:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 441
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАТО се дърпа от Ирак

Според ген. Джеймс Джоунс местните сили могат да се обучават сами
Снимка: Ройтерс
НАТО обмисля възможността да ограничи броя на военните инструктори, които ще изпрати в Ирак, заяви вчера пред журналисти главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа генерал Джеймс Джоунс.

Според АП и Ройтерс той обаче подчертал, че намаляването на броя на натовските военни се дължало на способността на иракските сили да се обучават сами, а не на трудностите, които среща алиансът при набирането на военни за мисията. Ген. Джоунс заяви, че се планира броят на инструкторите на НАТО в Ирак, които в момента са около 100, да достигне през идните седмици 159 души. Миналия месец алиансът съобщи, че иска да изпрати в началото на тази година в Ирак около 300 инструктори и персонал за поддръжка. Генерал Джоунс призна, че изказванията за дългосрочно разполагане на 300 инструктори и до 300 охранители в Ирак не са били преценени правилно. "Иракчаните имат възможността да изпълнят мисията сами", посочи той и допълни, че НАТО няма да изпраща повече военни, отколкото е необходимо.

Изявлението на Джоунс бе предшествано от съобщението в сряда на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, че американските войски в Ирак започват да се изтеглят тази година. То предизвика предположения у наблюдателите, че САЩ ще поискат от европейските съюзнички от НАТО да изпратят повече военни в Ирак. Освен това доводът му, че иракчаните били способни да се обучават сами, влиза в противоречие с непрестанните съобщения за убийства на военни и полицаи от страна на ислямистките бунтовници. Ройтерс отбелязва при всеки нов атентат, че иракските сили за сигурност са дали още едно доказателство, че не са способни дори себе си да защитават.

Генерал Джоунс съобщи също, че относителната сигурност в Афганистан позволява на НАТО да продължи мироопазващите си усилия в тази страна, без да увеличава броя на своите военни.
 
Пламъци обхванаха вчера петролопровод край рафинерия в Байджи, северно от Багдад. Саботьори изстреляха реактивна граната, която порази тръбата. Възстановяването на нормалната работа ще отнеме дни.
24
556
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
15 Януари 2005 00:21
Изпарява се и последната надежда на българските НАТОвци още преди прохождането им.
15 Януари 2005 00:56
Амчи те при Саддам си бяха много добре обучени, нямаше и помен от хаос и тероризъм. Те почнаха след като янките и англичаните нахлуха и окупираха Ирак. Част от обучените при Саддам тръгнаха на партизанлък, а друга част им помага в състава на войската и полицията на временното правителство. кого ще обучават НАТО-вците, няма нужда от тях. А окупаторите да му мислят колкото им позволява IQ-то.
15 Януари 2005 02:44


... намаляването на броя на натовските военни се дължало на способността на иракските сили да се обучават сами, а не на трудностите, които среща алиансът при набирането на военни за мисията.

Баси вица!
15 Януари 2005 02:57
"СУЛТАНЕ".... Точно тук, в тоз червен кенеф ти е мястото:Каквото искаш да чуеш това чуваш.
15 Януари 2005 09:21
Султане, остави нашите натовци на мира. Влезли сме, какво да правим. Но защо подкрепяме Америка без съгласието на НАТО?
15 Януари 2005 10:13
Добро утро Shake!
Ами, казвах им на тези наши малоумни мушмороци НАТОвци почти всеки ден, и то по няколко пъти на ден, сакън не влизайте там в древната земя на Ирак, оставете иракския народ на мира, така да се каже-на собствено му гайле, ама йок, та йок.
Както се казва, никога не е късно да станеш за резил,
ама трагедията е там, че всичко е на гърба на бедния и страдал българин.

Сполай!
15 Януари 2005 10:34
Султане български, благодаря ти за постинга. Нека да сме българи. Трябваше да влезем в НАТО, както преди това във Варшавския договор. Но Варшавският договор и СИВ бяха неразделни. Да се надяваме, че НАТО и ЕС са неразделни. Но се отвращавам, когато САЩ ни командва, ужким, заради НАТО.
15 Януари 2005 10:51
Там, където американски войски са стъпили нищо добро не е последвало - разрушени градове, епидемии, болести, наркотици и омраза и ненавист към тях. Всеки разумен човек може да проследи резултатите от агресията им в Корея, Виетнам, Гренада, Югославия, Босна, Афганистан, Ирак, ....
Западноевропеецът трудно ще се навие да вади горещите картофи на американците в Ирак, за тази цел има източноевропейци с нефелни ръководства.
15 Януари 2005 10:57
Така е Shake.
За съжаление, собствената ни историята казва,
че винаги когато България влиза в чужда дупка
непременно се разболява, като придобива поредната
имунна недостатъчност.
Нуждаем се от медкултура и повече политическа хигиена.

Редактирано от - SultanBg на 15/1/2005 г/ 11:00:31

15 Януари 2005 11:02
Osa!
15 Януари 2005 11:45
Osa,
бих продължил-Западна Европа, Южна Корея, Япония....но здраве да е.
15 Януари 2005 11:56
Това е принос към анатомията на мисленето на европейските социалисти. Емпиричните данни показват, че староевропейските социалисти изпитват дълбока привързеност и симпатии към всеки брутален и социално-демагогстващ диктатор. Например към поредисата Брежнев, Андропов, Черненко, Горби, Елцин и полковник Путин. Направиха всичко за да запазят цялостта на СССР . И за тяхно прискърбие не успяха. Сега се мъчат да подкрепят и запазят останките от номенклатурата на Садам и БААС. След време арабите, които са поели съдбата си в своите ръце, ще мислят за Фраанция по същия начин, както Българите през деветнадесети век са мислили за Англия поради политиката и къл Султана на Турция.

15 Януари 2005 13:37
Тъпа
15 Януари 2005 13:49
Оса , Мики 256 , изпускате "любопитна" брънка от веригата , която сте подхванали - Сомалия Тама станаха едни екшъни , не е за припомняне на аведарите
15 Януари 2005 15:08
Айде да не се лъжем Саддам си е американска рожба, така че староевропейските социалисти нямат нищо общо.
Ами Кадафи как стана изведнъж демократ за САЩ след като беше много лош!
Ами добрия момък Пиночет!Ами Батиста!
За всяка от големите държави може да се извадят данни че са подкрепяли диктатори. Но не всяка държава се мисли за прокурор, съдия и полицай едновременно и си присвоява правото да раздава правосъдие особено където има нефт.Що не отидат да умиротворяват Африка където е пълно с военни групировки които избиват цивилното население като кучета!
15 Януари 2005 16:50
Още едно допълнение: САЩ подпомагаше Ирак (и беше главен доставчик на оръжие) в Ирано-Иракската война (СССР подпомагаха Иран). Пак с помощта на ЦРУ Садам "наложи ред" в Кюрдистан.
Особена тема е и Осама Бин Ладен - този така близък съратник и възпитаник на ЦРУ. При окупациятя на Афганистан от СССР, САЩ са създали мрежа за подготовка на бойни отряди (партизани=терористи) в северен Пакистан и южен Афганистан. Осама Бин Ладен е сочен за ръководител на тази мрежа, а движението Талибан е било издигнато на власт именно от ЦРУ след изгонването на руснаците. Ежегодната финансова помощ през 80-те за талибите и муджахедите от ЦРУ е била над 500 млн. $ + американско оръжие. Според много анализатори основата на разрива между САЩ и талибите е контрола и печалбите от експорта на наркотици. За да не ме обвинят аведарци в преклонение към съветската власт бързам да напиша, че по време на окупацията съветските войски са се старали за гепнат същите макови полета.
15 Януари 2005 17:23
Говедар:
Емпиричните данни показват, че староевропейските социалисти изпитват дълбока привързеност и симпатии към всеки брутален и социално-демагогстващ диктатор.

Ми тогаз що га не аресват бруталния диктатор Буш????
Па кво показват ЕМПИРИЧНИТЕ ДАННИ за неговото IQ - малиииииииииии!!!
Говедар:
След време арабите, които са поели съдбата си в своите ръце

Арабите, по мнението на мои познати, вече десетилетия работещи в Либия,
без диктатура не моат влезна в пътя. Анархия или диктатура -
това е арабската дилема, при тех демокрация не връви!!!
Най-мракобесническия арабски режим е този на Саудитите,
но те са "наши кучи синове", както казват в САЩ........
А Саддам последните 10-20 години не беше, и затова имаше 2 войни
и 1 ембарго, не че бил кой знае колко лош сравнено с някои дриги,
но беше лош откъм "неправилната" страна.......
Диктатура и само диктатура за арабите!!!!
Те имат по 7-8-10-15 деца в семейство........
Как се озъпта народ, който дори оная работа не може да си озапти?!?!?
Само с диктатура!
15 Януари 2005 18:07
ЗОРОАСТЪР, ГАЙДЖИН,
15 Януари 2005 19:42
Иракските полицаи били обучени. ХА, ХА, ХА , колко смешно. Колко деликатни излизаме от провала господа американци.
15 Януари 2005 21:10
Аведар, тази елементарна пропаганда и разделение на "стара" и "нова" Европа може да мине пред краварите в Америка, но не и в сърцето на света, на Стария Континент.
Впрочем, регистърът за сплашване на американците, за да им отнемат гражданските права, започва да се банализира: терористи, диктатори, а сега и параноичното обвинение в комунизъм на всеки инакомислещ.
Вие отдавна сте зад нова Желязна завеса, военнизиранити ви мозъци не са в състоянние да родят нищо, за което някой да мечтае.
Горд съм, че съм европеец, горд съм, че Европа успя да се откопчи от Щатите!
15 Януари 2005 22:14
Португальский воинский контингент будет выведен из Ирака
15.01.2005 16:08 | РИА Ореанда
Версия для печати
Лиссабон. Правительство Португалии приняло решение отозвать контингент национальных гвардейцев из Ирака. Сделано это будет 12 февраля, заявил представитель португальского правительства.

По сообщению Рейтер, он отметил, что срок пребывания португальских национальных гвардейцев в Ираке истек в ноябре 2004 года, однако был продлен на 90 дней до 12 февраля для обеспечения безопасности на предстоящих президентских выборах, которые пройдут 30 января.

Представитель португальского правительства заявил также о возможности того, что португальские военные в дальнейшем могут быть задействованы в тренировке иракских полицейских либо в Ираке, либо в Португалии.

15 Януари 2005 22:20
САЩ спряха да търсят под вола теле
_________________________________________
САЩ тихомълком прекратиха търсенето на теле под вола
в Ирак преди Коледа - почти две години след като президентът Джордж Буш
прати войски да свалят Саддам Хюсеин именно заради притежаваниото от
него теле под вола .
В. "Вашингтон пост" цитира вчера източници, участвали в безуспешното
издирване на теле под вола , според които насилието
в Ирак и липсата на нова информация са ги накарали да се откажат.
Специалният съветник на ЦРУ Чарлз Дюлфер, ръководител на групата, и
останалите й членове са вече в САЩ. При това положение остават валидни
заключенията на временен доклад на групата през септември 2004 г. В него
се посочваше, че Ирак няма запаси от теле под вола и че
програма му за теле под вола е била изоставена преди
нападението от САЩ, напомня вестникът.
Според разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, Дюлфер наистина се е
върнал в САЩ, но търсенето на теле под вола не било
прекратено. "Издирването продължава и ако дойде нова информация,
ще й бъде обърнато внимание", заявил той.
16 Януари 2005 00:02
На тези, които имат проблеми с английския препоръчвам поне да четат
"Строго секретно" http://www.strogosekretno.com Два от материялите са особено интересни, макар , че почти няма ялова статия, каквито изобилстват в другите издания " На България и трябват лидери" и " Долърът гледа в бездната" Втората статия отговаря на множество анализи в други источници.
16 Януари 2005 23:50
Иванов, материАли се пише с А.

Редактирано от - bot на 17/1/2005 г/ 01:22:09

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД