:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 576
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гражданските протести са събитие №1 за годината

80% от българите искат предсрочни избори за парламент - сега или напролет
СНИМКА: "ФЕЙСБУК"
Шестмесечните протести по улиците на София се превърнаха в емблема на 2013 г., отчитат социолозите.
Събитие номер едно на 2013 г. са гражданските протести срещу правителството на Пламен Орешарски, избухнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а "протест" и "оставка" са думите, описващи най-добре духа на годината. Класацията е според последното проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 30 ноември - 8 декември.

След протестите, за които са "гласували" 26% от анкетираните, второто по значимост събитие е оставката на Бойко Борисов (21%) и почти веднага след него се нарежда напливът на сирийски бежанци (19%). Още два протеста - февруарските, срещу високите сметки за ток (12%), и студентските (10%) са сред емблематичните събития, с които хората ще запомнят отминаващата година. Сформирането на правителството "Орешарски" е посочено от 3% от запитаните, подписването на договора за "Южен поток" - от 1%, а контрапротестите - от 0.7 на сто.

Общата равносметка на годината е една от най-негативните за последните 15 г., констатират социолозите. С 47% отрицателни оценки и едва 11% положителни тя е сравнима с годините на тежка икономическа криза, след които са следвали бурни политически промени. Затова и очакванията на българите за 2014-а са по-скоро песимистични. 38% се надяват да е по-добра, 33 на сто смятат, че ще е като предходната, а 29%, главно възрастни, нискообразовани и безработни, се страхуват от по-лоша година.

Изразителното мнозинство от хората (80%) са категорично за предсрочни парламентарни избори. Разлика има само в сроковете. 41% са на мнение, че изборите трябва да се проведат в най-кратки срокове, докато 39 на сто - заедно с европейските. Пълният мандат на правителството се подкрепя от 19%.

6.7 процента от пълнолетните българи заявяват готовност да потърсят работа в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари 2014 г. 2/3 от тях са до 30 г., а 15 процента - до 40 г. От потенциалните трудови емигранти 26% са с висше образование и 48% - със средно. "Досегашните ни проучвания сочат, че около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000 души ще напуснат България в близко бъдеще", посочва в анализа си "Алфа Рисърч".

-------НАДОЛУ

Партиите и политиците продължават да губят доверие. Втори пореден месец доверието към правителството остава под психологическата бариера от 20% и е по-ниско от потенциала на излъчилите го партии БСП и ДПС, отбелязват социолозите. БСП (16.5%) и ГЕРБ (15.8%) остават почти плътно една до друга, но с по-ниска подкрепа, отколкото в края на октомври. НФСБ извлича ползи от скандалите в "Атака" и започва да привлича по-голямата част от националистическия вот - 3.5% за партията на Валери Симеонов срещу 2.7% за тази на Волен Сидеров. ДПС (6.1%) остава неуязвима за скандалите. Реформаторският блок запазва позициите си от 6.9%, но електоратът й си остава доста колеблив.

10
1714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
16 Декември 2013 20:00
Февруарски протести...избори...Костинброд...пришълци...
-------------------------------
Сайтът на Генек
16 Декември 2013 20:01
Мъка!
(за форумните амбразурни командоси)
16 Декември 2013 21:51
Ами не знам къде ги намериха тези 80%. Тъкмо хората започнаха малко да си поемат дъх. Е, не говоря за "добрият" олигарх Прокопиев. Той вие на умряло вече...
17 Декември 2013 08:19
Натисни тук


Значи въпросът е бил зададен така: "Кога смятате, че ще има предсрочни избори?". А в анализа е посочено, че искат предсрочни избори. Хитра манипулация.
17 Декември 2013 09:24
Ама чакай сега, нали всички които искат предсрочни избори (80%) щели да гласуват за ГЕРБ?
Как така са само 16% ? Някой някъде лъже...
17 Декември 2013 09:30
80% от българите искат предсрочни избори за парламент - сега или напролет

Да, но 100% от политиците не щат никакви избори. Те и сега си крадат доволно.
17 Декември 2013 09:31
Българска "социология" и "журналистика". Пасквилчета като "проучвания, пасквилчета като "статии".
Даже и от очевидно пристрастното "проучване" (шефката на "агенцията" е в челото на организаторите на протестите) това с 80-те% искащи бързи избори е явен фалшификат изготвен от некадърници и предназначен за малоумници.
Тези които очевидно не искат оставки и бързи избори - БСП, ДПС и Атака ("лошата" на Сидеров) според "проучването" събират около 25%, там някъде събират общо ГЕРБ, РБ ( с включено "доброто" ДПС) и "добрата Атака" (на Симеонов). Около 40% заявяват, че няма да гласуват. Тоест от това излиза 25% за оставки и 65% не са за такива неща.
Има и около 10% за други партии, ако решим без доказателства да ги включим в кюпа на оставкаджиите, стават 35% за, срещу 65% които не искат или им е все тая.
Жалка работа и на "социолозите" и на медийните труженички.
17 Декември 2013 10:55
Можеше да си ругаеш релаксивно и без да се излагаш чрез споменаване на числа.
Който е свикнал да смята с ябълки и круши лесно става смешен, докато ги замества с човешки нагласи.
17 Декември 2013 14:34
Heat, неква болка ли те е споходила, че така си се разлял по темата ?
Ами истината си боли - мажи с крем и слагай лед, щото тепърва много истини са "на път".
17 Декември 2013 17:02
Heat, неква болка ли те е споходила, че така си се разлял по темата ?

Наглата простотия и безочие предизвиква и болка и отвращение, поне при мен. Детайлите са за да е ясно за какво става дума и ако някой иска и може да ги опровергае. Ако не може, да прави персонални подмятания без аргументи, нали така е по инструкциите?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД