:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ограничение не само на служебните коли, но и на популизма

Време е да спре заиграването с привилегиите на властта и те наистина да се редуцират до разумния минимум
Снимки: Архив "Сега"
Няма спор, че привилегиите на властта са една от любимите теми на медии и политици. Още в ранните години на демокрацията по митинги и шествия се вдигаха лозунги "Вземете им чайките" и "Слезте от мерцедесите". Дори се стигна до твърдението как от продажбата на въпросните коли ще се плати част от външния дълг на страната. После няколко правителства и парламенти декларираха, че ще бъде ограничено до минимум използването на служебни коли. Разбира се, без никакъв резултат.

Последните месеци не са изключение. Още по време на предизборната кампания лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясняваше как ще предложи да се вземат всички коли на властта и особено на депутатите. Нещо повече. Това бе основно обещание, с което две дузини депутати от тази политическа сила влязоха в парламента. После нещата си дойдоха на мястото - избраният от квотата на "Атака" зам.-председател на парламента Петър Берон бе заснет да се качва на луксозен държавен мерцедес. След като се разрази скандал, атакаджиите обещаха да се возят най-много на единствената парламентарна шкодичка. Вероятно и това обещание ще трае от ден до пладне.

Преди няколко дни пък депутатът от Коалиция за България Николай Камов подхвана



кампания за драстично намаляване на служебните коли



на държавата. Той дори изгради строен план от няколко точки. Първо, ще попита колко хиляди коли има администрацията. Неговите консултанти изчислили, че издръжката на една кола месечно е около 1500 лв., като само 300-400 лв. отивали за козметика, в това число измиване на автомивка. После ще поиска от правителството само министрите и най-много шефовете на агенции да ползват автомобили, а пък кметовете да делят возилата си с общинската администрация. Накрая ще предложи кола да ползва само председателят на парламента, а всичките останали депутатски лимузини да бъдат отнети. По негово мнение така държавата ще спести много средства, които да отидат и за покриване на щетите от бедствията. Камов припомни, че преди няколко години, когато бе шеф на парламентарната външна комисия, е отказал да ползва персонална кола.

На пръв поглед всичко звучи принципно и заслужава подкрепа. Ако не беше до болка познато и политически отигравано. Сигурно е и че тези идеи изобщо няма да бъдат приети.

Няма спор, че темата за служебните возила заслужава сериозно внимание. През последните години станаха известни драстични случаи на напълно неприемлива политика в това отношение. Например по едно време се оказа, че огромна част от



държавния апарат се вози на луксозни, но крадени возила



Според някои твърдения такива са 80 на сто от колите. Тази практика беше факт, тъй като ведомствата можеха да купуват конфискувани по митниците коли на 15 на сто от митническата стойност. И с такива коли се напълниха и МВР, и кметствата, и прокуратурата, и НСО, и какви ли още не институции. Стигна се дори до абсурди - например вече несъществуващата прокуратура на въоръжените сили се сдоби с понтиак кабриолет с две врати, а пък вътрешното ведомство получи ауди, което според злите езици веднъж се заключило и най-големите специалисти не могли да го отключат няколко месеца.

После дойде порочната практика да се купуват луксозни коли, чиято целесъобразност е спорна. Така



парламентът започна да купува мерцедеси и беемвета,



правителството - опели, прокуратурата - волва. Нароилите се през последните години няколко държавни комисии също предпочитаха скъпи беемвета и пежа. А това са структури, които нямат подразделения из страната и за които необходимостта от коли е също спорна. Изобщо автопаркът в България би предизвикал завист дори в страни като САЩ, Финландия, Германия, Франция...

Заслужава внимание и въпросът доколко ефективно се използват колите. Неведнъж имаше публикации и дори фотофакти как политиците и членове на техните семейства вършат със служебните автомобили лични дела - като пазаруване например. Изобщо шофьорите в държавата сигурно знаят по-пикантни неща от всичките спецслужби, взети заедно. Да не говорим данните, потвърждавани всяка година - как депутати са обиколили по няколко пъти земята с командировки със служебни коли из страната.

Разбира се,



не е нужно всички депутати и министри да ходят пеша,



те в крайна сметка трябва и работа да вършат, а тя е свързана с пътуване и пестене на време. Но няма никакви причина и всякакви чиновници да ползват по 24 часа служебни коли.

Затова е крайно време да се спре с популизма и да се подходи прагматично и отговорно. Да се извадят фактите - броят на колите, сумите, които са дадени за покупката, поддръжката и заплатите на шофьорите, както и да се анализира целесъобразността на използване им. И тогава да се правят промени.
 
Бившият премиер Симеон Сакскобурготски слиза от автобус по време на изнесено заседание на правителството в Кърджали през 2002 г. И това си беше форма на популизъм и на "пестене" от служебни коли.
16
1487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
14 Септември 2005 00:41
Душко, изплощен на пл. Народно Събрание протестира срещу USA и поскъпването на мазута.
14 Септември 2005 01:26
/:/"...Още по време на предизборната кампания лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясняваше как ще предложи да се вземат всички коли на властта и особено на депутатите"
......................................... ........
Ало, Емиле! АМА ти много ЛЪЖЕШ, бе! На килограм манипулативни лъжи срещу Сидеров и "Атаката" му ли ти плащат, бе?!
НИКОГА В. Сидеров, или който и да е от тогавашната/Коалицията/ и сегашната/Партията/ "Атака", НЕ е предлагал "да се вземат ВСИЧКИ коли на властта и особено на дептатите"/ и да ходят пеш или с ролкови кънки, може би, по думите ти?!/.
От тогавашната и от сегашната "Атака" са предлагали, единствено и само, да се вземат СУПЕРлуксозните и ЛУКСОЗНИТЕ коли на депутатите и на чиновниците и да се заменят с по-НЕлуксозни!!!
Освен това, по Закон, председателят и зам. председателите на Парламента трябва да се возят в определен вид/НЕ марка!/автомобили - във връзка с тяхната безопасност! А този вид автомобили го определя НЕ "атакистът" Берон, а шефовете на НСО !!!
14 Септември 2005 02:49
За мен нема значение с какви коли се возат депутатите можеби защото в Америка колата не е проблем.По ефтини коли повече и по често за ремонт се изражодват средства.С една дума се в гуза.
14 Септември 2005 06:17
Те взимат достатъчно големи заплати, така че да си съберат от заплатите, да си купят коли. Просто премахнете служебния автопарк. Това е безсмислица. оставяте 3-4 коли за всеки случай. Просто и ясно.......
Егати популизма.......
14 Септември 2005 07:57

Там е работата, Пиво, че не вземат заплати, които да им позволят да си купят кола.

Как си представяш един зам. министър с до 1000 лв чисто месечно да може да изплаща 400- 500 лв лизинг за едно ново Пежо 307 ?

14 Септември 2005 08:08
Бедният. Ще ми скъса сърцето.
14 Септември 2005 08:34
Та попа си слагал гръмоотвод, минава умника партиен секретар и го пита "Абе попе, ти като си божи човек, що ти е гръмоотвод", а попа му отговаря "Ами ти като си народен човек защи си препасъл пистолет"
Та народа на никой не иска да взима колите, ако трябва и рейсове ще им купи, ама иска "народните" избраници да слязат от колите със сини буркани (а вътре не пистолети има а къртечници, нищо чудно гранатомети), да тръгнат по улицат, за да изпитат народната любов на гърбаси!!!!
14 Септември 2005 09:57
Ako ще си прибират коли и гардове на НСО, да започнат от народния защитник Гинъо Ганев - флагманът на българската политика.
14 Септември 2005 10:11

Това не е ПОПУЛИЗЪМ, това си е задължение, още кота вземат мандата си увилечават заплатата, след това си модернизират автомобилния парк, идва ред на закул.пуване на евтините държавни жилища и ако остане време от мандатчето си благоустрояват семейния живот с виличка на морето или в планината, а пък някои по-нахални и в чужбина. След таво следва момата за имидж и командира.овките в чужбина. Знам един "губернатор", който от много знания и умения "модернизира" служебното дизелово VOLVO в бензиново, което струваше на данъкоплатеца окол 30 000 лв. за ремонт, а беше чисто ново. Никаква отговорност а за награда взема за 6 месеца и 1500 лв. командировачни и искара целия мандат. Че накрая и нахален много работил.
14 Септември 2005 11:32
народа на никой не иска да взима колите, ако трябва и рейсове ще им купи, ама иска "народните" избраници да слязат от колите със сини буркани ... да тръгнат по улицат...


Народът иска много неща, като почти всички негови искания са в духа на комунистическата идеология. Едва когато народът започне да получава истински пари за труда си, тогава може и да се раздели с комунистическото мислене.

И не народът е виновен за това положение, ами "работодателите" (виж статията). Ето, например, жилищата поскъпнаха 3-4 пъти за последните 3 години. А надниците на строителните работници - пак същите. Та, народът не може да иска друго.

14 Септември 2005 11:37

А от друга страна, понеже става дума за държавни служители, да не забравяме нивото на заплатите им. Най-високата, на Президента, е под 2000 лв чисто. Давате ли си сметка, че с тази заплата той не е в състояние да изплаща лизинга на едно прилично жилище (само един банков кредит от 100 000 евро за 20 години иска вноска от 2000 лв месечно !) плюс една прилична кола (напр. Шкода Октавия ). И това при положение, че Зорка е поела всичките разходи за ядене, дрехи, отопление, осветление и т.н.

14 Септември 2005 12:39
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 14/9/2005 г/ 13:55:01

14 Септември 2005 13:51
..тоя на снимката и преди '89 се излежаваше ..Гледам и сега
14 Септември 2005 14:25
Няма да имат край лицемерието и лъжата Тартюфска на българските политици, докато просто не забравим всички стари елитаристични коминистически курви в миналото, там си им е мястото!
14 Септември 2005 18:59
Редно е държавните служители и народните представители да се возят в автомобили произведени в ръководената от тях държава.
14 Септември 2005 19:44
А бе те поне да летят с Български авиокомпании пак ще е добре, ама не знам дали дори това правят, хайде да не говоря да правим самолети чак
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД