:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България"

Една свещ за Конрад Аденауер

Отворих наш утринен вестник и прочетох: "Преходът в България свърши".

Вечерта прелистих "История на интелектуалното развитие на Европа", издадена през 1882 от BAAS (British Association for the Advancement of Sciences). Там прочетох:

"Философията започнала в 636 г. пр. н. е. с Талес и свършила в 529 г. сл. н. е., когато император Юстиниян я забранил и закрил философските школи в Атина."

Манията да датираш не е от вчера. Аз не мога да датирам българския преход. Предполагам, че той е започнал преди 1989 - с парични преводи и план за трансформиране на политическата власт в икономическа.

Хубаво е да обясняваш ясно и точно, но там, където няма числа и формули, това е непостижимо - освен в книжлета като БУП ("Боен устав на пехотата"). Затова изпитвам недоверие към хората, на които всичко им е ясно - вчерашните диаматчици и днешните политолози (това често са едни и същи хора).

Политфилософите с българо-съветска школовка, на които всичко им е ясно, се познават по това, че казват "реалната действителност" и "активни действия" (опитайте се да кажете "активни действия" на друг език освен на български и руски). Познават се и по това, че са в състояние да изрекат поне една от следните нелепици:

"Социалистическата революция на Девети 1944", "зрелият социализъм", "комунизмът си отива", "връщане на земята в реални граници", "евроатлантически ценности".

И още:

"Когато ромеите така и така, ние, българите - така и така; когато онзи, Шарлеман ли беше, Карл ли беше - така и така, ние, българите - вече така и така. Няма какво да влизаме в Европа, винаги сме били европейци."

Това не е вярно. Засега България следва модела на развитие, господстващ в ареала от Крим до Камчатка - демагогия като на оранжевите в Украйна, преразпределяне на собствеността като в Русия. Макар че не българските нуво-риш купиха футболния клуб "Челси", неколцина от тях се класираха заедно с източните олигарси. Свръхмилиардерите от България до Камчатка са повече, отколкото свръхмилиардерите от България до Исландия (според полското списание "Впрост").

И в НАТО да влезем, и в сбъркани военни интервенции да участваме, и военни бази на САЩ да дадем, и Ф-16 да купим - пак няма да се приобщим към западноевропейския ареал. И украинците могат да пращат контингент в Ирак, и шейховете могат да купуват Ф-16 (те поне могат да си го позволят), и туркмените и узбеките и таджиките могат да дават бази на САЩ.

Виж, ако ни приемат в ЕС"

Преди да прогнозирам ще стане ли това, трябва да запаля една свещ за Сам Голдуин (от "Метро Голдуин Майер"), който казвал: "Никога не прави прогнози, особено за бъдещето." И една свещ за Франциск Салски, светията, покровител на журналистите. И една за св. Томас Мор, когото папа Йоан-Павел II обяви за покровител на политиците. И една ама много голяма свещ за Конрад Аденауер.

Повечето германци не ни искат в ЕС. Още по-многобройни са противниците на приемането на Румъния. Най-многобройни са противниците на кандидатурата на Турция. Френските и австрийските противници на бъдещи разширявания на ЕС са още повече от немските.

Конрад Аденауер казваше, че в новата немска история всички важни решения (разделянето на две Германии, реформата на Лудвиг Ерхард, която даде старт на западногерманското икономическо чудо, въвеждането на дойче марката, влизането на Западна Германия в НАТО, учредяването на Европейското обединение за въглища и стомана като предтеча на ЕС) са били взети против желанието на мнозинството немци.

Ето издадох се защо искам да запаля голяма свещ на Конрад Аденауер. Защото се надявам ЕС да се разшири въпреки несъгласието на мнозинството западноевропейци. Едно време те съчувстваха на нас, хората зад желязната завеса. Но след като се опариха от неинтегриращи се гастарбайтери и ислямски фанатици, естествено е да се плашат от чуждоземеца - бил той русоляв полски водопроводчик, или мургаво джебчийче, или балкански дон в световния кримисиндикат.

Отлетяха годините, когато САЩ моделираха свободна и демократична Западна Европа. Днес думите свобода и демокрация звучат кухо в Ирак и не само.

Отмина времето, когато се оформяха "вътрешните шест" и "външните седем". (The inner six от Европейския общ пазар бяха Западна Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург; the outer seven от Европейската зона на свободна търговия" бяха Австрия, Дания, Великобритания, Норвегия, Португалия, Швеция и Швейцария, към които по-късно се присъединиха Исландия, Финландия и Лихтенщайн.)

Моята прогноза е:

Когато и ако България влезе в ЕС - все едно, че няма да е влязла, понеже ЕС се променя. По времето на Аденауер се шегуваха с визията за една Европа с испански борци против жестокостта към животните, английски готвачи, италиански счетоводители и шведски хумористи.
159
4556
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
159
 Видими 
13 Септември 2005 23:47
Както винаги,

или още как социалният дарвинизъм остана на заден план в името на свежата работна ръка.
13 Септември 2005 23:59
Д.И. този път е доста конкретен - особено в началото. Добре е написано и още повече - доста вярно е....

.... с едно допълнение или коректура: -Ако говорим за "Външен кръг" (нали това се визира за ЕС?), то Швейцария НЕ Е в ЕС. Все още.

Die Eidgenossen wollen das nicht!
14 Септември 2005 00:01
Българинът винаги е палил две свещи - една на Господа и една на Дявола.
За всеки случай.
14 Септември 2005 00:38
фък... ето защо били онез сандъчета с пясък в черквата... да му палят там свещи на дявола... и пред щаба имаше таквиз сандъчета... ама там му палеха фасове...
14 Септември 2005 00:52
>>><<<
Аз пък се размечтах за свещоливница в България....УУУОХХХ!
14 Септември 2005 00:59
“Преходът свърши”(А.Райчев), що се отнася от човеци към маймуни. Преходът предстои да почне, що се отнася от маймуни към човеци. И евентуално етап-3 от по изостанали човеци към напреднали човеци – общо 40 г.
14 Септември 2005 01:00
Димитри от всички статии в тази рубрика ( някои може и да съм пропуснал) днес си направил най-точната си прогноза. А именно - че на лист можеш да отидеш на Луната, ама де факто да си в средновековието. Не еново ама в случая е като прогноза в чист вид...
Целият свят заприличва на екперимента на Ботев, когато е бил учител в Задунаевка (извинявайте, че ви го давам за пример втори път) когато изкопава един трап в двора на училището и пуска в него и диви и питомни животни - от малки вълчета до пуйчета - резултатът е бил че вълчетата умират. Този който е роден със свобода в кръвта, предпочита да умре отколкото да се префасонира по нечии прищявки.
Повтарям израза "свобода в кръвта" защото ние още дълго време ще чакаме да ни се изчисти кръвта от робството и безгръбначието. А имаме много по- добри или поне равни дадености с най-доброто от световните първи и със сигурност по- висока средна интелигентност от гражданите на най-развитите индустириални страни...
Ама файда никаква - е какъв е изводът?
Че на всеки Господ му е дал собствена писта и не се знае от омешването, кой ще спечели и кой кого ще цивилизова.
Дано някой чужденец (особено гражданин на ЕС) не прочете мнението ми...
14 Септември 2005 01:11
В Турция се води война. Какъв ЕС? Онзи ден са били убити 5 аскера от кюрдски бунтовници. Пали свещ за България, викам аз, щото колелото се завърта; в международната политика има една политика и тя е реалната политика.

Редактирано от - Кракра на 14/9/2005 г/ 01:14:13

14 Септември 2005 01:21
Кво доживехме, заклет милицiонер да пали свещ на Конрад Аденауер.
Ми кат си казал А, кажи Б та запали и една на Лудвиг Ерхард бе оланколу.
14 Септември 2005 01:27
Обединена Европа, Европейски щати, единна валута....Не са ли тези проекти дело на същите онези хора, които 14 години след падането на желязната завеса решават, че не им отърва да са чак толкова обединяващи? Да сте чували за обединена Африка, или единен Близък Изток? А докато дойде това време, ние, бедна България и още по-бедна Румъния, подобно плебеи под хълма ще чакаме палеца на «бащицата –император» /в историята все от някъде изниква по един такъв/. Въпросът е, че и с, и без неговата благословия, по-различни в близките 50-60 години не виждам как ще станем. Някой от вас да е посетил Прага това лято? На баба ти хвърчилото, че станаха «европейци» - простотията и мърсотията по улиците им си е същата, е, само дето един Marks&Spencer се пули насред площада.
14 Септември 2005 01:31
cherno nigro, аз бях в прага и чехия тва лято, напълно съм съгласен с теб, мизерията е пълна. извън прага е пълна скръб... жив зян
14 Септември 2005 01:32
Недоумяващо е, че БОТ СЕГА перманентно допуска ругатните и непристойния език – такъв, какъвто той е ежедневие за т.нар. участник с много съмнителен произход Гъзразпрани!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
Защо допускате такъв език да мърси страниците Ви и Форум Сега?????????? Аз лично го приемам като лична обида и напускам
14 Септември 2005 01:35
мараба брато, не знаех че имам побратим козел, еи, евала!
Ти в Прага ли беше? Ама верно е голем резил, аз бех и в Прага и в Братислава, ама сеир, брате
14 Септември 2005 01:56
много хубава статя, точно казано и браво на автора. повече от него по тази тема!
14 Септември 2005 02:15
"Конрад Аденауер казваше, че в новата немска история всички важни решения (разделянето на две Германии, реформата на Лудвиг Ерхард, която даде старт на западногерманското икономическо чудо, въвеждането на дойче марката, влизането на Западна Германия в НАТО, учредяването на Европейското обединение за въглища и стомана като предтеча на ЕС) са били взети против желанието на мнозинството немци."
*
Това е вярно и сякаш е вдигнато буквално от мой постинг (който съм повтарял неведнъж) от полемиката ни с привържениците на референдумите за НАТО и ЕС (които естествено смятат, че евентуалните референдуми щяха да бъдат спечелени от противниците на НАТО и ЕС). Разликата е само в първия израз - аз казвах не "разделянето на две Германии", а по-правилното "създаването на ФРГ". Четох това за Аденауер преди 15-тина години у Пол Джонсън и много се впечатлих. Нали и Ленин искал да строи комунизъм независимо от желанието на истинските руски работници, в чието име уж било всичко.
14 Септември 2005 02:26
сякаш е вдигнато буквално от мой постинг


Сега ако и го докажеш, грешка няма да имаш.
14 Септември 2005 03:09
Само китаиците палят свещи на Д-р.Аденауер защото тои им помогна да си направат атомна бомба.С Мао беха една зодия козирог.Тогава Китаи и СССР беха в военен конфликт за маджурия.Така Германия си мислеше да ослаби СССР като ядрена сила с Китаи.Хрушчов беше приятел с Аденауер.Дори се беше сугласил да продаде източна Германия за около85 милярда долара и договор германски спецялисти да строят модерната индустрия в СССР.Но кучетата на Брежнев му направиха преврат когато беше на почивка и така плана пропадна докато не доиде Горбачов които разпродаде всички сателити и си изплати дулговете кум западните банки.
14 Септември 2005 03:24
starija hush[/b], това за първи път го чувам!! Откъде взе инфото по въпроса?
14 Септември 2005 03:42
Който се го може, си го може!!! Много добра статия!!! А каквито сме безверници, май и свещите няма да помогнат!!
14 Септември 2005 03:49
Чичо Фичо, извинявай, ама какво искаше да кажеш с този свой постинг? Какво всъщност ние трябва да "прозрем":
1. Че Дмитри те чете и е "краднал" твои мисли и ти с уважение просто съобщаваш, че снизходително му "прощаваш"?
2. Че двамата с Дмитри мислите еднакво?
3. Че след като си прочел безспорно великолепната статия (моите уважения към Джимо, понякога пише страхотно, понякога малко сложничко, но този път /според моето скромно мнение/ е намерил невероятния баланс от мъдрост/факти/смилаемост/послание!) и после коментарите под нея и си решил да се "отъркаш" о него, та поне малко да избиеш някой философски комплекс?
Нека се разберем - НЕ се заяждам, наистина. Още от "Монитор" те чета и зная, че нито си глупав, нито повърхностен. Но понякога се учудвам до къде може да стигнат някой психологични малформации (да не се бърка с Проблеми!) - наистина ми е интересно...
Още веднъж - извинявай, не го приемай като опит за заяждане, интересен си ми като психологичен профил...
14 Септември 2005 04:56
Чичо Фичо е прав, писал го е "таузънд" пъти. Д.И. чете форума и особено Ч.Ф., случвало се е да му отговаря от страниците на вестника, може и прсто да му се е набило в главата, а и не веднъж е бил засичан в крачка да ползва "чужди източници". Е напълно вероятно е и чичо ни Фичо да го е прочел отнякъде.


Не е там "пойнта" обаче. Факт е, че историята оправда "мнозинството немци" - Германия се обедини/и то наспроти волята на елита/, дойче марката изчезна, а НАТО де факто се разпадна.

Редактирано от - volog на 14/9/2005 г/ 04:59:33

14 Септември 2005 04:57
Мак от Гласут на Америка радйопредаванията за Булгария като младеж ги слушах редовно.
14 Септември 2005 05:04
Все пак казал го е Аденауер. А Димитри и Фичо го цитират.
България няма просто да влезе в ЕС. България няма да влезе с гордо вдигната глава.България ще се натъпче там. Или ще я натъпчат. Като маджун.
Хареса ми написаното от Димитри за нашенския модел на развитие по чие подобие е. А защо досега и дума не отронва за този най-тежък български проблем? Да казвам ли кои са писали във форума от години за криминалния български преход и криминалната държава, ползуваща челния руски кагебейско-мафиотски опит?
Иначе- добро четиво.
14 Септември 2005 05:44
Волог, още малко и ще кажеш, че комунизъма победи. Всъщност ГДР се срина позорно, народа се втурна да бяга във ФРГ още в 1953 г., когато съветската армия начело с Берия разгроми въстанието на берлинските работници и през 1961 се оградиха със стена да не избягат всичките. Реформите на ФРГ по американски, денацификацията, членството в НАТО и евроинтеграцията направиха ФРГ каквото беше за нас. Еврото е закономерен етап в евроинтеграцията, благодарение на която Европа стана от онуй, което беше в 1945 (благодарение на европейците), това, което е сега. НАТО още има доста работа, например у нас и в другите наши страни за декомунизация и демократизация, също и в борбата с тероризма в изтока. Разликата между нас и Русия е само една - че ние, слава Богу, сме в НАТО и влизаме в ЕС, макар и да ни натъпкват насила там като маджун, както казва Зую.
*
Волог, прав си, не съм слушал лично Аденауер, чел съм го у историка Пол Джонсън. Помня оттам и други работи - Аденауер бил казвал, че прусака бил "славянин, забравил кой е дядо му", германците били "белгийци, страдащи от мания за величие", че кръвното му се дигало, колчем преминел р. Елба (на изток). Аденауер бил кмет на Кьолн преди Хитлер, после през райха и войната прекарал у дома в очакване да дойдат за него. Верующ католик, про-лейбър, за вечна дружба с Франция (с де Гол били големи дружки) и Америка. "Дясното" му било, че бил против национализацията и за запазване на бизнес културата след войната, иначе се тупал по рамото с профсъюзите и докарал ГСДП, партията на Маркс и Енгелс, дотам да се отрече от марксизма и класовата борба в 1959. Подобен човек бил и Алчиде де Гаспери в Италия, който прекарал войната във Ватикана като секретар, да не го хване Мусолини.
*
Затова и "християндемокрацията" на Костов беше пълен бошлаф. Нито у нас има такива християни, нито БПЦ е католическата църква (или лутеранската в източна Германия). Нито комунистическата реторика на СДС, както Джимо добре пише, "земята в реални граници" (марксистки лозунг, колективизацията на Сталин с обратен знак) имат общо с икономическата политика на ХДС-ХСС след войната.
14 Септември 2005 05:46
Винаги съм се възхищавал на Джимбо-квото и да изрече тоз юнак, де е бозал отде е можал, форумо е готов кат мухите на гумно.
Учудващото днес обаче е, че Митко се е изказал добре подготвен.Па и англичанския владее, гяволът му с гявол...
14 Септември 2005 06:05
Добре за днешното Джимо. Не ми е ясно само къде си пъха човката тоя ф...... фуйчо преди мен...
14 Септември 2005 06:07

Нека сега да си припомним как именно се разви денацификацията в Германия, за да не се спекулира повече с този “феномен”.
От пролетта на 1945 американците се заеха да си уредят сметките с нацистите. Този епизод от историята е известен под названието ”денацификация”.Ще бъде голяма грешка обаче да се счита, че са били необходими съществени усилия, за да се премахнат всички останки на нацизма.Не е било в интерес на управляващия елит на САЩ да покаже истинската същност на нацизма и фашизма-социално реакционна политическа доктрина, чието появяване стана възможно с помощта на политиците и интригите водени от консервативни елементи от банковите, индустриалните среди , армията и църквата.
Фашистите защитават един определен социален и икономически ред, който е смъртен враг на работническите синдикати, социалисти и комунисти .Но когато в крайна сметка фашистите и нацистите се оказаха хора с криминални прояви, техните уважавани господари установиха, че е необходимо да се дистанцират от тях по франкенщайнски маниер. Това означава, че е трябвало да се отклони общественото внимание от истинската натура на фашизма.Именно по тази причина така наречената”теория за гангстерите” на националсоциализма(и на фашизма)беше развита и разпространена в САЩ.Оттогава Хитлер и Мусолини бяха обрисувани по карикатурален начин като негодници, облени в кръв, дошли от никъде на политическата сцена, действайки изключително за своя сметка. Фашистите бяха представяни като садистични гангстери и кръвопийци, чието идване на власт в Германия произтича от един трагичен, но мистериозен каприз на историята.Разглеждайки нещата от тази гледна точка, задачата по денацификацията става лесна. Трябвало е само водачите на тази криминална банда да бъдат изправени пред трибунал, да бъдат осъдени и наказани, за да бъдат разколебани техните привърженици.
Последваха серия от процеси(от които най-известният е нюрнбергският), които завършват с присъди на много нацисти от високите етажи на властта и с налагането на сурови наказания в т.ч.и смъртни.

Въпреки това консервативните личности, които направиха нацизма възможен, бизнесмените и хората, които сътрудничеха на нацистите, се отърваха с минимални присъди, а много от тях бяха даже оправдани.Хора като Шахт, фон Папен и други, които направиха възможно идването на власт на Хитлер, бяха оправдани.Пределът на денацификацията става ясен когато възниква въпросът да се накажат банките и големите предприятия в Германия, чиито собственици, директори и основни акционери са поддържали Хитлер доста преди неговото идване на власт, и които са се възползвали от неговата програма за превъоръжаване и последвалата война.В много от случаите те са извличали полза от сътрудничеството си с нацистите и по-специално със зловещата организация на Химлер-SS.Например, много от германските концерни инсталираха своите фабрики и лаборатории в близост до концентрационните лагери. В замяна на скромни финансови компенсации за СС, тези фирми получаваха разрешение да използват затворниците от тези лагери както роби, а в други случаи-като опитни животни.След войната тези концерни бяха много малко обезспокоявани от американските окупационни власти.Напротив, те бяха усърдно защитавани от американците с/у всички германски антифашисти, оцелелите от концентрационните лагери, еврейски организации и т.н., които считаха всички тези бизнесмени за виновни наравно с нацистите.В серията от процеси, последвали нюрнбергския, нарочно организирани единствено от американците и формулирани непочтено по-късно от американски прокурор като”символични мерки”, германските индустриалци и банкери, които имаха привилегировани отношения с нацистите, бяха третирани много внимателно и предпазливо.Американците пипаха с ръкавици. В повечето случаи те бяха просто оправдавани.Тези, които трябваше да изтърпяват наказания(в повечето случаи леки), се възползваха от амнистията, дадена им от американските окупационни власти.В действителност германският бизнес елит, който поддържаше Хитлер и се възползва от неговия режим, получи от Чичо Сам един вид “амнистия de facto”.

Много от германските концерни, които активно сътрудничеха с нацистите, продължават и днес да реализират обилни печалби благодарение на американците. ИГ Фарбен е чудесен пример в това отношение.След като поддържаше много всеотдайно Хитлер, тя прибра голяма сума от СС за доставки на “Циклон-Б”, използван в газовите камери.Разбира се, ИГ Фарбен беше подложена на съдебно преследване от американците, но ръководителите на тази индустрия се отърваха с присъди, достойни за крадци на кокошки.Впоследствие този картел беше раздробен на няколко предприятия, но по много повърхностен начин, като основното ядро на ръководството бе запазено.Bayer, Hoecht и BASF продължават дейността си и днес, генерирайки облаги за анонимните акционери отпреди 1945, които не пропускат да прибират дивидентите си от ИГ Фарбен. М/у другите германски предприятия, активно сътрудничели със СС, фигурират AEG, Siemens, Daimler-Benz и BMW др., които представляват каймака на съвременната германска индустрия. И не без причина много от германците изразиха своето неодобрение за начина, по който денацификацията бе приложена от американците, позволявайки на “големите риби”да избегнат мрежата.
“Списъкът на Шиндлер” вероятно е основан в/у действителни факти, но той прикрива известни исторически истини, създавайки впечатление, че германският бизнес не е сътрудничил единствено на СС, а че дори е допринесъл за спасяването на хора.В действителност това систематично сътрудничество струва живота на милиони хора. Но малко вероятно е един ден Холивуд да направи филм за истинските отношения м/у нацистите и германския международен бизнес, м/у които фигурират като партньори и филиалите на големи американски концерни.

Американците са първите, които обсебват техническите и научни постижения от различните германски индустрии по време на войната.От пролетта на 45-та американците конфискуват планове, проекти, know-how , за да станат достояние и бъдат на разположение на американските предприятия.Става въпрос за истински ”интелектуален грабеж”(или както цинично се изразил навремето един американски служител –“интелектуални репарации”). Множество лекари, които са работили в концентрационни лагери, прилагайки своите изследвания в/у хора, както и други учени и експерти, са били прехвърляни по най-бърз начин в САЩ.Тази операция носела названието ”Overcast”, по-късно-”Paperclip”.Те са работили за Пентагона или за други институции и предприятия от обществения и частен сектор.По такъв начин за много от нацистите и техните сътрудници стана възможно да продължат да живеят необезпокоявани в страна, която претендира, че е воювала с/у злодеянията на нацизма.

От друга страна американските власти показваха голямо разбиране към германския индустриален елит.Те считаха германските предприятия като необходим партньор в реконструкцията на нова Германия, при която принципите на частната собственост и свободата да бъдат свещени, както в САЩ. Връзките на ръководството на тези предприятия с нацизма е трябвало да бъдат премълчавани.Всеки, който е отправял обвинения с/у ИГ, Крупп и други, е бил обявяван за”комунист” и враг на свободата и демокрацията.
Благородството на американците последва също така и в тесните и ползотворни връзки на американските предприятия, които подържаха и продължават да подържат с множество германски фирми. Напр.Кока Кола в Ессен просперира по време на войната, трупайки печалби, следвайки победоносния поход на Вермахта в окупираните територии.След нападението на Пърл Харбър вноса на сироп за Кока Кола става невъзможен и фирмата продължава своята дейност с новата напитка Фанта, реализирайки безпрецедентни печалби(имайки в предвид ситуацията). Връзките на КК с нацисткия режим изглеждат безобидни в сравнение на такива фирми като IBM, ITT, Ford и G.M.
Американските фирми не само попречиха да се разкрие истината за тяхната дейност в Германия, но и грижливо избягваха създаването на всякакъв вид неприятности за своите филиали и германски партньори. По същият начин стоят нещата и с денацификацията в Япония.

Без да навлизаме в детайли за отношенията на американския бизнес с нацисткия режим, става ясно защо денацификацията на Германия и Япония са били извършени по начин, превръщащ този термин в мит, който целенасочено се експлоатира вече 60 години по най-тенденциозен начин...



14 Септември 2005 06:19
Тц, за комунизма все още не, ама за победата на социализма в отделно взети страни /включая САЩ/ бих могъл да кажа. Наскоро и България пое по своя път / към победата/.
Интересен детайл за стената е, че тя е построена именно с обратната цел - да спре западногерманците да ползват благата на социализма. Това се случва в момент, в който Юри Гагарин е в Космоса, Хрушчов на корицата на Тайм, а Кейстро под носа на Америка - златни години за съветския социализъм.


За успехите на декомунизацията и лустрацията в България, ето тук Натиснете тук
Декомунизация, лустрация от една стана и демократизация от друга са взаимно изключващи се термини.
Сега като се замисля май декомунизацията в България бе проведена по подобие на денацификацията в Германия - успешно/да не кажа по-успешно/ и вътрешнопрочистващо. Ето на - вече спокойно синът на Димитър Станишев може да заеме първата отговорна длъжност в живота си.

Редактирано от - volog на 14/9/2005 г/ 06:22:30

14 Септември 2005 06:23
"Когато и ако България влезе в ЕС - все едно, че няма да е влязла, "-пише Димитрии
И аз съм умерен песимист от резултата от влизането ни в ЕУ.Но смятам, че въпреки това, трябва да направим всичко възможно, за да влезнем. И много хубаво го е казал Димитри, като е цитирал Конрад, че важните въпроси, които е взимала Германия не са намирали удобрение от по-голямата част от населението.Какво ли ще прави Волен Сидеров и привържениците му, които искат да се преразгледат доста важни взети решения? По мое скромно мнение ако трябва да се слуша днес мнозинството от българите , то завинаги трябва да си останем в мизерната яма , в която се намираме.Повечето от българите днес нямат на нужното ниво политическа култура, за да им се иска мнението на какъвто и да е референдум.
14 Септември 2005 06:23
Мето, няма да те разберат, бе ...
14 Септември 2005 06:26
За християндемокрацията, Аденауер и Костов - тук, за денацификацията - тук.
14 Септември 2005 06:39
Не му е тук мястото, но да си го кажа, че да ми олекне/ ©Мафиянски/.
Някой спомня ли си как тука пазарлибералите изреваха за наводненията в България: А ЗАСТРАХОВКИТЕ?
Същите изръкопляскоха, че Буш отпусна 10 млрд, а после още 50 млрд за Катрина /оказа се, че и в Ню Орлеанс имало много без застаховки за наводнение/
Моето лично мнение е, че държавните помощи ще задминат щетите, поети от застрахователите.
И това няма да е никаква изненада за запознатите с математиката на застраховането - то важи за отделно взета къща/ била тя и СТЦ-Ню Йорк/ , но както и Кобе и Ню Орлеанс ще покажат не и за събития с такъв мащаб.
14 Септември 2005 06:45
Кога ли Мето ще се научи да пише отдолу, или отгоре, от къде копи и пейства?
14 Септември 2005 06:47

Ех, Фичо, ама там, дето си писал за денацификацията, какво още си писал за Миряна...
Хитрата сврака - с двата крака.
14 Септември 2005 06:54
чичо Фичо се умори да ви подсказва бе! Тва за декомунизацията. Включая медии, учители, профсъюзи. Колко още ще ручате жабетата. С Любен Гоцев вместо маргарин. И Димитри Иванов вместо червен пипер.
14 Септември 2005 06:58

Ти от неговото подсказване ли си станал толкоз умен?
14 Септември 2005 07:04
години ъгоу... в меито... следвахме славният курс "хистъри на бекапето"... иърът - '85... преподавателят - доцент некой си, наскоро преименуван доброволно от мюмюн на младен (приблизително)... май тъпа кратуна е забравила сичката мъдрост, щедро дарена от тов. мюмюн... имам, аднака спомен от определението за фашизъма, дадено от тов. гюрджи димитроф (щото ни караха да го учим бай харт)... нящо вери симилар ту: "социялно рякционна полиическа доктрина, чиито паявляване стало вазможна с помащю палитиками и интригами воденими от консервативних елементав от банкових и индустриалньнъх средах, армю и цьоркав"... после тоз мюмюн избега в аустрия, щот насила му зели неймът... патом пък се върна... не помню с кой нейм... кат препадаватель па филасофию тоз тайм... дето викат, че новий бърдак со старими курвами не ставаел... не е верно... става и ишчо как... бът... кат сте толкоз астарели и не ви бива веке... аставети маладьожта да си живее живота и да си зима дисижъните и да си гледа фъкът, ебати... илядо процента е шуър, че с акъл нема да помогнете...
п.с. дифинишънът може и да е верен... прос инджинер ат хисторию, филасофию и палитику ни панимайт...
14 Септември 2005 07:06
Волог, прав си пак - не го разбираме бай ти Мето, но само понеже е буквален превод от советско-русский - ето на български например се пише гр. Есен, не Ессен.
*
Мето, американците направиха насила Германия част от запада, направиха невъзможно пропагандата и възраждането на нацизма. Да си чувал Гелен или друг бивш Хитлеров генерал в следвоенната ФРГ да е славил Хитлер, да е псувал американците и НАТО, да е плашил с преврати и Атаки? Американците запазиха обаче бизнеса, даже и опетнен от сътрудничество с нацизма, и бизнеса много скоро измъкна каруцата от калта. Нищо, че американците взели Фанта, Опел и ракети.
*
А кажи какво направи СССР? В момента в Русия, 60 г. след День Победьi, фашизма шества с пълна пара, Жириновски е зам.-председател на Думата и даже фашизма биде импортиран и у нас, дето нали никога не било имало фашизъм. В НС си имаме фашистка проруска антиамериканска партия, на която ти и други комунисти като Параграфа открито симпатизирате.
14 Септември 2005 07:08
Само дето не разбрах какво лошо или невярно е написал за Миряна Б.?
14 Септември 2005 07:14
Това, че не си разбрала, не ме изненадва.
Виж, ако Фичо не разбере, това наистина ще ме изненада.
14 Септември 2005 07:14
направиха невъзможно пропагандата и възраждането на нацизма.

Нормално , та нацизмът беше абсолютно зло!



Както виждаш критиката е не срещу денафикацията, а за това че бе проведена полувинчато, не пропускайки собствената полза /виждам, че не си разбрал/....
И тука възраждането е невъзможно*. Жириновски отдавна се доказа като човек по-чевръст в бизнес схемите, отколкото в теорията и практиката на фашизма.


* ей на в рамките на шегата, даже царят пробва с монархокомунизъм, а не монархофашизъм.

Редактирано от - volog на 14/9/2005 г/ 07:17:52

14 Септември 2005 07:16
Доне, има и няколко pitiful лични нападки в духа на тогавашните вълчи нрави (няма да ми гонят сега карез), но има и много интересни материали, които не оставят и камък връз камък от измишленията на бай Мето. Помня, имаше и една дълга, още по-интересна съботно-неделна тема по статия в Сега за денацификацията дето спорихме за Гелен, не я намерих. Интересни неща има на сайта за декомунизацията на Борето Скочев.
14 Септември 2005 07:20
Не виждам какво лошо са направили американците, като са запазили германската икономика и кадрите. Все пак това е върхова за времето си икономика, с върхови технологии и технически постижения. Ако бяха осъдили всички кадри, сътрудничели на нацистите ( кой ли не е сътрудничел тогава?), кой щеше да им възстановява икономиката? Сътрудничели, несътрудничели, такива кадри не се създават лесно. И в крайна сметка за политиката носят отговорност политиците.
А това, че американците са забърсали някои кадри и разработки, то е ясно, че няма да бъхтят пътя през океана, за да кажат добър ден и да си тръгнат. Пък и ако някой трябва да се оплаква, това са самите германци, а не ние.
А аналогията с нашия преход е неудачна, защото при нас се направи точно обратното. Политиците си останаха на власт, или станаха донове и милионери, а разбиха икономиката и кадрите.
14 Септември 2005 07:27
Дончо, дека остана добрия тон? Не се напъвай, прочее.
14 Септември 2005 07:30
Прекрасна статия на Димитри.

И толкова много наФИЧОкано под нея - и чешмата да отвотриш - Фичо ше потече. Тои ( Фичо , де) сигурно е измислил и Интернета, за което ни е уведомил в предишен постинг.
Аман....
14 Септември 2005 07:31
Денацификацията са я правили американците, а декомунизацията си я правят самите комунисти. Сигурно затова резултатите са различни.
14 Септември 2005 07:33
Аденауер е наи големят държавник в нова Европа!
Мира и просперитета на които се радваме сега се дължат наи вече на него!
Светла му памет!
14 Септември 2005 08:30
Дмитри Иванов: "Повечето германци не ни искат в ЕС. Още по-многобройни са противниците на приемането на Румъния."

Фолфганг Шойбле: "България и Румъния принадлежат към Европа. Няма човек, който да се съмнява , че двете държави принадлежат към Европа".

След кат ний твръдим, че повечето германци са Против, а те твръдът, че всички са За, да седнат двамата и да се договорат за един процент с точност до 2-рия знак след запетайката. Да се разпорЕди на журналистите от двете страни от сага нататък само тоя процент да цитират, а не квото им влезе в устата.
14 Септември 2005 09:04
А сега малко по-сериозно, нещо се замислих за вече многократно цитирания Конрад Аденауер/всъщност историка Пол Джонсън/.
Конрад Аденауер казваше, че в новата немска история всички важни решения (...) са били взети против желанието на мнозинството немци.



разделянето на две Германии - това е нелепо; решението е взето извън Германия и без да се допитват нито до немците, нито до елита им. Все едно да се каже, че победата над Хитлер и капитулацията на 9 май също е против желанието на мнозинството немци.

реформата на Лудвиг Ерхард това не ми е ясно
въвеждането на дойче марката каква валута са искали да използват немците?
влизането на Западна Германия в НАТО вероятно
учредяването на Европейското обединение за въглища и стомана какво толкова може да са имали немците против един митнически съюз за въглища и стомана?
14 Септември 2005 09:12
Иййй долни американци, нито денацификацията нито декомунизацията я свършиха като хората.
Оставиха гнидите да оживат па даже да крадът и да управляват.

Както някой се изрази удачно - да носиш фанелка с лика на Хитлер е забранено, но да носиш такава с лика на Хонекер е остроумна шега.

А сега да ви управлйва тройката - Бригадир, Бонев, Любен Гоцев та да ви дойде акъла.

Долу USA, руски дудуци!


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД