:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Многоскоростната Европа

Залисани в собствените си проблеми, ние все още гледаме на присъединяването към Европейския съюз като на някакво неясно, но безспорно прекрасно бъдеще - нещо като комунизма, дето трябваше да е построен до края на петата петилетка. Не личи обаче някой да обръща внимание на очевидния вече



сегрегационен стремеж



в единното ужким европейско икономическо пространство. Европа, към която ще се присъединим през 2007 (или 2010, това не е дотам важно), вече няма да е същата стопанска система, която познаваме днес. Макар да ни уверява хер Ферхойген, че в ЕС не може да има "членове втора класа", разграничението между "старите" и "новите" бъдещи членове на съюза е факт. Показва го решението на холандското правителство да откаже на новоприетите членове една от азбучните "три свободи", върху които досега се крепи интеграцията на европейската икономика. Новите европейци няма да имат свободата на придвижване към нидерланската част от обетована Европа. Почти сигурно е, че същата забрана ще наложат една по една всяка от 15-те "първокласни" държави в съюза. Тихомълком на бъдещите членове на съюза се налага



ограничен достъп до единния пазар



на общността. Импортните квоти, които трябваше да се премахват постепенно, си стоят за всички хранителни стоки. Продуктите на леката промишленост се блокират ефективно от нетарифните митнически бариери. Вярно, че вносът на български машини и електроника в Европа е свободен, но ние електроника отдавна нямаме, а машините ни не само на европейския, но и на африканския пазар не могат да се конкурират. От прокламираното свободно движение на хора, стоки и капитали в европейското икономическо пространство се възползваме само от свободата да изнасяме капитал към сигурните финансови центрове на стара Европа. Вече е сигурно, че при присъединяването към ЕС



няма да има златен дъжд от субсидии



Още през 2000 г. в Берлин бяха поставени тесни рамки на помощите за новоприсъединилите се държави. За тях 15-те стари членки на ЕС приеха да отделят едва 1.27% от брутния си вътрешен продукт. Никоя страна няма да може да получава евпропомощи в размер над 4% от своя БВП. Ето защо всички държави, присъединяващи се с първата вълна към съюза, ще получат общо 15.2% от общия бюджет, макар че в тях живеят 14.3% от общото население - най-бедното, с едва 47% от средния доход на глава на съюзените европейци. За сравнение Гърция, която има едва 2.4% от населението на разширения ЕС с доход на глава към 73% от средноевропейския, ще получава 8.6% от общия обем на структурните фондове. Тактиката



един съюз - две политики



ще се прилага най-последователно в земеделието. Въпреки настояването на Полша и Унгария техните производители да получат поне 40% от субсидията, която касират фермерите на запад от Одер и Ниса, Еврокомисията прие да субсидира новоприсъединените селски стопани с едва 25% от сегашните субсидии и обеща нивото на субсидиране да се изравни със западноевропейското след 10 години. Сиреч на куково лято, защото вече се обсъжда друг план за премахване на аграрните субсидии, според който те първо ще се замразят, а до 5 години ще се премахнат (но фермерите в "стара" Европа все пак ще получат "преходен период", през който ще продължават да получават същите пари от общия бюджет - за разлика от новоевропейците). Все по-твърдо се налага теорията за "Европа на много скорости" (multi-speed Europe), с която



егоизмът взема връх



над прословутия "дух на общността" ("acquis communitaire"). Според тази представа участието в Евросъюза не бива да спъва развитието на никоя държава, т.е. отделните държави щели да се развиват със свои собствени, различни скорости и колкото им стигат възможностите. Другите после щели да ги последват. Вътре в общността по отделни проекти ще се формират икономически блокове "с променлива геометрия". Това стопанско прегрупиране в ЕС вече е факт с проекта "Еврозона", в която отказаха да се включат (и към която сигурно никога няма да се присъединят) Великобритания, Дания и Швеция. Като дойде време и България да се включи в ЕС, вътре в уж единната общност вече ще са дисоциирали нови икономически формации и разликите между тях ще са точно такива, каквито са днес между старите членове и новите кандидати за европейско гражданство. Това са реалностите, с които трябва да живеем. Тъжният извод е, че присъединяването към Евросъюза няма да е чаканото магическо решение на икономическия колапс. Прословутият "преход" ще се точи още десетилетия след това - докато нашата собствена скорост стигне по-бързите европейци.
38
590
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
26 Януари 2004 06:56
Така е г-н Хърсев, другар на некакви " икономически" ( несъществуващи ) науки. Ама докато вие с другарите строихте светлото "СИ" бъдеще, БГ загуби и пари и позиции, под вещата роля на славната партия. Единственото спасение, е хората в БГ да успеят да намерят нишата в европейската икономика сами или собственото си бъдеще като имигранти. Вие само пишете статии и лапате. Друго вече не можете да правите............
26 Януари 2004 07:09
А-А-А-А-А, АЗ ОТКОГА ПОВТАРЯМ СХОДНИ НЕЩА В ТОЯ ФОРУМ, АМА КОЙ ДА ЧУЕ!
Това са фактите, дами и господа, това е реалността, която ни очаква след влизането в ЕС - който си мисли друго е наивник!
И наивници са всички тези, които позволяват на това и предишното правителства да ги лъжат по въпроса с общи приказки!
Наивници и направо глупаци!
Пък разправяйте си после как на референдум 99% ще гласуват за ЕС, разправяйте си, дано ви става по-добре от туй!
При това г-н Хърсев е посочил какво няма да получим!
А какво ще трябва да дадем неколкократно съм посочвал аз самият тук!
НЕ ЧУВАТЕ СЕГА, А ПОСЛЕ ЩЕ Е КЪСНО!
26 Януари 2004 07:51
Това ти е проблема Хърсев!
Щом сравняваш вярата на българите в Европа с симулираната "вяра" в лъжите на Сталинските петилетки ти явно не си икономист а провален комунистически агитатор!

26 Януари 2004 09:04
Очевидно трябва да зарежем мераците за Европейския съюз и да помислим за Съветския съюз. Нема да има нужда да ги настигаме освен в организираната престъпност, ама там е по-лесно - ще пратят хората инструктори.
26 Януари 2004 10:10
...егоимът взема връх над прословутия "дух на общността" ("acquis communitaire".

Аcquis communitaire са общите придобивки, постижения на Евросъюза - така най-общо се нарича единното законодателство и общата политика. Така че е нормално новоприетите членове да бъдат третирани различно, докато не влязат напълно в час. Вместо да мрънкаме по-добре да затегнем незаконните емигранти, наркотрафика, фалшификаторите на пари и леееко да повишим стандарта на живот - само 5 пъти да речем.
26 Януари 2004 10:37
Това е истината, но ние ще трябва да я изстрадаме
Забележете, че това е последното обещание, последната илюзия за щастливо капиталистическо бъдеще, което дИмУкратите могат да измислят. След него няма нищо.
И когато се озъбим в ЕС и видим истинската картина-тогава накъде.
Така, че ще трябва да изживеем и това унижение.
--------------------------------------------------------------
Във всеки случай влизането ни в ЕС ще е от полза, даже само за това някои хора да изживеят илюзиите си. Просто ние трябва да минем през това. Това е като изкачване на един връх, от който вече можеш да видиш по-ясно накъде да вървиш.
26 Януари 2004 11:14
От всичко това следва:
1/Да бъдем напълно информирани какво губим като печелим от влизането в ЕС
2/След изпълняване на условие 1 да се проведе РЕФЕРЕНДУМ. Да няма после "малка бях, не познавах живота".
26 Януари 2004 11:16
Миналата година Великобритания обяви, че няма да ограничава правото на придвижване за новите страни-членки. Аз на това се надявям - влизаме в ЕС и с първия полет летя към Лондон. Дори смятам да си резервивам полета още от сега.
Нидерландия не ме интересува. Вярно, че там безработицата е най-ниска, но аз техния език не говоря.
26 Януари 2004 11:27
Тома неверния,
аз за такава информираност питах всеки път когато искаха нещо тъпо да правят. И за ракетите питах, ама глас в пустиня. Днес вече на няколко пъти бяха публично, чрез статии, опровергани да речем лъжите на Паси по много въпроси. Но, виждаш правителството се държи. Паси има при това някакъв процент доверие и то след лъжи. Лъжите продължават а още по-лошото е, че някои вярват.
26 Януари 2004 11:51
Нищо ново не казва Хърсев. Че реалната конвергенция ще трае дълго - това не се знае от вчера. Десетилетия едва ли - но десетилетие, след влизането - много е вероятно.

Икономически блокове щели да се образуват. Е, и? Очевидно е, че общата валута без координирана фискална политика не може да изравни разликите в конюнктурните цикли. Затова се обсъждат и фискалните трансфери.


Пак казвам моето мнение - че взаимната работа на регионално ниво - за България- Балканите - ще е от решаващо значение. Определено приемането на еврото ще е мощен тласък в посока на конвергенция.

И още нещо веднъж и завинаги: вярно е че нищо магическо няма да се случи за преодоляване на икономическия колапс (цитат-Хърсев), но определено ще бъде ПРЕДОТВРАТЕН нов такъв с влизането в ЕС като естетствена exit-strategy от currency board-a!


P.S. Не съм чул, че Холандия ще въвежда някакви различни правила от вече приетите.
26 Януари 2004 12:02
Тук отново иде реч за изначално сбъркано отношение. Ние няма да се “оправим”, като влезем в ЕС, а трябва да се оправим, за да бъдем приети. Колко ще ни помогнат е друг въпрос. Изобщо Хърсев нещо го е домързяло явно или пък има временен дефицит на лобистки интереси.
26 Януари 2004 12:02
Вълчо,
Вярно ли е че въвеждането на еврото е довело до поскъпване (в Германия около 2 пъти -цените в евро са се изравнили с цените в марки)? Как бихме го преживяли?
26 Януари 2004 12:09
В крайна сметка какво предлага Хърсев? Нищо. Това дето го е написал, без да съм доктор на икономическите науки, горе-долу се досещам, че така е било, така е и така ще бъде, т.е. нищо ново. Защо не излезе Хърсев с предложение - например - да не влизаме в ЕС или нещо друго. СЕГА защо не вземат да го сменят с някой друг.
26 Януари 2004 12:19
Не вярвам у нас да се стигне до такова драстично покачване на цените, Неверни Тома.


БНБ би трябвало да е готова вече с изследвания/мнения/варианти по въпроса......
26 Януари 2004 12:34
Колкото по-рано влезем в ЕС-толкова по-добре!!!
Но това НЕ се отнася ВЕДНАГА за приемана на еврото за национална валута , нито продажбата на земя за чужденци!
Защо не се проучи опита на други европейски страни , минали по този път?
___________
НДСВ с компрадорското си управление и приемане на Mr. Пардю за национален президент на страната ни , както и с некадърните си министри , единствено се стреми да прикрепи България към ново оформящата се ос на САЩ и да я отдалечи възможно повече ог ЕС.
Това се личи от ежедневната му работа за омаловажаване на ЕС институции и име , премълчаване и лъжене по възможни ползи и облаги от членството ни, подаване на грешна информация и дезинформация на българското общество.

АЕЦ , достатъчна финансова рамка при приемането-това са все сюжети от злонамерения план на това правителство....
26 Януари 2004 12:50
Пропусна да добавиш Idem per idem ...
26 Януари 2004 12:56
Добавям го , за да не скърби Митничаря

Idem per idem...
26 Януари 2004 13:03
СВЕТЛО ПИВО,
“НИКОЙ не може да загуби това, което НЯМА !”
Какво ДА загуби БГ след 1989 г., щом , според теб и много ТУК , a и “навън”, България до 1989 г. е била “НИЩО” ?!? А и е НЯМАЛО как да бъде “НЕЩО” до 1989 г. България, щото е била КОМУНИСТИЧЕСКА и тоталитарна държава- пак според теб и други ТУК и “навън” ?!?

26 Януари 2004 13:10
Вълчо,
знаеш ли колко неща би трябвало правителството ... ама не би!
Никой не ти каза конкретно всички за и против за да решиш.
И това би трябвало ....
26 Януари 2004 13:34
БНБ трябва да е готова с планове и стратегии а? добре бе кучета, да затворим аеца, да минем на евро пък после да изкрякаме и да умрем кат жабите като им пресъхне блатото

и за пича малко по горе един съвет - DON'T GO TO LONDON)
26 Януари 2004 13:39



Добре.
26 Януари 2004 14:12
А сега де! Тогаз за какъв фичо ни е този ЕС? За какво ручахме жабетата и си потрошихме държавицата? Закрийте този отрасъл, закрийте оная индустрия, затворете тия и тия заводи, реформирайте до пълно изчезване де що пуши комин, а накрая ".бах ва в сиганите!". Референдум!!!!!!!!
26 Януари 2004 14:18
26 Януари 2004 14:48
Перчемлиев,
Поредната елементарна и посредствена представа за ЕС. Твърдя , че тва се насажда в българското общество съзнателно.... Никой чиновник в ЕС не може да ни наложи нито закриване на АЕЦ, нито на предприятия , нито на отрасли..
ЕС НЕ си служи с диктати и няма такива функции.ЕС препоръчва и помага , но не взима крайни решения , отнасящи се до икономиката на суверенни държави.
За станеш и да бъдеш член на ЕС , просто трябва като държава да се уважаваме , да умеем да водим преговори в наша полза и устояваме националните си интереси.
Финландия влезе в ЕС 1996 г и преди това водеше 3 години преговори за членство Отстоя на натиска на някои евробюрократи в ЕС и НЕ си затвори атомната електроцентрала , руско производство-огромен бе натискът и не по малък от този към България .Не си премахна и държавния монопол на алкохола- започна разбиването му едва сега 2004 г и ще го върши бавно-до 2012 .Въобще не даде да се пипне икономиката й нито с пръст.
Ако има “диктати” , то бедата е в сегашното правителство , което НЕ може да води нито предговорите както трябва , нито да отстоява националните ни интереси. Пък и такива преговори се водят , само ако правителството ни има визии с 50 години напред за развитието на всеки отрасъл от икономиката ни-а такива визии , както знаем НЯМА-
Трябват ни истински ръководещи партии и добри политици-европейски професионалисти за бъдещите преговори с ЕС!


Idem per idem...
26 Януари 2004 15:06
OPPORTUNITY...
Това ще получите...
И ако излезете от сънливо-пиянския ступор, може и машини и електроника да правите пак...
Ама друго са си фондовете...
Ей къде е кръчмата...
Дай да се почерпим първо, пък работата не е заек да избяга...
26 Януари 2004 16:09
Ах, Муха, ами ти си им го лепнал на челата! OPPORTUNUTY, разбира се! Какво искате, пак политическата клика да преразпределя помощите? Погледнете Гърция, ама от вашия покрив май само сиртаки и узо се виждат! Почти 40 години гърците си стоят на опашката на Европа и определени кръгове въртят в кръг икономиката. Искате стабилност, предвидимост и относителна независимост от политиците – ето ги в ЕС. Искате добър живот, ами постройте си го! Това е ЕС. Кой ще фалира длъжниците (като Кремиковци) които не си плащат, ако ЕС не настоява да си оправим законите? Кой ще обуздае феодалите (като Кремиковци), които дължат по 2-3 заплати на работниците си и оцеляват с политически протекции? Ако можете сами, ЕС не ви трябва, а можете ли?
26 Януари 2004 16:37
Г-н Хърсев,
По причина че липсват числа по които да се сметнат плюсовете и минусите от влизането в ЕС положението в момента е като в пътуващ за Норвегия автобус с русенски цигани, които си казват “Абе ние веднъж да стигнеме , все трябва да ни посрещнат и се отсрамят някак хората, па там на място ще видим да се уредим някак. Най – мого да ни върнат безплатно със самолет.”
Тая работа с 1, 27 % членски внос засега е само проект на брюкселски чиновници. 6 страни – нетни вносители вече обявиха че повече от 1% не дават. При селскостопанските помощи, които са половината от общия бюджет картината също заприличва на “тръгнали с бъклици и тъпан натам, откъдето хората вече се връщат” Представите тук са “ще ни изкупуват всичката стока по колкото ние кажем” , а започналата в ЕС аграрна реформа е в посока на оставане на директни помощи за фермерите (един вид дето се бъхтат за общото благо) някъде малко над средната работна заплата, а пък какво ще произвеждат и по колко ще го продават си става тяхна грижа. Специално при България и Румъния с над 25% заети в селското стопанство, вместо 5% средно за ЕС може и това перо да го резнат по някакъв повод.
Има теоретичен вариант влизането в ЕС да се окаже набутване. Ако се приеме формулата “плащаш 1 – получаваш 3% “ то чистите помощи остават 2% от БВП или 320 млн евро годишно. От тях сигурно 100 млн ще отиват за излишни чиновнически щатове – остават 220 млн. Преди време някакви учени хора бяха сметнали че за изпълнение на разни еко- и др. норми от евроглавите, дето никой не знае какво пише вътре е необходимо преоборудване на българската промишленост за 10 милиарда евро (тя цялата едва ли струва толкова), от които половината поне се поемат от фирмите. Не казваха как е смятано и сигурно числото е доста надуто, но ако приемем че и 2 млрд евро ще стигнат излиза че трябва да вземем още толкова външни заеми, а 200- те милиона от ЕС ще покриват само годишните лихви. Тук сметката за Козлодуй не я добавям понеже не им знам данните.
От влизането в ЕС най – много ще спечелят чиновниците понеже се откриват десетки хиляди нови службици. До самото влизане печели цял народ тъй като има в какво да верва. Иначе като цяло положението го виждам да стане като на Чико от Порто Рико.

Сенчести поздрави.
26 Януари 2004 17:00
Сенчестия,
миналата година Гърция взема 3 милиарда субсидии , Испания-8 милиарда ?Как процентно на БНП ще ни го обясниш това сега? Please, е нещо не ми е ясно в постинга ти , sorry

26 Януари 2004 17:56
Професор Марко Нути: С ВЛИЗАНЕТО ВИ В СЪЮЗА
ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ НЕИЗБЕЖНО ЩЕ СКОЧАТ

Банкер, Натиснете тук


Марко Паоло Нути е професор по биотехнологии в Университета в Пиза и член на European Food Safety Authority (ЕFSA) - независимата организация, която консултира Европейската комисия по всички проблеми на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Специалността на Нути са толкова нашумелите напоследък генетично изменени храни. Професорът е член и на комисията по биотехнологии към кабинета на италианския премиер Силвио Берлускони. Автор е на три големи научни труда и над 100 други публикации, бил е гостуващ лектор в института "Пастьор" (Париж), Лайденския университет (Холандия) и Института по биохимия в Хъл (Англия).



Професор Нути, един от най-актуалните проблеми у нас в момента е как присъединяването към Евросъюза ще се отрази върху българското селско стопанство.

- Основателно повдигате този въпрос. В ЕС има много правила, целящи да се намали замърсяването на околната среда. На практика амбицията е да премахнем или поне да сведем до минимум използването на изкуствени торове, пестициди и други химически вещества в селското стопанство. Ако българските фермери искат да изнасят в Европа, те трябва да се съобразяват с това. Ясно е, че преустройството не е лесно и ще е необходимо време. Но колкото по-рано го започнат, толкова по-добре. Впрочем преминаването към европейските стандарти може да има и друг положителен ефект - то създава предпоставки за нови производства и нови работни места.


Някои български експерти прогнозират, че 70% от производството на храни и напитки ще бъде закрито през 2007-а поради разминаване с въпросните стандарти.

- На мястото на всяко закрито производство може да възникне ново, стига само да се следят директивите на ЕС. Но това изисква известна инвестиция и в университетите, и в научноизследователската дейност. Необходимо е също да има строг контрол в името на голямата цел - защитата на потребителя. Този контрол се осъществява на две степени: на национално и на общоевропейско ниво. Той струва доста скъпо, затова най-добре е да се започне веднага, за да се реализира плавно и постепенно.


Все пак има ли реален шанс българската селскостопанска продукция на европейските пазари?

- Смятам, че България има огромен потенциал, що се отнася до селското стопанство. Произвеждате отлични продукти, имате добра база. Като пример ще посоча киселото мляко. Просто трябва да приведете тези производства в съответствие с изискванията.


Според мнозина тези изисквания са твърде педантични и трудно ще бъдат покрити.

- Наистина ще е трудно, но в края на краищата бе трудно и за всички онези преди вас - за Италия, Германия, Испания... А щом веднъж се справите, това ще е от полза най-вече за българския потребител. Качеството на месото ви например ще се повиши значително. Иначе изискванията са съобразени с типа на производството - за малките стопанства и ферми те са по-малко, но с преминаването към промишлено производство вече се увеличават.


Споменахте българския потребител. Спазването на европейските стандарти обаче няма ли да доведе до значително повишаване и на цените?

- Промяната на цените е практически неизбежна. Това се случи и у нас, в Италия. Когато става дума за по-добро качество и по-здравословни продукти, цените скачат. Но е по-разумно този процес да върви постепенно, тоест отсега да започнете промяната в качеството. Иначе ще се стигне до рязък скок след няколко години, а това не е приятно.


Има ли риск продуктите, които са на добро ниво в момента, да загубят от качеството си след влизането ни в ЕС?

- Това ми се струва изключено. Европейският пазар има интерес именно към традиционните за България продукти. По принцип селскостопанската политика на съюза се гради върху малките производства, върху отделните географски региони и върху местните традиции. В Италия правим над 400 вида сирене и това традиционно производство само спечели от включването ни в европейския пазар.


Разговора води Таня Борисова
26 Януари 2004 18:01
Сегашната стойност на Европа, г-н Хърсев е друга и по- различна от тази преди 15 години. Както и на България.....
Но, за това трябват генерали в икономиката...
26 Януари 2004 18:17
Nqkoj gore mnogo se penqvi, che Hyrsev sravnqva vqrata v Evropa s vqrata v komunizma, ama si e tochno taka! Ponezhe narodyt ni e prost, a pyk upravnitzite ni - moshenitzi. I mnogo lesno go zalygvat s kakvo li ne.
Ama shte vidim kakyv "raj" ni chaka, kato vlezem v EU. Shte si sedim na tymno i shte dyvchem "hrana" pylna s himikali.
26 Януари 2004 18:37
ЕС е база възможности. ЕС не е социална хранилка или комунистически казан. Който е тръгнал за там само с лъжица, а е оставил мозъка си да се охлажда в мазето с мезето има да блъска празни тенджери и тигани с лъжицата. Субсидираното селско стопанство е на изживяване - и това е шанс за нас. Ние трябва да бъдем тези които настояват да се премахнат субсидиите на селяните / 5 милиона сега в ЕС - без новите/, които са воденичен камък на останалите 350 милиона /, защото без субсидии ние ще бъдем по конкурентни и при нас ще се инвестира по вече в селското стопанство. А региони, зони, под зони и т.н. в ЕС ще има, както има във всяка държава, както има и в БГ.
Пропагандата срещу ЕС и НАТО добива огромни размери, до моя постинг всички са против ЕС, но не разбирам майката-хранилница /БСП/ на това какво толкова губи от влизането ни в ЕС.
Губят само спонсорите и, но се откриват многобройни сладки европейски постове където тя може да настани изгладнелите си за власт комунистчета.
26 Януари 2004 18:43
Винаги ще бъдем с усещането , че сме прекарани по всички въпроси свързани с присъединяването ни към ЕС. Да оставим настрана , че и дефакто ще бъдем изработени, както усещам от статията, но това да кажем, че влиза в цената на услугата. Многа ми е интересно как ще мотивираме една голяма част от от населението , която дълго време няма да изпита меда на Европата, а от самото начало ще се нахендри на жилото.Думата ми е за българското село, защото , бай Бяно, селянин - чифчия(както казват по него край) от с .Жребино, Ямболско се изказа по този въпрос , приблизително по следния начин:.
"А бе аретлик, как ша ма накарати да ида да гласувам, чи и утгори на туй да влазяме в Европа.Ко шъ ми дадети? Ас ша си паса ли уфцети пак ил няя да ги паса?Що да ода там, кат и тъй мий добря. Простия чиляк, тоз дет знай само да работи му й на коча през мъдята ша одим ли в европата , или няя да одим.Тази работа е за вас учените, дето се чанти носите и се акъл давате , щото ний пак същото ша прайм.Ша бъхтами по цял ден на къра или с дубитъка и вечер , ша триперим да ни доди някой да ни уткрадни магариту или прасету."
Някой(и аз знам кой) би казал , че това е евтин популизъм и спекулация с неосведомеността и от там , неразбирането на проблема на една голяма част от населението. Наричайте го както искате , но това е факт , който най- малкото трябва да отчете когато отиваме там накъдето сме тръгнали.
Макроикономическите разчети и анализи са необходима материя и без тях мърдане няма , но да не забравяме и проблемите на тези, които все още ни изкарват хляба и сиренето.
26 Януари 2004 18:57
Каква мъка! Икономическият рупор на новия елит извика - лошо братя, сами ще трябва да се справяме с управлението на държавата - на петата скорост сме в еврорамката... Лошо братя, не са толкова прости, че да ни включат на първа скорост в опоскване на еврофондовете...
26 Януари 2004 19:12
Ей Финн, казваш "Никой чиновник в ЕС не може да ни наложи нито закриване на АЕЦ, нито на предприятия , нито на отрасли..". А кой, според тебе, го прави? Извънземните ли?...
26 Януари 2004 20:13
Fin duhai go po EU s mnogo plunka ! Kiorpedienin -iz da ti kazvai -tis ni mi viarvashi ! oti vii tam sw ibieti v cwrvata wa . Tia gwrciti oti ni ni dadoa pari za PERPERIKON ! Zw vlianim v EU ga cwfnwt nwlwmiti i ga srizim brwmbwriti wa !
Na ta nadkata kaziti hi da si gi mani tia gasti wa ! ni mogw dw si ibw zinwtw wa !
26 Януари 2004 20:20
Kiorpidienin tia nasti orw pu trakiiski vikwt -Ai dw vwrim pw posli zw vidim !Ubau ma ga padni raibirw zw nw ibwt wa ! oti tia momcata s koncaaata dietu vikahw-
dw doidi zarw pwk toi zw nw uprai zako sw triepwt wa ? Beki ni gi znwm -zw parwtw sw triepwt wa tia uruspii dietu hgi vlacwt dw ni sw bies pwri wa ! Idno vriemi pu unia vriminw iaz ga biai strwzar niaz kwk im vanwh calwmw wa ?
Matiw sw ibwt i v cwrvatw wa !
26 Януари 2004 22:18
Пояснявам за г-жа Finn със знак за събиране: Гърция има БВП за 2002 от 141 млрд евро. Може да получи максимум 3% нето от ЕС , което прави 4, 2 млрд евро. Ако са взели 3 млрд това прави 2, 5% от БВП. За България това би означавало 400 милиона евро или нагледно представено - по 50 евро годишно на калпак. Какъв тласък ще представлява това всеки сам може да си сметне.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД