:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 574
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ били негодни да налагат правов ред

Вашингтон се брани от критики на "Хюман райтс уоч"
Американското правителство губи способността си да упражнява натиск за правов ред в чужбина, защото самото то не е склонно да се придържа към такъв ред в САЩ, заяви на пресконференция във Вашингтон директорът на "Хюман райтс уоч" Кенет Рот. По повод публикуването завчера на 15-ия годишен доклад на най-голямата правозащитна организация, базирана в САЩ, той посочи, че борбата на Вашингтон срещу тероризма става за сметка на човешките права.

САЩ са лидер в света по спазването и утвърждаването на човешките права, отвърна говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър на критиките в документа, че американци са малтретирали задържани в багдадския затвор "Абу Гариб".

Тазгодишният доклад на "Хюман райтс уоч" е посветен на човешките права и въоръжените конфликти. За разлика от предишни години, когато имаше изводи за почти всяка държава в света, сегашният доклад е посветен изцяло на една тема - човешките права и въоръжените конфликти. Главната причина е войната в Ирак, но и от продължаващите конфликти в Африка и по-конкретно в района на Големите езера и Западна Африка.

В доклада България се споменава на три места. Отбелязва се, че от 1999 г. Ангола, която по времето на гражданската война е използвала деца войници, е получавала оръжия от Беларус, България, Чехия, Казахстан, Словакия, Русия и Украйна. В същия период Великобритания е одобрила лицензи за износ на военна техника за Ангола.

В проучването се казва, че 57 държави имат запаси от касетъчни боеприпаси. 22 от тези държави са в Европа и една от тях е България.

Посочва се още, че разследвания на "Хюман райтс уоч" и на "Амнести интернешънъл" в средата на 90-те години на миналия век са разкрили ролята на Франция, Южна Африка, Израел, Албания, България и други страни за оръжейни доставки за Руанда преди и веднага след геноцида от 1994 г.
28
431
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
15 Януари 2005 00:26
Стига сте търсили с лупа къде България е спомената с лошо. Стига сте оплювали нацията и българското, нещастници.
Имам много по-големи престъпници от България - показвайте тях , а не изливайте катран върху физиономията ни.
15 Януари 2005 00:37
САЩ били негодни да налагат правов ред
Е прекалено дълго за заглавие. Достатъчно е:
САЩ са негодници.

Редактирано от - SultanBg на 15/1/2005 г/ 00:38:50

15 Януари 2005 00:51
/:/ "САЩ били негодни да налагат правов ред"
Кенет Рот
................
НО пък са напълно ГОДНИ - и им е изгодно!- да налагат/с военни средства/ НЕправов ред!!!


15 Януари 2005 00:53
Буш признава, че някои от изказванията му за Усама бин Ладен са били недипломатични. "Помня, че когато говорех за Усама бин Ладен, заявих, че искаме да го хванем жив или мъртъв. Мисля, че това изказване не беше особено дипломатично", каза Буш. Той добави, че съпругата му Лора го упрекнала за този случай.
15 Януари 2005 01:06
Тоя откри велосипеда.
А оня бил лидер в спазването на правата
15 Януари 2005 01:11
vseki nov zakon e predposleden
nali zatova e bg bataliona tam
15 Януари 2005 01:22
Съгласно официални данни, Щатите държат ДЕСЕТ пъти повече хора в затворите си отколкото Европа. Мъченията на невинни Иракчани в затвора до Багдат не е ново явление. Такава практика в Американските затвори съществува отдавна, в лагера Гуантанамо се постави начало на съвсем деградираното унизително мъчение с цел да се извличат сведения. Демокрацията става все понятие лишено от съдържание, особено съчетано с преса, която е изцяло в услуга на монополите.
15 Януари 2005 02:18
Султане, ти да му беше чул оправданията за "крилатата фраза" - Bring 'em on!

http://www.cnn.com/2005/ALLPOLITICS/01/14 /bush.regrets.ap/index.html
15 Януари 2005 09:27
bestbuy
Не разбрах от статията, защо България да е спомената с лошо.
15 Януари 2005 10:37
Щото Чичо Сам иска да има монопол върху оръжейния бизнес и всяка конкуренция е образец на злото. Това от гледна точка на Големия Брат де. Мен да питаш и аз не виждам нищо друго, освен просто бизнес. Иначе евала на bestbuy, много е прав че все гледат да омърлят собствената си страна!
15 Януари 2005 10:38
Абе, България и ловни пушки,
части за селско стопански машини да произвежда,
а не дай си Боже и да ги продава, много е лошо.
А електричество да произвежда пак е грях.

15 Януари 2005 11:17
Ваййййй, какво заглавие А Фичонели спят, точно когато им се отвори работа
15 Януари 2005 11:28
Още един слепец прогледа. Да, САЩ развалят правовия ред, те не съграждат, защото плитката им експанзионистична философия лесно се разгадава от народите.
15 Януари 2005 11:37
Слабо! За подобни текстове Ном Чомски е много по-силен. А зрелият Брежнев е просто недостижим!
За днес СЕГА е избрало нискокалорична храна за форумните физиологични антиамериканисти. "Десертът" е запазен за близко бъдеще.
Препоръчва се откровено облекчавене за да има по-голяма статистическа достоверност на данните при изследване на явлението.
15 Януари 2005 11:56
Един приятелски съвет към аведаР, нищо че ми е нептият/ен/на.
Вместо да амортизираш клавиатурата, следващия път си остави само псевдонима. Текстът вече е излишен, всички го научиха наизуст. Толкова ли не ти стига мозъка да си преформулираш мъдростите, че ако не друго, поне да създаваш илюзия за вложено творчество?
15 Януари 2005 11:58
БРЕЕЕЙ, ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА. АМА ВСЕ Е НЯКАКЪВ НАПРЕДЪК-В САМАТА АМЕРИКА ДА СЕ УСЕТЯТ ЧЕ ХИЧ НЕ ГИ БИВА В НИЩО ОТ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА-КАТО НАШИТЕ МИНИСТРИ СА, АМА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БОРАВЯТ С МИЛИАРДИ И ЗОТЖВО ПРАВЯТ ОГРОМНИ ПРОСТОТИИ И МИЗЕРИИ В ТОИ СВЯТ НО ДОЩЕ ВРЕМЕ И ПОРЕДНАТА ЗАЯВКА ЗА ИМПЕРИЯ СЕ ПРОВАЛЯ С ГРЪМ И ТРЯСЪК. АМЕРИКА И ДЕМОКРАЦИЯ ИМАТ ТОЛКОВА ОБЩО КОЛКОТО ЛИБИЯ И ДЕМОКРАЦИЯ
15 Януари 2005 13:45
Хапче Още и за предложението към тъпата
15 Януари 2005 14:06
За касетъчните бомби Това оръжие наистина е джелатско , подло и е насочено изключително против цивилното население. Страната с най-големи запаси от него , естествено е САЩ. Страната , която го употребява масово / и понастоящем -ФАЛУДЖА/ е САЩ. На фона на това - всяко споменаване на други страни като нарушители, в т. ч. и България , е неуместно.

Редактирано от - Muktadasaxkoburgidiotski на 15/1/2005 г/ 14:09:05

15 Януари 2005 15:32
САЩ били негодни да налагат правов ред

Това не е никаква новина, констатация или пък диагноза за нормално грамотни хора. Виж за гАведа и досие-та е удар върху промитото вещество в главите им...
15 Януари 2005 18:05
МУКТАДА.....
15 Януари 2005 18:40
Аведар -
ТОВА ПИШЕ СЕ НА ОБРАТНО,
ТО САМОТО СИ Е ОБРАТНО,
и дори така се е законспирирало,
написало се е отзад напред -
Аведар=Радева
ЯВНО Е НЕКВА ЛЕЛКА

Редактирано от - Чарли Дарвин на 15/1/2005 г/ 18:42:15

15 Януари 2005 19:01
Бе глей Аведар=Радева, и крой капата на цялото УСА -
всичко що кажат и напишат следва да се чете наобратно,

и по смисъл и по посока.................
15 Януари 2005 21:10
Брей тоя Рот жив комунист би, че и името му такова..., и открива колелото... на историята.Що не виждам туко, чича фича, чича доторе, говедарка млада, ариманчо вездесъщи, а се натикали в другия форум за ...цуами голямата... и световната благотворителност.
15 Януари 2005 21:58
ООН обвини Вашингтон в участие в "Петролгейт"
"ДНЕВНИК" - 16:45 ч.

Най-голямата операция по контрабанда на иракски петрол в разрез с програмата на ООН "Петрол срещу храни" е била осъществена със знанието на американските власти и донесла на режима на Саддам Хюсеин незаконни приходи от над $50 млн., писа в. "Файненшъл таймс". Вестникът и италианското бизнес издание "Ил соле 24 оре" провели разследване и като се позовават на бившия инспектор от ООН и участник в осъществяването на "Петрол срещу храни" Мишел Телингс, твърдят, че в незаконната операция от януари 2003 г. са участвали 14 танкера.
На тях били натоварени 7 млн. барела иракски перол, купен от йорданската компания "Милениум" (Millennium) с подкрепата на правителството в Аман. Освен в Йордания петролът на стойност поне $150 млн. попаднал в Египет, Йемен, Малайзия и Китай.
Разследването доказало, че йорданското дружество е собственост на магната Халид Шахин, чиято компания според документите "търгувала със сурови материали и минерални масла за и от името на йорданското министерство на енергетиката".
Откриването на танкерите било осъществено през гръцка и американска компания, които отказват коментар по случая. В същото време "Файненшъл таймс" и италианските журналисти установили, че "Милениум" не е имала право да изнася петрол от Ирак, а пристанището, от което това е станало - Хор ал Амая в Южен Ирак, нямало разрешение за дейност от ООН.
Още през февруари 2003 г. инспекторите на ООН започнали да получават оплаквания от компании, опериращи в Ирак, за нередности на порта.
Сред тях била и холандската "Сейболт" (Saybolt), уличена в облагодетелстване от програмата на ООН. Телингс също съобщил за тези оплаквания на представители на САЩ и Вашингтон, които изразили учудване от липсата на действия от тяхна страна.
По неофициална информация САЩ разрешили преминаването на танкерите, тъй като Аман имал нужда от петрол за стратегическите си запаси в навечерието на войната в Ирак.



15 Януари 2005 22:22
САЩ спряха да търсят под вола теле
_________________________________________
САЩ тихомълком прекратиха търсенето на теле под вола
в Ирак преди Коледа - почти две години след като президентът Джордж Буш
прати войски да свалят Саддам Хюсеин именно заради притежаваниото от
него теле под вола .
В. "Вашингтон пост" цитира вчера източници, участвали в безуспешното
издирване на теле под вола , според които насилието
в Ирак и липсата на нова информация са ги накарали да се откажат.
Специалният съветник на ЦРУ Чарлз Дюлфер, ръководител на групата, и
останалите й членове са вече в САЩ. При това положение остават валидни
заключенията на временен доклад на групата през септември 2004 г. В него
се посочваше, че Ирак няма запаси от теле под вола и че
програма му за теле под вола е била изоставена преди
нападението от САЩ, напомня вестникът.
Според разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, Дюлфер наистина се е
върнал в САЩ, но търсенето на теле под вола не било
прекратено. "Издирването продължава и ако дойде нова информация,
ще й бъде обърнато внимание", заявил той.
16 Януари 2005 11:37
"Bowling for columbine"

{37327}{37439}1953: Съединените Щати организират преврат срещу премиера на Иран Моседак.
{37454}{37552}Назначават Шаха като диктатор.
{37576}{37641}1954: Съединените Щати отхвърлят официално избрания президент на Гватемала Албенц.
{37641}{37689}200 000 цивилни жертви.
{37713}{37813}1963: Съединените Щати подпомагат убийството на премиера на Южен Виетнам Дием.
{37854}{37950}1963-1975: Американската армия убива 4 милиона души|в югоизточна Азия.
{37969}{38027}11 септември, 1973:|Съединените щати организират преврат в Чили.
{38027}{38113}Демократично избраният президент|Салвадор Алиенде е убит.
{38116}{38180}На власт е издигнат диктатора Аугусто Пиночет.
{38204}{38252}5 000 чилийци са убити.
{38271}{38341}1977: Съединените щати осигуряват поддръжка | за партизаните в Салвадор.
{38367}{38458}70 000 салвадорци и четири американски монахини са убити.
{38514}{38619}1980: Съединените Щати обучават Осама Бен Ладен и неговите терористи за да убиват руснаци.
{38619}{38701}ЦРУ им предоставя 3 милиарда долара.
{38720}{38780}1981: Администрацията на Рейгън обучава и|финансира "контрите".
{38780}{38849}30 000 никарагуанци са убити.
{38904}{38967}1982: Съединените Щати дават милиарди на Садам|за оръжия...
{38967}{39019}с които да избива иранци.
{39046}{39139}1983: Белият дом тайно продава оръжия|на Иран за да избива иракчани.
{39199}{39266}1989: Мануел Нориега, агент на ЦРУ и действащ президент на Панама,
{39266}{39302}не се подчинява на заповедите от Вашингтон.
{39334}{39429}Съединените Щати нахлуват в Панама|и свалят Нориега от власт.
{39461}{39540}3 000 панамци са убити.
{39559}{39645}1990: Ирак напада Кувейт с доставените|от Америка оръжия.
{39655}{39717}1991: Съединените Щати нахлуват в Ирак.
{39717}{39787}Буш възстановява диктатора на Кувейт.
{39803}{39890}1998: Клинтън бомбандира|"оръжейна фабрика" в Судан
{39923}{39988}Оказва се че фабриката произвежда аспирин.
{40002}{40091}1991 до днес: Съединените Щати бомбандират|Ирак ежеседмично
{40106}{40151}По оценка на Обединените Нации броя на убитите деца
{40151}{40223}от бомбите и санкциите надхвърля 500 000.
{40235}{40376}2000-2001: Съединените Щати дават 245 милиона долара на талибаните в Афганистан.
{40393}{40551}11. 09. 2001: Бен Ладен използва подготовката си от ЦРУ за да убие 3 000 души.
{40875}{41043}В Литълтън, южен Денвър във академията на ВВС|е изложен този бомбандировач B-52.
{41048}{41230}На табелката под самолета може гордо да пише|че този самолет е убил виетнамци на Коледа през 1972.
{41237}{41333}Най-голямата бомбандировка|в виетнамската война.
16 Януари 2005 19:33
Не мога да разбера защо псувните и т.н. се цензурират, а повършните като това на Леля Радева - не. Аз мисля, че една мутка пайна по неин адрес е много по-педагогича, в рамките на добрия тон, и интелигентна от самите писания на въпросната Лелка.
А дали не е Бабка изкуфяла, а не Лелка?
16 Януари 2005 21:56
09:48

Один из пленников Гуантанамо заявил, что работал на MI5
Узник военной базы в Гуантанамо, гражданин Великобритании Бишер ар-Рави на суде заявил, что он был посредником между предполагаемым членом «Аль-Каиды» Абу Катадой и британской разведкой MI5. Об этом в воскресенье сообщает издание The Independent. Пакистанец Абу Катада считается «духовным лидером» европейской ячейки «Аль-Каиды».
Ар-Рави же назвал американскому трибуналу имена трех агентов MI5 – «Алекс», «Мэтью» и «Мартин» и попросил суд вызвать их на допрос в качестве свидетелей. Трибунал издал соответствующее постановление о вызове свидетелей, однако британское правительство запретило агентам давать показания.
Как отмечает The Independent, британец ар-Рави был задержан американской разведкой во время деловой поездки в Гамбию в ноябре 2002 года. //«Газета.Ru»

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД