:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На прокуратурата й изпадна и последният болт

Катастрофата е пълна - щом казус на съдия №1 може да бъде претупан така скандално, какво остава за престъпленията срещу обикновените данъкоплатци
Снимка: Юлиян Савчев
Лозан Панов от доста време говори, че се опасява за живота си. Нито президентът, нито главният прокурор, нито министърът на правосъдието се трогнаха от това.
Не е смешно, много е страшно. Прокуратурата демонстрира безскрупулно как може да претупа едно разследване, при това когато става дума за живота и здравето на най-високопоставения съдия в България. Логичната мисъл на всеки наблюдател е: щом за него не си мръднаха пръста, какво остава за стотиците обикновени хора, които всеки ден се обръщат към държавното обвинение.

Какво се крие зад дългото, клиширано и неясно постановление на военната прокуратура, с което тя отказва да разследва обстойно случая с развитите болтове на колата на НСО, возеща председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов? Като всеки акт на българската прокуратура и този има нужда от превод на български език. Още повече, че в случая са полагани големи усилия нещата така да се замотаят, че се е стигнало до абсурди.



Целта е очевидна: Панов да се превърне в карикатура,



която преувеличава елементарен случай, като паралелно се внуши, че шофьорът му може и да е виновен. Прокуратурата очевидно се е затруднила каква вина точно да вмени на двамата и затова се е спряла на намеци, които взаимно се изключват. Грубо казано те звучат така:

1. Нищо не е повредено умишлено по автомобила от някой друг. Абсурд, няма такава възможност. Доказателство - честната дума на прокурорите.

2. Ако някой нещо е развивал, това са Лозан Панов и шофьорът му, който му е приятел от детството и съдията сам е избрал той да го вози, следователно сам си е виновен, нищо че шофьорът е офицер от НСО все пак.

3. Гумата на мерцедеса може да се е разхлабила, защото като са пътували по неравни местности и завои, колата е карана екстремно, неразумно, с резки спирания и потегляния. Тоест така му се пада на Панов, неговият човек явно така кара.

Това са прокурорските заключения и те са безобразно лаишки, неподплатени с доказателства, от тях висят сериозни въпроси без отговор, а говорителят на главния прокурор по матросовски изпъва снага, за да запушва пробойните на срамното постановление. Само че несъответствията извират.

Само за броени дни прокуратурата стигна до категоричното заключение, че няма начин трети лица да са отвивали гумата. Само че то не е подплатено с доказателства. От обилната фактология в постановлението за това как са протекли събитията на 1 юни се разбира например, че мерцедесът на НСО е престоял няколко часа преди обед на паркинга на Висшия съдебен съвет, като е бил извън обсега на камерите. Този факт не вълнува разследващите. Те изобщо не са допуснали възможността, че там е възможно някой да е поразхлабил болтовете. След като това не е проверено,



каква е гаранцията, че всички останали твърдения са истина?



За какво говорим - за случаен пропуск, за безхаберие или за умишлено претупване?

Говорителят на главния прокурор се опита да замаже несвързаните заключения с постановлението с оправдания като това, че твърденията на Лозан Панов кога се чул шум противоречали на научните заключения на експертите. Козът е, че не бил чувал шум, "когато трябва" и че липсващите болтове не са открити целенасочено, а случайно - при поглед на шофьора към въпросната задна гума, докато Панов си купувал манатарки на селска сергия (на манатарките прокурорът набляга с голяма страст и едва ли не съжаление, че не са се оказали мухоморки).

Изключителен абсурд е, че цитираните експерти дори не са правили експертиза. Те са направили някакъв оглед на колата на НСО, след което са написали личното си мнение, което очевидно не се базира на нищо друго, освен на бегли наблюдения. Всеизвестно е, че техническите експертизи (дори когато става дума за безспорни престъпления с купища свидетели) траят месеци наред, дори година, а вещите лица по тях правят множество изпитания, за да установят с максимална вероятност какво се е случило. Нищо такова не е предприето спрямо колата, возеща шефа на ВКС. Няма обяснение от прокуратурата защо, но се набива очевадното желание случаят да се претупа.

Дали Лозан Панов и шофьорът му са развили болтовете? Хубаво щеше да е прокуратурата да провери и тази пикантна хипотеза, така упорито подпъхвана в постановлението за отказ. След като правят такива намеци, нищо не пречеше на прокурорите да проверят. "Няма достатъчно данни" - измъква се авторът. Всеизвестно е, че тази формулировка се използва от юристите, когато искат да внушат, че "има нещо". Въпросът обаче е, че законът задължава прокурорите да изяснят изцяло, подробно и съвестно абсолютно всички версии и хипотези. За целта е необходимо качествено разследване, а точно от това бягат хората на Цацаров - те се пазят като дявол от тамян да не вземе Лозан Панов да излезе герой от случката. Те не искат да му вдигат акциите, защото искат да го свалят от поста му. Вече имат опит, че



неглижирането на всеки скандал води до отлични резултати -



медиите пошумяват още няколко дни и се забравя. Така се случи с всички проверки, в които беше намесено името на депутата Делян Пеевски например. След абсурдни откази за разследване се пошумя малко и нещата утихнаха.

Дали гумата на мерцедеса се е разхлабила от само себе си? Тъкмо да повярваме, че всеки мерцедес може да остане без колело, както си кара човек по осеяните с дупки магистрали в страната, и от представителството на компанията се обадиха, че една гума може да остане без болтове след каране по неравности, ама преди това някой трябва да ги е поразвил. Прокуратурата обаче си е харесала само първата част от това заключение. И това никак не е невинно!

Когато прокуратурата бъде хваната, че лъже, очевидно имаме голям проблем. А когато ръководството й си затваря очите за тази лъжа, проблемът вече е гигантски. Явно издържаме институция, която е изначално сбъркана, не работи, не спазва законите и още по страшно - действията й не подлежат на никаква корекция.

Бунтове ли трябва да има пак пред Съдебната палата, та главният прокурор да нареди разследването по случая да започне моментално и да се извърши по всички правила? И да не ни излиза с номера, че военният прокурор бил независим и че постановлението първо следва да се обжалва - няма как при потъпкването на всички останали норми точно тези да важат.
18
4519
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
21 Юни 2017 20:19
Не знам колко лаишки и неподплатени са прокурорските заключения, ама статията е толкова лаишка и неподплатена с нищо повече от това, че на прокурорите им се искало Панов да си купи мухоморки, че вече не виждам как ще ме убеди някой, че е бил прав да се притеснява.
21 Юни 2017 20:39
Панов е карикатура и без помощта на прокуратурата.
21 Юни 2017 20:44
Дали гумата на мерцедеса се е разхлабила от само себе си? Тъкмо да повярваме, че всеки мерцедес може да остане без колело, както си кара човек по осеяните с дупки магистрали в страната, и от представителството на компанията се обадиха, че една гума може да остане без болтове след каране по неравности, ама преди това някой трябва да ги е поразвил.


Я да си припомним какво са казали от фирмата:

Пред "Капитал" шефът на сервиза категорично е отрекъл да е твърдял подобно нещо, "защото най-малкото не е логично". "При смяна на гумите е възможно болтовете да не са стегнати със зададения от производителя момент на стягане и да се разхлабят от вибрацията на колелото", категорични са от "Силвър стар".


И още:
На 29.03.2017г. /поръчка № ……………. /л.89/ е била извършена смяна на зимни гуми марка …………. с летни гуми марка ……….. От завереното копие на поръчката следва да се отбележи, че серж. С. собственоръчно е записал „Затегнал гумите С.“ и положил подписа си.


Има ли някой който да не е разбрал кой е стягал за последно гумите?


21 Юни 2017 21:14
На 29.03.2017г.


Няма как,ако не са били завити болтовете да изкарат два месеца на джантата. Ще се развият доста по рано,много по-рано. А и шофьора няма начин да не усети разхлабена джанта.Колата почва да тресе и най вече когато се натисне спирачка. Опитен шофьор ще се светне веднага,че нещо не е наред с автомобила.
21 Юни 2017 21:46
хикса
21 Юни 2017 20:19
Не знам колко лаишки и неподплатени са прокурорските заключения, ама статията е толкова лаишка и неподплатена с нищо повече от това, че на прокурорите им се искало Панов да си купи мухоморки, че вече не виждам как ще ме убеди някой, че е бил прав да се притеснява.

21 Юни 2017 22:05
А защо прокуратурата не е започнала разследване за фалшив сигнал? Щото тия болтове може да ги отвърти някой нарочно с цел създаване на определено впечатление и създаване на скандал...
------------------
Сайтът на Генек

22 Юни 2017 00:13
Козът е, че не бил чувал шум, "когато трябва" и че липсващите болтове не са открити целенасочено, а случайно - при поглед на шофьора към въпросната задна гума, докато Панов си купувал манатарки на селска сергия (на манатарките прокурорът набляга с голяма страст и едва ли не съжаление, че не са се оказали мухоморки).


Светлана Георгиева


Ако бяхме НОРМАЛНА СТРАНА с НОРМАЛНО НАСЕЛЕНИЕ, на което да не могат да се пробутват глупости от рода на това, че човек сам ще си разхлабва болтовете на джантите или пък шофьорът му, който му е близък доста отдавна, това можеше да се окаже последният пирон в ковчега на прокуратура.

Но за жалост НЕ СМЕ.
22 Юни 2017 00:44
Променете си гледната точка. Имате една гума и три болта развити. Което е физически факт. Можеха да са три гуми и един болт, със същия успех. Това е без значение. Това, което има значение е, че независимо от конкретния физически факт, изведен от цялото невъобразимо многообразие от факти, формиращи физическата реалност, и даващ повод, инвариантно е друго - всички заинтересовани лица, субекти от съдебната ни система, ще изберат и проявят поведение такова, щото резилът за споменатата система и страната да е пълен. Цацаров, Панов, Панов или Цацаров, Панов и Цацаров - при всяко положение ще максимизират резила. Можете да се обзаложите за това. И нещо важно - поотделно им е все още трудно, но заедно те вече са непреодолими. Аз лично бих ги пръждосал и двамцата. Немедлено. Но кой ли ме пита мен.
22 Юни 2017 00:56
Не е смешно, много е страшно.


И смешно е, и страшно. Смешното е, че прокурорите се излагат. Страшното е същото – че прокурорите се излагат.

Само един пример - из "Пълен стенографски протокол № 21 от заседанието на ВСС на 22.05.2014 г.", стр. 119-120 (във ВСС обсъждат възражение на прокурор срещу предложение за намаляване на оценката му):

"И третото възражение на колегата касае намаляване на оценката, поради резултати от проверката на Инспектората от ВСС. Това е една проверка, извършена през 2010 г. от Инспектората [на ВСС] върху дейността на Софийска районна прокуратура, при която е констатирано три пъти връщане на едно и също дело на прокурора за допълнително разследване, без той да изпълни изключително подробните указания на съда. Колегата е посочил основание, че съдът го бил задължил да установи и разпита 18 000 свидетели, това е така, не отговаря на истината, по-надолу към целия файл с материали са приложени и разпорежданията на съда, и прокурорския акт, не се касае за толкова усложнена имотна измама, а за една класическа имотна измама, извършена от две лица, бил е изключително неясен и непълен, и с противоречив обвинителен акт, не е била установена пострадалата от престъплението измама и съдът е дал указания просто да се установи, с оглед защита на правата й, обаче прокурорът е извършил справка в регистрите на съответните служби и е установил, че има 18 лица с малко име "Катерина", и това го е приел, че му се дават указания да разпита 18 000 лица, а не 18. По-съществени са останалите основания, с които съдът е връщал делото - противоречие между обстоятелствена част и диспозитив на обвинителен акт относно съучастието, дали са съизвършители единия извършител, дали другият помагач, дали пък не са и двамата извършители, както е било мотивирано, както и другото обстоятелство, довело в крайна сметка, поради така изписването в обвинителния акт на обективните и субективни признаци на състава на престъплението съдът в крайна сметка сам е прекратил наказателното производство поради това, че деянията не съставляват престъпление за две от обвиненията. По останалите обвинения наказателното производство е приключило с присъда. Малко бях по-подробна, но считам, че възражението е неоснователно."

В крайна сметка приемат оценка "много добър"! Ха-ха, мнооого добър!
22 Юни 2017 01:35
И още един пример от заседание във ВСС - решение на КПЕ към ПК на ВСС по т. 2.1 от Протокол № 08/14.03.2017, стр. 9.

Резюме. Прокурор обжалва пред ВАС решение на КПЕ към ПК на ВСС, с което отказват да го назначат във ВКП. Съдът отменя решението. Комисията не признава съдебното решение с думите “Това не е така.


Ето цитат от решението с култовите думи “Това не е така”:
“2.1. В свое решение Върховният административен съд е счел, че не е мотивирано становището на КПЕ към ПК на ВСС и следва ... да бъде назначен. Това не е така. Разполагаме с всички материали, мотивирали отрицателното становище на КПЕ към ПК на ВСС. Предложението ми е да поканим за изслушване г-н ... в на КПЕ към ПК на ВСС, което ще се проведе на 28.03.2017 г. в 10.00 часа, зала 512 в сградата на Висш съдебен съвет.”




– Влезте, колега, заповядайте! Не, колега! Това не е така! Нас не ни интересува какво е решил съдът, колега! Каквото и да е решил, това не е така! Запазете си решението! Ако искате, в рамка си го сложете, но ние сме категорични, че няма да Ви назначим! Точка.
22 Юни 2017 08:05
Джиджи,
индиректно ме нападаш, макар да обяви уж, че няма да спориш с мен по темата...
Ти приемаш АПРИОРИ, че Панов е прав, че имало атентат, че някой иска да го убие...
Да, има хора, които работят по дадена насока, а най-често се среща тая ограниченост сред конете и магаретата на долапите. Въъъъртят в кръг и, понеже са и с капаци на очите, друго не виждат...
А елементарно правило в криминалистиката е да се разгледат всички ВЪЗМОЖНИ версии. И да се анализират обстоятелствата, причините, възможностите, ползите...
Но ти пак биеш чело в пода пред идола Панов и нищо друго не виждаш. Което, извинявай, но не те прави обективна, камо ли търсеща някаква истина. Ти и не търсиш - вече е монтирана в главата ти: "Панов над всичко!"...
Е, това беше...
---------------------
Сайтът на Генек

22 Юни 2017 08:18
Не е за първи път да се опитват да сплашат г-н Панов! При предният случай той все пак успя да преодолее страха си и да продължи напред .Изчакаха го да се успокои и предприеха нов опит за сплашване.И ще продължават така докато не постигнат целите си.Лошото е че г-н Панов прекалено много им се връзва.Вместо да използва цялата си власт дадена му от държавата да ги разнищи.Без много много да се оплаква.Казано е :"тарикат мъж не писка"!
22 Юни 2017 08:31
Inventus, каква власт!?!!? Съдия. Нищо не разледва, нищо не зависи от него. Даже собствените му отделения всички са за изгонване. Симпатизирам му, но собственият му съд е безобразен и смърди.
22 Юни 2017 09:13
За мен не е страшен Цацаров или Пеевски. Обикновени неподходящи хора докопали се на необикновени позиции.Страх ме е от всички тези които са винаги готови да ги защитават срещу пари или услуги.Това сме ние или гадната част от нас и те са които всъщност дават основание на боклука да се задържи на власт.Тях ако ги няма и тези няма да ги има,но.....
22 Юни 2017 10:40
При царящото масово безхаберие и немарливост във всички сфери и области, на всички нива наоколо, ако разглеждаме всяка немарливост или тъпота като злоумишлено действие, може наистина да стигнем много далеч! Не знам, може пък и да трябва? В Европа по Сталински?
22 Юни 2017 14:09
генек, 22 Юни 2017 08:05
Джиджи,
индиректно ме нападаш, макар да обяви уж, че няма да спориш с мен по темата...
Ти приемаш АПРИОРИ …

Не приемам нито АПРИОРИ, нито ПОСТЕРИОРИ.

И не нападам нито ДИРЕКТНО, нито ИНДИРЕКТНО – нито ТЕБ, нито НЯКОГО ДРУГИГО!

Имам достатъчно мозък в главата си, за да си създам СОБСТВЕНО МНЕНИЕ. Което никой не може да разклати, защото съм стъпила здраво на земята.

И точно по тази причина НЯМАМ КУМИРИ. НЯМАМ и ИДОЛИ. Кумирите са явно при теб, тъй като си се сетил за тях. А на мен изобщо не би ми хрумнало. И не ме и интересува.

И ако всичко това не харесва на някого, аз не мога да му помогна. А и нямам желание. Защото не е негова работа!

Аре, стига вече, кафа! К-Р-А-Й!!!
22 Юни 2017 16:15
Така е - ти си вярваш, вярваш, вярваш... И някой си невъзпитан ти показва факти... Айде, стига вече... Правилно!
-------------------------------
Сайтът на Генек

23 Юни 2017 01:28
Козът е, че не бил чувал шум, "когато трябва" и че липсващите болтове не са открити целенасочено, а случайно

Доколкото разбирам, става въпрос за БРОНИРАН лек автомобил "Мерцедес". Това не е "Запорожец" или "Лада", за да се чува всичко по пътя, под него и над него. В такъв автомобил с тегло над 2 тона нищо външно не се чува и едва ли ще се усети друсането от разхлабените болтове. В НСО очевидно има нужда от "затягане на болтовете" и това не трябва да се отлага. В прикриватурата - също. Как ще стане, не знам, но е нужно. А заслужилите другари да вървят при бай Ставри...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД