:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,064
Активни 251
Страници 1,966
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Проф. Венко Александров: Главата на Бриго е компютър, пълен с данни за вас, за мен, за всички

Тепърва ще има много да се удивляваме на царските ходове на премиера, защото са много обмислени, много точни, казва шефът на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност
Снимка: Борислав Николов
Проф. Венко Александров е роден през 1944 г. в Пордим. Лекар, специалист по анестезиология, реанимация и интензивна терапия. Бил е личен доктор на Тодор Живков, придружавал го е при пътувания в чужбина. Сега е шеф е на Катедрата по анестезиология и реанимация във ВМА и главен анестезиолог на армията. Председател на франкофонската секция в Народното събрание. Женен.



- Г-н професор, вие се връщате от Словакия. Разказаха ли ви там за техния натовски скандал?

- Там всъщност натовски скандал няма. Там даже не бих употребил думата скандал. Това са спорове между институциите - президент, министър-председател, председател на парламента, и единственият, който може би стои настрана - председателят на Конституционния съд. Защото в Словакия са направили изключително нещо - Конституционният съд не се произнася никога по въпроси, по които усети и най-малък политически намек. Това е много важно. Но скандал в смисъла, в който ме питате, няма. Там са спорове за личности, кой да бъде, защо да бъде, но в този смисъл, в който вие правите алюзия за Бриго Аспарухов - такова нещо няма.

- Вие имате ли допуск до натовска информация?

- Аз имам допуск. Това е конкретният отговор. Оттук нататък не мога да дам повече подробности. В комисията по външна политика сме се съобразили с нивата за познания - те са три степени, и някои членове имат достъп. По принцип ръководството.

- Използвахте ли вашия допуск?

- Аз получавам редовно информация.

- Нямам предвид шифрограмите на Външно, а натовска информация?

- Имам и такава. Noblesse oblige (благородството задължава - б. р.). Задължават ме от службата.

- В Словакия вие ги питахте за техните проблеми, а те питаха ли ви за нашия?

- Не. Това е моето първо посещение в тази страна. Ние отидохме там с желанието да се задълбочат нашите връзки и да ползваме големия опит на Словакия в присъединяването към ЕС, защото те са много по-напред от нас.

- Значи те не се интересуваха от случая Бриго Аспарухов?

- Не. Този случай тук е преекспониран.

- Но доста реакции дойдоха от страни-членки на НАТО.

- Първо, това е лично решение на премиера. Това е един съветник, аз лично бих постъпил по този начин. Ако ми трябва някой, който да ме съветва, бих избрал не човек, който мисли като мен, а даже обратното.

- Само че това решение не се приема от нашите натовски партньори.

- Това не е истина, че не се приема. Има изказани вербално някои съображения, но официално писмени текстове не са депозирани, защото това би могло да се тълкува и в смисъла, в който се изказа г-н Доган, за суверенната държава.

- Има само две възможни тълкувания. Или има натиск от НАТО, или е медийна кампания.

-------------------

- Това е медийна кампания, инспирирана от вътрешни мотиви. Тук вътрешната реакция беше много силна и може да се направи друго допускане - ами заинтересованите от това да не бъде назначен този човек, чиято глава е компютър, пълен с данни за вас, за мен, за всички други, т.е. акумулирал огромно количество информация за всеки един и за всеки случай, и този, който най-много се страхува, най-много плаче.

- Това звучи ужасяващо. Аз не бих искал Бриго Аспарухов да разнася информация за мен.

- Защо? Ама моля ви се, ако сте се явявали в качеството на публичен човек, където всичко се вижда, всичко се знае... Аз, като се почеша и ме снимат. Аз го приемем това.

--------------------

- Добре. Казвате - някой инспирира тази кампания. Очевидно е, че много ексръководни кадри на СДС играят ролята на заинтересована страна и непрекъснато вземат думата по въпроса, сякаш са говорители на НАТО. Да не би НАТО повече да вярва на тях, отколкото на вас?

- Не мога да кажа, че те се явяват говорители на НАТО. Те не биха могли да бъдат говорители на НАТО.

- А няма ли риск да се превърнат в кадровици на държавата, като казват на НАТО - на този дайте допуска, на онзи не давайте...

- Не вярвам това да е възможно да стане.

----------------

Аз искам да се върна на решението на министър-председателя. Тепърва ще има много да се удивляваме на царските ходове на премиера. Тепърва ще има да се удивляваме. Защото са много обмислени, много точни.

- Вие ме плашите. Ако ходът с Бриго Аспарухов е царски ход и има още такива ходове, това може да промени България до неузнаваемост.

- В смисъл?

- Не съм далеч от мисълта, че така България се отдалечава от НАТО.

- Аз не мисля така.

---------------

- Наемате ли са да обясните какво е това ограничен суверенитет? Защото никой от управляващите не го направи.

- Не смятам, че има такова нещо.

- България свободна ли е да назначи един посланик в европейска страна, без да пита НАТО?

- Има съгласувателна процедура и агреман. Това са отдавна установени процедури...

- Нямам предвид двустранния агреман, а разрешение от НАТО?

- Това не е необходимо. В междудържавните отношения коя натовска страна пита НАТО и ръководството на НАТО? Това са си междудържавни отношения...

- Но България като страна в преход, изглежда, е подложена на такава процедура.

- Защо тогава назначиха акад. Благовест Сендов (за посланик в Япония - б. р.)? Съмнявам се да е съгласувано с НАТО.

- Не виждам никаква причина акад. Сендов да е неприемлив за когото и да било.

- Именно. Това е въпрос на зрялост и политическа мъдрост - да предлагаш хора, които биха били одобрявани, защото иначе за какво да трупаш негативи.

- Само че имаме едно предложение, което очевидно не се одобрява.

- За кого?

- За Бриго Аспарухов.

- Ама това не е посланик. Това са други работи. Това е съветник на премиера. Това не е такава функция.

- Кои са длъжностите, за които трябва да питаме, и за кои не трябва да питаме?

----------------

- Аз така не бих могъл да изреждам. А защо да питаме? Ние сме суверенна държава. Вие, когато купувате гардероб, нима отивате при някого да питате какво е неговото мнение?

----------------

- Но САЩ не харесаха гардероба, който избра премиерът...

- Те на харесаха решението ни и за Международния наказателен съд, не харесаха незатварянето на посолството на Ирак, не харесаха, че не сме прекъснали дипломатическите си отношения с Либия. И какво от това? Аз не съм на този свят роден да се харесвам някому.

- Тези дни в Мадрид ще има една важна донорска конференция, на която се очаква да ни помолят да опростим дълга, който Ирак има към България. Вие сигурно сте запознат с този казус.

- Не съм говорил с министъра на финансите за най-последните неща, които се предприемат, но мисля, че не би следвало с лека ръка да махнем един такъв солиден дълг към България на иракската страна. Защото Ирак е богата държава, доведена от лошо управление до това състояние. А ние сме бедна държава и следва да си искаме даденото. Не съм 100% сигурен дали имаме шансове да го получим в пълен обем и не искам да дискутирам формата, под която ще го получим, но има начин. Опити са правени и в миналото. Аз много добре си спомням - при управлението на СДС Стоян Ганев ходи да преговаря за петрол. Има начин да бъде решен този дълг. Би следвало да си искаме нашето си.

- Вашите изказвания по повод на либийското дело се отличават с това, че фокусирате не само върху страшното обвинение за заразяването на толкова много деца, но и върху другите обвинения срещу нашите медици.

- Има и други обвинения. Това е факт. За тях не се пише. И това е факт. Защо? Нима не сте информирани журналистите, че има не само това обвинение, но има и други няколко надолу, за които по либийското законодателство не се иска смъртно наказание. Но това не е основание да се неглижират напълно - производство на алкохол, търговия с валута, да не ги изброявам. Как си представяте една държава да застане зад едни хора, които правят това? Много трудно защитима е такава позиция и много внимателно трябва да се разглеждат тези обвинения. Защото аз не допускам един лекар, една медицинска сестра съзнателно да унищожават едно дете. Но не мога със същата увереност да защитавам човек за това, че е произвеждал алкохол в една страна, в която това е забранено - не само за собствена употреба, но и за продажба. Не мога да приема да защитавам такъв човек.

- Не се ли страхувате, че може би им утежнявате положението?

- Аз не мога да го утежнявам в това лично качество, защото това е на базата на моето мислене. Вие бихте ли се наели да защитавате един българин, който се занимава, да речем, с проституция?

- Искам да отговоря на вашия въпрос, адресиран до журналистите. Българската преса като цяло се стреми да не утежни положението на нашите медици.

---------------

- Да, аз също бих искал, защото има друг въпрос, на който също не се обръща внимание: може ли да се направи сметка колко пари е похарчила държавата за своите граждани там до този момент? И тогава, когато започне да се дискутира, ще възникне точно това, за което ви казвам - струва си да дадеш пари, когато едно обвинение е абсолютно безпочвено, но тогава, когато са цитирани и други обвинения...

--------------

- Вие сте лекар. Колко струва един човешки живот?

- Безценен е.

- А защо става така, че държавата е готова да похарчи достатъчно много пари, когато българите в беда са в центъра на медийното внимание, а иначе й се свидят и няколко десетки долара?

- Отношението на нашите мисии към българите е коренно променено. В миналото съм бил в чужбина и съм бил силно възмутен от отношението към българите в беда. Но сега отношението е коренно променено.
47
1924
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
10 Октомври 2003 21:06
Интересни са критериите на Санд кое мнение да се изтрие - ако някой нарече Симеон, който все пак в момента е министър-председател, идиот, отрепка или ченге, няма проблем, но ако обиди СултанБГ или чичо Фичо - мнението изчезва.
Между другото в изтрито ми съобщение от оня ден бе посочено, че зад псевдонима "Путин" се крие служител от Руското посолство.
Наближават избори и ченгетата във форума (а и watchdog-ът на Райчев) се активизират.
Райчев, моля, изтрий ме.
10 Октомври 2003 21:16
А, служитель?
Русского посольства
Да там у нас пенсионеры и отработанные кадры
Да кому вы нужны
Так меня обижаете , что я служащий собственного посольства
Глупая шутка
Но демаршей делать не будем
Просто глупо
Так же как и мнение этого вашего профессора
Голова человека - компьютор
А зачем человек - проще голову взять
10 Октомври 2003 21:17
Бе много Викториански станАл форума.

С Оважение,
SS

10 Октомври 2003 21:18




Аз разбрах вече кой е служителя.....

.
10 Октомври 2003 21:38
Молодец!
10 Октомври 2003 21:54
САЩ не харесаха гардероба, който Симеон избра.... Гардеробът не е важен, важни са дрехите в него.
10 Октомври 2003 22:00
Нет
Я знаю
Важнее гардероб
И даже не то, а где стоит гардероб
одежду всякую можно в него повесить

Редактирано от - Путин на 10/10/2003 г/ 22:25:08

10 Октомври 2003 22:15
Компютър - ама Правец!

"човек, чиято глава е компютър, пълен с данни за вас, за мен, за всички други, т.е. акумулирал огромно количество информация за всеки един и за всеки случай, и този, който най-много се страхува, най-много плаче".

И въобще, защо трябва да ми пука за това, че той имал в правеца си информация за теб, или за него, или нея (незнайни и знайни политически дейци и дейкини). Ми да са се държали прилично, когато му е било времето. За мен няма информация. Просто съм бил малък и параноята на миналото ми е чужда. Когато вие -тези, на които им пука кой има информация и кой няма-поотмрете, тогава и БГ ще почне да задвижва нагоре. До тогава ще си обикаляме из пустинята.

А позицията ти за хорицата в Либия е осъдителна- точно защото си лекар! Скапаняк!
10 Октомври 2003 22:17
професора в увлечението си да се слага на горския, прекалява.професоре гледайте си анестезиологията, колкото и да се стараете няма да успеете да ре
анемирате трупът на величието, то вече е бита карта, гответе следващия но му изгответе такава легенда, че и вие да повярвата в нея инак лошо ви се пише.
10 Октомври 2003 22:43
Доктора си е доктор! Не му е ясно какво е комп! Не му е ясно и как се пълни паметта на компа, така наречения хард! Господи прости го невежия!
11 Октомври 2003 00:47
В том то и дело, Путин,
Что одежду всякую можно повесить, а то и всякого можно повесить...
11 Октомври 2003 02:23
Като един от хората, "инспирирали тази кампания" - помогнали за събирането на 21 подписа на граждани от този форум срещу назначението на Бригадира - отричам да имам каквито и да било връзки със СДС - напротив, натискът ни е граждански и думите на лекаря на др. Т. Живков са клеветнически. НАТО наистина е един от лостовете, чрез които силите на промяната действат и ще действат още по-активно пред западните съюзници за ускоряване на промяната у нас и отвън, в т.ч. и кадрово. Това тъкмо беше целта и на влизането ни в НАТО, другарю анестезиолог.
11 Октомври 2003 02:44
Симпли , незнам що е викториански стил но познавам доста добре комунистическия със сини ленти !
11 Октомври 2003 05:57
ЕТО , и проф. Александров го каза това, което аз повтарям тук от сума време: НЕ Е ВЯРНО, че НАТО е против назначаването на Б.А. за съветник на премиера!!!
Това, че ПОСЛАНИЦИТЕ в България на две-три, или четири-пет държави-членки на НАТО нещо МЪНКАТ /с демарши, нонпейпъри и пр. тинтири-минтири../ НЕ ЗНАЧИ, че НАТО е против Б.А. !!! НАТО е СЪЮЗ от държави и решенията там се вземат с консенсус- ако едно решение е решение САМО на някоя/и/ страни-членки на НАТО, то това НЕ Е решение на НАТО !
Второ: кой се страхува в България от Б.А. ?! И защо?! Та нали е казано в закона, че факти и обстоятелства, които са събрани /или са станали известни/ чрез НЕПРАВОМЕРНИ действия, или неправомерно използване на СРС, или чрез неправомерно разгласяване, НЕ МОГАТ да бъдат ползвани /и , значи, НЕ СА !/ като ДОКАЗАТЕЛСТВА!!! Следователно, ако от главата-“компютър” на Б.А. излезе компрометираща някого информация, тази информация е НЕГОДНА да компрометира този някой и НЕ представлява заплаха за него за съд- понеже не е “доказателство” !Впрочем, това важи и за прословутите досиета на ДС! По същата причина, поради това, че закона “обезсилва” априори НЕГОДНАТА като доказателство информация/даже и тя да е вярна!/- всяко дело за “клевета” при разпространена такава информация срещу някого , ще е 100% спечелена от оклеветения!!! Проблемът наистина, както казва проф. Александров , са медиите и ролята им в разпространяването на НЕГОДНА като доказателство информация- те си знаят защо го правят!!!
Скандалът със “Случая Б.А.” , обаче, поставя ребром въпроса: ДЕМОкрация ли има сега в България , или НАТОкрация?!? И , ако е НАТОкрация- защо Е преди България да е станала пълноправен член на НАТО ?!?
11 Октомври 2003 07:01
На руски език "руско посолство" е "российское посольство" (а не 'русское'), хората в него - "россияне". А нашият форум, макар космополитен по дух, е все още само българоезичен.
11 Октомври 2003 07:09
"КОЙТО ТЪРСИ В ЛАЙ..ТА СЕМКИ- МОЖЕ И ДА НАМЕРИ!"...
11 Октомври 2003 08:58
Да ... много ще се удивляваме на ходовете на Премиера, но не повече от година и половина. Добре, че всяко нещо си има граници.
11 Октомври 2003 10:09
Ага
Вот и "абакус" объявился - все тот же внимательный и бдительный дядюшка, которому опять не спится
Все мы русские люди и посольство у нас русское - россиянами авось когда-нибудь и станем, когда Россия воспрянет
А форум тут у вас все еще никакими языками не владеет - повторяет зато много, даже наречия.
А время бы и проговорить, хоть на родном, на матерном
11 Октомври 2003 10:46
СЛУШАЙ ПУТИН,
Я БЕГАЙ ДА СЕ ПУТИШ В РУСКИТЕ СИ ВЕСТНИЦИ – КАДЕ СЕ ОБАРНЕ ЧОВЕК И ВСЕ – ПУТИН!!!
СКОЛКА ЛЕТ КАК ЖИЗНИ НЕТ – ВСЯКИЕ ТАМ ПУТИНИ, АЙСБЕРГИ , ВАЙСБЕРГИ И РЯБИНОВИЧИ..
АЙ СИКТИР!
11 Октомври 2003 10:55
Проговорил, однако,
"Нежданчик"
Антон Палыча процитирую - что в лужу п.....л
11 Октомври 2003 13:27
Бил е личен доктор на Тодор Живков, придружавал го е при пътувания в чужбина.
Какво повече да кажем, освен респектирани да помълчим? Гаранция, че:
1) Бил е агент (т.е. - колега на бай Бригадир Аспарухов)
2) Бил е, а вероятно и още е от онези комунисти с капиталистическо мислене, ако се сещате какво ви казвам!
Мръсотия! Умна, кадърна, но мръсотия!
11 Октомври 2003 18:06
нема да ми обръкваш понятията - ако е чисто и просто, па е милиционер, ама одил на баня
11 Октомври 2003 18:12
Руският език, пояснявам, е нежелан за огромното мнозинство в този форум, освен в кратки цитати от класиците. Неприятно наследство от бивши рускоезични, нищо лично. Нежелан е в същата степен и разваленият руско-български. Противно ми е също да говорят за руски посолства рускоезични лица, които никога не са стъпвали и не познават никого там.

Редактирано от - Чичо Фичо на 11/10/2003 г/ 18:12:59

11 Октомври 2003 18:15
Фичле, тебе кой те тури спикер на мнозинството?
11 Октомври 2003 18:17
Колегата горе е прав - лекарите на държавните и правителствените ни ръководители при пътуване в чужбина са част от четата на УБО - НСО, така се нотифицират пред домакините. Лекарите прекарват командировките си в чужбина в компанията на охраната, понеже обикновено нямат много лекарска работа.
11 Октомври 2003 18:22
така е като не назначавая психиатри
11 Октомври 2003 18:47
Ха! Па тука гъмжи от познавачи на секретните служби! Е що им е секретното, тогава?...А и не разбрах какво иска да каже оня умник Боев - личния лекар на Тодор Живков е бил агент и е донасял за Тодор Живков на службите ли, що ли?...Хе-хе...и колко напред е бил Т.Ж. - още тогава си е имал личен лекар, както всеки от нас сега...
11 Октомври 2003 20:32
Может быть и грубо прозвучит
Но как большинству плевать на меня, так и мне плевать на большинство
В конце концов каждый себе на уме - с кем хочешь, с тем и общаешься
Дядюшка я тебя вообще не имел ни в каком виду
так что твои мнения в качестве большинства меня не касаются
Я сам себе большинство - при том решающее
Если имеешь что сообщить лично не стесняйся, адрес есть
А загружать публику своими комплексами и ксенофобией - не к лицу ни дядюшке ни дедушке ни всим далеким и близким родственникам
11 Октомври 2003 20:36
Кстати
Как я догадываюсь, не только дядюшка, но и многие другие почему-то приняли меня за другого ...меня
Благодарю за честь, но я все-таки ПУТИН
Всякое сходство с уважаемым В.В. Путиным не только случайно, но и накауемо
А ведь и лиц с инициалами В.В и фамилией Путин тоже не так уж мало
Но благодарю форум за уважение к имени и инициалам
Все же есть что-то и в страхе от уважения
.................
Да, кстати
Пропустил отметить
Дядюшка-то, оказывается вхож и в русское посольство
Интересно в качестве кого - россиянина, или уважающего от страха?


Редактирано от - Путин на 11/10/2003 г/ 21:11:01

12 Октомври 2003 04:59
Товарищ Путин, пожалуста, возми путьовку и ухади. Не нада спешит для возвращения. Мьй будем переживат и без тебя и без твои мудрости. У нас люди добрь1е и терпеливь1е. Но ть1 уже заслужил один в морду.
12 Октомври 2003 09:29
Охоо, Главуркич, колега, какво правиш? Откога не сме се чували, другарю?
Спомняш ли си онези светли години, когато двамата с тебе бяхме заедно милиционери? Тогава, когато мен ме уволниха заради онази патка с пистолетът?
Сега с какво се прехранваш? Пак ли доноси, или вече само лижеш червени задници? Гледам тук из този форум - пръскаш червена плюнка да те къса! Но едно може да се каже, човече - каквото го правиш - добре го правиш!
12 Октомври 2003 09:34
Зую
А ты когда стал профоргом, чтобы путевки здесь раздавать
Ты зуди, никто тебе не мешает
И другим не мешай
Ведь это форум
И справедливое его начальство именно на этом стоит
Будь здоров и хрупай в свое удовольствие
12 Октомври 2003 09:49
Hello, guys, Hi, Professor, Hi Putin!
If we can speak in Russian here, why we should not try English? It seems this forum is going international - soon the International should be listen each time when tovarisch Putin or tovarisch Glavurko posts an "opinion"!
Please, guys, do not hesitate, use any language you want! Not only for signatures (as Tanuk Borduian, or whatever his/her name was), but also for postings! English, Russian, Chinese (only simplified, please, have mercy for our encodings), Hindu, etc etc - the whole cocktail of beatyful World Languages!
Note for the admin - I do not intend to put disorder here. If you tolerate RUSSIAN, you should tolerate any other language too! Remember? Forum rules? Is there note about the language?
12 Октомври 2003 10:01
Let's go
12 Октомври 2003 10:05

Простотийо, тази сутрин на кой език си говори с овцата?
12 Октомври 2003 10:47
Simplified, бе-бе-бе, бееееее-бееееее-бееееее, бе-бе-бе, бееееее-бееееее-бееееее, бе-бе-бе, бееееее-бееееее-бееееее, бе-бе-бе.
Естествено, че на нейният матерен език, но минал през един Морз-енкодинг преди това! Чатна ли?
12 Октомври 2003 11:22
Ех, в момента Агов говори с Иво Инджев.
От неговите приказки, от тая фразеология, на човек да му се отще да гледа синьо във всекакви варианти още дълго, дълго време...
12 Октомври 2003 11:29
Имай милост, сестро. Агов в неделя сутринта? Ще ми докара махмурлук без да съм злоупотребила нощес.
12 Октомври 2003 12:37
АГОВ? Нееееее..
12 Октомври 2003 14:15
Всичко мога да гледам и по всяко време. Имам нов аршин. Като видя некого да говори, и се питам - тоя от Промяната ли е, или от Непромяната.
За четиримата мускетари разбрах вече, те са от Промяната.
А за Агов като не знам?
Графиня изменившимся лицом бежит к пруду. Ей тука, например е ясно.
Ама не са всичките с променени лица, освен малко натежали и с увиснали бузки. И Командира не го отмина тая участ.
12 Октомври 2003 17:14
Проф. Венко Александров: Главата на Бриго е компютър, пълен с данни за вас, за мен, за всички

-----------------------------------------------------------------------------------------------Не главата му е пълна, а някой скрит сейф пълен с крадени документи от ДС!
За да са спокойни хорат(за вас, за мен, за всички)БРИГАДИРА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВОРИ ДОЖИВОТ В ЗАТВОРА, баз право на помилване!
12 Октомври 2003 18:46
Vestnik pro-anti

"Бригадире къде са парите ни"


Натиснете тук
12 Октомври 2003 19:00
В едно неотдавнашно интервю Бригадир Аспарухов се опита да отрече да е имал нещо общо с бившата ДС, защото Първо главно, в което е работил било само формално в структората на ДС, но работело извън него..."независимо". Това не е вярно. Бригадир Христофоров Аспарухов от с. Вискяр, Пернишко е на работа в Първо ГУ от 19.10.1979 г. до 1990 г. като неразделна част от ДС. От 1991 до 06.03.1997 е началник на същото управление, но вече преименувано като Национална разузнавателна служба. Първо главно, както и другите "главни" - от Второ до Шесто, винаги е било неразделна част от ДС: подчинено на ПБ нао ЦК, изпълнявало е същите по вид задачи - да слухти за т . нар. "врагове" в империалистическите, капиталистическите и темподобни вражески държави. Включително и срещу т. нар. "вражеска емиграция", в числото на която е спадал и опитващият се да го назначи Симеон Сакскуборготски. Категорично е сигурно, че Бриго е работил със и за КГБ, срещу държавите от НАТО, като тогавашни първи врагове на Варшавския пакт и комунистическа България.Та нали такива са основните задачи на тогавашното Първо, в което той е работил. Сред най-основните задачи на ПГУ например са: предоставянето на секретна информация на партийното ръководство за ситуацията на Балканите, Европийските и други държави; секретна информация за военните и военно-политическите планове на включените в списъка за "вражески" държави; контраразузнавателно противодействие на чуждите разузнавателни служби, за които се е смятало, че работят срещу България ... и нейните съюзници. СССР е първият ни съюзник, от което следва, че службата на Бриго, а и той е сътрудничел с КГБ. Всичко гова е безспорно. Но има и някои други, подминати от наблюдателите и познавачите неща, свързани с престоя му в ПГУ на ДС преди 1989 г. и най-вече като началник на Националната разузнавателна служба от 1991 до 06.03.1997 г. Става въпрос за следното.
Първият, който горещо подкрепи изборът на Симеон бе не кой да е, а лично Ахмед доган. Основанието му беше, че Бригадир бил безспорен професионалист. Ще добавим - и негов колега. Безспорни са фактите около сътрудничството на Доган за тайните комунистически структори - най-напред в трето управление (21.08.1974 до 21.01.1976) и най-вече (забележете) не къде да е , а в Първо ГУ на ДС от 21.01.1976 до 06.03.1988 г. Става ясно, че ат 1979 до 1988 г., т. е. цели деисет години двамата с Бригадир се трудат в едно и също управление - единият като щатен, другият като нещатен сътрудник. При това положение не е чудно защо Доган подкрепи най-горещо новината за предстоящото назначение на... бившият си колега. Остава само да се доизясни, дали между тях е имало и пряка връзка?!
Вторият въпрос е свързан с ролята на всичко управления на ДС, в това число и на ПГУ с подготовката и провеждането на т. нар. Възродителен процес сред турското малцинство в България. Безспорно е, че ПГУ на ДС е давало невярна информация, че Турция и чрез нея турците в България застрашават националната й сигурност. Тази информация е натежала решително да се вземе окончателното решение за започването на този срамен акт. И отново въпрос: къде е мястото, каква е ролята на Бриго за подготовката и предоставянето на това решение като един от вече "добрите" кадрови контраразузнавачи на ПГУ през 1983-1985 г. - решаващите за подготовката и провеждането на "възраждането"? Има ли той макар и малко пръст за даване на информация, която да е допринесла за вземането на политическото решение.
Неко поясни: какво е мястото и ролята на ПГУ при "разкриването" на т. нар. диверсионно-терористични действия (не става въпрос за действителните), за които ПГУ на ДС непрекъснато докладва на ПБ на ЦК на БКП и лично на Т. Живков през 1986-1989 г., за да се хареса на Първия и отчита... успехи. Колко от убитите 20 души невинни български турци през 1984-1989 г. са убити от колеги на Бригадир в ПГУ?
Каква е неговата роля и на неговите колеги от Първо за подпомагане на ПАРТИЯТА и другите подразделения на ДС за разкриване "връзките" и "подпомагането" на неформалните организации и отделни дисиденти в България през 1988-1989 г. от т. нар. "вражески" разузнавания и държави?!
Когато Бригадир става началник на НРС през 1991 г. работи първата сериозна комисия за изясняване ролята на ДС през тоталитарния период. По-точно казано събират се факти за престъпленията на ДС спрямо българския народ. Дал ли е Бриго всичко на тази комисия? Тогава се установява, че непрекъснато изчезват документи. Неговата служба унищожавала ли е такива. А е факт, че не само в края на 1989, но и през 1991 1992 г. също е имало много голяма "експертна" чистка на документи.
И най накрая нещо, за което не бива в никакъв случай да се мълчи.
Веднага след 10.ХІ.1989 г.в страната и извън нея се надигат гласове за изясняване истината за убийството на писателя Г. Марков. Под натиска на общественото мнение през 1990 г. е заведено и следствено дело № 32. Приоритетна задача във връзка с това е издирването на документи, факти и данни, подпомагащи работата по това следствено дело.Работи се и през 1991-1992, а и след това, т. е когато Бригадир е шеф на НРС. Само в неговата служба например са прегледани 186 тома архивни дело. "Установената в тях информация с обем от 97 машинописни страници е предадена на ГСУ - МВР. Оценката на групата, работеща в това направление е, че тя съдържа данни, които биха могли да бъдат опорна точка на следствието, както за възстановяване унищоженото дело на Георги Марков, така и за разкриване на цялата истина по случая" - се сочи в един все още много секретен документ!? И оттук новите въпроси: скрил ли е и какво, или не е скрил Бригадир Аспарухов и ръководената от него тогава служба нещо около случая Г. Марков. Той знае цялата истина по случая и това се вижда от горния цитат. Тогава защо не я каже, защо не посочи какво има в тези 97 страници, които ... уж били предадени на Главно следствено управление.
Все въпроси, въпроси, на които не е трудно да се отговори...

12 Октомври 2003 20:50
кощунство е да обявявате терористи за невинни жертви.разкажете заа взривения вагон за майки с деца!раазкажете за онези бандидити отвлекли деца в североизточна българия и ликвидирани от силите за сугурност при освобождаване на децата-заложници!разкажете за теракта на гарата ! разкожинти за аактивната антибългарска дейнтост/не антикомунистичееска/на
рдица групи финансирани от Турция! Това, че доган тогава е помагал за разкриването на тзи бадити, хвала.но странно е поведенето му след това, явно антибългарско.Той не е, и никога не е могъл да бъде колега на Аспарухов, защото последния е кадрови офицер, а Доган "агент" т.е доносник
разлика от тук до луната.Странно е и това, че така наречените демократи приемат всичко онова , което той предлага като деййствия, решения, закони и прочие в н.събрание, така например оня закон получил името "Доган" с кжътж се потъпка тук в ългария института на добросъвестния купувач, напрпимер.След това прави антиконституционна партия , трупа богатства, изживява се като най-важния в държавата и никаква реакция срещу това от официалните власти.Защо ли ?За това пишет и го обяснете и не забравяйте, че никъде по света включително и унас разеуузнаването не били и не може да бъде репресивен орган, поради ред приичини.за томва си има контраразузнаване, има си полиция и прочие.
12 Октомври 2003 22:15
РАДОСТ ДРАГАНОВА,
Служенето на Държавата, в съответствие с Конституцията и законите й, НЕ Е и не може да бъде УКОРИМО деяние! Всяка държава- робовладелската, феодалната, капиталистическата/демократичната, демек/, социалистическата, СИ ИМА своите разузнавателни и контраразузнавателни служби, полиция/милиция/, армия и прочие. Ако е укоримо /според теб и други/ служенето в такива органи, защото ПОДДЪРЖАЛИ социалистическата/омразна за теб и някои, може би?!/ държава, то, по твоята /и на други/ ЛОГИКА, следва да е укоримо и служенето в социалистическата Армия /Българската НАРОДНА/тогава/ Армия/, работенето в социалистическите заводи, преподаването в социалистическите университети и училища, докторстването в социалистическите болници и т.н. ?!? Също, според твоята логика, би трябвало да е укоримо и участието в МАНИФЕСТАЦИИТЕ – изрови стари снимки от вестници и виж колко софиянци манифестират /в ПОДКРЕПА на БКП, КПСС, СоциализЪма и КомунизЪма/ на 9-ти септември 1989г. /!/ и на 7 ноември 1989 г./!/. Всички тези хора ли
трябва да бъдат отстранени от днешните органи на властта на ДЕМОКРАТИЧНА България?!? И защо?!? Какво “престъпление” /по тогавашните закони и Конституция!/ са извършили те?! Какво “престъпление” е извършил Б.А. ?! Или Доган?! Или “Хасан” ?!
Хайде стига с тези досиета! Те не струват нищо- никой не може да гарантира истинността на писаното в тях, никой не може да гарантира, че няма унищожени/напротив!/…
Нека, ако човек е извършил престъпление /преди 1989 г. или след това/ да отиде в затвора! Това- да! Но да го вкара там съдебна присъда, ако има основание за такава, а не “крякания” на ДЕМОкряки!

12 Октомври 2003 23:39
"Служенето на Държавата, в съответствие с Конституцията и законите й, НЕ Е и не може да бъде УКОРИМО деяние! Всяка държава- робовладелската, феодалната, капиталистическата/демократичната, демек/, социалистическата, СИ ИМА своите разузнавателни и контраразузнавателни служби, полиция/милиция"


paragraph39
Според Вашата странна логика комунистите от КГБ и фашистите от ГЕСТАПО, трябва да са били патриоти, защото служили на държавата? Милионите избите с "присъди" и без присъди из затворите и лагерите, би трябвало да е патриотично дело, защото убийците служили на държавата?
13 Октомври 2003 18:02
ВИКТОР77,
Според моята логика , който убива от името на Държавата/по нейните закони/ НЕ Е "УБИЕЦ".!!!
Както, например, НЕ Е "убиец" служителят в един американдси затвор, който бие на осъдения на смърт инжекцията с отрова! Както не е "убиец" и всеки войник на фронта, който убива "врагове" !!! Както не е "убиец" и американският или българският полицай, който застрелва в престрелка на улицата , въоръжен престъпник!!!
ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО "противоправно лишаване от живот другиго" - т.е. "Убийство", не е равнозначно на всички случай, в които се отнема живота на другиго!
По същата логика "донасянето" не е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, щом е регламентирано и разрешено от Държавата! Още повече пък, когато е законово задължение за гражаданите или служебно задължение на длъжностно лице!
Друг е въпросът: коя държава, кое действие /или бездействие/ е определила със Закон за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! Българската Държава, преди 1989 г., е била издигнала в ранг на "престъпление" АНТИкомунизма, АНТИбе-ка-пе- изма, антиКПССизма, антиИнтернационализма и т.н. , и е обявила със закони и с Конституцията тези неща за УКОРИМИ и наказуеми! А законите и Конституцията на една държава са, за да се спазват! НЕЖЕЛАЕЩИТЕ да спазват /и неспазващи!/законите на една държава, са "престъпници" ! Или са "революционери"- ако успеят в една успешна/за тях/ Революция!
Така че, според Закона, да си "доносник" не е "престъпление" ! Напротив, според Закона /чл.174 НПК/ ДА Е"ДОНОСНИК" е задължение на всеки гражданин!!! Друг е въпросът, ако някой преди 1989 г. е донасял за неща, за които не е бил длъжен да донася, а служебните лица не са отклонявали такива доноси, а са ги ползвали извън законовите положения?!? Това вече е въпрос на вина на длъжностните лица! Или на ПОЛИТИКА!? А за Политика, в демократичния Свят не се носи наказателна отгаворност, а само "политическа"!!!
За т.нар. "морална отговорност" и за т.нар. "Лустрация" отказвам да се включвам в дебатиране- това, според мен, са тинтири-минтирита /щом ги няма ВСЕОБЩОзадължителните критерии за оценяване и прилагане на тези "мъгляви" понятия/!!!
Впрочем, да си "Патриот" , или да НЕ си "Патриот", нито е "престъпление", нито е задължение по закон!!! Това е, също, едно много МЪГЛЯВО понятие!!! И по тази причина не представлява интерес за мен!
Бъди жив и здрав!

Редактирано от - paragraph39 на 13/10/2003 г/ 18:09:30

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД