:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,147,128
Активни 117
Страници 13,683
За един ден 1,302,066
Объркване

Реквием за лявото алиби на БСП

Покрай Ирак и базите столетницата загърби естествените си идеологически ценности и затвърди практически дясно поведение
Снимка: архив "Сега"
Несъстоялата се дискусия в Народното събрание около два принципни и жизненоважни за гражданите въпроса - изпращането на български войски на чужда територия и приемането на чужди военни бази на българска територия, повдига отново темата за липсата на ясни полюси в българското политическо пространство. Бяхме свидетели на поразително депутатско единодушие и изпаряване на всякакви партийни различия в одобряването на спорни за националния интерес и морал стратегически решения. Единодушие, достойно за живковските времена и нарушено единствено от 3 "черни овци" в "червения" сектор - двама безпартийни професори и един комунист.

Най-големият парадокс бе произведен от анонсираната като лява БСП. На практика тя загърби ценности, естествени за уж ръководната й социалистическа идеология, и възприе де факто дясно поведение. С което окончателно потвърди, чеистински лява партия в България всъщност няма.За разлика от посестримите си по света БСП разсеяно заобиколи принципни въпроси като нелегитимността на военните действия на САЩ и Великобритания в Ирак и произтичащата от това нелегитимност на българското военно участие в окупацията на суверенна чужда държава. Нещо повече - когато след трагедията в Кербала в обществото се чуха гласове за изтегляне на нашите войници, ръководството на БСП с ужас се разграничи от тях. И заповтаря заклинанията за поети ангажименти към НАТО (сякаш НАТО има нещо общо с Ирак) и за "война с тероризма" (сякаш тероризмът в Ирак не бе отприщен тъкмо от нахлуването на чужди войски). Уязвими аргументи, зад които е естествено да търси оправдание за действията си едно гузно правителство, но които е неестествено да звучат от редиците на една "лява" опозиция.

За сравнение - когато в Испания пристигнаха ковчезите с испанските жертви от Ирак, тамошната левица директно поиска оставката на кабинета на Аснар, въвлякъл страната във война и с това причинил гибелта на нейни граждани.

Няма и помен от подобни настроения в официалната позиция на БСП. Вместо това - дисциплиниран партиен вот "за" поканване на американски бази в България. С конспиративно намигане - ще ги маскираме като бази на НАТО, чийто член България ще стане всеки момент, и това ще приспи всякакви угризения за погазване на националния суверенитет с вкарването на чужда военна сила на българска територия.

Аргументът, който се изтъква, и тук е зает от правителството - базите щели да повишат сигурността на държавата. Кой знае защодругаде по света левицата има навика да организира пацифистки походии протести пред стените на подобни бази. Може би за разлика от БСП е наясно, че наличието на такива обекти превръща не само конкретно тях, но и приютилата ги страна в мишена за отмъстителни терористични атаки. И че присъствието на чужда военна сила вкарва цялата местна политическа система плюс редовите граждани в ролята на заложници.

Натрапва се изводът, че БСП прави този реверанс към милитаристичната експанзия на САЩ от прагматични подбуди. Изживявайки се като бъдеща победителка в следващи избори, партията явно страстно желае да си подсигури симпатиите на новия Голям брат, без чиято благословия не се вижда да управлява.

Непреодолимият фатализъм, че САЩ командват и ще продължат да командват съдбините на планетата в необозримо бъдеще, сигурно не е проблем само на БСП. Той се чувства и в планетарен мащаб - примерно в безропотното посрещане на унизителните за чуждите граждани вземания на отпечатъци и снимки по американските летища, оправдавани с все същата магическа формула за "борба с тероризма", но все повече намирисващи на въвеждането на глобален полицейски контрол.

Интересното е обаче, че при желание за запазване на достойнството дори на тази унизителна процедураможе да се реагира различно от обреченото подгъване на колене.Доказа го Бразилия - въведе реципрочни мерки за американците, които я посещават. Без да се плаши от световното им господство.

Бразилският президент Лула да Силва е от левицата. И има характер. Въпреки кардиналните разминавания на неговите възгледи с позициите на Джордж Буш, американският президент търси с него диалог, а не конфронтация.

Е, да, малка България не е гигантска Бразилия. Но се кани да влиза в Европейския съюз, а не в Съединените щати.

Евфемизмът за външнополитическите приоритети, харесан и от БСП, е за "евроатлантическите структури" и съчетава и ЕС, и НАТО. А пъквъзприемането на НАТО е като по рецепта на Маяковски:"Ние казваме НАТО - подразбираме САЩ. Ние казваме САЩ - подразбираме НАТО".

Да, БСП еволюира до решението да разпери братска прегръдка за Североатлантическия алианс и дори със скърцане успя да убеди донякъде и носталгичния си електорат, че в това няма нищо еретично, щом дори Русия направи общ съвет с НАТО. Въпреки че държавните интереси на Русия едва ли в момента имат нещо общо с основните принципи на лявото мислене в света, част от което би трябвало да е БСП. А това ляво мислене винаги е предполагало пацифистки нагласи и отричане на всякакви военни организации и съюзи.

Едно на ръка, че това са остатъци от друга епоха - на студената война и на блоковото деление. По-същественото е, че в днешната реалност, когато като основен източник на заплахи е сочен международният тероризъм, никакъв военен блок, никаква редовна войска, никакви военни бази не могат да дадат гаранции за сигурност.

Една лява политическа сила би трябвало да бие камбаната за необходимостта от коренно различен от военния - отсоциален подход към решаването на проблемите с тероризма.Защото причините за възникването и разпространението му са преди всичко социални. Това е война на бедните и потиснатите срещу богатите и потискащите. Онзи, който не го осъзнава и не настоява за нов световен ред с по-справедливо разпределение на благата, няма как да се класифицира като ляв.

Несериозно е БСП да смята, че защитава идентичността си само с призиви за следване на модела за социална държава, който според нейното ръководство характеризирал ЕС. Преди всичко този модел в никакъв случай не е универсален за всички държави, членуващи в ЕС. Наред със социалдемократически правителства там има и откровено десни, за които социалната държава не е никакъв приоритет.

Най-интересното е обаче кои именно ценности харесва ръководството на БСП в социално ориентираната европейска перспектива.Ето как ги подрежда партийният лидер Сергей Станишевв статия в "Сега" : "...система от правила, в която критерий за успех са конкретните измерения за личните възможности на гражданина, условията за правене на бизнес и гражданският контрол над институциите".

Не "личните възможности" обаче, а солидарността извежда като свой основен принцип европейската социалдемокрация. Освен това общоприетото схващане е, че левите партии се грижат за интересите не на онези, които се занимават с "правене на бизнес", а на онези, които с труда си изработват печалбата на бизнесмените.

Що се отнася до гражданския контрол над институциите, той е елемент на демократичната и правова държава въобще. Лявата амбиция би трябвало да отива по-нагоре - да действа не просто за контрол, а за законова уредба, която да гарантира социалните ангажименти на самата държава.

Впрочем лява специфика е и тревогата за такива изпаднали от полезрението на соцлидера сфери като образование и здравеопазване - доста невралгични за днешния българин.

Парадоксът е, че броени дни преди Станишев пак на страниците на "Сега" за проблемите на българското образование се разтревожи не друг, а лидерката на десния СДС Надежда Михайлова - и то насред собствените си вътрешнопартийни баталии. Може да не е била най-искрената тревога, но пък бе най-нагледното доказателство, че в България продължавапълното объркване на понятията "дясно" и "ляво".Проблемът вероятно идва от общото родословно дърво на всички български партии. В крайна сметка те до една са филизи на стария ствол на партията-държава. Няма никакво значение, че тя се е казвала БКП и че се води преродена в БСП. БКП от късния соц беше толкова комунистическа, колкото лява е днешната БСП. Това бе партия на властта. Тя произвеждаше кадри за тази власт и възпитаваше у тях точно онази цинична пресметливост и социална безчувственост, която днес отблъсква нормалните българи от кастата на така наречения политически елит.

Потиснат от това бреме, побелелият електорат на БСП не намери сили да реагира на странните й мимикрии. И защото е дисциплиниран в други времена и е свикнал да спазва стриктно "генералната линия", той ще продължи да гласува за "своите", докато е жив. Онези обаче, които още не са побелели, но имат ляво мислене, няма за кого да гласуват в България.
72
604
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
26 Януари 2004 06:05
Пълна интелектуална немощ.
26 Януари 2004 07:03
Огромна грешка. Социалността на БКП беше само в лозунгите. По същество тя се състоеше от "комунисти" свръх-богаташи" които живееха в капитализма ( силно развития) а на населението предлагаха идеята за равенство. Това се нарича единственно и само държавен капитализъм или подобно..... Не заблуждавайте хората..........
26 Януари 2004 08:15
Да бе! Гола вода! Външната политика ли е в основата на едно членувщо в социнтерна ляво? Блеър да не би да е консерватор! А пък Шрьодер ако нямаше проблеми с преизбирането си каква ли позиция би заел!
26 Януари 2004 08:30
Къдринке като чета какви си ги накъдрила.... Всичко е така омотано в къдри и дантели. Особено сравнението с Бразилия.
Но за едно си права Къдринке България има наистина нужда от истинска лява партия, каквато БСП просто не е и не може да бъде.
26 Януари 2004 08:39
Горката Къдринка!Съвсем се е объркала!
Къде са старите "ляво" и "дясно"!
Няма ги !
Човечеството напредва, забогатява, поумнява!
Страните са обединяват за да произвеждат повече и по добре!
За да живеят в мир!Без комунистическа злоба и умраза!
Единственят враг на човечеството не е вече комунистическа Русия а тероризъм!
Терористите, Къдринке, не са бедни!Усама е мултимилионер!Атентаторите на Близнаците в Н.Ъ.Ц са състоятелни саудитски граждани!
Терористите са РЕЛИГИОЗНИ фанатици!Те мразят западният начин на живот!Мразят евреи, христяни и всички неислямски религии и искат тяхното унищожение!
26 Януари 2004 09:53
Добър материал. Разбира се, че на бесепарите (вкл. и на тези във форума) няма да им е приятно да го прочетат, но всъщност той е доста конструктивен. Вземете си бележка, другари!
26 Януари 2004 10:08
Абе, Къдринче, що не се хванете с др.Божидарчо Димитров и с безпартийния Велко, па да започнете да си списвате едно ново "Работническо дело", в което да громите световния империализъм, НАТО, СЕНТО, СЕАТО, реакционните идеологии и враговете на СССР?
26 Януари 2004 10:37
Драги FL, струва ми се, че и ти си се объркал доста.

Казваш,
Човечеството напредва, забогатява, поумнява!

Не съм съгласен. "Напредък" е нещо относително, защото зависи от това кое е "напред" и кое е "назад". А Земята, на която същото това човечество живее, е кръгла. И има много сериозна опасност този, който си мисли, че е много напред, да се окаже зад изостаналите....

Забогатяването се отнся, за съжаление, само към малка част от човечеството. България стабилно и неотклонно обеднява - като започнем още от 1983-а, която беше последната икономически успешна за нас.

А пък за какво поумняване можем да говорим след като над всичко доминира щатската масова култура и интелекта на Форест Гъмп-овците ?
----
Другото, което сериозно си объркал е :

Терористите са РЕЛИГИОЗНИ фанатици!Те мразят западният начин на живот!Мразят евреи, христяни и всички неислямски религии и искат тяхното унищожение!


Това, което си написал, е добра илюстрация колко далеч от "поумняването" е официалната щатска позиция по отношение на ставащото в световен мащаб.

"Религиозни фанатици", които "мразят".... Просто и ясно, но напълно невярно. да започнем с религията. Едва ли има по-големи религиозни фанатици от евреите. Тяхната религия учи, че да откраднеш от "гой", да го излъжеш и дори да го убиеш не е престъпление, не е грях. (чети Талмуда...) Мохамеданството, като по-късна религия, вероятно е заело части от юдаизма, но е далече по-миролюбиво и хуманно учение.

Та, след като тази войнствуваща религия се засели в арабския свят, след като започна системно да се налага над местното арабско население със сила, предизвика ответната реакция. Когато един човек (етнос, народ) е притиснат в ъгъла, когато не са му сотавени никакви шансове за мирно оцеляване, той ражда своите отмъстители. Преди стотина години такива са били Солунските атентатори. През втората половина на 20-и век такива станаха палестинците. И техни жертви са не само евреите в Израел, а и онези, благодарения на които държавата Израел съществува - САЩ.

А това, което става в Ирак пък, няма нищо общо с тероризма. В Ирак имаме много проста класическа ситуация на окупатор, поставил свое марионетно правителство и на партизанска война. Същата ситуация е имало във Франция по време на 2-та световна война - окупация, правителство на Петен, партизани (les maquis). Ако се опитах да кажеш, че "макизарите" са били терористи, има сериозна опасност да отнесеш много як тупаник във Франция, а пък и нещо по-сериозно.

Вярно е, че за да извършиш самоубийствен атентат е нужна известна доза фанатизъм. Но такъв фанатик е бил и Ботев, не мислиш ли ?

И още нещо. Вярно е, че световните икономичекси интереси експлоатират тероризма всеки за свои нужди. Не само саудитските принцове, но и нефтените компании, щатския оръжеен бизнес също.

Светът призна това, като отказа да подкрепи агресията на САЩ в Ирак. Съветът за сигурност на ООН е издал десетина резолюции срещу Израел. Но правото на силния е доминиращо.
Нека поне не изпадаме до там, че да хвалим агресорите
26 Януари 2004 10:57
Анализът е много добър и сериозно аргументиран.
26 Януари 2004 11:14
Недоумявам как някои от колегите четат статията!? Основната теза в материала е че в БГ липсва лява партия и според мен твърдението е аргументирано добре /позовано е на факти/. Преди време също четох много добра статия за това, че у нас единствените, които защитават социалните интереси и заместват лява формация у нас са МВФ. Невероятно, но факт.
26 Януари 2004 11:16
И аз мисля, че статията е добра! И же би за това у нас не гласуват над 50 % от избирателите, а повечето от гласувалите избират просто по-малкото зло.
26 Януари 2004 11:17
Отличен анализ на Къдринка!!!
Да се видят червените червенотиквеничета и мамини дечица от бившата номенкратура , намерили топло местенце в ръководството на Партията и новите богаташи на България с крадени народни пари , колко им струва мозъчното да градят идеология на социалдемократизма и лявото простанство в България!!!
На светлинни години са от западно-европейския социалдемократизъм!!!!!
Ако ще и да се фукат , че са влязли в Социалистическия интернационал!!!
На баба ми фърчилото!!!!
Състоянието на цялото политическо пространство в България е жалко рахитично.
СДС и НДСВ -обявили Пърдю за свой национален президент!
БСП бленувайки все още за силното крило на големия брат-стари комунистически навици и политическо възпитание на Партията им от 1947 г. насам-възпитание в вечно поклонничесто и мижитурство , боравене с аргумента” интернационализъм”...
И немогат да мислят със сивото на мозъка си в правилно отчитане правилно геополитическо място на България в 21 -вия век!
За това и не могат да направят едно елементарно добо решение за нейната външно политика въобще...
А СЕГА времето е РАЗДЕЛНО , на колосални международни събития -разделянето на света на нови два идеологически иполитически епицентъра-САЩ и Европа.България трябва да направи своя избор между тях , което ще определи съдбата на нацията й в това столетие!
Рахитичността на политическото ни пространство и неспособността му да мисли -ще доведе до невеорятни негативни последствия и нови грешни решения за българската държавност и нация - отдалечаването и от Европа и ЕС!!!!!!


Idem per idem...
26 Януари 2004 11:29
За съжаление авторката е права! Питам се какъв е изходът? Дали да подкрепим въстановената БКП (ако тя се откаже да строи социализъм) или да основем нова истински лява партия. Другото е да ни управляват "десни" а в същност компрадорски партии.
26 Януари 2004 11:32
Неверния Тома
истината е една-само НОВА ПАРТИЯ !!!!

Idem per idem...
26 Януари 2004 11:47
Браво, др. Къдринова, само така! Излейте своя правдив пролетарски гняв! Какво само се мотате досега с тия препечатки и преводи на чужди анализи (най-вече от руски сайтове), а не сте подхванала левицата?! Так точно – всеки на мястото си! А Вашето със сигурност не е в шеста глуха на международния отдел на Сега и в дружеството за дружба с революционните латиноамерикански народи. Вие трябва да сте в авангарда на най-новата левица, която иде с бодра крачка да спаси света от империализма.
-
А inter alia да отбележим: “За сравнение - когато в Испания пристигнаха ковчезите с испанските жертви от Ирак, тамошната левица директно поиска оставката на кабинета на Аснар, въвлякъл страната във война и с това причинил гибелта на нейни граждани.” В Испания има избори през март, т.е. не е кой знае какво чудо да поискаш оставката на правителството през декември. Освен това, там ИСРП редовно иска оставката на Аснар, вкл. и за разлива на танкера еди-кой-си край Галисия, и за какво ли още не.
26 Януари 2004 11:53
Браво на г-жа Къдринова! Поставила е всички точки над и-тата. Като добавка:
От Освобождението на България на нейната територия не е имало военни бази – само присъствие на чужди войски в отделни периоди наложено от обстоятелствата.
За подкрепата на поканата за американски бази соцръководството не е поставило предварително за обсъждане и решение по въпроса на висшият партиен орган – ВС на БСП.
Изводът е един: не само нямаме истинска дясна партия, но няма и истинска лява!
26 Януари 2004 11:59
Много добра статия.
*
Десните няма да я харесат, защото ще видят още един съперник за гласовете на дясното пространство, а други десни няма да има срещу кого да викат "долу". Левите няма да искат да си признаят, че са лъгани и продължават да ги лъжат. Най-много против статията би трябвало да бъде самото ръководство на БСП, защото статията разбулва грижливо пазените до сега тайни за същността на сегашната БСП. Едно по-широко информиране на привържениците й, неминуемо ще отблъсне по-голямата част от тях.
26 Януари 2004 12:11
Forza, айде на бас , че Аснар ще бъде така поментен , че няма да дойде на власт следващите 10 години.Не е причината само ковчезите, виж какво направи със социалната система на Испания..
Разликата е , че те имат лява партия , която гледа в прави огледала , а нашата-гледа в криви...
И защо ли изборите в Испания , съвпадат по време с тези в Италия-май ще съвпаднат и в резултатите !!!!
26 Януари 2004 12:23
БСП, е толкова лява колкото ДПС е движение за права и свободи.Това са де
магози, които експлоатират ностьлгичните чувства на пенсионерите в България.
Няма нищо по- опасно за бъдещето, от управление съставено от БПС и ДПС.
Това са национални предатели и мястото на ръководната им върхушка е в затвора.Само нова формация или в краен случай управление на обединените
от дясно без ДПС.Това ще бъде избор на по-малкото зло.Измислената НДСВ
няма място в България.Псевдоцарчето е готов за съд и една килия с доган.
26 Януари 2004 12:33
За съжаление в България от доста време няма нито лява, нито дясна партия - БСП гласува за война - може е да е правилно, но нито една лява партия не го прави, СДС дори когато беше на власт, а сега още повече, ползваше лява реторика. И ако по отношение на националните приоритети можем да очакваме единодушие, не мога да разбера защо правителството на СДС /или на Костов, ако предпочитате/ говореше за ръст на доходи, пенсии, а чрез държавния бюджет се преразпределяше по-голям процент от БВП отколкото при левия Виденов! Не мога да разбера как БСП подкрепи НАТО срещу когото протестираше, а къщо и ЕС, като в същото време гласува за война /вероятно лява?!/ в Ирак...
Ако се замисля, вероятно следващото правителство ще е ляво, което май си е по-добре от дясно не за друго, а понеже в БСП преминаха основната криза, и са поне единни за разлика от СДС - разбира се единството се базира на нокдауна, който записаха инакомислещите на незнам-кой си конгрес, когато Стефчо майсторски изигра една сценка, но поне не бяха изключени, което прави БСП доста по толерантна и както е модерно да се казва - "европейска", от СДС, нищо че са от едно котило...
Дали обаче това правителство ще е ляво никак не съм сигурен, щото последния що годе ляв лидер в БСП взе, че стана президент, а нито дуета Руменовци, нито Серж за момента могат да се докарат такива - вероятно тази мимикрия се нарича политика...
На фона на липсата на масивно ляво, за мой, а и не само мой ужас, се роят и набират подкрепа доста крайно леви формирования - комунистически и революционни, които черпят сила от именно този лумпен пролетариат, основно без образование и поминък живеещ в малките населени места, като Твърдица например...Но ако така е било и в началото на миналия век, то сега известните ни като хайдути и партизани, сега ги наричат терористи...
Доколкато и нормално десните партии да са много и да се обединяват при наличие на интерес, също толкова нормална световна практика е да има една голяма лява партия и няколко други, гравитиращи около нея, затова не е зле лидерите в БСП да се усетят, че измествайки се надясно към социалдемокрацията, малко се унесоха в инерцията си и попрекалиха с дясното в реториката си! БСП може и да получи световно признание преди месец, но за да управляват ефективно е добре да получат признание и в собствената си страна...
26 Януари 2004 12:35
Към идеята за нова партия: същата трябва да се учреди в близките месеци.В
ръководството и трябва да се изберат хора с безупречна репутация, много е
важно сред тях да има българи прокудени от родината по един или друг пово
д.В програмата на партията трябва изрично да се заяви, че ще работи по отстра
няване на ДПС и тругите националпредатели от властта и политическия живот
а също така, че турско говорящите българи са съставна чат от българската на
ция и те трябва активно да се включат в възраждането на родината.Трябва
да се раазбере, че България е еднонационална държава с нация съставена от
няколко етносни групи.Наред това трябва да има яснота по безкомпромисното
изхвърляне от България на десетките ислямистки и псевдохристиянски секти.
Тук има място само за традиционните религии.
26 Януари 2004 12:47
БАХУР, FINN, ГРАФЪТ,
НАПЪЛНО съм съгласен с тезите ви !!!
АЗ , съшо, от много време повтаpяM /и ТУК/, че в България ПОЧТИ всички партии са “ИЗМИСЛЕНИ” !!! Това се отнася , най вече , за БСП, СДС, НДСВ, БЗНС и т.т. А ДПС е противоконституционна /по съдържания, а не по форма!/ !!!
“ИЗМИСЛЕНОСТТА” на тези партии е именно в това, че техните членове и техният еликторат НЕ са адекватни на политическите платформи и идеологиите на съответните партии!!! Както и поради факта, че тези партии са се “появили на Бял Свят” по “инициатива ОТГОРЕ” , а НЕ отдолу- т.е., учредени са от хора-“КАНДИДАТИ” за партийно лидерство на партии , а не от хора, които търсят партийни лидери за партията си !!!
Тези партии са “измислени” и поради факта, че създаването им БЕШЕ наложено отвън ЗАРАДИ Демокрацията, а не ПОРАДИ Демокрацията- нещо като “ИЗКУСТВЕНО партийно ОПЛОЖДАНЕ”, с помощта - най-вече ФИНАНСОВА!- на “ВЪНШНИ ДОНОРИ” !!!

Редактирано от - paragraph39 на 26/1/2004 г/ 12:51:52

26 Януари 2004 12:48
Тъй като лявото по същество не ме интересува и написаното в статията сме до коментирали многократно, ще ми се да се спра само на един цитат:
"Защото причините за възникването и разпространението му са преди всичко социални. Това е война на бедните и потиснатите срещу богатите и потискащите. Онзи, който не го осъзнава и не настоява за нов световен ред с по-справедливо разпределение на благата, няма как да се класифицира като ляв."
Известно ли е на госпожата, че от всеки 100 долара помощ за развиващите се страни в Африка 80 отиват директно в швейцарски банки, откраднати от местните управляващи (предимно диктатори)? Хайде да се разберем кой в този случай е подтисникът? Кой лишава собствения си народ от възможността за по-добро бъдеще?
За да не звуча голословно ще дам следните примери:
Решено било Кот д'Ивоар да получи помощи от Световната организация по земеделието за развитие на какаовите плантации. Управляващите веднага изкупили плантациите (на безценица!), гушнали парите и изчезнали в чужбина. В Свазиленд, където повече от 30% са заразени с вируса на СПИН, бюджетът за издръжка на монарха е по-голям от парите за здравеопазване. Част от парите, които ЕС дава на Палестина като помощи отиват директно за терористични акции.
Борбата в страните от Третия свят трябва да бъде за истинска демокрация и ограничаване на корупцията с цел правителствата да работят за благото на народите си. Практиката показва, че развиващите се страни, водещи правилна икономическа политика печелят от глобализацията. Това ви го казва дори вашият гуру Щиглиц.
26 Януари 2004 12:49
Тука се проявиха цяла тумба отчаяни скрити комунисти от цяла Европа!
А Къдринка - при Кастро!
26 Януари 2004 12:55
ЗА НЕЩАСТИЕ на Кастро, или за НЕЩАСТИЕ на Къдринка?!? НЕЩО не е много ясно?!?
26 Януари 2004 12:56
Мараба, народе! Някой най-после сложи пръст в раната.Е, глупаци от типа на FL, колкото искаш. Как беше във вица "... чукча писатель, чукча не читатель". Колкото и да не ни се иска, колко и да си мислим, че това е зад гърба ни, конфликта между бедни и богати продължава с пълна сила и няма скоро да завърши. Рано или късно на мястото на това БСП ще се появи истинска лява партия, чието ръководство няма да е от "децата на наши другари", а от мислещи, социално ангажирани политици. Най-неприятното е, че и Първанов и БСП, като цяло подмениха вота на своите избиратели. А това, както остроумно е отбелязал Тайлеран е " нещо по-лошо от престъпление, това е политическа грешка" .
26 Януари 2004 12:57
Къдринка е прочута с огромната си любов към Острова на свободата и неговия диктатор...
Патриа о муерте, Къди!
26 Януари 2004 13:17
...е, ъ, некъде по света е 5 часъ.
26 Януари 2004 13:38
Параграфе,
Сто пъти Истина е !!!
- СДС беше създадена от баба Олбрайт да прокара неолибералния американски икономически модел в страната и да стане проводница на “американския модел демокрация” у нас, което доведе до унищожение на цялата ни икономика...
-БСП беше създадена от всички “бивши” за да запази и прикрие необезпокоявано лукановите хора и националните им престъпления с ограбването на България
-НДСВ беше създадена да прикрие новия , апашки и мутрашки капитал и бизнескласа на България , скривайки се зад една “благородническа” фигура –разбира се отблагодаряваща се на величеството щедро
ВРЕМЕ Е ДА СЕ РОДЯТ ИСТИНСКИТЕ ПАРТИИ НА БЪЛГАРИЯ! !!

Равнис, като винаги изоставаш с оценка на събитията.
Нерде Кастро-нерде Къдринка?!


Idem per idem...
26 Януари 2004 13:46
Karajata, много се изнервям, като всички говорят, че вече били натрупани много престъпления от голям брой хора, за които "няма начин" ще влязат в затвора.
Кой точно от политиците е осъден досега? В цялата ни история след 10 ноември 1989 г. осъдените се броят на пръсти и повечето от тях бяха немощни старци, които стояха под домашен арест. Затворническият опит на лидера на Евророма ли те кара да мислиш така?
В България единствено смелите и доста крайни хора са се осмелявали да правят съдебни кампании с реални резултати - например Александър Стамболийски.
Аз искам да мога да осъдя общината и държавата, че ми причиняват материални щети заради лошите пътища. Или да съсипя някоя фирма за некачествената им услуга. Само когато можем да защитим гражданските си права индивидуално, има смисъл да мислим, че съдът може ефективно да помогне на България.
26 Януари 2004 13:48
Вестниците писаха, че на Аерогара София е монтирана най-модерна апаратура за следене на пристигащите в България, пък никой не чух да протестира по този повод. Щом е за сигурността на държавата, значи е добро! Между другото, отпечатъците за чужденци (извън ЕС) сериозно се обмислят и за Европа.
26 Януари 2004 13:57
Понеже БСП не се била противопоставила на базите ина пращането на войски в Ирак, изводът е, че:
истински лява партия в България всъщност няма

Втасахме я! Лява партия няма! (дясна пък съвсем...)
Със сигурност ще се намерят автентични комунисти, марксисти, Че Гевара, Мао и прочее партии и партийки в България измежду повече от 220 ретистрирани, които да се противопоставят на неизбежното участие в Ирак и на щатските бази.
Само че защо ги няма представени в парламента, защо загубеният и неориентиран българин не е провидял истинските си водачи и не е гласувал за тях?
26 Януари 2004 14:05
Finn,
за твоя справка Аснар сам се оттегли от лидерския пост в ИНП и на изборите тя ще бъде водена от вицепремиера Мариано Рахой. Също така за твоя справка, според последните изследвания на общественото мнение (обявени вчера!) Рахой води по популярност пред лидера на социалистите Сапатеро, а като проценти ИНП води с 6-10 % и е на прага на абсолютното мнозинство в парламента.
Още ли искаш бас?
Колкото до съвпаденията, освен в Испания избори по същото време има и в Гърция (за Италия не съм толкова убеден), където управляващата ПАСОК може и да загуби.
-
Друг idem искаш ли?
26 Януари 2004 14:21
Въображение Forza!
Аснар се оттегли заради вътрешен партиен и външен натиск и поради провалената си външна политика и социална такава-огромни грешки !!!(спомням си намазаната му врата на кабинета с изпражнения ) .
Как ще оцелеят консерваторите с подобни мимикрии –смени на лидерите си и как това ще мине в традиционно лява Испания? Консерваторите в Испания са просто бита карта и каквито мимикрии да правят...

Осведоми се малко повече за положението в Италия- положението на Берлускони е повече и от отчайващо в не по –малко лява Италия –

А за ПАСОК не си в час- до днес 14 часа Папандреу беше абсолютен фафорит в бъдещите избори на Гърция .

Да беше се заинтересувал за нашето положение- в момента Олимпийския къмитет налива 100 мил в зелено в Боровец и представи си в кой джоб- царския...!!!!!


Idem per idem...
26 Януари 2004 14:58
Като говорим за лявото, къде оставихте Тони Блеър? Нещо от БСП-то не го долюбват, а на мене ми е любимец от западните леви партии.
26 Януари 2004 15:09
Ма големи глупотевини е написала тая. Вижте само това тук

"Администрацията на Путин и БСП сред покровителите на Садам,
на които диктаторът е плащал с петрол за услугите
В публикувания списък с 200 имена на личности и организации фигурират две от България - социалистическата партия и търговската компания "Алжир Бул". Най-голям е броят на покровителите за кървавия режим в Багдад от Русия. Между тях фигурират администрацията на руския президент, КПСС, Либерал-демократическата партия на Жириновски и др.

Това е само първата част от разкритията, които обещава иракският вестник Al Mada..."

http://oshte.info/004/02/2601/06.htm
26 Януари 2004 15:12
Във форума има скуууууууууууууункс!
26 Януари 2004 15:17
И БСП, и СДС са на един бюст растояние от социалдемокрацията и християндемокрацията - мнозина пръхтят, че са го добарали, ама не...
Уставът на СДС, за който самата Надка казва, че е тоталитарен, е преписан от БКП-ейския, а в програмата на сините не срещя нито веднъж думата "Бог", за което ги бяха опраскали от ЕНП...
БСП ще стане соцдемократическа, когато измрът и последните строителни герои от Хаинбоаз и Прохода на Републиката...
Спорът тука е пак около бюста - дали е на Памела Андерсън или на Евгени Минчев...
26 Януари 2004 15:18
тони блеър предаде собствената си партия справка - вън6ния министър соцялния министър кмета на Лондон
26 Януари 2004 15:19
Forza NATO. nema avanta da obiasniavach , che Asnar e Desen . I pri tiah kakto i vav Francia izbranite na visoki darjavni postove sa zadaljeni po konstitucia da napusnat svoite partii po vreme na mandata si ! No akal na studeno ne se razviva, toi si ostava takav kakavto e i sas spomenite ot vremeto vav koeto e zamrazen !?!?!?
26 Януари 2004 15:25
ПАСОК ше гризне дръвцето на изборите, Аснар ше идкара колкото Фелипе...
26 Януари 2004 15:38
Моят Незнайко , не е замръзнал , но твоят със сигурност не си го занесъл във Франция.

Един министър председател е не е формално на председателското място на Партията си –има заместник , но в едни бъдещи избори би трябвало да участва като Председател на партия. Факта , че Аснар няма да играе ролята на такъв , означава , че изпражненията са изиграли ролята си...


Idem per idem...
26 Януари 2004 15:45
Блейр и неговата партия , не се вписва въобще в западноевропейското социалистическо пространство, а повече в американското такова на Демократическата партия там По простата историческа и традиционна причина , че Великобритания се счита за майка на САЩ , а сега играе ролята на послушна нейно кученце.Бъдещето ще бъде със силни трусове в посоката на външната политика на лейбърисите с европейката насоченост , на КУК и обкръжение...
равнис , побърка не с тия бюстове ...

Idem per idem...
26 Януари 2004 16:07
Finn.
niama problem vav tova koeto kazvach. I go razbiram . no i ti triabva da razbirach ! Vav sluchaia na Chirak i Jospen (socialist) sled zagubata na izborite napusna totalno partiata si vapreki che ne e toi vinoven za zagubata si !
Prosto triabva , ako mojech da govorich po iasno kakvo stava tam deto si . a ne da kazvach nechto prochela prez red ! Primeri BOL . te ti i po dolnia za da mi go raziasnich po-dobre ! I kak taka se poluchava che namirach sila da kazvach na drugite koe kak e i znaech za drugite a ne znaech kak e pri tebe ?!?!?!?!


Пат Кокс поиска от пет държави да хармонизират законодателството си с това на ЕС

26 януари 2004 / 15:33 / АФП

Председателят на Европейския парламент Пат Кокс поиска от Португалия, Белгия, Финландия, Гърция и Дания да хармонизират законодателството съгласно изискванията на ЕС във връзка с борбата с тероризма, предаде АФП. Той направи това при откриването на международен конгрес за жертвите на тероризма, който се провежда в едно от предградията на Мадрид. Кокс поиска от Италия, Гърция и Германия по най-бърз начин да въведат европейски мандат за задържане, който трябва да замести бавните процедури за екстрадиция.
26 Януари 2004 16:22
Бреййй, Лъчо ме е рязнал -не съм изпълнила неизвестните му критерии, ха ха
Незнаещ, Ми разясни си го сам, що требва аз да ти го правя? 5 годишно "изгнание" в мислеща Франция не те ли научи да мислиш малко повече?
Всяка страна в ЕС си има своя политика за емиграцията и екстрадацията . И тя често не съвпада с официалните директиви на ЕС. Още повече , че Финландия е неутрална държава и си има собствена политика по много неща. Не забравяй , че ЕС е само икономически съюз, но не е все още политически-такъв ще стане след приемането на ЕС конституция! Повечето директиви на ЕС са само пожелателни и поучителни ...никой на никого не може да наложи да ги спазва или въведе в страната си....


26 Януари 2004 16:28
Финче,
Ами дай да коментираме и другата страна на левите партии - толерантност към чужденците, равнопоставеност между държавите. Какво се мъчат да направят Франция и Германия (водена от социалдемократ!)? Разделение в ЕС. Кои държави дават пълни права (включително и право на труд без гратисен период!) на гражданите на новоприетите държави? Великобритания и Ирландия. За чужденеца е много по-лесно да се установи във Великобритания, отколкото във Франция например. Та затова и поток от емигранти пътуват от Франция за Великобритания. Честно казано (потвърдено дори и от Г.Готев), позицията на Великобритания е много по-благоприятна за нас, ако щеш дори и по отношение на АЕЦ.
Та ако на нашите социсалисти Тони Блеър не им се вписва в ограничените представи за света, проблемът не е на Тони Блеър.
26 Януари 2004 16:34
Kogato se pi6e tekst za "lqvo" i "dqsno", 6te e dobre tozi, koito se zaema s podobno na4inanie, da se informira dobre za debata okolo tova razgrani4enie, v protiven slu4ai naqve izliza kakto nekompetentnostta na avtora, taka i "lekotata" na teksta. Vseki, koito vliza v podoben debat, bi bilo dobre da ima predvid prostiq fakt, 4e tozi tekst moje da bude pro4eten i ot hora "pluva6ti v svoi vodi".
26 Януари 2004 16:42
Te Finn+ vidich li che nichto ne kazvach ! Parvo zachtoto Finlandia e nazavisima kolkoto i Francia - no sas razlikata che Francia si izpalniava zadaljeniata spriamo saioza . a Finlandia NE ! Tova parvo .
Vtoro EC ne e samo Ikonomicheski no i KOOPARATIVEN SAIUZ ! I ako se vzemat rechenia ot vsichkite Finlandia ne moje da ne se priravni sas iziskvaniata !
I Treto Tova ne znachi che kato ne si vav NATO . ta si nezavisim ! Nezavisimi sa tia koito niamat nikakvi dogovori sas EC . a taka li e sas Finsko ???????
I chatvarto kato ne moje EC da nalaga Directivi na chlenovete si Finlandia zachto spazva limita za razhodite na upravlenieto ot 3% . nali e DIRECTIVA NA EC ??????

Бреййй, Лъчо ме е рязнал -не съм изпълнила неизвестните му критерии, ха ха
Незнаещ, Ми разясни си го сам, що требва аз да ти го правя? 5 годишно "изгнание" в мислеща Франция не те ли научи да мислиш малко повече?
Всяка страна в ЕС си има своя политика за емиграцията и екстрадацията . И тя често не съвпада с официалните директиви на ЕС. Още повече , че Финландия е неутрална държава и си има собствена политика по много неща. Не забравяй , че ЕС е само икономически съюз, но не е все още политически-такъв ще стане след приемането на ЕС конституция! Повечето директиви на ЕС са само пожелателни и поучителни ...никой на никого не може да наложи да ги спазва или въведе в страната си....


Създадено: 26.1.2004 г. 16:22:59
26 Януари 2004 17:04
Незнаещ , по голяма глупост от теб не бях чела , що не вземеш да си измериш температурата ?

26 Януари 2004 17:48
Виждам тука спор, дали Къдринка е права или не е. Истината е на трето място - Къдринка е прекалено права.
Права е, защото казва очевадното. Би могла да се разпростре още с безброй примери за чисто вербалната лявост на БСП и с.д-тата.
А е прекалено права, защото това, което пише, не са открития, а нарушение на табута. Приказката "Царят е гол" не е за "невъзпитаното" дете, което назовава това, което е пред очите му, а за страха на възрастните, които си мълчат именно понеже виждат обекта.
Да, гол е. САЩ са империалисти. Не като епитет, а като научна констатация - ad definitionem. Разбира се, че съучастничеството ни с Буш ни прави държава-престъпник. Разбира се, че нашият "елит" вижда щатски ботуш в особено мокрите си сънище, защото все по-малко се надява на бюлетината. Разбира се, че левите ни са десни, а скоро и десните ни ще станат никакви, защото господарите изобщо не са в страната.
Къдринка го казва меко, аз го казвам 1:1.
После?
Толкова се боите дори да мислите за това после, че избивате на агресия. И посягате да нашляпате невъзпитаното дете.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД