:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Годишнина

6 истории за хляба и свободата

Преходът през погледа на хора, които не говорят от телевизора
Рахим Арнаудов от Долно Дряново харесва повече сегашното време, но казва, че идеален строй няма.
40-годишният Атем е емигрант. Връща се през лятото в родното Долно Дряново, поглежда околните родопски баири. "Виж ги тия хълмове. Едно време, през комунизма, всички бяха обработвани. Хората пееха и работеха, работеха и пееха. Всички работеха, щастливи бяха. Песен можеше да чуеш. А сега - празно. Мъка и немотия", казва Атем. "Е, щастие... Кои бяха щастливи? Ние не знаехме какво е щастие. Кола не може да вземеш, в чужбина не може да излезеш, кое му беше хубавото? Щастливи бяха мързеливите и привилегированите", включва се братовчед му Рахим.

Разговорът е за прехода. За 10 ноември, "преди" и "след". По принцип разговаряме за друго, но за каквато и да приказваш из България, раздумката винаги опира в тази необятна тема.

Атем емигрира на запад през 1997 г. Спи в тоалетната на семейството, което го приютява. Ляга на дюшека, влиза някой от домакинството да си върши нуждата, Атем се завива през глава да не гледа - така е било. Вече е установен там, и семейството му е при него. "Беше 1997 г., заплатата ми - 50 лв. Тъкмо се роди щерката, в кувьоз бе. Само млеката струваха 40 лв. на седмица, а ми даваха 50 лв. на месец.



Откачаш, човек, откачаш!



Казах си - каквото и да ми струва, ще осигуря живот на децата си. Тези деца ние сме ги създали, не може да имат такава съдба. Ще им осигуря друга, каквото да ми струва. Каквото!", разказва Атем защо е избягал.

Рахим е 48-годишен. Той остава в България, учител е, инициативен, върти няколко дребни бизнеса. "Средна класа". Разказва: "Беше си уравниловка, от полза за някои. Председателят на ТКЗС-то всеки ден ядеше печено агне, от общото. Произвела кооперацията примерно за 3000 лв. продукция на човек. Взел си 1500 лв. аванс, накрая ти дават още 1500 лв. Обаче имаше една група, мързеливите, взели по 2500 лв., ама изкарали 1500. Става председателят на кооперацията накрая и казва: Другари и другарки, произвели сме толкова, дали сме толкова, имаме несъбираеми вземания, ей тия трябва да връщат пари. Ама не ги връщат". "Така беше. Оня му дреме на цървула, взел парите вече", съгласява се през смях Атем.

"Идеални строеве няма. През комунизма обаче работа имаше за всички. Хората си изучаваха, караха стаж, после отиваха на работа - без проблем. Иска Иван къща, прави къща. Иска Хасан, и той прави. Сега двамата търсят работа и къща, ама нанайци", не отстъпва Атем. "Работа има и сега, лошото е, че не искаме да работим. Искаме да сме началници, за много пари, да не се морим. Има работа на полето, но никой не иска да работи на полето. Когато някой направи нещо, построи, другите мислят, че е за тяхна сметка - как така тоя ще има коли, как така ще има къщи...



Но той може да е бил инициативен,



предприемчив, късмет да е имал, риск да е поемал...", казва Рахим. И той е съгласен, че няма идеални строеве.

Никола Жеков живее в странджанското село Сливарово, зад някогашния кльон. Бивш полковник, граничен командир. Награждаван е с орден "9 септември с мечове", пенсиониран след 10-и (мотив - участие във възродителния процес; той отрича). Сега пасе кози, овце и тъй като граничари няма, пак той пази границата. Бръчките му са повече от листата на странджански дъб. 10 ноември го заварва на заставата в Свиленград:

"Чувстваше се, че системата пада. Че икономиката няма тая предишна сила. Имаше съревнование между двете системи. Беше ясно - която издържи, тя ще е. Голяма е заслугата на Рейгън, който накара арабските производители на петрол рязко да свалят цените. Това постави СССР в лошо положение. От друга страна хванаха Ватикана. Той настрои католиците срещу нашата система. Следях доста нещата, интересувах се. КПСС видя накъде отиват нещата, сложи Горбачов за генерален секретар. Малко след това той отиде при посещение в Англия, при Маргарет Тачър. Като видях как го изпратиха от Лондон, стана ми ясно - вербуван е бил, сто процента. От там като се върна, една година мина, направиха среща с Рейгън. Говориха на 4 очи, умуваха. Разбраха се за съкращаване на въоръженията и едната система загуби", разсъждава той.

Предишният строй е по сърце на бай Никола. Но признава: "Не трябваше да има насилствена колективизация. Народът си работеше, всеки втори човек имаше животни, всеки първи - чифт волове. Второ, не трябваше да забраняват религията". Бай Никола е бил комунист, военен, учил на младини в СССР. Но - религиозен.

Александър Цолов е на 37 години, от Плевен. Бивш фотограф, сега - промишлен алпинист (изолация на сградите). През 2011 г. пада от скалите в Тюленово, строшен и обезкръвен. При една от поредните операции "се вижда отгоре". Сега ходи, плува, работи, изкарва си хляба. Прелом? Той знае какво е това.

"Случилото се в България е



преход към зло, разруха и погром



Спомням си с носталгия детските години, спокойствието, уюта и взаимното поздравяване с непознати по улицата. Сега сме толкова далече от най-обикновените човешки ценности, че имам усещането, че времето преди 10 ноември съм го сънувал, живял в друг, по-хубав живот. Анархията навлезе още 90-а година със спекулата, огромните опашки за наливно олио, празни магазини, улични екшънчета. Спомням си 10-и, Живков го дадоха по телевизията изтръпнал, като зле изглеждащ манекен. Според мен е бил натъпкан с транквиланти. Сега нашите младежи гледат така вечер по пътеките в Борисовата градина. Да, преходът можеше да е по-разумен, човешки и християнски. Можеше. И ако годините на народния съд са били ужасни, то също толкова ужасно се завърна капитализмът в България, което със сигурност ще върне Народния съд в още по-извратена форма", казва Александър.

Мариела Шошкова е галерист в Троян. На 10 ноември е 18-годишна, участва в гладна стачка, включва се в бурния обществен живот на страната на демокрацията... Партиите и политиците я изхвърлят, сега дори не гласува. Намира бягство в природата, филмите, книгите.

"Аз съм прекалено свободолюбива, за да мога да бъда щастлива в ония времена. Четях Фройд, отпечатан на циклостил. Исках много да пътувам, преди 89-а ми се отдаде единствено да посетя Москва. Вярвах в Бог, а ми забраняваха да ходя на църква. Повдигаше ми се от онова "другарю", "другарко". Но има и друга страна - бях млада, обградена с приятели, емоции, любови. Вероятно хората изпитват носталгия по тези времена просто заради младостта си. Сега съм по-доволна от времената, най-малкото защото имам избор - в магазина, къде да почивам, какво да чета и пиша", казва Мариела. Говори за избора: "Едните от българите се опитаха да погълнат всичко възможно - земя, пари, власт. А другите бяха прекалено малодушни да се преборят с всичко това, предпочитаха да страдат и да бъдат мълчаливи жертви".

Радостина Цанева е юрист. Тиха, скромна, но ако има граждански активен човек, това е тя. 40-годишната Радостина осъди миналата есен община Пловдив за несправедлив критерий при приема в детските градини. Намирам я на обучение в Германия:

"Ако не беше промяната, българските юристи не биха имали подобна възможност да обогатят своя мироглед и знания. За мен



щастлив е свободният човек



Свободата, която имат българите сега, е дар, който трябва да ценим. Той е многопосочен - не просто свободата да се пътува, но свободата да бъдеш информиран, да можеш да избираш, да можеш да представиш себе си. Нашите артисти, певци, писатели, спортисти могат свободно да се презентират, да бъдат превеждани, да стъпват с изявите си на международната сцена. Много българи работят в европейски институции и достойно защитават доброто име на страната ни. Нашето законодателство се синхронизира с европейските изисквания, непрекъснато текат промени, които в най-широка степен да гарантират човешките права и свободи. В този смисъл пътят, по който вървим, е правилен."

Това бяха 6 истории за хляба и свободата. Тези дни от медиите се леят напоителни оценки за 10 ноември. Но знайте, че вярна е само личната.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Бай Никола от Сливарово казва, че през комунизма е имало повече работа и хляб, но колективизацията и ограничаването на религията са грешка.
 За Радостина Цанева свободата е дар, който днес не оценяваме.
37
7160
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
09 Ноември 2014 19:26
Очакването Тодор Живков да си замине беше много силно. Поради което дори не го осъзнахме в първия момент.
Но е факт – имаше голям, огромен ентусиазъм в тая есен на 1989 година...
После постепенно настъпи голямото разочарование...
Усетихме, че пак ни прекараха. Пак ни излъгаха. Пак ни поведоха нейде си... “Аз не зная, ти не знаеш... Но води ме, води ме натам...”
Властта след 1944 година беше заявила доста неща. И повечето бяха изпълнени. Не за ден, не за два – но 25 години по-късно животът на хората беше спокоен и сигурен...
Беше...
Да, не на всички хора...
Интелигентите никога не са доволни. Интелигентният човек винаги търси друго, различно, хубаво и по-хубаво...
А нормалният човек – на село, в малкия град, работещ някъде... Нему промени и търсения не са нужни. Нему трябват три неща – спокойствие, хляб, сигурност.
Новият стар капитализъм не ги даде...
Старият социализъм ги осигури...
Само че...
Само че нормалният човек няма думата. Ни у нас, ни другаде.
Историята се учи по хроники, бележки, документи, спомени – писани все от интелигентни хора.
Думата на огромната маса /90% поне!/ в историята рядко се е чувала...
Политическата система видимо беше сменена.
И???
Какво донесе това на нормалните хора? Че и на интелигентите?
Икономическата беше сменена.
И???
Какво донесе това?
Сменена беше външнополитическата насоченост...
Сменени бяха вътрешнонационалните взаимоотношения...
Сменят усилено манталитета – изконният, древният морал е променян, смазван, скриван, изкривяван... В полза на нужните на новите господари гейвропейски “ценности”...
Има едно – свобода да говориш...
Че то вицове и преди се разказваха – при това по-умни и смислени от сегашните...
И в кръчмите се обсъждаха куп неща – които по медиите отсъстваха.
Както и сега...
Има свобода да се пътува. Накъдето и когато си искаш...
Само...
Само, дето трябва да имаш пари...
А и в повечето случаи пътуванията са еднопосочни – българите се спасяват от родината си...
Свобода...
На думи и на думите...
Прехидът, обаче, свърши. Прехвърлиха ни от една социална система в друга.
С наше съгласие...
Връщане няма. А друга посока не е желателна. Дори забранена за споменаване...
Избор няма...
Освен между англосаксонския капитализъм и ислямския фундаментализъм...
Но ни обясняват – имаме свобода. Която, разбира се, по капиталистически се плаща. С безизходица...
И не заменя ни хляба, ни сигурността, нито възможностите...
Които са две – или погазваш всичко морално и хуманно, или...
Възрастните засега са на “или”...
Младите хора усилено попиват новите правила.
И газят през морал, нравственост, човечност, законност...
Просто друг начин да живеят поне някак си в това общество нямат...
И остава изборът: “Хляб или свинец!”...
------------------------
Сайтът на Генек
09 Ноември 2014 19:31
Атеме , ти улаф ле си!? Къде по землището на Долното село хората са пеяли и работили....Като са копали кикюне от тъмно до тъмно ли??!! А сега къцат тикли и се занимават с кутробань.....
09 Ноември 2014 20:06
Нищо лично, но този автор идва в повече днес, нямаше нужда! Такива писаници са от пусто в празно.
09 Ноември 2014 21:57
"Идеални строеве няма. През комунизма обаче работа имаше за всички. Хората си изучаваха, караха стаж, после отиваха на работа - без проблем. Иска Иван къща, прави къща. Иска Хасан, и той прави. Сега двамата търсят работа и къща, ама нанайци"
Фактологията е вярна - но интерпретациите не. Никой не е и търсил идеален строй. Това което беше тогава беше оптималното, за фа може България да отлепи от дъното на мизерия, бедност и разруха, които ни донесе монархическият режим. България през 1944-1989 направи максимума на възможното - а сега сульо и пульо подплатени от чужди на страната ни интереси или от собствената си мунчова глупост се оплакват, че не е било постигнато невъзможното.
"Аз съм прекалено свободолюбива, за да мога да бъда щастлива в ония времена. Четях Фройд, отпечатан на циклостил. Исках много да пътувам, преди 89-а ми се отдаде единствено да посетя Москва. Вярвах в Бог, а ми забраняваха да ходя на църква. Повдигаше ми се от онова "другарю", "другарко".
Престанете веднъж завинаги с тези глупости за църквата. Именно НРБ възстанови Българската Патриаршия. Кръщенета и служби се извършваха редовно и имам достатъчно личен опит за това. Пътуванията в чужбина бяха ограничени - за да не се получи това което е сега - всичко умно и кадърно да отива в чужбина. Те не отиват там заради демокрацията - не са хукнали към демократичен Бангладеш - а отиват в богати страни в Западна Европа, САЩ, че и в Дубай, които са богати поради причини несвързани с демокрацията.
Това бяха 6 истории за хляба и свободата. Тези дни от медиите се леят напоителни оценки за 10 ноември. Но знайте, че вярна е само личната.
Не - не е. Особенно ако личността не може да има капацитета и желанието да размишлява отвъд индивидуалното битие и върху причините и въздействията, които предопределят това битие. България преди 25 години имаше 9 млн. вместо 7 млн. население. Всички хора имаха работа и препитание, както и възможност да отглеждат и да помагат на децата си. Имаше образование, имаше здравеопазване, имаше и курорти. Утопично равенство нямаше - имаше това което беше възможно. В сравнение с тогава - и празните ви приказки за свобода на пътуване или свобода да си плещиш каквото си искаш - НРБ беше в пъти по свободна отколкото РБ някога е била. За свободата разправяяйте на 2-та милиона изчезнали от България, на >1 млн. неродени, на >2 млн. пенсионери и тънещи в мизерия, на ок. 0.5 млн. безработни и неграмотни роми. Разправяйте я таз свобода на стотиците хиляди жертви на престъпността, на принудените да проституират, на забулените и зашалфарени жени на мюсюлманите, на къртовските работници по чужди ниви, на феодалните мутри тънещи в разкош, на финансираните от чужбина писачи на безумни "проекти" и "програми". Последните сигурно ще ви се вържат. Ама само те - дори предпоследните няма. Жалка история.
09 Ноември 2014 22:04
Какво донесе това на нормалните хора? Че и на интелигентите???
Истината за т.нар. "демократичен преход" е прозряна най-добре от господин другаря Асан:
Попитали Асан:

- Асане, знаеш ли каква е разликата между социализма и демокрацията?

- Знам я, бате, как да не я знам!

При социализма работиш, работиш - купиш телевизор, работиш, работиш - купиш килим, работиш, работиш - купиш хладилник.

При демокрацията - работиш, работиш - продадеш телевизор, работиш, работиш - продадеш килим, работиш, работиш - продадеш хладилник...
Това изчерпва темата.

09 Ноември 2014 22:55
В сравнение с тогава - и празните ви приказки за свобода на пътуване или свобода да си плещиш каквото си искаш - НРБ беше в пъти по свободна отколкото РБ някога е била. За свободата разправяяйте на 2-та милиона изчезнали от България, на >1 млн. неродени, на >2 млн. пенсионери и тънещи в мизерия, на ок. 0.5 млн. безработни и неграмотни роми. Разправяйте я таз свобода на стотиците хиляди жертви на престъпността, на принудените да проституират, на забулените и зашалфарени жени на мюсюлманите, на къртовските работници по чужди ниви, на феодалните мутри тънещи в разкош, на финансираните от чужбина писачи на безумни "проекти" и "програми".


09 Ноември 2014 23:34
мда, трудно се управлява дръжава в която се продават 300 вида сирене-казал де гол и подал оставка.
09 Ноември 2014 23:37
мда, трудно се управлява дръжава в която се продават 300 вида сирене-казал де гол и подал оставка.
Особено трудно се управлява, ако преди това си изпратил няколко самолета с долари в Ню Йорк и си поискал да ти върнат стойността им в злато... не сиренето води до оставки...

09 Ноември 2014 23:42
това го е казал по повод на студентската стачка 68 година.
09 Ноември 2014 23:43
Свободата е състояние на духа и нема материално измерение. Лошото е когато държавата целенасочено притиска хората и отнема тяхната инициативност, вкарвайки ги в един калъп.Бедният човек може да бъде свободен, а богатият зависим от много неща, независимо от социалната система. Бедни и богати е имало от памтивека и така ще бъде докато свят светува. Просто защото равенство не може да има и това се видя и при "най-справедливия строй". И точно тази липса на справедливост го срина у ямата. Както и скриването на истината и безбройните лъжи...
10 Ноември 2014 06:17
Свободата, която имат българите сега, е дар, който трябва да ценим. Той е многопосочен - не просто свободата да се пътува, но свободата да бъдеш информиран, да можеш да избираш, да можеш да представиш себе си


Ти и конкубината ти - може. За много други това не е така.
10 Ноември 2014 07:25
Бих искала да забравя за социализма, защото сега съм щастлива и доволна и всичко ми е наред. Уви, не мога да не правя сравнение след като някой постоянно ме кара да го върша. Социализма не беше най-доброто, което можем да желаем. Имахме доста проблеми с купуването на телевизори, автомобили и с ограниченията в пътуванията. Но всички имахме работа, имахме евтини карти за почивки и безплатно здравеопазване и образование. Сега последните ги няма и повече хора нямат работа, право на лекар и пари за образование, което е ужасно. В замяна на това има много телевизори и можем да пътуваме. Така трябва да решим дали сменихме кон за кокошка или кокошка за кон? За всички е различно. Онези, които спечелиха от прехода и ядат трюфели на Малдивите и карат коли за 100 бона са страшно доволни. Но тези, които нямат работа и ровят по кофите едва ли са такива. Най-тъжното и опасното е, че държавата ни е все по-зле и така е и в другите държави. Това, че свободата се оказа само за някои, които си пълнят джобовете. Ако искаш да си свободен, трябва да стоиш гладен. Иначе трябва да мълчиш и да слугуваш на някоя партия или на някакъв тарикат, който е успял с ум или с мошеничества да се издигне над теб. Дори на управляващите вече не им пука дали имаш работа и хляб, колко удобно, нали? За това в Брюксел се бунтуват и палят коли, за това в Неапол беснеят, а в Герания има постоянно стачки. Демокрацията и свободата са само за капитала, не за останалите. Това е истината.
10 Ноември 2014 10:15
Казано с прости думи - голяма част от българите живеят трудно и в недоимък при капитализма (както е било и преди 9-ти 1944-та ) , вече 25 години, но нямат силата и опита да се борят срещу това зло. Някой гледат с носталгия към социализма, други го хулят и керванът си върви ли върви...
10 Ноември 2014 10:24
бедност и разруха, които ни донесе монархическият режим.

невярно
България през 1944-1989 направи максимума на възможното

пак невярно и презрително към нацията
Именно НРБ възстанови Българската Патриаршия.

Тук под "възстановяване" се разбира - предишните свещенници по лагерите и смяна им с доносници и агенти. Гнусно.
Пътуванията в чужбина бяха ограничени - за да не се получи това което е сега - всичко умно и кадърно да отива в чужбина.

Ограничени ли!? Ограничени!!! Ах колко нежно казано (почти амбреажно). Това го заявете на близките на убитите по границата ни. Лично им го кажете, а те ще ви поимогнат да се ориентирате. Носете памперс и бинтове.
Разправяйте я таз свобода на стотиците хиляди жертви на престъпността, на принудените да проституират, на забулените и зашалфарени жени на мюсюлманите, на къртовските работници по чужди ниви, на феодалните мутри тънещи в разкош, на финансираните от чужбина писачи на безумни "проекти" и "програми".

Най-после нещо вярно. Червеният обрив захвърлил партийния билет, се оказа още по-лош и уродлив безродник в ролята на капиталист.
10 Ноември 2014 10:27
А нормалният човек – на село, в малкия град, работещ някъде... Нему промени и търсения не са нужни. Нему трябват три неща – спокойствие, хляб, сигурност

А нещо за свободата като ценност да си чувал, пишман-Ентелектуалецо? Като състояние на духа? Така ли го виждате вий обикновения човек - вегетиращ бозайник? Чакащ с обожание в своята кочинка-любимка Господаря, сипващ помия в копанята? Помия, ама еднаква за всички! Спокойствие, хляб, сигурност. До Коледа, обаче, после - ножа! Баси отвратта!

ЕнтелЕгенти!
10 Ноември 2014 10:50
Няма повод за празнуване на 10.11.2014г. Само сравнете 25г за периода 1945-1970 и 1989-2014г. Какво е направено за това време? Не превъзнасям социализма, но последните 25г са абсолютно пропиляно време за повечето от нас.
10 Ноември 2014 11:08
Новият стар капитализъм не ги даде...
Старият социализъм ги осигури..

Да припомня един стар соц виц:
Социализмът има три етапа на развитие:
1. Грешка в растежа;
2. Разтеж на грешкита;
3. Бавно и мъчително връщане към капитализма.

Та, като чета мненията под статията, явно за некои дрОгаре третото е много бавно и много мъчително.
10 Ноември 2014 11:13
Тия дрОгаре така и не могат да обяснят, като е бил толкоз хубав Соца, що така безславно се спомина...
10 Ноември 2014 11:39
И за пореден път:

1939
България е аграрна страна с електрифицирани едва 13% от населените места, в които живее около 40% от населението. Дължината на пътищата с твърдо покритие е около 19 000 км. Автомагистрали – няма. В селското стопанство са заети над 80% от населението, в промишлеността – едва 8%. Няма металургия, почти няма химия, инвестиционното машиностроене е непознато понятие.

1989
За 50 години са построени 135 електроцентрали (88 водни, 18 термични, 1 атомна и 23 заводски), над 150 000 км електромрежи, автоматизирана система за диспечерско управление на електроенергетиката, над 20 топлофикации с прилежаща инфраструктура, транзитни и разпределителни газопроводи, газохранилище в Чирен. Някои от тези съоръжения са уникални и нямат аналог в Европа като ПАВЕЦ "Чаира” (мощност 861 МВт), чиято турбопомпена зала се намира на 360 м под земята в каверна с размерите на Зала 1 на НДК, каскада Белмекен-Сестримо с три електроцентрали с обща мощност 735 МВт, ВЕЦ и язовир Кърджали – с уникална за Балканите дъговогравитачна форма на стената, висока 103 м. През тези години, изградените генериращи мощности нарастват 120 пъти. Но не само това. България влиза в клуба на атомните държави, притежаващи и експлоатиращи високотехнологичен процес за генериране на енергия.

За 50 години се изгражда транспортната инфраструктура. Дължината на ж.п. линиите достига 4500 км.Електрифицирани са над 60%. Пътищата с асфалтово покритие достигат 32 000 км (първи клас 2 900 км, автомагистрали – 266 км.) Построен е Дунав мост (1954 г) и ферибот Варна-Иличовск (1978 г).

Създадени са уникални компании, чиито имена са запазена марка дълги години. СО "МАТ” (1959 г), "превозвачът на Европа" оперира с 4 500 автовози (тежкотоварни, хладилни, цистерни, ро-ро кораби, с широка мрежа от клонове и представителства, терминали в европейските столици;
БГА "Балкан” (1956 г) с 52 самолета, за превоз на пътници и карго, селскостопанска авиация (1948 г); морски търговски флот със 109 кораба с 1.87 млн. т товароподемност.

За 50 години България се нарежда на 27 място в света като металургична сила. Тръгвайки от нищото, се стига до леене на специални бронестомани и лигирани стомани, предназначени за зони с полярни температури, корабна ламарина, спиралошевни тръби за транзитни газопроводи, прахова металургия, металокерамика, вакуумно леене с противоналягане (по метода на акад. Балевски), при което се изработват алуминиеви джанти за автомобили и детайли със специално предназначение.

За 50 години от държава, внасяща дори син камък и сода каустик, България е световен производител на минерални торове (карбамид), химикали за растителна защита, калцирана сода (4-ти в света), пластмаси (17-ти в света), изкуствени влакна, таблетиране на субстанции и т.н. Построени са две нефтени рафинерии – в Бургас и в Плевен,

За 50 години България влиза в световната тройка производители на електро- и мотокари (след "Кларк” - САЩ и "Тойота” - Япония) – до 83000 броя годишно и в петицата световни производители на електротелфери (до 150 000 броя годишно). Към 1989 в България има 730 машиностроителни завода, 40 от които произвеждат машини за прецизна обработка на метали – металорежещи с ЦПУ (ЗММ София, Казанлък), автоматични технологични линии, манипулатори, стругове, фрези, агрегатни машини.

Тръгвайки почти от нищото, към 1989 г в България се произвеждат трактори (Болгар), автобуси (Чавдар), тролейбуси, товарни автомобили (Шкода-Мадара), велосипеди (Балкан), моторни помпи, електродвигатели, електрогенератори, силови трансформатори, промишлени роботи, парни и водогрейни котли, асансьори, кабели, проводници, електромери, водомери, хладилници, телевизори, перални и т.н.

Развити са абсолютно нови индустриални направления - електроника и изчислителна техника. Построени са заводи, произвеждащи запаметяващи устройства (ДЗУ Стара Загора, Пловдив, София), памети и телеобработка (В.Търново), магнитни глави (Разлог), печатни платки (Русе и Търговище), микропроцесорни системи (Правец), УКВ-радиостанции (Г.Делчев), градивни елементи (София, Перник, Айтос, Кюстендил, Никопол, Сливен, Ботевград, Разлог). Изграден е ВПК (Казанлък, Сопот, Карлово) с ВРЗ, АРЗ, изпитателни стендове и полигони. Завод "Бета” Червен Бряг произвеждаше бронетранспортьори в различни модификации – амфибии, универсални, санитарни, специални със защита от радиация, от газове, самоходни установки.
10 Ноември 2014 11:41
То и капитализъма ще се спомине, защото е разяждан от съпротивителни движения и то в най-развитите страни. Да припомня,че и велики империи като римската и др. са се разпадали- просто диалектика. А в нашия случай - световна конспирация без съмнение.
10 Ноември 2014 11:51
***
10 Ноември 2014 12:17
За 50 години са построени

Построени с цената на милиардни кредити и фалит на държавата, юще преди разпадането на СИВ, щото не беха рентабилни, бълваха продукция с ниско качество, не беха конкурентноспособни и немаха пазар.
Каскетите и след илядо годин, нема да са наясно за кво иде реч...
10 Ноември 2014 12:28
Колко милиарда кредити?
-----------------------
Сайтът на Генек

10 Ноември 2014 12:33
Петър Младенов ги знае.
Ей го на, кво казва в доклада от 11.12.1989г. пред пленума:
"През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Имаме пред вид следните явления в обществото:
– стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставяне на икономиката, застрашително нарастване на външния дълг;
– увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция;
– сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности"...
10 Ноември 2014 12:38
бълваха продукция с ниско качество, не беха конкурентноспособни и немаха пазар.
Мдам. Електроенергията беше нискокачествена (електроните бяха савецки), Циментът, содата, захарта, корабите, карите, ябълките, доматите, краставиците и те бяха некачествени и нямаха пазари. Училищата и те бълваха некачествена продукция, университетите - също. Сега всичко е муцка.
Разликата между доклада на П. Младенов и твоето трескаво дърдорене е от земята до небето.
10 Ноември 2014 12:42
И пак Петър Младенов:
"Изключителна тревога буди стремителното нарастване на задълженията ни в свободно конвертируема валута. Брутният дълг на държавата в конвертируема валута надхвър­ли 10 млрд. долара. Притежаваме златни валутни резерви в размер около 1,3 млрд. долара. От предоставени кредити на други страни ще получим в близките години око­ло 1,5 млрд. долара. При това положение чистият дълг на страната в конвертируема валута наближава 8 млрд. долара, което трябва да оценяваме като критична граница.
Особено неблагоприятно е, че нарастване­то на задълженията става на фона на намаляваване на постъпленията в конвертируема валута и при съхраняване на зависимостта на икономиката и на социалната сфера от вноса по второ направление. Сега брутните ни задължения неколкократно надвишават годишните постъпления в свободно конвертируема валута. Само лихвите, които трябва да плащаме за тях, ще възлязат през следва­щите шест години на 4—4,5 млрд. долара. Ако не променим лещата, над половината от го­дишните ни валутни постъпления ще бъдат изразходвани за погасяване на дълга. Погашенията ще погълнат и значителна част от прираста на националния доход"...
10 Ноември 2014 12:47
И пак разликата е огромна.
10 Ноември 2014 12:49
И да видим кво казва за убавото соц производство:
"Второ. Появиха се и се задълбочават ня­кои остри диспропорции в икономиката.
Влоши се материалната и суровинната осигуреност на производството. Прогресивно се увеличава делът на амортизираните про­изводствени фондове, който в края на 80-те години достигна 40–45 на сто. Нарушиха се основни народностопански баланси.
Засили се тенденцията на изоставане на количеството и качеството на произведените стоки от изискванията на потребителите. Про­изводството на редица стоки през последни­те няколко години е по-малко в сравнение с 1980 година. Това се отразява преди всич­ко върху жизненото равнище на хората и върху състоянието на вътрешния пазар.
Особено опасна за цялостното развитие на страната е нарастващата „пропаст“ между па­ричните средства на населението и налични­те стоки и услуги. Така например за пери­ода след 1980 г. паричните доходи на насе­лението са нараснали с 54 на сто, а обемът на стоковите фондове — с 39 на сто. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи. Само през 1989 г. се очаква свободните парични средства да се уве­личат с още 1,8 млрд. лева!
Трето. Изключително сериозни проблеми се натрупаха във финансовата сфера. Дър­жавният бюджет е поел непоносими за нашите мащаби разходи. Много от тях прикри­ват некадърност в управлението, неефектив­ни инвестиции, нискокачествен и лошо орга­низиран труд. Прекомерните разходи на дър­жавата и създадената сложна система от дър­жавни гаранции направиха годишния размер на субсидиите, надбавките и премиите около 7 млрд. лева, което представлява над 1/4 от общия размер на бюджетните разходи. Ка­то резултат от това много години наред бю­джетът приключва с голям дефицит. Дългът на държавата към банките надхвърли 10 млрд. лева при годишен размер на бюджет­ни приходи за 1988 г. 26 милиарда."
И т.н. и т.н....
10 Ноември 2014 12:53
Щурчо, сравнявай социалистическите икономики със западните не в края на кризата (след 1985), породена от смяната на ценностите след 1970, а например към 1960-65 година. Другото е напълно безсмислено занимание.

10 Ноември 2014 13:07
В тези анализи на П.Младенов не се ли споменава нещо за танковете, които ще идват.
10 Ноември 2014 13:08
То нема база за сравнение и такива не съм правил.
Гледам само у нашта паница.
Па там за ценностите, вие си може да си четете от наръчнико на цръвенио агитатор...
10 Ноември 2014 13:15
Ние не сме свободни и никога не сме били -може би с изключение на няколкото пияни дни през пролетта на 1876.
Вярно, били сме освобождавани, в един момент мчхнчха оградата и ни пуснаха да пасем, но очевидно не ни понася и пак се ръгаме обратно в обора
10 Ноември 2014 13:28
Пътуванията в чужбина бяха ограничени - за да не се получи това което е сега - всичко умно и кадърно да отива в чужбина. Те не отиват там заради демокрацията - не са хукнали към демократичен Бангладеш - а отиват в богати страни в Западна Европа, САЩ, че и в Дубай, които са богати поради причини несвързани с демокрацията.

Е защо така? Кой бяга от хубавото, хеле пък ако е умен и кадърен?
Умните и кадърните тогава получаваха три пъти по-малко от обикновените бачкатори. Нищо чудно, че се чувстваха ощетени и недооценени.
10 Ноември 2014 14:16
Е защо така? Кой бяга от хубавото, хеле пък ако е умен и кадърен?
Умните и кадърните тогава получаваха три пъти по-малко от обикновените бачкатори. Нищо чудно, че се чувстваха ощетени и недооценени.
Давам гювеч: Натисни тук. Ама надали ще бъде оценен...
10 Ноември 2014 15:24
Давам гювеч... Ама надали ще бъде оценен...

Статията преповтаря известни факти. То и зависи кой как я чете:
There’s no doubt that western-style capitalism proved to be a better system for creating wealth and raising living standards than Soviet-style communism. But the futility of communism has been overblown. It actually was quite successful at helping a war-torn Russia catch up with the west in the early days of the Soviet Union. If you compare, for instance, the development of Mexico and the Soviet Union from 1913 until the year the Berlin Wall fell, “the Soviet Union’s growth over the period of communism put Mexico’s to shame,”

Интересно защо за сравнение е взето Мексико, а не някоя западноевропейска държава? Ако бяха взели Хаити за пример, разликата щеше да е още по-голяма.

10 Ноември 2014 15:36
И това е интересничко:
Къде живеят децата на руските управници. Отговорът е - на Запад. Родителите им ги обзавеждат с имоти, изпращат им пари, уреждат ги с двойно гражданство, твърдят opentown.org и livejournal.com. Най-популярните имена са включени в кратък списък.

Натисни тук
П.П. Още навремето синът на Никита Хрушчов Сергей замина за САЩ, а дъщерята на Сталин Светлана живееше в Лондон.
10 Ноември 2014 22:44
Янтар, много некоректно сравнение между България през 39 и през 89. Не ми се търсят статистики, но със сигурност през 39 година България е била на добра степен на развитие спрямо съседите си, та даже и на по-добро. Какво искаш да кажеш, че ако нямаше социализъм България щеше да си остане на онова ниво? С 13 процента електрификация? Хайде моля. Селото на майка ми /само на 6 км от града/ до 65 година не беше електрифицирано, много добре си спомням газените лампи и желязната ютия с въглените. Прогресът си е прогрес и той настъпва, къде по-бавно, къде по-бързо, независимо от т.нар. обществен строй. А да си чувал израза "изпаднал германец"? Ние като деца много често го употребявахме - виж го тоя, като изпаднал германец. Въобще не съм знаела защо този израз е навлязъл в българския език. А всъщност в един исторически момент германците са били по-зле от българите, та така съжалително са ги наричали нашенци преди 9 септември, може би и преди времето на Хитлер, не знам със сигурност. А социализЪмът си беше държавен капитализъм, само дето не се наричаше така. Пък сега си имаме олигархичен дивашки капитализъм. Пък Европейският съюз какво е - ЕСССР. Комунизъмът въобще не си отивал, напротив, той се маскира под евроатлантически и прочие ценности. Свободата? При държавния капитализъм а.к.а социализъм свободата беше законово ограничена, така да се каже. Сега е икономически ограничена. Абе, в интересни времена живеем, според китайското проклятие...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД