:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 164
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фондациите и фирмите на ДАНС заобикалят закона

Създаването на фондации и фирми от МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за прикриване на оперативно-издирвателна дейност заобикаля закона, показва преглед на действащото законодателство. Темата стана "гореща", след като миналата седмица правителството прие промени в правилника за прилагане на закона за ДАНС, с които спецагенцията ще може да регистрира собствени граждански сдружения и търговски дружества. Освен това агентите под прикритие ще имат право да ползват фалшиви лични документи, а останалите държавни и общински органи ще им съдействат.

Правото на ДАНС и на МВР да създават юридически лица не е от сега. За МВР то съществува от 2006 г. и е записано в устройствения му закон. За ДАНС фигурира в закона на службата от 2008 г. И в двата случая става дума за един от способите за оперативно-издирвателна дейност. Той е споменат заедно с методите: контрол на телефони и на кореспонденция, оперативно внедряване, оперативен експеримент, наблюдение, вземане на обяснение и др.

И за ДАНС, и за МВР изрично е посочено, че създаването и използването на юридически лица с нестопанска цел или на търговски дружества става само "при условия и по ред, установени със закон". Такъв закон няма до момента. Няма разписани правила нито в закона за МВР, нито в този за ДАНС. Подобна нормативна уредба няма и в Закона за специалните разузнавателни средства. Опитът с правилник да се установяват условия и ред за създаване на фондации, фирми или граждански сдружения за прикриване на хора или дейности е заобикаляне на закона и е недопустимо.
1489
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД