:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 174
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Манекен пис и Зизу

Димитри Иванов
Миналия месец кръшно българско хоро насред мегдана "Гран плас" в Брюксел, а на Манекен пис, Пикаещото момченце, му сложили калпак. Чудесно си го представям, минавах оттам на път за училище. Сега имало и статуя Manneken pis girl, нея не я знам, кажете ми къде е.

Пък българчета, живеещи в Лондон, засадили рози недалеч от "Пикадили съркъс". И това е чудесно. Едно време "Хайде на Пикадили" значеше хайде на кино, защото в кината около статуята прожектираха новите филми. Англичанките Ан и Розалинд сядаха от двете ми страни да ме пазят от теменужките (на педерас'четата им викахме the pansies), тримата се придружавахме и до тоалетните. Габриел Шевалие беше написал "Скандалите на Клошмерл", където правели божоле и ако завали по гроздобер, казвали "Господ ни пикае във виното". Пък един спечелил голямата награда на лотарията, когато вече бил старец, и с парите направил обществен писоар, да му пикаят всички на късмета.

На неподкупния софийски кмет хидроинженерът Иван Иванов също да му пикаеш на късмета; комунистите го тикнаха в затвора. Ето защо и как:

Понеже витошките води бяха недостатъчни за столицата, той построи рилския водопровод и в София изникнаха обществени тоалетни и писоари с течаща вода. Софиянци измислиха добродушния виц, че една тухла ударила Иванов по главата, когато англоамериканците бомбардираха София и във вестник "Зора" излезе неговото стихотворение



"Да ни бият с огън с бомби

Ще се крием в хекатомби"



Едва в затвора Иванов доработил проекта, по който беше направен язовир "Искър" с вода от Рила. Българските "комунисти" извършиха и други тъпотии.

Но и в Брюксел беше тъпо. Ти им говориш на френски, а децата ти се смеят зад гърба и на някакъв конски език, мисля, че беше фламандски, ти казват, че не си можел да броиш до сто: 70 било "септант", 90 било "нонант". Аз им казвах, че Рила и Пирин са по-високи от тяхната "Cote 451" (451 м над морското равнище), пък те ми се подиграваха. Ако на някой подигравчия не юмрук, само една глава му бамнеш в носа и му потече кръв, в село Катуница беше дреболия, а в Брюксел ставаше голяма олелия - бил си див българин. Като играехме на гоненица, не можеш от двор в двор както в Пловдив, Варна и София, щото всичко оградено и заключено. Навсякъде в България се приобщавах към уличната банда, а в Брюксел нямаше банди и не можех да се приобщя - пардон - да се интегрирам, както казват на българския "ню-спийк".

Софиянчетата се качвахме на "чайника", трамвайчето, което возеше през Борисовата до семинарията, после пешачката до френския колеж в Лозенец. "Чайника" беше Charleroi, като в Брюксел. Пълзеше на зиг-заг сред боровете и върховният подвиг беше да се пресегнеш, да откъснеш шишарка ан-пасан, да уцелиш с нея някой, да скочиш в движение, да тичаш през гората, докато пресрещнеш Чайника на следващия завой, и пак да се качиш. Нито Конрад, нито аз го постигахме, само Умберто. А в белгийските вестници нищо за нас, само как руският военен аташе в Брюксел на пияна глава седнал във волгата с три скорости на волана и еленче отпред, блъснал брюкселското трамвайче Charleroi и го прекатурил.

Ние казвахме "да му бамнеш една глава", но стана "Ударът Зизу", когато футболистът Зинeдин Зидан бамна глава в гърдите на противников играч и получи червен картон.

В София, когато някое момченце се разплачеше, като му бамнат една глава в носа, успокоявахме го: мъж си, недей така като препикано мушкото. ЦвЦв е гербер, а става мушкато, колчем президентът го перне по носа с някоя дума. Пък ББ каза, че гвардейците имат един оркестър, а българското радио много хорове и четири оркестъра. Прав е. И има там едни, дето нито пеят, нито свирят, само размахват една клечка, какъвто бил "Меракът на чичо Денчо" от Михалаки Георгиев. Пък поетите ги е треснала тухла по главата.

Но и 15 факултета да имаш, в школата на живота научаваш повече. Премиерът е сървайвър. Той оцелявал навсякъде. Бил е най-младият комунист, пожарникар, гангстер, бодигард, полицай и политик. В САЩ и в Конгреса, и в ЦРУ знаят. Държат го за топките. Той им върши работа и още ще свърши, когато американските интереси се сблъскат по-челно с европейските. Какво знаем ние!

Усамотен сред книгите си, Георги Куфов преведе "Скандалите на Клошмерл" и "Алексис Зорбас" (по-известен като "Зорба гъркът"), а аз в БТА си блъсках главата как да преведа "ши-ан-ли".

Сега в София не може да има революция и барикади от павета, понеже патакламата през 1997-а започна от Народното събрание и свърши зад опашката на коня, на паветата на вълнички на улица "Цар Шишман", пък после младите и красиви "демократи" асфалтираха "Цар Шишман", понеже откраднаха - пардон - приватизираха паветата.

Но през един май в 1968 г. френските студенти къртеха парижките павета и правеха барикади. Президентът Дьо Гол отсече "La reforme oui, la chie-en-lit non". Американците го преведоха "Reform yes, but chaos - no". Англичаните го преведоха по-буквално: "Reform - yes, shit in bed - no". Дьо Гол се отплащаше със същата монета:

Щом алжирците не искат да са отвъдморски французи, да си кютат в техен независим Алжир.

Европа е на отечествата, не нациите да се смесят като бъркани яйца за омлет.

Англичаните, "ил вон филе а л'англез", ще се измъкнат по английски от Европа и излизайки, ще се опитат да откраднат нещо от антрето (което те правят сега).

Генералът президент покани карикатуристите на обед в Елисейския дворец, защото смешките са сериозна работа. Огледали му носа, докато им сипвал супа със сребърен черпак. Един не искал супа и генералът се озадачил: "Французин, който не започва със супа?!" За десерт сирене. Той ги попитал как се управлява страна с 450 вида сирене и те се озадачили. (По това време в България имаше само краве и понякога овче, но без палмово масло и транс-мазнини.)

Карикатуристите го карикатуряха и той не се сърдеше, Марешки да се сърди на себе си, ако става за смях.

С Аденауер и с Кремъл Дьо Гол се разбра "Никога вече война". Извади Франция от военната структура на НАТО (направи френска Force de frappe).

Le grand Charles беше най-големият държавник през ХХ век и прекомерно голям за Франция. Когато умря, по волята му в черквичката в Колобме-ле-дьо'з-еглиз нямаше нито министри, нито президенти, само неколцината другари, с които той основа La France Libre; без нея Франция щеше да е победена страна във Втората световната война.



DI copyright



 "Чайника" возеше до семинарията през спирка "Вишнева"
 Манекен пис го пременили като българче
 Сега направили и Pis girl, а в холивудските филми казват "Аз пикая прав" (сиреч мъжкар съм). Идеята на Доналд Тръмп е учителите да влизат в клас въоръжени.
 Ръка за ръка, мъже и жени играха хоро на Гран плас на 22 април
 Куфов преведе чудесно "Скандалите в Клошмерл" и "Зорба Гъркът"
38
15492
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
08 Май 2018 20:04
Генерал-менерал, ама бие червените нон-стоп. А онази панзи, дето избЕга чак в Брасълз, още й държи влага!
08 Май 2018 20:06
Бате Джимо!!!
08 Май 2018 20:09
Пошъл Тошев
08 Май 2018 20:04 Генерал-менерал, ама бие червените нон-стоп. А онази панзи, дето избЕга чак в Брасълз, още й държи влага!
И Полковникът ги отнесе, като куцо пиле - домат!
Вчера встъпи в длъжност ..!
08 Май 2018 20:09
"само неколцината другари"

Сущий МакКейн!!!
08 Май 2018 20:11
"И Полковникът"

МададА! Панзитата невървой!!!
08 Май 2018 20:17
ТОва вече не е притоплена манджа. Това вече направо е ядене на повърнато. Рециклиране тотално. Димитри Иванов - пръв еколог.
08 Май 2018 20:18
"Това вече направо е ядене на повърнато."

И как е, услажда ли Ви се?
08 Май 2018 20:35
"Хайде на Пикадили" значеше хайде на кино, защото в кината около статуята прожектираха новите филми

Мъчих се да си спомня някое кино на "Пикадили съркъс". На "Хеймаркет" има театър, по "Пикадили" и "Риджънт стрийт" също не си спомням да има кина, хем съвсем наскоро бях на Пикадили съркъс, даже си купих каскет от едни пакистанци, защото валеше дъжд.
Кината са повече около "Лестър скуеър". Дето американците му викат "Лайсестър скуеър".
08 Май 2018 21:13
По това време в България имаше само краве и понякога овче, но без палмово масло и транс-мазнини.

А, имаше и трети вид – т.н. "смес" (от две крави).
Кината са повече около "Лестър скуеър". Дето американците му викат "Лайсестър скуеър".

А бе чак "Лайсестър" едва ли му викат, ама на полупроводник викат "семайкандъктър", a на разписание/график - "скеджуъл".
08 Май 2018 21:20
Manneken pis girl е по-малко позната и се крие в уличка на кратко разстояние от Mannekin Pis. Impasse de la Fidélité 10-12, 1000 Bruxelles, Белгия
08 Май 2018 21:20
С главата се удряха циганите и разни пияндета около гарата. Истинския бой винаги е бил с юмруци. По-късно надойдоха разни каратисти, като Сашо Шерифо и Огнян Банзай и започнаха да използват краката като ръце.
08 Май 2018 21:33
Англичаните, "ил вон филе а л'англез", ще се измъкнат по английски от Европа и излизайки, ще се опитат да откраднат нещо от антрето (което те правят сега).

Могат, правят.
Не е зле да ги последваме и да се преориентираме и ние.
08 Май 2018 22:03
Le grand Charles беше най-големият държавник през ХХ век и прекомерно голям за Франция.

Визионер
Essayez d’intégrer de l’huile et du vinaigre. Agitez la bouteille. Au bout d’un moment, ils se sépareront de nouveau. Les Arabes sont des Arabes, les Français sont des Français.
Vous croyez que le corps français peut absorber dix millions de musulmans, qui demain seront vingt millions et après-demain quarante?
Si nous faisions l’intégration, si tous les Arabes et les Berbères d’Algérie étaient considérés comme Français, comment les empêcherez-vous de venir s’installer en métropole, alors que le niveau de vie y est tellement plus élevé?
Mon village ne s’appellerait plus Colombey-les-Deux-Églises, mais Colombey-les-Deux-Mosquées.

----
Manneken pis girl = Жанеке пис 
08 Май 2018 22:09
https://www.likealocalguide.com/brussels/janneke-pis Натисни тук
- Ето ви и картата как да стигнете и до другата "забележителност"... Между другото, и тази изпуща водна струйка.
08 Май 2018 22:10
Пак нищо интересно.
08 Май 2018 23:00
Е как нищо интересно ? Писал е , че българските политици пикаят клекнали .
09 Май 2018 05:55
trans-lator
09 Май 2018 08:10
И с'а?
(Сори, бът .. нищо не разбрах.)
09 Май 2018 09:06
По това време в България имаше само краве и понякога овче, но без палмово масло и транс-мазнини.

В онези години предимно се купуваше овче сирене и беше наистина вкусно, а също така се предпочиташе кашкавал "Балкан"...
Някъде около 83-84 г. купувах калъпи от 8 кг швейцарски "Ементал" на странната цена 4,50 лв/кг...
09 Май 2018 09:16

----
Блогът на Генек
09 Май 2018 09:20
А бе чак "Лайсестър" едва ли му викат

Викат му, Даскале - вервай ми.
И на Иран викат Айран, та внимавай като си поръчваш айрян в ресторанта в присъствието на американци

Американците и англичаните - два народа, разделени от един общ език.
09 Май 2018 10:43
Безценен Димитри Иванов.
Удоволствие и лукс стана да четеш или слушаш умен човек при това с безценен опит и познания.

Един въпрос: в "Клошмерл обществения клозет не беше ли предизборното обещание на кандидат-кмета?
09 Май 2018 12:16
който си може, може, който не злобее.
09 Май 2018 14:39
Като стана дума за тези трамваи, се сещам, че имахме братовчеди от Варна, които, като идваха тук на гости, ни караха да се возим с трамвая по Графа до пл. Баба Неделя и при завоите да скачат и се качват отново в тях в движение; умираха и да се возят на асансьор, иначе във Варна живееха в двуетажна къща на центъра срещу Кукления театър сега... Също и да се "прекачват" от едно превозно средство в друго, във Варна явно не им е било нужно... На нас пък ни харесваше тяхното море и изобщо вятърът, който изобщо ухаеше на смокини...

Тия - или нека да са ония, преди седмица - дни гледах по швейцарската телевизия право хоро под цъфнали вишни в Япония, само дето танцьорите бяха облечени странно (за нас); оказа се, че са кюрди, та не знам чие е правото хоро (чия е тази песен? Адела Пеева може и да знае и за хорото)... Японците не давали убежище на бежанци, но пък и нямало входни визи, та затова...

Онази усмихната мома на снимката с хорцето от Брюксел не е ли Л. Павлова?
09 Май 2018 15:18
09 Май 2018 17:07
Като че би могло да е добро, ако няколко пъти не се споменаеваше уриниране и клозети. Що за просташки вкус!
09 Май 2018 17:20
Бъди благодарен, че от известно време (май Дорис го критикува, а нейната дума тежи тук) не псува.
09 Май 2018 21:31
оказа се, че са кюрди, та не знам чие е правото хоро

Ми... от колеги кюрди, студенти по медицина, научих, че те са едно от колената на разселените българи, един от синовете на кан Кубрат отива към Персия.
10 Май 2018 00:05
проф. Боян Дуранкев 08 Май 2018 21:20
благодаря за информацията, господин професоре. не знаех. а хиляда пъти съм минавал там, две от любимите ми кръчми (a la mort subite и leon) са наблизо.
10 Май 2018 09:09



''Ще се крием в хекатомби" ''


Не че толкова е важно , но мисля , че авторът е имал предвид ''катакомби''. Хекатомби мисля че е с друго значение .
10 Май 2018 09:30
За пръв път без никаква забележка от мен /не че съм си ги позволявал публично/.
10 Май 2018 10:33
"Хекатомби мисля че е с друго значение."

Хекатомба ще направим, когато бурният поток на джимбовото съзнание се влее в океана на вселенския логос.
10 Май 2018 11:22
10 Май 2018 13:26
Мнооого фактологично.
11 Май 2018 11:20
За тая статийка си трябва образование, за да бъде разбрана... Благодаря Ви, Джимо!
11 Май 2018 18:03
които той основа La France Libre; без нея Франция щеше да е победена страна във Втората световната война.
- не беше ли победена? " И тия ли ни победиха?!" - изненадал се генерал Кайтел при подписването на германската капитулация
19 Май 2018 12:10
"Чайника" возеше до семинарията през спирка "Вишнева"

Снимката със зеления трамвай на фона на Св. Неделя няма нищо общо с въпросния чайник, защото "чайникът" тръгваше от площад Йорданка Николова, края на двойката и се връщаше пак там.
21 Май 2018 23:53
в Брюксел нямаше банди и не можех да се приобщя

Като се сетя за бандите и ми се отщява да се приобщавам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД