:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 174
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ФИФА наложи първите глоби заради фенове

Мигранти, преструващи се на фенове, опитват да влязат в Европейския съюз
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мексиканците по принцип са много дружелюбни и правят веселбите във фен зоните, но любимото им скандиране "puto", когато противниковият вратар вкарва топката в игра с шут, продължава да носи глоби на федерацията.
ФИФА наложи първите санкции на футболни федерации заради поведението на феновете им. След I кръг в груповата фаза по 10 000 швейцарски франка ще трябва да платят централите на Мексико и Сърбия.

Мексиканците са санкционирани, защото техните привърженици скандираха по адрес на вратаря на Германия Мануел Нойер puto - дума за мъжка проститутка, която се счита за обидна в ЛГБТ обществото. Същото скандиране донесе на федерацията общо 9 глоби по време на световните квалификации. Вчера нападателят Хавиер Ернандес излезе с обръщения към привържениците да спрат с тези скандирания. "Нека не рискуваме още санкции", помоли той.

Сръбската централа пък е глобена за издигнат от феновете "неприемлив политически плакат с препратка към Втората световна война" по време на мача с Коста Рика, макар да не се цитира съдържанието му.

Същевременно бе обявено, че досега на световното не са установени прояви на расизъм.

"Радващо е, че организаторите акцентираха на борбата с расовата дискриминация. Лозунгът "Кажи "не" на расизма!" е навсякъде, включително във фенските паспорти. Досега няма никакви расистки прояви", заяви Янис Къзънс, шеф на организацията "Спорт за всички", член на световната мрежа FARE за борба с расизма в европейския футбол.

В Англия обаче полицията разследва кои са феновете, които вдигат ръце за нацистки поздрав в бар във Волгоград след мача с Тунис. Видеото стана много популярно в социалните мрежи. На него тримата англичани пеят и песен с препратки към концентрационния лагер "Аушвиц". Тя всъщност е насочена срещу феновете на "шпорите" от лондонския "Тотнъм" и гласи: "Шпорите" са на път към Аушвиц, Хитлер ще ги обгази отново".

В коментар на видеото английското посолство в Русия заяви, че съветва всички фенове "да бъдат добри гости, докато са тук, като следват местните закони".



МИГРАНТИ

Държавният пограничен комитет на Беларус съобщи, че редовно пресича опити на мигранти, представящи се за футболни фенове, да влязат нелегално от беларуска територия в Европейския съюз.

"Буквално днес задържахме четирима граждани на Мароко, вчера пак от Мароко, онзи ден - отново от Мароко. Имахме случаи и на границата с Полша с граждани на Пакистан. Всички са "големи любители на футбола", заяви зам.-началникът на следствието Алексей Ситенков.
882
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД