:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,057
Активни 253
Страници 1,959
За един ден 1,302,066
Интервю

Тошо Пейков: Мандатоносителите сме кокошката, НДСВ е яйцето

Жълтата партия се превръща в присъдружна организация на ДПС, а на такива им режат главите, казва лидерът на "Оборище"
Снимка: Емил Иванов
ВИЗИТКА

Тошо Пейков е роден на 17 януари 1951 г. в Бяла Слатина. По професия е икономист. Депутат от СДС в 36-ото НС. Лидер на Движение за национално възраждане "Оборище". В сегашния парламент е член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност и е ръководител на делегацията в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.



- Г-н Пейков, защо за втори път мандатоносителите се жалвате пред Централната избирателна комисия?

- Нашите жалби вече са няколко, не само две. Аз обаче искам да акцентирам върху това, че промененият закон за местните избори се оказа наистина негоден. Той създаде много неприятности, най-вече на ЦИКМИ, при неговото прилагане.

На 19 август централната комисия излезе с решение N10, в което се казва, че кметовете на общини провеждат консултации за съставите на общинските избирателни комисии с местните ръководства на парламентарно представените партии и коалиции в 39-ото НС. В скоби е посочено, че това са НДСВ, ОДС, Коалиция за България, ДПС и НИЕ. Отделни кметове, най-вече в районите със смесено население - като в Завет, в градовете Кубрат и Исперих, а и в други общини - ямболската "Тунджа" и Петрич, - нашите хората биват връщани от консултациите. Кметът на Казанлък даже ги е заплашил, че ще ги изгони с полиция, ако не напуснат.

Просто някои кметове, които са привързани към една или друга партия, използват факта, че дефиницията на ЦИКМИ за парламентарно представените сили не е ясна. Те признават за представители на коалицията НДСВ хората на партията НДСВ. Така коалиции като нашата, които имат право да участват в преговорите за съставянето на общински и секционни избирателни комисии, не биват допускани. Всъщност по този начин се нарушава и малката почтеност, която беше оставена в променения закон за местните избори.

- С какъв мотив гонят вашите представители?

- Ще ви дам пример с жалбата на Добри Иванов от община "Тунджа". Той е упълномощен от г-жа Весела Драганова да преговаря като представител на коалиция НДСВ за състава на ОИК. Иванов получава уведомително писмо с изходящ номер от общината, явява се на преговорите, които се ръководени от секретаря на общината Андон Кръстев в присъствието на и. д. кмета Бейчева. Още в началото обаче е поканен да напусне. Пълномощното му е върнато и му е обяснено, че коалиция НДСВ няма право да участва в преговорите, тъй като не е парламентарно представена.

В Завет пък на нашите хора е цитирано мнението на координатора на НДСВ и на секретаря на партията Веселин Близнаков, че Партията на българските жени и "Оборище" нямат право да участват в преговорите за съставяне на ОИК, защото не са парламентарно представена коалиция.

Доживяхме яйцето да каже на кокошката "Ти ме снесе, но аз съм по-голям от теб!".

- Кой е кокошката и кой - яйцето?

-----------------

- Коалицията е кокошката, защото от нея много по-късно се пръква яйцето. С промяна на закона за местните избори на партията НДСВ бяха присъдени качества, които тя не притежава. Така всъщност бе подменена политическата история за последните години.

-----------------

- Значи в основата на вашия проблем стоят не отделни кметове, а партията НДСВ?

- НДСВ не е разпратила писма до кметовете, а инструкции до своите координатори. Ако координаторите са властта в дадено населено място, където кметове са избрани от ДПС, значи тук има някакво неразбирателство. Или някой не упражнява технологията на властта, както е по конституция. Аз бих казал, че неблагодарният, на когото си дал все пак нещо, не може да бъде справедлив, а несправедливият никога не може да бъде водач.

- Изпариха ли се прокламираните от НДСВ принципи за толерантност и зачитане на другите?

-------------------

- Бих ви отговорил с думите на китайския мъдрец Конфуций, към когото се обръщат някои от сегашните учители на кандидат-кметовете на НДСВ. Той казва следното: "5 са съставките на съвършената добродетел - твърдост, но и признателност, усърдие, но и великодушие и преди всичко доброта." Трябва да си твърд в политическите битки, но и да си признателен на коректните към теб партньори. Трябва да проявяваш усърдие в постигането на чисто партийни цели, но и да си великодушен към другите, с които си делил несгоди и си получил от тях нещо, което не си притежавал. В случая става дума за партийна регистрация. Затова, който е неблагодарен, далече няма да стигне, защото не може да бъде справедлив.

-----------------

- НДСВ може да каже, че вие сте неблагодарни, защото те са ви вкарали в политиката?

- Не може хора, които не са участвали в политиката или са чели само по един вестник, преди Симеон Втори да ги вкара в парламента, да кажат, че ние трябва да сме им благодарни. Ние все пак имахме скромни, бедни, но почтени партии с хубави програми и хубави символи като българското възраждане, коронованото изправено лъвче с ореол от европейските златни звезди върху възрожденския зелен цвят. А така също и символа на Партията на жените - Мадоната.

Хората разбират, че дадохме на царя не само перфектна регистрация. Дадохме му доброто си име и доброто си лице - единственото, което притежавахме. Симеон Втори ни избра заради печелившите символи на майчинството и възраждането, въздигнати от нашите хора на пиедестал. Тези, които не можаха да си регистрират дори и партия, си присвоиха предизборно чужди идеи и чужди програми, но прагматиците около царя бяха предварително решили да се възползват от бедзплатното донорство и да ни натирят. Това обаче се оказа не толкова просто. Нека да попитат Доган какво казва турската поговорка: "Неблагодарник е този, който плюе в паницата, от която яде". Но и това ще мине.

- Казахте, че имате проблеми в районите със смесено население. Дали пък от ДПС не ви го връщат заради критиките, които отправяхте към тях?

------------------

- Аз нямам нищо против почтените политици от ДПС, не подозирам някакъв заговор или указание от централата. Но искам да отбележа, че всъщност младата и неопитна партия НДСВ се превърна в присъдружна организация на ДПС дори и в Либералния интернационал. И може би отношението на хората на Ахмед Доган към нашите упълномощени представители в ОИК е израз на ревност към партньора им, не нещо друго.

-----------------

- Какво влагате в съдържанието на "присъдружна организация"?

- Спомнете си кога покойният и достопочтен юрист Светослав Лучников измисли формулата на присъдружните организации - когато СДС трябваше да се избави от своите родители и да стане партия. С нея на членуващите в СДС партии, образно казано, им бяха отрязани главите. Нещо подобно може да се случи с НДСВ, ако продължава поради ниската си политическа култура и липса на политически опит да служи като присъдружна организация на ДПС и да изпълнява всякакви негови капризи и желания.

- ДПС може да отреже главата на НДСВ?

-------------------

- Мисля, че цялото управление е застрашено, ако през ДПС продължават да минават във властта неподготвени и с недостойна биография българи. А отговорност за управлението носи основно партията НДСВ.

------------------

- Толкова елементарен политик ли се оказа Симеон, та Доган го води за носа и той не се усеща?

- Симеон Втори не е елементарен политик, но той за разлика от политиците и партийните водачи досега се е съсредоточил само в задължението си на министър-председател, а партията е оставил на хора, които, меко казано, не разбират от партии.

- Какъв резултат очаквате от жалбата си в ЦИКМИ?

- Това е обобщена жалба от коалицията, представлявана от г-жа Драганова. Избрахме специално 27 август, защото тогава Марс е най-близо до Земята. Това означава, че мъжете са в най-силната си позиция, а жените са най-обичани. В този ден душманите са в слаба позиция, затова внесохме жалбата заедно с г-жа Драганова.

Надявам се ЦИКМИ да излезе с решение в близките дни. Просто на местата, където нашите представители не са допуснати на преговорите за ОИК и вместо това кметовете са назначили по своя воля хора, тези хора трябва да отпаднат и на тяхно място да влязат нашите представители. Така го изисква законът.

- А ако не успеете да си извоювате това нещо?

- Мисля, че не случайно юристите на БСП атакуваха решение номер 10 на комисията. За съжаление Станишев и неговите колеги се оказаха непоследователни. Когато Владимир Дончев внесе поправката в закона за избор на народни представители, Станишев заяви, че той няма да се отнесе към малките партии в Коалиция за България така, както се отнася НДСВ към коалиционните си партньори. Колегите от малките партии се събрахме и успяхме да убедим Дончев и групата народни представители да оттеглят този проект през вратата. Бучков обаче го внесе през прозореца. Този проект ни отнема всички права на парламентарно представените партии, но дава някаква позиция на партия НДСВ да участва наравно с големите партии и коалиции в изборите.

Въпреки заявката на Станишев проектът на Бучков беше подкрепен от 32-ма леви народни представители. Социалистите се уговориха с партия НДСВ президентът да получи възможност да определя състава на ЦИКМИ, а пък те да подкрепят жълтата партия за орязване на правата на действително участвалите на парламентарни избори формации.

- Не изпадате ли с г-жа Драганова в позицията на вечно жалващи се?

- По времето на комунизма имаше битова приказка, че който не е съгласен с Тодор Живков, е пораженец, вечно жалващ се. И действително хора, които защитаваха правото дори в тези мрачни времена, бяха обявявани за маргинални, гранични, неадекватни.

---------------

Мисля, че когато защитаваш принципите на конституцията, не си вечно жалващ се. Просто си човек на място и си гледаш работата. Ние не се жалваме от някого или от нещо, а от нарушени принципи.

-----------------

- Възнамерявате ли да се срещнете с премиера и да му кажете всичките си проблеми?

- НДСВ всъщност е предизборна коалиция между движение "Оборище" и Партията на жените. Както отбеляза един добре подготвен социолог, партията НДСВ все още няма легитимност с участие в коалиция. Тя получи властта наготово от ръцете на царя. Това е партия на министри, депутати и областни координатори. Тъй че ние не бихме желали царят да решава неразбориите в нашата несъстояла се коалиция.

- След всичко, което се случва между вас и партия НДСВ, помръкнаха ли всичките ви надежди за бъдещ общ мандат?

- Ние не бяхме желани от НДСВ още в самото начало. Не бяхме желани, когато водихме преговори за коалиционно споразумение. Ние предложихме да вървим заедно до следващите парламентарни избори, те се съгласиха това да е до местните избори, после и от този срок се отказаха. Единственият откровен беше проф. Герджиков, който сподели, че към нас е било приложено правилото на фигурата на подставените лица. Т.е. на момата, която слагат под коритото и просто не искат повече да разговарят с нея.
7
872
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
01 Септември 2003 03:52
Хората разбират, че дадохме на царя не само перфектна регистрация. Дадохме му доброто си име и доброто си лице - единственото, което притежавахме. Симеон Втори ни избра заради печелившите символи на майчинството и Възраждането, въздигнати от нашите хора на пиедестал. Тези, които не можаха да си регистрират дори и партия, си присвоиха предизборно чужди идеи и чужди програми, но прагматиците около царя бяха предварително решили да се възползват от безплатното донорство и да ни натирят.
Eto kak Peikov potvarjdava tova, koeto pisah. Samo che oshte ne iska da razbere che Simo si izmiva lukavo racete chrez NDSV. Iska te da oberat negativite, a toj kato Pilat da se izmakne chist pone ot tova
.
01 Септември 2003 06:46
Една кокошка виждам до Пейков - Драганова. Ама той не е петел, а охлюв.
01 Септември 2003 10:52
Тошо, марш връз полога! И да не си си мръднал от там четрибуквието, докато се не пръкне новият морал.
А в т'ва национално движение колцина сте? Уан файтон или повечко? Изгърбили сте се от носене на мандата!
01 Септември 2003 11:01
Gogov, obarni se kam Simo po vaprosa za mateneto... Samo che toj e imal predvid morala na Koburg Gotta family. Ako si bil sljap pri noseneto ima da chakash da se izmati....
01 Септември 2003 16:39
Неразбрах кой е нафъкал кокошката та е снесла яйцето. Че яйцето е бастард е ясно, но как е станало оплождането на кокошката – по безполов път ??? И какво ще се излюпи от това яйце, или то е чист запъртък.
01 Септември 2003 17:10
Koburg Gotta morale=чист запъртък!
01 Септември 2003 21:01


ЩЕ ВЪРНЕМ ЯЙЦЕТО КЪДЕТО Е БИЛО.

C.SAKC
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД