:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Рейтинг за смет

Изборът пред Борисов: бавна смърт в МВР или бърза - на кметския вот в София
Трудно е да си суперстар. Трудно е да си генерал с 80% рейтинг. А най-трудно е да държиш тоя огромен капитал в постоянна бойна ликвидност.

Да оставят Бойко Борисов без камера и микрофон за него е равнозначно на смърт. Да не се среща с началниците от чуждите спецслужби, в които вижда далеч по-истински от родните началници, е все едно да му отнемат рицарския сан. Да не го слагат в сметките за някой висш пост е равнозначно да го лишат от най-ценната екстра - на народен любимец.

Новият МВР шеф Румен Петков безцеремонно секвестира и нужните като слънцето и въздуха медийни изяви на главния секретар, и контактите му с чуждите спецслужби, от които той черпеше външна легитимност. Няма я вече удобната боксова круша Георги Петканов, няма я и иконата покровител на царя-премиер, гарантираща простор за свободната генералска воля. Даже НДСВ е непотребно като сватбена княжеска рокля в музея на Божидар Димитров.

Генералът на народа обаче не може да се остави



да го превърнат в

музейна униформа,



каквато е вероятно перспективата му в МВР оттук нататък. И се хваща като удавник за сламка за първия изплавал вакантен престижен пост - кмет на София. Защото друго скоро не се задава на хоризонта. Министър и вицепремиер вече няма как да стане. Чак след година са президентските избори, но и да устиска дотогава, политическият елит от всякакви цветове едва ли би рискувал да цани шило за президент. За вицепрезидент генералът е чудна ракета-носител, даже и за царя, но пък шило в пенсионерска торба не стои.

Остава единствено постът на столичен кмет. Да си Бойко Борисов и да се кандидатираш за изборите в София е толкоз просто и логично - като да скатаеш маршалски жезъл в реднишката си раница. Само дето популярната приказка премълчава историческия опит, че жезълът най-често изпада от раницата. Защото мъдрите сови, трасиращи пътя на мечтите на всеки прост генерал да стане Наполеон, не са това, което са.

Първа сова: кметският избор е мажоритарен и рейтинговият генерал може да пребори всеки. Повече от съмнително. Бойко Борисов не бе много убедителен като водач на две листи на последните парламентарни избори. Мъжкарят генерал загуби в бабаитлъшкия Благоевградски район, и то от един не чак толкова популярен дори в партийните си среди опонент. Листата на Коалиция за България в Благоевград начело с Любен Корнезов завоюва 34 771 гласа, а тази на НДСВ, оглавявана от Борисов - 28 448. В Пловдив-окръг пък, където съперник на генерала бе само регионално известният дотогава соцводач Петър Мутафчиев, резултатът е направо плачевен - 33 498 гласа за царската партия срещу 54 575 за социалистическата. Високият национален рейтинг не се оказва лесно конвертируем на регионално ниво. Още повече че според социологическите сондажи Борисов, макар и пак много харесван, е



най-малко харесван

тъкмо в София



Втора сова: Борисов е надпартиен мажоритарен кандидат и има предимство пред партийните. Пак повече от съмнително. Първо, аналогичният типаж Богомил Бонев на президентските избори през 2001 г. ясно показа, че колкото и да е силна една непартийна кандидатура, тя не може да пребори партийните. Второ, в София се очертават множество партийни кандидати, което предполага максимално разпиляване гласовете на разноцветните твърди електорати. И в най-добрия случай Борисов може да се надява на балотаж, а там без партийна подкрепа пак няма шанс (не става дума за партийни лилипути като Новото време и "Гергьовден", които сега реанимират на генералски гръб). Трето, преборването на партиите анблок още на първия тур е възможно само във варианта царски блицкриг 2001. Кавърите в историята обаче обикновено са фарсове, а и след изминалите 4 г. Борисов е по-скоро изтъркано мюре, отколкото нов месия. Този вариант все пак е донякъде възможен при един силен генералски контрапункт в лицето на Татяна Дончева. Ако тя с БСП зад гърба си се изправи срещу Борисов, битката между двамата може да засенчи останалите кандидати.

Трета сова: популярен генерал става за всичко. При един мажоритарен избор хората все пак избират и според качествата за поста. Кандидаткметските послания на Борисов не могат да се центрират върху престъпността, защото той няма да има същите правомощия както досега. Най-много да намери някое и друго по-смислено занимание на общинската охранителна фирма "Егида". Ако пък кампанията му се осланя на реда и твърдата ръка в по-широк смисъл, това предполага вещина в боравене с документи за собственост, административноправна и стопанска култура, политически умения за работа с пъстроцветен общински съвет - все неща, за които главсекът на МВР досега не се е доказвал. Така че от Борисов едва ли ще излезе успешен кмет както от един друг генерал (при това прославил се в битки) - градоначалника на столицата от 1926 до 1932 г. Владимир Вазов.



Тъжна е съдбата на генерала



Ако остане в МВР, рейтингът му ще се стопи като при Виденова инфлация. Ако се кандидатира за кмет на София, процентите ще му струват колкото хилядарките при социализма - имаш ги, ама няма какво да купиш с тях. Изборът е между о. Света Елена (в МВР) и Ватерло (в София). Но това е най-логичната епитафия на големия рейтинг.
37
1279
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
14 Септември 2005 02:38
Според мен Борисов е наи подходящата личност за кмет на София.Млад и народен човек с които можеш да говориш от прув поглед на Ти.Да си опита касмета има големи шансове за успех.
14 Септември 2005 02:47
и мутрите така мислят..нито ги излови ..нито ги уплаши..кат стане кмет тъкмо ще се легализира
14 Септември 2005 08:46
Истинско удоволствие е да се четат есетата на В.Стойнев - с позиция, изпипани, убеждаващи.
14 Септември 2005 08:54
Веселин Стойнев от девет дерета вода кара, за да доказва, колко е лошо за генерала да се кандидатира. Всъщност Бойко Борисов нищо не губи от участие в кметските избори. При сегашната разстановка на политическите сили участието в балотажа му е осигурено.
От там нататък няма начин някой да не се изкуши да го използва за ракета носител в президентските избори.
14 Септември 2005 08:55
Борисов изобщо не става за кмет. За човек дошъл от групировките и защитаваш интересите им прикривайки се зад публични прояви (разчиствайки дребните риби в престъпните среди, отправяйки само закани към едрите риби и винаги съда и следствието му виновни), не би трябвало да гласува никой интелигентен човек ... Ама нали сме в България ... нищо чудно и до балотаж да стигне ако се кандидатира.
14 Септември 2005 09:27
Анализът е добър. Генералът няма никакви шансове в София без някой от двамата големи. А такава подкрепа е невъзможна – твърде излагаща е.
Ако се подлъже да стане спасителен пояс на двете циркаджийски партийки значи не е издържал на “славата” и е станал мажоретка.
Има за какво да си мисли..
14 Септември 2005 09:43
Бате Бойко - кандидат-кмет на Атака, източника е проверен.
14 Септември 2005 09:49
Грешка, колега. Кандидат-кметът на Атака се казва Велизар Енчев
14 Септември 2005 09:58
Борисов не става за нищо, което има отношение към МВР. Не е компетентен в нито една област, която е застъпена в това министерство. Дори не е бил действащ пожарникар, за какъвто е учил в Симеоново. Грехът да бъде сложен за главен секретар и да бъде направен генерал лежи на Саксофонски. Беше тежка обида за всеки служител от кариерата.
Рейтингът му е платен с много пари към медиите и социологическите агенции. Самото му включване в политическите рейтинги е сигурен начин да изпъкне сред необичаните от населениието политици, защото той не е такъв и не носи политически отговорности. Да бяха поставили на негово място дори някой не особено интелигентен капитан от полицията, пак щеше да има същия успех, ако за него работеха простакът Трифонов и още една дузина лизачи в медиите. Борисов е едно от най-дребните гяволите, което се е прочуло чрез лъжливите медии и социолози. Да върви да си яде мутренските пари.
14 Септември 2005 10:17
Да оставят Бойко Борисов без камера и микрофон за него е равнозначно на смърт. Да не се среща с началниците от чуждите спецслужби, в които вижда далеч по-истински от родните началници, е все едно да му отнемат рицарския сан.



14 Септември 2005 10:22
За вицепрезидент генералът е чудна ракета-носител, даже и за царя, но пък шило в пенсионерска торба не стои.

тука сбърка авторе. виж че вицетата са едни маши за вършене на мръсната работа, като помилване на престъпници и правене на непопулярни изказвания за сондиране на почвата. дедо открай време е свикнал да действа така - с маши, подставени лица, бушони, лакеи, ибрици, сикофанти, възторжени хусари, кандидат-шамбелани и т.н. така че като вице бат бойко ще си падне на мястото, а и популярноста му е решаваща за шансовете избиране на дедо, на когото отдавна му повехна рейтинга

14 Септември 2005 10:37
Ти на микрофона наблегни, хеле пък поднесен от млада репортерка
Без майтап, на град като София действително й трябва "пожарникар" от класа! Накъдето и да се обърнеш, пълно със стихийни "обекти"! Пък и да се "похарчи" за половин мандат, на Б.Б.му остава в резерв частния бизнес, все ще изкара нещо за "единия хляб"...
14 Септември 2005 10:39
това предполага вещина в боравене с документи за собственост, административноправна и стопанска култура, политически умения за работа с пъстроцветен общински съвет - все неща, за които главсекът на МВР досега не се е доказвал.

Така че от Борисов едва ли ще излезе успешен кмет както от един друг генерал (при това прославил се в битки) - градоначалника на столицата от 1926 до 1932 г. Владимир Вазов.

Стойнев ни дава полезна информация за уменията на прославеният генерал Владимир Вазов - "вещина в боравене с документи за собственост, административноправна и стопанска култура, политически умения за работа с пъстроцветен общински съвет" - все умения, придобити вероятно в сраженията.
14 Септември 2005 10:39
Бат Бойко е екстра за кмет.
Една фуражка напред е пред всички останали кандидати.
14 Септември 2005 11:08
Изборът на кмет е мажоритарен, а изборът на дУпетати, колкото и да увъртат е пропорционален. Няма нормален бесепар или седесар, който да гласува за листата на бат`Бойко, колкото и да го харесва, при положение, че той ще влезе и без неговия глас, а на практика гласа му би отишал за безличните кандидатури назад! Различно би било с кмет...
Така, че Бойко си има шансовете и то много по-добри от спряганото име на някакъв юрист /или Панайотов или Герджиков май беше/. Бойко може да не е администратор, но все още има харизма!
А другия Герджиков /Минко - зам.кмета/ може и да е супер професионалист, но за мен е похарчен - бил е част от екипа на Софиянски и е провеждал Софиянската политика - Стефчо може и да е най-богатия човек в страната /или поне един от НАЙ/, но за София той свърши нещо видно само през първия си мандат - искам кмет, който пак да свърши нещо за града - поне в началните си години на кметуване...
14 Септември 2005 11:39
..няма да бъде по-лош от досегашния..Пак шъ си продава апетитни парцели от Южния парк на овшорки, пак шъ си я има паяк-далаверата..
14 Септември 2005 11:39
Свежарков, много точно и ясно написано .
14 Септември 2005 11:58
Изборите все повече се изместват към мажоритарни и Сидеров е очеизвадно доказателство за това.
На на рода му дойде до гуша от партии, търси личности.
Това стига да покаже из основи погрешната теза на автора. 2001 не е това което е....2005, за совите да не говорим.
14 Септември 2005 12:36
А кой всъщност би бил един добър кмет, който поне ще се чувства задължен да работи до края на мандата си, за да си изпълни ангажиментите?
14 Септември 2005 12:46
14 септември 2005 | 12:44
Агенция "Фокус"



София. Днес главният секретар на МВР генерал-лейтенант Бойко Борисов е депозирал при министър Румен Петков рапорт за напускане, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Утре вътрешният министър ще внесе молбата му за разглеждане в Министерски съвет.
14 Септември 2005 12:47
reporter, няма такъв.За "добър кмет" треб'ат 2 неща: отговорни избиратели и каквото и да е магаре за длъжноста..Магарета се намират, но отговорни избиратели - не.
14 Септември 2005 12:47
Б.Б. направи своя избор - току-що съобщиха, че е подал рапорт за напускане, който утре ще бъде внесен в Министерския съвет за одобрение. Вариантът "Ватерло".
14 Септември 2005 13:19
Да му мисли "боклука" на София...

Редактирано от - OLDMAD на 14/9/2005 г/ 13:33:34

14 Септември 2005 13:57
Бате Бойко - кмет!
14 Септември 2005 14:06
Да бе, бат Бойко - кмет... Не му стига акъла за таз работа, да не говорим, че ще стане още по-мафиотска история от тая на Софиянски.
Балотажът май ще е между онези двама партийни кандидати, дето още не ги знаем...
14 Септември 2005 14:11
Вервай си...
14 Септември 2005 14:11
Подал е рапорт за напускане, защото предложението за освобождаването на Борисов е щяло да бъде внесено от министър Петков. По добре да изглейда че е напуснал сам от колкото да го изритат като мръсно коте. Не че не си го заслуйава
14 Септември 2005 14:13
Аз съм за Бат Гойко да бъде кмет..тоя нарко дилър, ако не херойн то поне трева ще задължи да се продава в училищните бутки...какъв купон, какъв живот.
П.П...от благодарни 6-то класници от основно училище "Бат Гойко"
14 Септември 2005 14:14
Мутрата Бойко Борисов - кмет на София! Не е за вярване, ако и това се случи
14 Септември 2005 14:18
Кайли,
мога само да се съглася с теб!
Само да видим 'де ще му излезе края на това. Да се надяваме, че утре бат' Бойко няма да направи преврат и да стане той цар.
14 Септември 2005 14:31
Не. Той е верен. Първо ще наеме някоя Борджия и чак след това ще го наследи/не Мусала-за там си има хора, харизматично/. Нали така правят благородниците?
14 Септември 2005 14:54
Бате Бойкооооо, ех Бате Бойко, а беше време...
14 Септември 2005 15:32
А защо мислите, че като напуска МВР, ще се кандидатира за кмет? Ако направи - значи и той е заразен от лудостта на политическата грандомания. Но ако иска да се похарчи евтино - негова си работа. Змийското гнездо на общинския съвет ще му разкаже играта.
14 Септември 2005 17:36
Сидеров много ласкаво се изказа за него, като ги интервюираше разните деятели пармламентарната репортерка на Хоризонт в Нар. събрание. Дали пък Б.Б. не се е смахнал толкова, че освен от оня граждански комитет на Кошлуков и Дилов да приеме и подкрепата на Атака за изборите в софия? Верно здравата са го настъпили....ако реши да се кандидатира, ще има поредното първосигнално гласуване в София и ще им разкаже играта на партийните кандидати.
Трябва да се осребрява "космическия" рейтинг явно, дорде не е повехнал.
14 Септември 2005 19:18
Май е малко рано, но скоро ще си е съвсем на място въпросът ми, та изпреварващо:
За кой рейтинг става дума?
14 Септември 2005 19:21
Б. Борисов съвсем спокойно може да детронира палячовците от АТАКА и да изземе "патриотичната" карта от Сидеров и Костов, липсва му само организация, защото неговите среди прогресивно се стапят, като ланшният сняг.
14 Септември 2005 20:41
Бат Бой си е Татяна Д. с полицейски гащи и лампази, ама никой нема да ги пусне по далеч от Долни Богров или Долно Камарци, до там гаспада офицери...Никоя партия не иска непредвидим кмет на София. Параграфирах...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД