатели, ранена е тежко и остава инвалид със 75% увреждания. Полицията и прокуратурата в Луковит и Ловеч не успяват да установят извършителите. Европейските магистрати смятат, че разследването е било неефективно, защото властите не са извършили редица действия, които са можели да доведат до разкриване на извършителите. Те са спирали досъдебното производство на няколко пъти, а някои от следствените действия са били извършени с много голямо закъснение. Съдът намира нарушение на правото на живот и етническа дискриминация. Той присъжда 12 000 евро на жалбоподателката за претърпени вреди и 3770 евро разноски по делото.
4
2365
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
23 Октомври 2012 20:16
Светла страница в нашата история и поклон за борбените българи!... Има надежда.
23 Октомври 2012 20:45
слухове се раждат със подслухване
вапросът е кой ги чете
и има ли осъдени
24 Октомври 2012 08:29
Това е само върха на айсберга !
Събраната информация се използва за саморазправа с неудобни , с конкуренти и така нататък !
И въпроса : " Това демокрация ли е ? " - става много актуален !!
24 Октомври 2012 09:23
"Ами демокрация е бе!"
(цитирам Параграф 39)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД