:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГДБОП не успявала да обработи масовото си подслушване

Само за заплатите и разходите на новата мегаагенция отивали 38 млн. лв.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Според вътрешния министър от началото на протестите са пострадали повече полицаи, отколкото протестиращи.
Бившата главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е подслушвала толкова много, че дори не е успявала да обработи записаното. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев вчера при отчета си за първите 6 месеца от управлението.

Всеки служител в дирекцията е имал по повече от три искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) на свое име. Това включва дори шефа на структурата Станимир Флоров и неговите заместници. Министърът се похвали, че броят на подслушваните телефони е намален с над 50%. През миналата година са били подслушвани над 5000 телефона, но неефективно.

След като пое поста, Йовчев обяви реформа в подслушването. Тя включваше закриването на дирекция "Оперативно-технически операции" и създаване на нова агенция - "Технически операции" (ДАТО), на подчинение на Министерския съвет. Част от реформата бе въвеждане на квоти за подслушване, както и на принципа "който поръчва, плаща". Само преди няколко дни обаче той бе отложен с една година. Според Йовчев това не е провал. Въвеждането на този принцип трябвало да бъде внимателно премислено, тъй като на ДАТО не се плаща на брой подслушани телефони, а за поддържане на определен капацитет за подслушване. Той попита какво ще се случи, ако реално подслушаните са по-малко от поддържаната готовност и кой ще плати тогава.

Бюджетът на ДАТО не е изкуствено завишен, каза още Йовчев. Думите бяха по повод твърденията, че с бюджета на агенцията от 49 млн. лв. на практика се увеличават парите за подслушване двойно, тъй като според бившия МВР-шеф Цветан Цветанов за следене и слушане са харчени 20 млн. лв. "Само за заплати и издръжка без капиталови разходи в ДАТО се харчат 38 млн. лв.", заяви министърът.



ОХРАНА

МВР е било подизпълнител на частни охранителни фирми по над 600 договора, съобщи министърът. По силата им полицаи са реагирали на сигнали на техни клиенти срещу смешни пари. Договорите са сключени с около 50 фирми. Проверката на всички такива договори ще приключи в средата на януари.



ФИРМИ

Фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) на МВР може да премине под шапката на транспортното министерство, понеже изграждала комуникационни и информационни системи и системи за сигурност. През последните години БМВ правеше дарения за милиони левове на министерството. Друга фирма на МВР - строителната "Проинвекс", също може да бъде прехвърлена към друго ведомство. Другият вариант е да бъде закрита.
1585
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД