:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗГРАБВАНЕ

Ислямисти печелят милиони от антики от Ирак и Сирия

Те грабят и разсипват всичко, което смятат за немюсюлманско, като повечето културни ценности са голям източник на приходи за терористите от "Ислямска държава". В Германия пък просперира пазарът на подобни артефакти
Останки от последната синагога в Ирак
Терористите от "Ислямска държава"(ИД) пълнят интернет със сцени на извършваните от тях варварства над хора, но мълчат за едно друго свое посегателство - краденето и унищожаването на безкрайно ценни археологически паметници в Ирак, от което те извличат големи печалби. Кощунства от този характер се извършват в окупираните от ислямистите области, в които са и голяма част от паметниците на месопотамската и асирийската култура. Очевидно търговията с антики се е превърнала в източник на финансиране за "Ислямска държава". Британският в. "Гардиън" алармира за това още през юни т.г., особено в контекста на обстоятелството, че на окупираната от терористите територия има към 2400 района на археологически разкопки.

Каква част от това културно-историческо наследство вече е преминало незабелязано през границата и колко са спечелили от това джихадистите, можем да съдим по показанията на задържан неотдавна активист на групировката. Той е заявил, че от продажбата на антични предмети бойците от ИД са спечелили 875 милиона долара, голяма част от които са придобити в брой. По информация на "Гардиън" само от продажбите на съкровища, открити в планината Каламун, западно от Дамаск, ислямистите са изкарали 36 милиона долара. Сред тях има и предмети, датиращи отпреди 8 хиляди години, изтъргувани на черния пазар. Според други информации бойците от ИД са успели да задигнат редки ръкописи, съхранявани в библиотеката на Мосул, някои от които са на възраст 800 години. Сред откраднатите експонати са и немалко религиозни книги с богата златна украса, както и старинно издание на Корана, появило се малко по-късно на черния пазар в Турция.

Само седмица след като превзеха северния иракски град Мосул през лятото, бойците от ИД предприеха истинска офанзива срещу паметниците на културата - започнаха да



разрушават с булдозери статуи



на известни поети, писатели и историци с аргумента, че няма място за "фалшиви кумири". След статуите дойде и ред на много старинни реликви, които местните хора излязоха да защитават с телата си. Това временно спря джихидистите, но не ги отказа - булдозерите се върнаха през нощта. Археолозите се опасяват от повторение на събитията в Сирия, където ислямистките бунтовници унищожиха безценни културни паметници от времето на асирийските владетели. "Ислямистките бунтовници се погрижиха да превърнат опустошаването на историческите паметници в истинско медийно събитие", казва германската археоложка Симоне Мюл, която от години се занимава с културно-историческото наследство в Ирак. Тя припомня, че районът на Мосул е известен със своите над 1800 археологически обекта, някои от които датират от повече от 7000 години. Два от тях са обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство: храмът на Асур от асирийското царство (2 500 - 605 г. пр.н.е.) и Хатра - древната столица на малко месопотамско владение от гръцко-римски времена.

Но най-значителният паметник на културата са руините на град Ниневия, смятан за един от най-древните градове на Земята. Възможно е там да са се намирали и висящите градини на Вавилон, известни още като висящите градини на Семирамида, признати за едно от Седемте чудеса на античния свят. Джамия, недалеч от руините на Ниневия, в която се съхраняват мощите на пророка Йона, вече е била унищожена от ислямистките бунтовници, гласят някои съобщения от региона. Според германската археоложка Симоне Мюл опустошаването на тези паметници на културата е част от по-мащабен план на джихадистите: "Те целят не просто да унищожат чуждата религиозна памет, но и



да отнемат културната идентичност



на хората", казва експертката. Тя вижда и прагматични причини за разрушителните действия на бунтовниците - в Сирия например ислямистите спечелиха огромни суми от продажбата на плячкосаните антични ценности. По същия повод от ЮНЕСКО припомнят, че след превземането на град Рака беше опустошен местният музей, а някои от най-ценните експонати по-късно се появиха на черния пазар в Турция и Ливан, преди да бъдат върнати на Сирия.

В Националния музей в Багдад, който е затворен за посетители по съображения за сигурност, постоянно пристигат сведения за окрадени и разсипани от ислямистите светини. Ставащото е истинска национална катастрофа: вторият по големина музей в страната в Мосул е полупразен, гробовете на пророците Йона и Сет са ограбени и разрушени. По информация на иракското правителство вече се оформя определен модел, по който действат вандалите - това, което може да се транспортира, се изнася, останалото се разрушава. Религиозните фанатици унищожават всичко, което не съответства на техния мироглед - акт, който ЮНЕСКО нарича "културно прочистване". Нещастието се уголемява допълнително от това, че иманярите, които разграбват гробниците, са оставени да вършат своето вандалско дело на спокойствие, стига да плащат на ислямистите съответен данък - до 50% от печалбата. Някои от похитените по този начин ценности - антични ръкописи и един ценен Коран от библиотеката в Мосул, вече се били появили на черния пазар в Турция.

Това, че терористите се финансират чрез продажбата на антики, не е нищо ново - по подобен начин постъпват и от "Ал Кайда". В момента обаче заплахата за културното наследство на Близкия изток е толкова голяма, че германската Федерална криминална служба говори за "катастрофално положение", съобщи "Дойче веле". Античните съкровища в Сирия и Ирак са не по-малко ценни от петролните находища, от които "Ислямска държава" се финансираше основно до момента. Както казва иракският генерал Касим Ата - антиките са се превърнали в още един източник за финансиране на терористите. "Те си купуват оръжия с печалбата", категоричен е той. Нелегалната търговия с произведения на изкуството има дълга традиция. Според ФБР тази търговия носи по около



7 милиарда долара годишна печалба,



заемайки трето по важност място сред дейностите на организираните престъпни групировки - след търговията с наркотици и оръжие. Но кои са купувачите на подобни крадени ценности? Следите обичайно водят към горните слоеве на обществото и доста често - към Германия. "След Лондон Мюнхен е един от центровете за търговия с откраднати предмети на изкуството", казва холандският експерт Михаел ван Рейн. В каталозите на аукционните къщи могат да се намерят стотици обекти от Сирия и Ирак, като почти никога истинският им произход не е обозначен - обикновено пише само "от региона на Близкия изток". Както саркастично посочва служителката на Федералната криминална служба Силвели Карфелд, "за вноса на едно кокоше яйце трябва да се попълни по-подробна митническа декларация, отколкото за най-ценните антични вещи". Това обяснява защо Германия е сред основните западноевропейски центрове за търговия с крадени антики. За да върнат откраднатите от тяхната страна ценности, сирийското или иракското правителство би трябвало да докажат, че те наистина са изнесени от там, а при крадените предмети това е почти невъзможно. Затова и приетият през 2007 г. Закон за връщането на културни ценности не е довел до някакъв реален ефект. От германското правителство признават, че всичко това е усложнено допълнително от недотам добрите двустранни отношения с Турция, Сирия и Ирак.

Фактът, че нелегалният трафик на културно-исторически ценности финансира и терористите от "Ислямска държава", накара МВнР в Берлин да заяви, че "този важен източник за финансиране на тероризма трябва да бъде пресушен". Проектозаконът, създаден за тази цел, ще влезе обаче най-рано в сила през 2016 г. В бъдеще всеки собственик на ценности и всяка аукционна къща ще трябва да доказват, че предметите от техните колекции са придобити законно и че разполагат със съответните удостоверения за произход. При това положение каталозите на аукционните къщи в Германия значително ще се свият по обем, а на "Ислямска държава" ще стане по-трудно да печели пари от германския пазар, надяват се експертите. Засега обаче ислямистите ще продължат спокойно да изнасят откраднатите антики. Така, на специална страница в интернет, могат да се видят 18 иракски културни обекта, нарочени за унищожение от джихадистите. Във връзка с това ЮНЕСКО работи в тясно сътрудничество с Интерпол, а съседните страни са предупредени да следят за търговия с предмети на културата. Засега обаче тези мерки не променят като цяло картината на разграбването на тази част от световното историческо наследство.

(По материали на чужди медии)



СНИМКИ:www.dwelle.de
На окупираните от терористите територии в Ирак и Сирия има към 2400 района на археологически разкопки.
СНИМКА: http://lubpak.com
Ислямисти разрушават гроба на пророка Йона в иракския град Мосул.
5
3582
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
09 Ноември 2014 21:57
Когато обвиниха ислямистите, че си набавят средства, продавайки петрол, САЩ бомбардираха сирийските рафинерии. Сега се надявам, че няма да разбомбят културните паметници и археологически обекти само за да не позволят на ИД да печели от тях.
09 Ноември 2014 23:50
Нагла лъжа!
ИДИЛ не е бил в топките на баща си, когато американски и британски части систематично изнесоха музеите и експонираните на място паметници на Ирак.
ИДИЛ бе още доблестна и прогресивна антиасадистка опозиция, когато срина перлата на Горен Ефрат - Зенобия.
Мръсни долни лъжи, които СЕГА тиражира у нас, без да си свери информацията.
Внуците на онези, които някога разграбиха Цариград, днес грабят отново. Не са спирали, впрочем ...
10 Ноември 2014 00:09
И нито дума за това кой е първоисточника на цялата тази вакханалия, съсипването на една от най- светските държави в района само и единствено, защото Садам Хюсеин от послушен слуга реши да не играе повече по свирката на Империята, че и да си продава петрола за всякаква друга валута извън US долара. “Наказанието“ досущ съобразно с международното право и базирано на една голяма лъжа , се изсипа под формата на масивни бомбардировки върху главите им. И за тази “малка грешка“ никой не постави въпроса за възмездие. Иракският петрол тече от години само в една посока. Демократите твърдят,че са създали и обучили нова иракска армия. Милиони мирни иракчани бяха прогонени от домовете им. Плячкосването на артефактите на най-древната човешка цивилизация ДОКАЗА нивото на съвременната демокрация, на тези евроатлантически ценности, за които се говори като за извънземни. Малка Либия, постигнала най-голям доказан икономически разцвет при Кадафи беше скапана по същия начин. Май свикнахме да приемаме черното за бяло и обратно.
10 Ноември 2014 00:33
Въпросът е кой ги купува.
10 Ноември 2014 10:28
Нагла лъжа!
ИДИЛ не е бил в топките на баща си, когато американски и британски части систематично изнесоха музеите и експонираните на място паметници на Ирак.


Друго е износ и разграбване, друго е чук и булдозер. Разлика от земята до небето. Ебати животните....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД