:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,330,188
Активни 134
Страници 17,790
За един ден 1,302,066
Чисти ръце

Неизвестен извършител ни спъва по пътя за ЕС

Режат се опашки на гущери, но не и пъпната връв на мафията
Някой се опитва да провали приемането на България в Евросъюза, проплака вътрешното министерство след публикацията в неделя на "Сънди телеграф", която набеди тайните ни служби, че избиват бандитите. Министърът Румен Петков призова лондонския вестник да му даде имена и факти, за да поиска намеса на прокуратурата. За негово улеснение веднага му казваме името на душманина на българската евроинтеграция. Той се нарича Неизвестен извършител.

Развитата от вестника теза, че тайните служби и мафиотите използват "едни и същи мръсни методи", защото са ги учили все в школата на КГБ, може да се приеме като логическа конструкция, лишена от достатъчно факти. За пример е цитирана все още мистериозната гибел на писателя дисидент Георги Марков преди 27 години в Лондон, по която нито британските, нито българските криминалисти са дали окончателно заключение. Статията на "Сънди тeлеграф" може да не звучи достатъчно убедително, но няма как да не повярваме на министъра, чийто контрааргумент бе, че българските тайни служби са оклеветени, защото не са такива.

По-важно е обаче не какво точно пише в статията, а че стана възможно подобни публикации да се появяват в европейски издания.Хроничното отсъствие на българската правозащитна системав борбата срещу организираната престъпност позволява празнината да се запълва от публицистика. Както природата, така и обществото не търпи празни пространства и няма как да се задоволява години с обяснения на властите след всяко тежко престъпление, че водят следствие срещу неизвестен извършител. Търпението и на българите, и на европейците се изчерпва, а предизвикателството на "Сънди телеграф" е ясно: покажете го и го дайте на съд. Никой не вярва, че властта и престъпността живеят в паралелни светове. Все някъде трябва да се засичат, след като след всяко поръчково убийство полицията бърза да успокои обществото, че мъртвият е криминално проявен с дълго досие, т.е. че е стар познайник на властите. Остава да се разбере защо приживе не са му обърнали внимание.

След подписването на договора за присъединяване към ЕС на 25 април България бе засипана от предупреждения, че ще бъде приета през 2007 г. "само ако изпълни критериите". Народното събрание се втурна да приема закони съгласно поетите ангажименти, ноне разбра основното посланиеА то връща страната към 1993 г., когато бяха приети трите критерия от Копенхаген за годност за членство в ЕС. Тяхното покриване бе предварително условие въобще за започване на присъединителни преговори. Те са: правова демокрация с върховенство на закона, функционираща пазарна икономика и способност да се издържи на конкурентния натиск в ЕС.

Едва ли е тайна, че България започна преговорите през 2000 г. след политически компромис от Брюксел. Строго погледнато, както тогава, така и сега тя не отговаря на нито един от трите критерия. Първо, не може да е правова държавата, в която съдебната система функционира само срещу неорганизираната, но не и срещу организираната престъпност, т.е. не законът, а мафията има върховенство; второ, не може да има функционираща пазарна икономика, ако правилата се диктуват не от пазара, а от лица, които договарят помежду си разпределението на собствеността и цените; трето, не може да е конкурентна икономиката, която не признава общите правила в Евросъюза, т.е. пазарните принципи. Вижда се, че неспазването и на трите критерия има един и същ общ знаменател - престъпността.

Следователно посланието на ЕС е много просто:заповядайте, но без бандититеНеизвестният извършител обаче схваща евроезика буквално и ги изтребва по списък. Народът няма как да се радва на незнайния отмъстител, защото подборният отстрел на вредители само заздравява популацията им. Изпълняването на завета на покойния Илия Павлов да се реже опашката на гущера не помага, а влошава положението. Европа иска да види, че властта реже пъпната връв, която я свързва с организираната престъпност. Но тази операция, изглежда, е твърде болезнена - по-болезнена дори от жертването заради ЕС на половината от АЕЦ "Козлодуй" - и затова е малко вероятно да се случи. Ако мафията трябва да избира между себе си и Европа, със сигурност няма да копнее за евроинтеграция.
23
2761
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
14 Септември 2005 00:07
Защо ли последните абзаци ми звучат повече като призив за Харакири?...

.... Че кой е луд да си го направи?

Затова е по-добре да се продължава с Генералното снишаване!!
14 Септември 2005 00:37
гущерите сами отхапват опаската си за да заблуди нападателя си след което опашката регенерира да не говорим за октопода
така наречените престъпници трябва да бъдат мобилизирани и осигурени със заплата както депутатите и държавния служител какво са виновни момчетата и момичетата които не са имали бащи и маики номенклатикурчици които да ги осигурят със служби в банки и държавна администрация ами техните родители са ги оставили да са луди глави от което са се възползвали определени кръгове от управляващия елит и ги е разработил за своите си цели
14 Септември 2005 00:58
Ка ще не е известен?
Известен е и англичаните им подхвърлят намека, па българята се правят на улави.


Това е БКП и най паче нейния щит и меч ДС.
Той създаде мутрите, той си ги трепе.


Ка щело че не ги знаеме. Те ги тама на съседната статия. Бригадира, Любен Гоцев, Бонев Селяка, *****нов, Путков, Филчев Психопата, Мутробройко, сите са у кюпа.
14 Септември 2005 01:29
Сетих се и питам, какво стана с мъжа дето взе заложници за да каже кой уби Георги Илиев? Още ли е 'луд' и ще го чуем ли някога

Редактирано от - Пейчо Пеев на 14/9/2005 г/ 01:30:58

14 Септември 2005 01:46
Терзиев, защо си пропуснал, че цитираните от английския вестник са малоумници като Славчо Босилков - главен секретар на МВР при Костов, и Цвятко Цветков - той си знае?! Защо си пропуснал, че единствените смрадливи коментари са на Костов и джуджето му. Може ли тогава подобна статия, съавтор на която е някакъв си "македонец" да стане повод за твоята статия?!
14 Септември 2005 02:04
Гледайте само някой неизвестен извършител да не направи нещо друго с вас, че да пишете прави после...Ха ха ха
14 Септември 2005 03:21
Убиствата се извуршват от полицията но от кои части не е чак толкова важно.Требва да се сменат всички началници които дават тези заповеди по заповед от политиците.
14 Септември 2005 03:25
Нали виждаш, Терзиев, как почват трудностите като минеш на местна почва. Иначе е лесна работата - отвъртиш един на Буш, свитнеш импириализъма с опакото, и агитпропа готов. А у нас нещо запецваш та един нищо и никакъв извършител ти се изплъзва като мокра връв. Що така, бе Миме?
14 Септември 2005 03:43
Истината ви казват хората- да се напънете малко, а не да се оправдавате..Всички ви разбраха вече евтините номера.

14 Септември 2005 04:30
Трудно се сменя менталитет, от репресивен апарат към служители и защитници на обществото, абсурд е старите им шефове да се променят А новия борд приветствам, йеп, кварталната ДС вече свири тройка късо, ентелигинтно, милиционерски брейн бренд

Редактирано от - Пейчо Пеев на 14/9/2005 г/ 16:15:57

14 Септември 2005 06:10
На калпаво правителство, ЕС му пречи....
Нима очаквате от мъгла да изгрее слънце току така. Пък и Луканов не случайно даде живота си (по скоро му го взеха), бъдещите кому-питалисти.......
14 Септември 2005 06:15
Неизвестен извършител ни спъва по пътя за ЕС

Е как да се не знае кой е този неизвестен извършител ни спъва по пътя за ЕС казва се Ахмед Доган прецедател на Турско Етническата Партия ДПС в България където Анкара с неговите властови и конмически ресурс се опитва да изгради нова Турска империя с поробване на иконмиката на България и присвояването на нейните природни блага!!!Не на Турция в ЕС!!!България на Българите!!!Ахмед Доган на съд за нарушаване на членове от Българската КОнституция заедно с Адем Кенан!!!Долу Турско Етническата Партия ДПС!!!Да живее Велика !!!Да Живее во век и веков!!! Къде си, вярна ти любов народна
Къде си,
вярна ти любов народна?
Къде блестиш ти, искра любородна?
Я силен пламък в нас пламни,
та буен огън разпали -
на младите сърцата
да тръгнат по гората.

Пламни, пламни ти в нас, любов гореща,
противо турци да стоим насреща,
да викнем всинца с глас голям
по всичкия коджа балкан -
голямо, мало, ставай!
Оружие запасвай!
На кръст си тънки сабли запашете,
за бащината си земя станете,
тъпчете турски племена,
пълнете с техните тела
пространните равнини,
дълбоките долини!

За нашето отечество и слава,
за нашата свобода и държава
да си пролеем вси кръвта,
да си добием волността
от нашите тирани,
неверни мюсюлмани!
Байраци български навред да вдигнем,
в ръка си с кръст към Бога да извикнем:
о, наш създателю, Христе!
Я виж от ясното небе
на нашето мъчене
и дългото търпене.

Благослови ти нашето желане!
На тебе имаме ний уповане,
подвигът да ни е осветен,
във твоя вяра утвърден,
във славното ти име,
предвечний Боже сине!

Кога в български предели настъпим,
кога вразите си от нас изгоним.
Да се възвишат знамена
на българските рамена
от върха на Дуная
в Тесалия до края.

Кога свободата си ний доставим,
кога си имената ний прославим,
да видим всички мир тогас,
и ний да викнем всички с глас,
живейте православно,
в България държавно

Да живее Велика !!!Да Живее во век и веков!!!
14 Септември 2005 08:08
Това което ни спира да влеземе в ЕС са БСП(БКП) и руските лакеи Парванов, Станишев, Пирински!
Връзките им с престъпнят свят са ясни!
Някои от по новите им прояви:
Парванов нарича парламента "цирк" и "хулигани".Награждава с ордени отявлени мафйоти!Арестува свободно говорещи граждани..
Пирински забранява правото на свободно изказване в парламента за да прикрие мафиотските си събратя и да сплаши върховният институт на демокрацията.
Станишев изпраща в световна банка като представител на България, Калин Митрев, един осъден мошеник!
14 Септември 2005 08:24
Драги ми Терзийски,
Извършителя е напълно известен, нарича се комунист-милиционер......какво трябва да се доказва? Вчера имахте статия "Милиционерите ги бият като тАпанари"---така си е, вчера стана ясно че дори едно момче от агитките на мача, тежашто 45 кг. с мокри дрехи ги е било, но хак мо, усъдиха го. А развилнялия се окървавен чарвен бик, който го видя цялата държава, наверно ще мине в графа "неизвестен" извършител(или ако от кумова срама го хванат, ще го пуснат през задния вход).....
АЛО, милицията ли е?...не, съдът---и на вас да ви е-а ма-та!!!
14 Септември 2005 09:41
Преди ден-два “неизвестният извършител” не беше ли посочен с име и фамилия в медиите? Че даже и нещо се обсъждаше тук.
П.С. Предупреждение към прокуратурата: на мнения във форума не трябва да се обръща внимание. Те не са на “неизвестни извършители”. А само обикновени форумни бла-бла упражнения.
14 Септември 2005 09:51
Правилно и точно в десятката! Авторът добре си е свършил работата. Текстът само описва действителността, ако и да е привидяна под лупа от ингилизите.А те, че ни ни долюбват, това открай време ви го повтарям. Не, че в Англия няма мафия, хулигани, побойници, убийци, педофили и всякакви други изперкали. Има ги. НО ИМА И ЖЕЛЕЗНИ ЗАКОНИ – а са казали гък и са си показали мурафетите и оп-па обратно зад решетките. После иди си търси работа, ако си с присъда. Доживот присъства името ти във всевъзможни база данни и никаква работа, освен най-неблагодарната можеш да работиш. Но пак има шанс и пак има закони...Разбира се можеш да хванеш самолета и дохвърчиш на балканите – там ще ти се поклонят и ще те направят учител по английски...Или министър...Но хайде, че много се отплеснах.

Мак,
добро утро и приятна работа, видях те днес и се сетих, че не си писал отдавна.

Обади се с два реда тия дни
14 Септември 2005 10:12
Ав-то-рът! Ав-то-рът!!
"Неизвестният" дописник до "Сънди..." или "Дейли..." "...Телеграф"!
А Сега де?!?
14 Септември 2005 12:09
Те законите така са направени, че даже Петканов го съдиха задето беше обвинил някой в корупция.
А по говедото екс правен министър, което осмука 1 милион евро да прави НПК и си изяде ушите вчера за пореден път заяви, че престъпник е оня, който е осъден. Значи и да си го видял с очите си, требе си траеш, щото съдът да го осъди първо, съдът го не съди и значи ти нищо не си видял.
Има ли в правото понятие-един да е очеизваден престъпник, въпреки че съдът го пуска отново и отново?
Примерно некой разстрелял мирен гражданин пред очите на 100 човека и тия 100 човека сега да не чакат съдът да постанови, че разстрел е имало, ми да си му казват убиец по дефакто.
14 Септември 2005 14:16
Чистенето на мутрите в България е положителен процес и ще продължи с пълна сила докато полицията, прокуратурата и съдът са само бутафорни креатури. Мутрата знае, че полицията, подкупният прокурор и съдия не са заплаха за него, в господ /алах/ той не вярва и единствено който смущава сладките му сънища е Чистачът. Дали Чистачът е идеалист или материалист практически няма значение – той удовлетворява една обществена потребност за справидливост и докато има нужда от такава потребност ще има и Чистач.
14 Септември 2005 14:38
Бе каква пъпна връв ще реже властта, тя сама си признава, че си има кръгове от фирми, които й помагат, а и тя на свой ред после им се отблагодарява. А най-тъжното беше, че когато Доган каза това по телевизията, данъкоплатците на България му ръкопляскаха!
И вие ще ми говорете, за рязане на пъпна връв, то кой ли осъзнава нужда от такъв акт освен сигурно една шепа журналисти.
Всяка страна си заслужава политиците, това не съм го измислил аз.
14 Септември 2005 15:23
Ако мафията трябва да избира между себе си и Европа, със сигурност няма да копнее за евроинтеграция.

И сега ако не е ясно коя и къде е мафията....


14 Септември 2005 15:28
Прави са, не става да се присъединим в ЕС с тази престъпност. Сигурен съм, че в чужбина има повече осъдени български бандити отколкото в родната ни република.
14 Септември 2005 18:53
Стана пределно ясно, че на тези опашките им не са съвсем като на гущерите...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД