:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КЛАН

Вуцови са част от българския футбол вече 50 години

Синовете ми ме задминаха, гордее се именитият им баща Иван
Снимки: Семеен архив
Вече близо 50 години фамилията Вуцов играе водеща роля в българския футбол. Безспорно най-известен е доскрошният изпйлнителен директор на БФС Иван Вуцов. Една от знаковите фигури в най-популярната игра у нас е роден в Габрово на 14 декември 1939 г. в семейството на Кольо Вуцов и Ружка Попова. "Бяхме бедни - баща ми е от село, майка ми от Габрово - разказва Вуцов. - Татко е бил чирак при бъдещия си тъст и там се запознали. Аз и по-малката ми сестра Венета сме двете им деца".

----

Малкият Иван Вуцов бил буйно дете, но покрай пакостите успял да се увлече и по топката. "Първоначалният тласък даде баща ми, който беше върл футболен запалянко", признава той. Но пред себе си е имал и примера на своя вуйчо Васил Попов - първият габровец, играл в националния отбор (4 мача). Попов е бил нападател в "Спортклуб" (Сф) и АС 23 (Сф). След края на кариерата си се връща в Габрово и става треньор.

"Тогава в града имаше много отбори - към различни предприятия. Вуйчо водеше "Торпедо" - на Машинния завод. И ме взе още като ученик. А и аз имах право да съм в този състав, понеже учех в техническо училище - спомня си Вуцов. - Станахме окръжни шампиони. Тогава бях на 15 г. и това бяха първите ми истински мачове."

Впоследствие вуйчото го води в юношеския тим на "Чардафон". А през 1957 г. 17-годишният Иван е взет в мъжкия състав, който вече е преименуван на "Балкан". Там играе 1,5 г., докато отива войник. "Бях определен за Велико Търново. Там ме искаха и в отбора - разказва Вуцов. - Обаче от "Ботев" ме харесали на един мач през лятото. Нямало как да ме вземат веднага, та първо ме пратиха да служа в село Устово, сега квартал на Смолян. И оттам ме изтеглиха в Пловдив."

От 1958 до 1960 г. Вуцов играе в "Ботев" - в "А" група. След уволнението



има предложения и от ЦСКА, и от "Левски"



Обаче: "Служехме с Христо Илиев-Патрата, Сашо Костов и Димо Печеников. Те са по-големи, ама се бяха отлагали няколко пъти, та аз им бях стар войник. Сприятелихме се и заради тези левскари, които бяха много настоятелни, а и аз си бях симпатизант на "Левски", отидох на "Герена".

Така от 1960 г. Вуцов заиграва при "сините" - първо като ляв бранител, а после в центъра на защитата. Има 304 мача в "А" група, 23 в националния отбор (участва и на световното в Англия`66), 12 в младежкия и 12 в юношеския състави. Става 2 пъти шампион и печели 3 купи. После идва обединението на "Левски" със "Спартак".

"Тогава бе решено "Академик" (Сф) да стане филиал на "Левски". И ни прехвърлиха мен, Иван Димитров, Фифи Перото в "Академик". Играх 2 г., но видях че там нещата са изкуствено създадени, през 1972-а прецених, че трябва да се откажа. Вече бях завършил ВИФ. Точно там искаха да вземат в катедрата млад човек и обявиха конкурс. Обаче в "Левски" разбраха тая работа. И ме назначиха, но не треньор, а началник на клуба. Така тръгнах по обратен път в развитието си".

Същата 1974-а "Левски" става шампион, но на следващата нещата не тръгват добре и наставниците Митко Дойчинов и Сашо Костов са освободени. На тяхно място е назначен Вуцов с помощник Добромир Жечев. "Така започнах с треньорството. През 1977-а станахме шампиони, достигнахме и 1/4-финал за купата на УЕФА. А на следващия сезон станахме втори и



шефовете прецениха, че ми е нужна школовка



За 1 година ме пратиха на стаж в Холандия, Германия, Русия и Англия. Като се върнах, пак поех "Левски" и през 1979-а пак взехме златото, но на следващата - бяхме втори, и ме освободиха".

ЖСК "Спартак" (Вн) обаче го иска за треньор и го получава по ведомствена линия, а пък той вкарва отбора в "А" група. В елита Вуцов води тима само до 4-ия кръг, защото през септември 1982 г. го правят селекционер на националния.

"Тогава бяха квалификациите за Евро`84. Почнахме с 2:2 с Норвегия в София. После ни би Югославия с 1:0. През зимата смениха Паро Никодимов като мой помощник и сложиха Васил Методиев. Аз пък извадих от отбора много цесекари и заиграхме добре. Стигна се до прословутия мач в Сплит, в който паднахме с 2:3, а можеше да спечелим в последната минута и да се класираме".

Въпреки отпадането Вуцов остава на поста, защото е сглобил добър състав. С него той класира България на световното в Мексико`86 след 12 г. суша. "Представянето ни там не беше най-доброто, но не и провал, както го изкараха. Все пак излязохме за първи път от групите, макар и с шанс - убеден е Вуцов. - Но бе отчетено като слабост. Знаех, че ще ме освободят и аз сам се освободих, като си подадох оставката."

След това треньорът успява да спаси "Спартак" (Пл) от изпадане и отива за 1 г. в "Хайдук" (Сплит). "На втората се отказах, защото не взехме футболистите, които искахме. Но имам добри спомени, защото там работих с големи играчи като Ярни и Асанович", спомня си Вуцов.

Когато се връща в България няма големи перспективи пред себе си, но пак става промяна в "А" отбора и той е назначен за втори път. "Обаче паднахме с 2:3 от Швейцария в решителния мач в София, а водехме с 2:0. За зла врага аз бях наказан, задето на мача с Шотландия се сдърпах със съдията - аз си бях прав тогава, ама не бях прав да се държа така. И срещу Швейцария бях на трибуните. Затова паднахме и това най-много ми тежи - признава Вуцов. - А на другия ден - 2 май 1991 г., си подадох оставката и приключих с националния отбор".

Следва 1 г. работа в Солун. Връща се в София точно преди конгреса на БФС през 1993 г. и се кандидатира в тандем с Николай Гигов. Обаче печели Валентин Михов, протежиран от т. нар "брокери" от Пловдив, които после го свалиха преди световното в САЩ`94. А Вуцов поема "Локо" (Пд). Там дава пътя във футбола на 16-годишния Георги Иванов-Гонзо, но напролет



"няколко от моите продадоха мача с "Ботев"



и аз напуснах. С прибирането в София брокерите ме извикаха и ме назначиха за секретар в БФС. Така започнах във футболния съюз и бях там докато се пенсионирах миналата година".

Футболната линия в семейството обаче е продължена. Иван Вуцов има двама сина - Руслан и Велислав. "Не съм се опитвал да ги насочвам в развитието им. Те обаче израснаха на "Герена" и се запалиха. Руслан почна при юношите, но от него футболист не стана. Сега играе във ветераните на "Левски" - то обикновено там са такива, които не са се наиграли като млади. Та и той е от тях", смее се бащата.

Руслан Вуцов обаче е утвърдено име във футбола като юрист. Той знае перфектно английски и немски и е един от малцината наши специалисти в спортното право. "Много е уважаван. Но нали е син на Иван Вуцов някои му пречат и завиждат - смята бащата. - Ще остане под тази сянка, защото аз допуснах напоследък по мой адрес да се говорят всякакви неща. Всеки се оправдаваше с мен, не че съм непогрешим. Съжалявам най-много, че не напуснах БФС още преди 2 г."

Според бащата фамилията още известно време ще пречи и на Велислав. Малкият му син направи кариера като футболист - в Сливен, Тетевен, Варна, "Славия", Габрово. След това стана треньор и мина през "Спартак" (Вн), "Спартак" (Пл) и "Черно море". Сега е в "Марек". "Той сам реши да върви по моя път. И мисля, че вече ме е задминал като треньор - гордее се Вуцов. - Много е амбициоцен,



за него няма друго нищо освен победата



Старая се с каквото мога да му помагам. Но много ми тежи, че омаловажават резултатите му. Смятат че аз съм бил зад него. Ето, сега мен ме няма и той пак показва характер и възможности. Иначе с него коментираме мачовете и събитията, но при нас това преминава в спорове, които понякога прерастват и в скандали. Велислав следи и познава тенденциите в европейския футбол. Ходиха на специализация с Пламен Марков при Фабио Капело за 20 дни - вече тук и аз помогнах. Нервен е, избухлив е и преживява повече отколкото трябва. Но съм убеден че има чувство за справедливост и е безкрайно честен".

Вуцов-старши не прогнозира дали ще има и други от фамилията в българския футбол. Внуците му са 4-има. Най-голям е синът на Руслан - естествено Иван. Той е на 12 г. и учи в интернат във Виена. Велислав пък има трима сина - най-големият също е Иван и е на 11 г., останалите са на 4 и на 2 г.

"Влече ги, тичат покрай топката. Ако искат да се захванат с футбол няма да съм против, но няма и да ги насочвам зорлем. Те да си решат, аз с каквото мога ще помагам", зарича се дядото.
 
Иван Вуцов и големият му син Руслан по време на рождения ден на бащата.
 
Иван Вуцов с настоящата си съпруга Катя, сина си Велислав, снаха си Светла и внука си Иван Велиславов Вуцов.
4162
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД