:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,263,233
Активни 99
Страници 14,928
За един ден 1,302,066
Отпор

Планът за борба с бедността - беден на идеи, богат на безмислици

Благодарение на него в края на изборната 2005-а се очаква увеличаване на пчелните семейства със 100 000. Да му мислят тогава пчеличките с наследените търтеи
Снимка: Архив "Сега"
Когато правителството прие на 15 януари Националния план за борба с бедността и социалната изолация и обяви, че за това са предвидени 2 млрд. лева, мнозина вероятно са си казали: "Край, свърши с беднотията, преборихме я! "

Какво точно ще борим обаче ще стане ясно през април, когато евентуално ще бъде въведен официален праг на бедността. Веднага възникват няколко въпроса:

- Кой ще определи прага на бедността и как?

- Какъв ще е размерът му?

- Колко и кои са бедните, които ще са под прага на бедността и ще бъдат подпомагани?

- Колко ще струва това на бюджета и предвидени ли са средства в него за тази цел?

Националният план за борба с бедността би следвало да дава отговор на тези въпроси. По първия отговорът се крие в рубриката "Повишаване на доходите". Предвидени са 2 проекта на Световната банка за "Проследяване, оценка и разработване на политиката по въпросите на бедността. Оценка, съгласуване и определяне на официален праг на бедност". $ 130 000 дава банката, $ 26 000 - държавният бюджет. От 1995 г. насам това е поредният проект на Световната банка с поредното правителство и резултатите са отдавна известни. Ако сегашните управляващи си бяха направили труда да ги изчетат, нямашезащо да се харчат пари за скъпо платени, чужди консултанти(до 700 евро на ден), безкрайни семинари и командировъчни разходи за участниците в тях. Като резултат от тези проекти отдавна произлезе идеята, че прагът на бедността е около минималната работна заплата (120 лева за България, а по Евростат 63 евро, което е приблизително същото).

Но ще бъде ли въведена минималната работна заплата като база за подпомагане? Отговорът е категорично не, защото за това е нужен огромен финансов ресурс, който държавният бюджет трябва да задели за всички дефинирани като бедни. Сегашният гарантиран минимален доход, който е база както за месечно социално подпомагане целогодишно, така и за енергийно през зимата, е 40 лева. Очевидно е, че ако летвата на бедност скочи 3 пъти, средствата, необходими на държавния бюджет за тази цел, ще нараснат няколко пъти. И понеже парите ги няма, правителството е замислилода подпомага само тези, които остават по-бедни от бедните,т.е. които имат доходи до 40 лв. на човек от домакинството според сегашния гарантиран минимален доход. Той си стои непроменен от 1 януари 2001 г., т.е. от предишния кабинет. Защо вече 3 държавни бюджета не предвиждат друг размер, а ни залъгват и отново създават илюзии за "незабавно" и "несимволично" увеличение на парите за бедните?

Изравняването на гарантирания минимален доход с минималната работна заплата поражда и други въпроси. Колкото и да е измислена, минималната заплата е цена за положен труд. Въз основа на нея се изчисляват и обезщетенията за безработица. Тя все още е свързана и с редица други плащания - стипендии, помощи за деца и т.н. Ако гарантираният минимален доход стане 120 лева, тогава какъв ще е размерът на минималната заплата? А как ще се променят социалната, минималната, инвалидната и други пенсии? Колко ще станат минималните осигурителни прагове по професии и колко ще се охарчат работодателите, за да осигурят в приходната част необходимите средства за разходната? Въпросите явно са риторични.

Колкото повече прелистваме страниците на Националния план за борба с бедността, толкова повече се изпарява щастието ни, че правителството е осигурило за целта цели 2 млрд. лева. Планът е написан по подобие на най-добрите образци от времената, в които очаквахме "благата да потекат като пълноводна река". Как ли би изглеждала на практика мярка като "повишаване чувствителността на българското общество към проблемите на равнопоставеността на половете" или "съвместяване на семейния с професионалният живот" (съвместяването струва на бюджета 45 000 лв.).Какво означава мярката "транспортни разходи за осигуряване на населението с хляб"(за това са предвидени 2 600 000 лв.)?

Има и раздел "Осигуряване на равен достъп до здравни услуги". В него са включени средствата за първична, специализирана, болнична и т.н. дейности, които представляват бюджета на НЗОК. Извинете, г-да министри, но осигуровките не си ли ги плащаме ние самите? А този бюджет стига ли ни за равен достъп до здравни услуги? А къде е обявения от социалната министърка равен достъп до лекарства - кои хора какви лекарства могат да получат? Да не сме се объркали пък нещо с достъпната околна и битова среда? Или с неприличния за ХХI век до достъп до хляб?

И накрая няколко думи за програмите за заетост, които се прочуха в ООН и които ще предложим на ЕС да въведе в страните членки. Първо, нито една от тези програми няма нищо общо с истинските работодатели. Основният източник на средства за реализирането им е разходната част на държавния бюджет. Освен това всички са се пръкнали по един и същи калъп. Дават по 60 лв. на човек за мотивационно обучение - независимо че всички, тръгнали да търсят работа, вероятно са мотивирани за това. Дават стипендия за участващите в обучението - 3 лв. на ден на човек. Предлагат се квартирни разходи - 30 лв. на ден на човек. Плюс транспортни разходи - индивидуално.

Очевидно е, че разходът за едно лице, което е трайно безработно с ниска квалификация и без особено желание за много учене и образоване, е твърде висок. Кой и как следи ефективността от вложените средства?Не плащаме ли всички твърде скъпо за счетоводното намаляване на безработицата?Ами ярко сигнализираните в оранжево весели групи от хора с табелки на ревера "МТСП - от социални помощи към заетост", които получават минимална заплата плюс осигуровки и дразнят всички, работещи реално 8 часа за същите пари? Що за самодоволство, когато раздаваш по този начин парите на данъкоплатците! Ами да раздадат тогава целия държавен бюджет и да се върнем в годините до 1989 г., когато всички бяхме заети и имаше 0% безработица.

Последният хит в намаляването на безработицата е "Насърчаване на заетостта и професионалното обучение в областта на пчеларството". След като трайно безработните лица, които са обект на програмата, се регистрират като земеделски производители и ги извадим от статистиката на безработните, започва познатата схема: обучение за биологията на пчелното семейство; пари за посредническа дейност, стипендии, транспорт, консултантски услуги и т.н., докато се похарчат 2 500 000 лв. за 3 години.

В края на 2005 г. се очаква увеличаване на пчелните семейства със 100 000 и увеличаване на меда с 500 тона годишно.

2005-а е изборна година. Да му мислят тогава пчеличките с наследените търтеи.

-------------

Авторката е бивш социален зам.-министър в правителството на Иван Костов.
8
676
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
26 Януари 2004 07:12
Уви така е и какво от това. Това е отчитане на дейност.............
26 Януари 2004 09:44
Охо готината екс-министарка реши да се появи отново на небосклона . След неуморната и работа по създаване на заетост . Я колко добре е запозната как се харчат пари за симпозиуми и консултанти . Що не вземе да си каже и какъв процент от тея пари е взимала тя !!!А това за социализма са пълни глупости , верно е че хората с табелките не вършат кой знае колко работа , но те така или иначе получават някакви помощи така поне малко се напрегат за малко повече пари .
26 Януари 2004 10:26
Г-жа екс-зам.министърката си позволява да критикува чиновниците от социалното министерство, че се опитват да извършват социални дейности!!!??? Г-жо, Вие по-добре от нас знаете, че те разполагат с тези лостове на властта и се опитват да ги използват максимално /може би за разлика от Вас/. Не можете да искате от тях да подобряват бизнес средата и да стимулират работодателите. Насила ме превръщате в защитник на жълтото управление, но не мога да казвам на черното - бяло. Не съм много сигурен, но мисля, че в изложението си използвате откровена лъжа относно размера на прага на бедността. Според Вас той е 40 лв., но ако не ме лъже паметта, през миналата година, докато министър бе все още Шулева, прага беше вдигнат почти двойно.
26 Януари 2004 13:00
Такава скудна мисъл може да роди само телешка глава, завита в овче шкембе,
заредена с комсомолски ентусиазъм и тезисите на поредния комсомолски кон
грес.
26 Януари 2004 13:23
някой от пишещите тук братя да е чел плана за борба с бедността?
или да има конкретно предложение?
пак говорилня тип Народно събрание.
26 Януари 2004 15:01
предложения имам и не едно но не ме допускат до лостовете на власта
26 Януари 2004 16:30
Ne daj Boje da trqbva da se vyrna v Bylgaria.
26 Януари 2004 18:15
Тая па Татяна.
Първо отдаде сили като зам-министър за отглеждане на бедността, сетне се захвана да се бори с нея. Безотпадна технология.
Само една бележка. На нейно място, не бих подбивал цените на международните консултанти с тези намеци, че тукашните давали съветите си по-евтино.
Разликата е като между безплатен шарлатанин и платен шарлатанин - и двамата вкарват пациента в гроба.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД