:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 435
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС ни сочи несвършена работа

Румъния вика Запада да й помага в борбата с корупцията
Снимка: Ройтерс
Комисарят на Европейския съюз (ЕС) по разширяването Оли Рен заяви вчера в интервю за Би Би Си, че България и Румъния "имат да свършат още доста работа, за да покрият критериите за членство".

"Румъния например трябва да работи много упорито, за да подобри състоянието на правосъдието и вътрешните си дела, особено що се отнася до независимостта на съдебната система и свободното придвижване на хора", каза Рен. На въпрос дали приемането на двете страни, особено на Румъния, може да бъде забавено с една година, той отговори: "Аз се надявам Румъния да успее да изпълни критериите за членство в сферите на правосъдието, вътрешните работи и конкуренцията."

Премиерът на Румъния Калин Попеску Търичану заяви в интервю за вчерашния брой на в. "Файненшъл таймс", че правителството ще поиска от голяма европейска страна да изпрати в Румъния екип от следователи с опит в борбата срещу корпоративните измами. Търичану не спомена коя ще бъде тази страна, но вероятно става дума за Великобритания, Франция или Германия, отбелязва вестникът. Ако не постигне значителен напредък в тази и други проблемни области, посочени от ЕС, членството на Румъния може да бъде забавено с една година. А това би било равнозначно на политически провал за правителството, особено ако съседна България се присъедини към ЕС през 2007 година, подчертава "Файненшъл таймс".

Ройтерс съобщи, че румънската главна прокуратура е започнала разследване на връзките между две големи компании и държавата. Петролната рафинерия РАФО и производителят на гуми "Каром" са натрупали дългове към държавата на стойност 104,2 милиона долара от неплатени акцизи и други данъци. Правителството вече отмени спорната наредба на предишния кабинет, с която държавата опрости дългове на стойност 500 милиона долара на двете компании, за да ги спаси от фалит. Премиерът Търичану неотдавна заяви, че подобни мерки ще бъдат приложени и за други съмнителни приватизационни сделки.
3
372
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Януари 2005 00:37
Ха да видим кой пръв ще познае кой ще да е големият европеийски брат, който ще помага на Румънците?!
За да не се мъчите ще ви дам три вероятности:
а) Франция;
б) Франция;
в) Франция.
15 Януари 2005 07:43
rumen_shicov :
ъъъъъ ... Франция таковата .... ?
15 Януари 2005 14:45
... решението, взето в Брюксел на срещата на върха на Европейския съюз през декември, според което ... Признава се, че България не е била отделена от Румъния по настояване на Франция и обвързването е в ущърб на София.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД