:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МС учредява стипендии за талантливи деца

Медалистите от национални и международни конкурси ще получават по 75 лв. месечно
За първи път тази година държавата ще финансира програма за насърчаване на деца с изявени дарби, реши правителството вчера. Предвидени са общо 1 575 305 лева и с тях подкрепа ще получат 4855 деца. За спортни таланти са заделени 1 075 305 лева. 500 000 лева ще бъдат разпределени за изявените в изкуството и науката.

Помощите са два типа, съобщи министърът на образованието Игор Дамянов. Стипендия от 75 лв. месечно ще получават в продължение на 1 година победителите от първо до трето място в национални и международни конкурси, олимпиади и състезания. Размерът на стипендията е 1/2 от минималната заплата за страната. От нея ще се възползват 257 деца, изявени в науката и изкуството, и 1764 спортни таланта.

Другият вид подпомагане обхваща 2834 изявени деца. Те ще получат еднократна помощ в размер до 165 лв. Този тип финансиране ще получат 340 деца със заложби в областта на културата, 1927 - в науката, и 567 - в спорта.

Стипендиантите в културата и науката ще се подбират от министерствата на Игор Дамянов и Божидар Абрашев. В областта на спорта пък критериите кой да получи стипендия ще определя ведомството на Васил Иванов-Лучано съвместно със спортните федерации. Приоритетни ще са колективните спортове. Подборът ще е сред 45 вида спорт.

С отпуснатите помощи децата ще участват в пленери, обучителни и възстановителни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания. Много от медалистите ни сега трудно намират средства, за да покрият разходите си по пътуването в чужбина.

Няма подоходен критерий за отпускането на помощите. Те могат да се отпускат дори и детето да получава друга стипендия, например за отличен успех.



РАЗДЕЛЕНИЕ



Засега стипендии ще получават само надарени деца от държавни училища, защото проектът е пилотен, обясни Игор Дамянов. Общинските училища са лишени от привилегията. 560 са държавните учебни заведения в страната, а общинските - 2300. МОН има готовност да реагира за отделни случаи. Ако дете от общинско училище е сред първенците на престижен конкурс, образователното министерство ще отпуска допълнителни средства, обеща просветният министър.
5
1426
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
13 Януари 2005 23:51
Много рано се сетихте да поощрявате будните деца

Иначе съм с две ръце ЗА !
14 Януари 2005 09:36
Ами щото идват избори.Требва да се ловят баламурници.
14 Януари 2005 15:09
дано не се окаже че най-умните деца са тия на дупедати и минитри !
14 Януари 2005 16:47
Не така !
Идеята - добре. Реализацията обаче би ме притеснила, като се сещам кой ще я реализира.
За да има подобни помощи, трябва да има начин да се определи кое дете е особено талантливо и кое не е. Иначе... ще стане пак мила родна картинка.
Ще се проявят особените таланти на децата на Този или Онзи . Но това вече ще е търговия с детската радост!
14 Януари 2005 22:32
Ами при нас във Варна няма функциониращи басейни и децата от плувните спортове вече години наред са на опашката при републикански състезания.
Как държавата ще им помогне на тях, след като веднъж са ощетени поради липса на място за тренировка и втори път ги лишават от спомагателни степендии поради слаби резултати?!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД