:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,056
Активни 255
Страници 1,958
За един ден 1,302,066

Феърплей не се прави с декларации

Ако в "Левски" се съмняват, че някой футболист участва в "черно тото" да го покажат, а не да пишат свободни съчинения
В събота футболните запалянковци бяха захранени с нова тема за предъвкване и спорове - възникна конфликт между най-популярния клуб в България - "Левски" и букмейкърската къща "Еврофутбол". Като оставим настрана първичния спор между "сини" и "червени" (51% от акциите на "Еврофутбол" са на собственика на ЦСКА Васил Божков), проблемът си е доста сериозен.

Искрата подпали "Левски", който с факс до букмейкърската къща поиска тя да премахне мачовете на "сините" от своите програми за залагания. "Във връзка с постоянните спекулации в медиите, както и битуващата нагласа на част от общественото мнение за възможна симулативна игра на състезатели от ПФК "Левски" АД, с оглед на реализиране на незаконни печалби чрез залагане в "Еврофутбол", с настоящото настояваме мачовете на отбора на ПФК "Левски" АД да бъдат извадени изцяло от тиражите на "Еврофутбол". Нашето настояване е продиктувано преди всичко от



стремежа ни да запазим авторитета на нашия клуб,



който винаги е пледирал за феърплей във футбола на и извън терена", пише в заявлението, подписано от изпълнителния директор на клуба Константин Баждеков.

Отговорът на "Еврофутбол" е светкавичен и носи подписите на управителите Боян Найденов и Николай Дамянов. В него се припомнят юридическите постановки, въз основа на които работи букмейкърът, сред които и тази, че "Еврофутбол" е напълно в правото си да включва в своите тиражи "всякакви спортни състезания, вписани в лиценза на дружеството". "Замесването на "Еврофутбол" ООД като страна по морала на футболистите на "Левски" е несериозно - пише още в отговора. - Намираме индиректното обвинение към представителите на "Еврофутбол" за тяхна намеса в "нечестни машинации" за доста грубо".

Какво всъщност се крие зад официалните фрази в разменените писма? За симулативна игра на футболисти на "Левски" се заговори след сензационната загуба с 1:2 от "Славия" през март на "Герена". Тя коства главата на треньора Славолюб Муслин. Дясната ръка на Майкъл Чорни - Тодор Батков тогава каза в прав текст, че коефициентът за победа на "Славия" в тиража на "Еврофутбол" е бил много висок - 11,00. "Ако има големи печалби от този мач, разберете кой ги е взел и ще бъдем безмилостни", обърна се той към журналистите. Слуховете отново плъзнаха след равенството 1:1 с "Локомотив" (Сф) на 23 август. Презумпцията пак бе, че някои от отбора са заложили тлъсти суми за изненадващия равен резултат и са спечелили добри пари - многократно повече от предвидените в клубния правилник премии за победа.

Всички шефове на "Левски" - от Батков, през Баждеков, до треньора Георги Тодоров, се кълнат, че вярват на своите футболисти. Тогава защо бе нужно да се праща подобно писмо в "Еврофутбол". При това,



подобно на политиците, "сините" шефове си измиват ръцете с медиите,



които правели постоянни спекулации. Ако в "Левски" имат подозрения към някои от своите футболисти трябва да решат въпроса с вътрешноклубни мерки, а не да бият тъпана, че да разбере цяла България. Ако пък наистина вярват на играчите си, с това писмо само им лепват черно петно и насаждат недоверие в самия отбор.

От друга страна "Еврофутбол" е напълно в правото си да реагира на "синьото" писание, най-малкото защото никога само един мач от българското първенство не решава печалбата в тиража. Изискването на букмейкъра е, когато се играе двубой от нашата "А" група той да се комбинира поне с още 3 мача, независимо български или чужди.

Истината е, че напоследък става доста модерно слаби игри на някой отбор да се обясняват с "черно тото". Всъщност проблемът "черно тото" съществува в цял свят и няма да е логично точно в България да го няма. За целта обаче съвсем не е нужно някой футболист да рискува и да ходи по пунктовете на "Еврофутбол", за да пуска фишове или да праща познати и приятели да сторят това вместо него. Винаги кълбото може да се разплете като се разследва кой е направил въпросния нелогичен, но печеливш залог с голяма сума. Вече има Интернет, който бъка от букмейкърски къщи, предлагащи залози и за българското първенство. Анонимността е гарантирана и рискът някой да бъде заловен граничи с фантастиката. Освен ако не бъде уличен в симулативна игра от треньора и съиграчите си или който и да е футболен специалист от клуба. И феърплей ще е ако тогава въпросният клуб извади на показ виновника. Иначе с декларации честна игра не се постига.
1
545
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Септември 2003 09:54
тия пак не са в час гърците купиха тотото от преди 6 месеца...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД