:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 169
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Данъчна стабилност

Забелязано е отдавна и далеч отвъд Балканите, че повечето политици имат склонност от време на време да си променят фискалните нагласи, т.е. възгледите си какво и колко да се облага. При това не става дума за случайни флуктуации, нито за склонност към компромис и консенсус. Обратно, наблюдава се закономерна циклична промяна: когато са на власт, позициите им се настройват на максимизиращ бюджета прагматизъм, но изпаднат ли в опозиция, по ги привличат идеи, които се очаква да харесат най-голям брой техни потенциални избиратели. Например: намаляване на данъчните ставки или пък въвеждане на конфискационно облагане; и двете са



типичен популизъм



Очакваната миграция на фискалните възгледи видяхме и в парламентартните речи, с които по традиция се посреща новоизбраното българско правителство, и в предизборните програми на партиите. Без изненада партията, която въведе подоходния десятък (10-процентния пропорционален равен подоходен данък, наричан в американски стил "плосък"), вече несимволично ще се бори за прогресивно облагане на доходите. Досега борбата за прогресивно облагане беше символична - в партийните документи, в парламента същата партия пазеше пропорционалното статукво на десятъка. В случая загубата на властта ще покаже лечебни свойства и ще премахне това идейно раздвоение. Бодрите възвания на парламентарните партии ми напомниха и за други стожери, изоставени от партиите, които ги издигнаха. Сред тях най-важен е несбъднатият



пакт за фискална стабилност



Българската присадка на този общоевропейски акт бе замислена като договор между парламентарните сили във вид на закон, който да закрепи принципите на фискалния остеритет върху българската правна почва, и то по труден за изтръгване и погазване начин. За целта тогавашният кабинет търсеше конституционно мнозинство, та да впише пакта за стабилност в основния закон. После нашенският пакт се забави и забрави - защото авторът му, текущият финансов министър, падна в немилост или пък защото скоро целият кабинет падна от власт. Но всяко зло - за добро; по-добре, че замисленото тогава не се прие, защото



спирачката бе зле измислена



Едва ли е особено ценно само да повторим в закон или в Конституцията на България два критерия от Маастрихт - те нямат научна, нито особена естетическа стойност, но до днес Европа не е измислила по-смислено определение за стабилен фиск. Предполагам, че по закона за мутацията на политическите идеи скоро отново ще дойде на дневен ред законодателната защита на финансовата стабилност. Тя бе патент на тогавашното правителство, а както е известно, то е първото издание на новоизбрания и вече властващ кабинет. Дано втората редакция на пакта легне върху по-здрав фундамент. Освен маастрихтските забрани годишният бюджетен дефицит да надвишава с 3% брутния вътрешен продукт (БВП), а държавният дълг да не расте над 60% от БВП, има други, много по-важни за страната фактори на стабилните държавни финанси. За мен



данъчната стабилност е вторият по важност



фактор, а първият - паричната стабилност, вече е уреден от закона (за БНБ), който фиксира курса на лева и наложи парична система с валутен борд. "Данъчна стабилност" според мен означава да се изгради устойчива уредба най-вече на подоходните данъци и да не се променят всяка година (че и по-често) нито устройството и основата, нито ставката на данъка. Въпреки зачестилите подвиквания за прогресивно подоходно облагане, нацията има траен консенсус за "плоския" десятък. Мисля, че партиите, които застават зад тази идея, просто ползват прогресивното облагане за идеологически пигмент да обагрят в аления цвят на партийното семейство предизборните си платформи. Най-здрава законова гаранция за данъчна стабилност е



запазеният данъчен режим



на подоходното облагане. При този подход държавата си запазва правото да променя и устройството (примерно от пропорционален на прогресивен тип данък), и ставките на подоходните данъци, но законът дава опция на всеки данъкоплатец, регистриран преди датата на промяната, да избере дали да прилага новия данъчен режим, или за определено време, например 5 години, да прилага стария режим отпреди промяната. Запазеният данъчен режим внася стабилност в бизнес плановете и е ценен за корпорации, търсещи "европейско корпоративно гражданство", и лица, избиращи данъчна резиденция в страна от ЕС с минимално подоходно облагане. Нито една страна от ЕС в момента не предлага удобството на запазен данъчен режим и това ще е уникално данъчно предимство на България. (Кипър, Ирландия и Малта приложиха за 5 г. по отношение на вече регистрирани там офшорни фирми практиката на "заварения режим" от преди влизането им в ЕС).

За разлика от подоходните и другите преки данъци, т.нар. косвени (оборотни) данъци - ДДС, акцизи, мита - се пренасят (почти) автоматично в цената. При тях гаранцията за данъчна стабилност не носи съществено предимство и затова не е нужно за тях да се дава законова опция за запазен данъчен режим. Но въпреки това е за предпочитане косвените данъци също да са максимално стабилни и предвидими. Както и цялата държава.

6
8239
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
10 Ноември 2014 01:04
Тая идея чудничко се съчетава с идеята за фискалния борд. Жалко че нищо по-малко от гражданска война не може да ги прокара.

Иначе аз си мечтая и за ограничение на частта от БВП която държавата има право да събира под формата на административни санкции.
10 Ноември 2014 17:40
Най-здрава законова гаранция за данъчна стабилност е запазеният данъчен режим на подоходното облагане.
Явно г-н Хърсев на плаща осигуровки. Да не се е пенсионирал!? Ако не беше, щеше да знае, че само при социалните осигуровки "държавата си запазва правото да променя и устройството, и ставките" и привилегиите, та дори и източването на средства (свети Никулденски надбавки ) Тъй де, ДОД варира между 5 до 10%, а осигуровките от 1% до 42%.
Тая идея чудничко се съчетава с идеята за фискалния борд.
А как се съчетава с мозъчен борд? Или нема нужда, що сития мозък е зад борда!?
11 Ноември 2014 18:40
Хърсев,

Данъчна стабилност може да има едва тогава когато има стабилна работна заплата, която след данъчно облагане позволява нормално съществуване на хората.
В нормалните страни има такава, има минимум, който е съобразен с човешките потребности.
За разлика от ненормалните като нашата където с честен труд не може да оживееш!
И вместо да пишеш небивалици защо не пробваш да живееш с МРЗ?
Ако оцелееш след няколко месеца друга песен ще запееш!
12 Ноември 2014 10:35
Ежегодните напъни за ревизия на плоския данък до голяма степен му пречат да разкрие своите предимства. Кел файда от плосък данък, когато всяка година наново му мислят дали да го запазят. А той горкият си работи. През месеците юли и октомври, когато имаме авансови вноски на свободните професии и наемите, тази година има скок от по 50-60% на годишна база, а общо приходите от ДОД растат с 12% от началото на годината. Като разгоним тази група едри плащачи, после няма наваксване. Трябва да се отчита факторът избор на данъчно седалище на все по-голямата група граждани на света - бизнесмени и управленски персонал от собствени или мултинационални компании. След края на данъчната кампания април месец излизат едни интересни данни, колко румънци са се регистрирали да плащат данъци в Русе, колко гърци - в Петрич и Сандански, колко руснаци - във Варна и Бургас, колко италианци - в София. Техните данъци не могат да се компенсират от никакви въображаеми "олигарси", които ужким щели да плащат повече. Олигарсите плащат колкото Ковачки, тоест движението на пари е в обратната посока.
12 Ноември 2014 10:58
Данъчна стабилност може да има едва тогава когато има стабилна работна заплата, която след данъчно облагане позволява нормално съществуване на хората.


За да растат заплатите, трябва търсенето на труд да е по-голямо от предлагането. Търсене на труд има тогава, когато се инвестира. Инвеститорите избягват непредвидими държави, а най-вече държави-измамници, които се хвалят с един данък и докато си вдигнат фабриката, данъкът станал друг. Не казвай, че ги интересува само корпоративният. Има висш и среден управленски персонал, който очаква определена нето заплата и когато не я получи (включително защото данъците са високи), мотивацията му да работи, да се квалифицира, да се издига нагоре пада. В екстремен случай бяха в чужбина.
12 Ноември 2014 11:02
когато са на власт, позициите им се настройват на максимизиращ бюджета прагматизъм, но изпаднат ли в опозиция, по ги привличат идеи, които се очаква да харесат най-голям брой техни потенциални избиратели.


На това му викаме "It is just a business". Много прилича на напъните на Атака и НФСБ да разрушат джамията в София или да снемат от екран 10-те минути новини на турски език. Вредно, но както ще ти кажат в частен разговор: "Утре като не влезна в парламента, ти ли ще ми храниш семейството?"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД