:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Спекуланти вдигат цената на петрола

Дилърите на петролните борси за пореден път изкуствено предизвикаха криза с бензина
Снимки: РОЙТЕРС
Ураганът "Катрина" спря работата на над 200 петролни платформи в Мексиканския залив и парализира работата на 8 нефтопреработващи завода в САЩ, с което за пореден път предизвика вдигането на цената на петрола. Един барел стигна $70 и увеличи страховете от глобална енергийна криза. Но засега не трябва да се изпада в паника, тъй като няма реален дефицит на петрол и нефтени продукти на пазарите.

Световният пазар на петрола за пореден път потвърди своята спекулативна природа - формирането на цените не зависи от реалната ситуация, а от "добрите" и "лошите" новини. И не е важно



дали те наистина отразяват търсенето и предлагането на петрола



Какво показват фактите?

На крайбрежието на Мексиканския залив не му върви за втора поредна година. През есента на 2004 г. то бе пометено от урагана "Иван", заради което също бе спряно добиването на петрол. Това съкрати дневния добив на суровината на 1 млн. барела. Тогава бе "пробита" психологическата бариера от $50 за барел. Година по-късно "Катрина" нанесе още по-страшни загуби на петролната промишленост на Америка. Още няма окончателни цифри за щетите от урагана, но във Вашингтон не се съмняват, че загубите ще бъдат много внушителни.

Засега се знае, че заради природната стихия бе спряна работата на 228 петролни и газови платформи, а техният персонал бе спешно евакуиран. В резултат на това бе спрян 95% от добива на петрол в региона.

По данни на авторитетната агенция PLATT заради урагана още 12 нефтопреработващи завода в Мексиканския залив са намалили производството си на 50-75%.

В резултат на всичко това цената на петрола в САЩ и Европа скочи през август и септември до рекордните $70,8 за барел на борсата в Ню Йорк и $68,9 в Лондон. По информация на агенцията Argus Media върхът на тази тенденция бе на 1 септември, когато петролът тип "Брент" в Северозападна Европа достигна цената от $65,7 за барел, а по крайбрежието на Мексиканския залив - $67,7.

След скачането на цените на петрола традиционно скочиха и тези на бензина. В сравнение с 18 август на 1 септември цените на високооктановия бензин се покачиха в Ню Йорк и в Северозападна Европа със съответно 60% и 38%.

Ръководителите на САЩ бяха изненадани от сериозен проблем. Страната започна



да се готви за сблъсък при снабдяването с нефтени продукти,



чиито цени непрекъснато се покачват. Прокурорите на няколко щата дори заплашиха да започнат разследвания по съмненията за спекулации срещу местни собственици на бензиностанции.

Паралелно с това започнаха да се вдигат цените на бензините в страните от Европейския съюз. Замириса на истинска паника. Някои западни медии и наблюдатели дори побързаха да обявят настъпването на нова световна енергийна криза и предсказаха цена на петрола $100 за барел до края на септември.

Генералният секретар на ОПЕК Аднан Шихаб-Елдин се опита пръв да понижи градуса на напрежението. Той заяви в началото на месеца, че цената $70 за барел е максималната и че тя ще започне отново да пада. Той успокои, че



има достатъчно петрол на пазара



и няма да има проблеми с нови доставки.

Практически едновременно с него изказване направи и шефът на Международната енергийна агенция (МЕА), създадена след енергийната криза през 1973 г. Клод Мондил. Той призова държавите, които влизат в организацията, да отворят стратегическите си петролни резерви, за да не се стигне до световен проблем.

От 2 септември цените на петрола започнаха да се понижават. Формално това стана поради две причини. Първо, МЕА съобщи, че ще изпраща 2 млн. барела дневно в САЩ в продължение на месец. На разположение на агенцията се намират резервните запаси на петрол на 26 развити страни като САЩ, Германия, Япония, Канада и други. Тези ресурси са достатъчни всяка една от страните да издържи в продължение на 2 месеца, без да внася петрол. Най-съществената помощ идва от самите САЩ - 30 млн. барела, и Япония - 7 млн. барела. Освен това в първите дни на септември американските власти обявиха, че ще изпратят към вътрешния си пазар 11,6 млн. барела петрол от своя стратегически резерв. Когато цените на петрола започнаха да се понижават обаче, помощта още не беше стигнала до САЩ. Това ще стане не по-рано от 15-20 септември.

С други думи, дилърите на петролните борси изобщо не се вълнуват от това дали ще има достатъчно суровина на пазара. Всъщност



нищо не предизвика реално ръста на цените на петрола,



след като производителите от ОПЕК добиваха 1-2 млн. барела на ден повече, отколкото изискваше пазарът в дадения момент. Просто търговците за пореден път използваха обстановката, за да качат цената на петрола до $70 за барел.

Цялата минала седмица петролните компании възстановяваха петролната промишленост в Луизиана. Но добивът на 1 млн. барела петрол дневно още не е достигнат и никой от 8-те завода за преработка още не е възстановен.

Според последните прогнози на PLATT цените на петрола в САЩ и Европа ще се понижат още малко. Оттам обаче отказаха да прогнозират как ще се развиват събитията в тази сфера до края на годината.

Шефът на МЕА Клод Мондил също отказа да коментира ситуацията, за да не се стигне отново до спекулации.
 
Някои държави извадиха петрол от резерва си, за да успокоят пазара и цените на бензина да не достигнат космически нива.
27
1709
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
14 Септември 2005 01:02
Ау уу Антибиотикът пак позна...
14 Септември 2005 01:36
Какво?
14 Септември 2005 01:37
ДОБРЕ , де...?!?
А петролът от Държавния Резерв КОЙ, на КОГО и на каква ЦЕНА го продава?!? НЕ съм чувал в САЩ да има ДЪРЖАВНА Собственост Рафинерии и бензиностанции?! Значи, в такъв случай, Държавата би трябвало да определя ПРЕДЕЛНА Цена при продажба на петролните продукти, получени при преработката на петрола от Държавния Резерв?!? Или, май, Държавата и в този случай пълни гушите на ЧАСТНИТЕ рафинерии и дистрибуторите на петролни продукти?!?
14 Септември 2005 09:28
Май ще трябва бързо да се намери алтернатива на черното злато. А ние трябва да побързаме с АЕЦ 'Белене'.
14 Септември 2005 09:52
Какво чудно и изненадващо има? Отдавна е известно, че иконата с изображението “пазарен механизъм” служи само за да се кръстят пред нея разните -исти, -ици и -ози. И форумци, разбира се. А “дядо божето” зад нея си тамъни нещата по други канони, които всички знаят, ама рядко някой под сурдинка ги признава.
14 Септември 2005 18:14
На мен ми е интересен следният въпрос:
Дали бендзинджийчетата ще са разумни и ще увеличават непрекъснато послушно добива на петрол до козирката или "Великите" империи, ще трябва да си редуцират потреблението, което все пак да е и синхрон със загрижеността им към околната среда. Щото то добре ония ще отпуснат петрол, цените няма да скачат, но ... какво ще стане с емисиите на ЦО2 и други подобни??? Вече не знам, ядрената катастрофа ли е по-страшната или екологичната
14 Септември 2005 19:09
сандьо, разум в тия, които освен пари друго не виждат? От умрял писмо!
А за катастрофата не се чудете – в сравнение с екологичната ядрената е детска игра. От нея ще има оцелели, от екологичната – развитието на живота отначало!
Дано никога не стане!
14 Септември 2005 19:21
Г-н Графе, не успях да схвана сравнението Ви между ядрената и екологичната катастрофа.
Нима смятате че ядрената катастрофа не би била и екологична?
14 Септември 2005 19:27
Прочее всичкият нефт, газ и въглища които потребяваме днес са следи от минали екологични катастрофи. Екологични катастрофи с глобални последици, предизвикани от различни фактори, е имало поне няколко дори след появата и в ареала на Homo sapiens.
14 Септември 2005 19:53
Сега ще помоля, многоуважания и високоцене от мен Оракул, да ни обясни за колко години са се натрупвали в земните недра високоенергийните отлагания които ние днес ползваме за горене в един или друг смисъл на думата, а от друга страна - за колко години човечеството върна всичкия тоя въглерод в атмосферата.
Що ли ми се струва, че картинката, ще прилича на вчерашната с бедността, дето 500 човеци, заработвали, колкото други 500 милиона.
Ако това за теб е нормално драги ... имам пред вид еколкогията разбира се, не се хващай за бедността моля!
14 Септември 2005 20:54
Не бих се хванал да обяснявам кое е нормално и кое не, щото има малко общо с предишните ми два постинга и още по-малко - с темата.
14 Септември 2005 21:55
Уважаеми Oraсle, безспорно ядрената катастрофа е и екологична. Но мисля, че е малко вероятно тя да бъде планетарна. Затова писах, че от нея може да има оцелели – дори човеци. Докато под екологична имам предвид тотална, която би унищожила целия живот на планетата. И която не е чак толкова нереална, ако хората продължат на думи да мислят за бъдещите поколения, а на практика само за своето и преките си наследници.
Точно затова преди време сравних развитието на човечеството на земята с рака – развива се докато унищожи организма, от който зависи и неговото съществуване…
14 Септември 2005 22:28
Г-н Графе, струва ми се че подценявате едната и надценявате другата.
Екологична катастрофа предизвикана от увеличението на биосферния въглерод за сметка изгаряне на минерални масла и въглища не може да предизвика изчезване на живота. Каквито и да са последиците, едва ли би се стигнало до изчезване на човечеството, дори не и до гибел на цивилизацията.
В миналото животът на Земята, може би дори и нашият вид, са преживявали много по-сериозни промени.
14 Септември 2005 23:02
А г-н Оракула ми се струва не е чувал за "Парников ефект" нито за механизма му на образуване. Трябва повече да се чете драги, има доста книжлета вече у нас на пазара, мини утре по Славейков, ако не те мързи.
14 Септември 2005 23:03
"Парников ефект"? Не, не съм чувал.
Отивам да чета.
14 Септември 2005 23:08
Драги Графе, бъди сигурен - Естественият Отбор действа! Който ВИД не е приспособим към живота на Земята, той просто изчезва. А дали човешкият вид е удачен за съществуване на Земята само времето и вечността ще покажат.
Е сега сигурно ще ти се приисска да ме питаш:
-Покрай сухото гори ли и мокрото?
-И още как, това май и сам го знаеш, нали!
В днешно време "интелекта" се оказва май като един не чак толкова приспособяващ ни белег, към условията на средата. НО може да има и друго обяснение, а именно, че повечето дето се мислят за интелекти не са никакви такива.
Не знам къде е истината, но тя съществува, бъди сигурен!
Ти си добряк, учи и децата си на доброта! Малко са такива хора.
14 Септември 2005 23:09
А, ти ли си бе човек? Защо с нов ник?
И хайде малко по-сериозно.

Редактирано от - Oraсle на 14/9/2005 г/ 23:10:22

14 Септември 2005 23:12
Orakle - боракуле,
Всело правиш тук, спор няма, щом не ти се говори, няма и да те питам, но друг път неподхващай теми без да си се подготвил.
киссссссссссссс
14 Септември 2005 23:15
ми на ...
невърмайнд
14 Септември 2005 23:24
Да, “парниковия ефект”, озоновата дупка (изчезне ли озоновият щит и край на живота на Земята), равновесието на орбитата, и т.н. Дали в своята горделива поза, че сме надраснали Природата (сами сме се определили като “Божие подобие”?!?) – въпреки многото си знания – знаем какво може Вселената? Нали виждате – един по-силен вятър, който при това не налетя изневиделица (следеше се идването му!), и направи хората жалки бубулечки.
Така че хич не надценявам възможна екологична катастрофа, по-скоро надали мога и да си представя каква би могла да бъде.
А ядрената – вярно е, при “добро желание” можем и да я направим екологична в планетарен масщаб!..
14 Септември 2005 23:36
Не бой се Графе,
Оракула не е лошо момче, просто всеки понякога се изпуска и казва нещо преди да е помислил достатъчно. А не е и глупав, малко търпение само повечко му трябва.
14 Септември 2005 23:43
Докато ви напиша 5-6 реда и тук обстановката май се променила...
Благодаря Ви, драги сандьо, за добрите думи! Това, с децата, съм я свършил, че и с внука...
Лека и спокойна нощ и на двама ви!
15 Септември 2005 00:19
Момче (Сандьо), оливаш се леко. За по-лесно да допуснем съм се интересувал и знам повече от теб. И да не пишем глупости, а?

Г-н Графе, количеството озон се влияе от много фактори, повечето от които несвързани пряко с човешката дейност. Вулканичните изригвания примерно внасят в атмосферата голямо количество катализатори на разпадането на озона. Също отделянето на метан при гниене. Разбира се фреоните са много по-стабилни и поради това сравнително малкото количество което изпускаме в атмосферата е в състояние да окаже чувствителен ефект. След като бяха забранени в много страни, концентрацията на озона бавно нараства.

Колкото и сериозни да бъдат последиците от "парниковият ефект", ако такъв наистина се получи, няма да доведе до изчезване на човечеството. В крайна сметка сме преживели няколко ледникови периода в Европа и по-малко - в Северна Америка.
В минали геологични времена Земята вече е преживявала парникови ефекти, разбира се предизвикани не от горене на минерални горива. Животът не само не е изчезнал, напротив, тези епохи са тласкали развитието му напред.

Тропическите бури от стотина години насам не се увеличават нито по честота, нито по сила. Тоест няма данни че това на което станахме свидетели лятото е последица от човешката дейност, нито пък имаме данни за устойчиво покачване на температурата в глобален мащаб.
Разбира се пиша това не защото искам да кажа че отделянето на твърде много въглероден двуокис не би могло да доведе до много сериозни последици, включително драстична промяна на климата в части от земното кълбо, повишаване нивото на световния океан и потъване на ниски крайбрежни ивици суша.
15 Септември 2005 07:33
Мдам. Оставам с впечатлението, че за някои парниковият ефект е резултат (непременно лош ) от човешката дейност през последните стотина години.
Пък то въобще не е така.
Парниковият ефект е едно от необходимите условия за възникването и организирането на такъв най-общо живот на планетата, какъвто го познаваме днес и ни се ще да го запазим. Ако по някаква причина парниковият ефект изчезнеше, животът на земята (този на по-сложните биологични видове, към които спада и човекът ) практически щеше да замре, защото без него температурата на планетата щеше да е с около 30 градуса С по-ниска. Естественият парников ефект е балансирана система и проблемът не е неговото наличие, а в това, че човешката дейност би могла да доведе до дисбаланс в системата.
Същевременно тъй нареченото глобално затопляне, което някои, чели популярни книжки, приемат за дисбаланс, може да се окаже елемент от този баланс. Имам предвид факта, че климатът на планетата се е променял многократно, включително и след появяването на хомо сапиенса. Глобални затопляния е имало многократно, както е имало многократно и глобални охлаждания. И причините за това редуване не са известни на никой учен.

15 Септември 2005 09:19
От години не спирам да се възхищавам на упорството, с което се опитваш да ограмотиш неограмотимите, Оракле... Та тук те са писатели - не читатели
15 Септември 2005 15:35
Не спекулантите, бе! Риболовците са, тия от Нуу Орлеанс
(снимка: натиснете тук)
30 Септември 2005 13:41
Здравейте,
аз не съм нито спец нито учен или достатъчно компетентен за да давам мнение по въпросите които обсъждате.
Искам само да споделя следното:
В крайна сметка човека си заслужава това което му се случва, до голяма степен сами (хората) сме си виновни за всичко.Едните, империите както някой сподели, не могат да си помислят дори да идат до магазина пеш, потреблението е безумно голямо и още хиляди пъти пък о безсмислено и разточително.От друга страна сме си спретнали разни закончета по света които спират и задържат въвеждането на алтернативни енергийни източници.Сигурен съм че всеки е наясно че такива отдавна са открити и са достатъчно екологични и безопасни.и сътветно по евтини.Е да, но какво ще стане с брятята араби тогава, ще им се наложи да трагнат на работа.По скоро ще тръгнат на война обаче, и то на война за оцеляване, а тези войни са май доста свирепи и логично.
Не мога да си обясна що за кухо животно е човека?Има достачно мозък и гениалност заложена в природата си, измисля, открива безумни за нащто съзнание машини, технолгии и в същото време не можем да намерим пътя към оцеляването.Оцеляване защото ако така продължават нещата с енергиите ресурси, разпределянето на благата, разликата в стандартите то така или иначе ще се изтрепем.Само дето едните има какво да губят а другите нямат.Вече не съм убеден в универсалността на човека като биологична единица.Ние наистина заслужаваме да ни залее природатата без никакъв шанс за оцеляване.Скапана работа.............
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД