:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Победа

Битката за информацията - 1 на 0 за гражданското общество

Депутатите от правната комисия излязоха с достойнство от нелепиците за държавната тайна, измислени от МВР. Но е време и за следващата крачка
Наказанията за разгласяване на държавна и служебна тайна остават толкова големи, колкото са и сега. Това реши миналата седмица парламентарната комисия по правни въпроси.

Преди месец и половина призовахме депутатите заради честта на Народното събрание да не приемат предложените от правителството и съчинени от МВР промени в Наказателния кодекс. Сега, след като това е факт (поне в правната комисия, а по правило пленарната зала се съгласява с нейното решение),



народните представители заслужават похвала



Те разбраха, че исканията да се дават повече години затвор заради оповестяване на държавна тайна, да се въведе наказание "лишаване от свобода" за разгласяване на служебна тайна, да се вкарат директни текстове, затварящи устата на медиите и гражданското общество, са ретроградни и зле прикриващи властнически и полицейски желания.

Те разбраха, че ако гласуват измислените от МВР членове и алинеи, надали някой щеше да лежи в затвора само защото е разгласил нещо, което или не е съзнавал, че е държавна тайна, или въобще не му е било задължение да пази. А просто позволят по абсолютно неясни критерии да бъдат подслушвани журналисти и хора с имунитет, да бъдат разтакавани с години по полицейски управления, за да дават обяснения.

Те разбраха, че медиите и гражданските организации не се борят за някакъв свой личен интерес, а държат на задължението си да информират обществото, когато



под понятието "тайна" се прикриват управленски безобразия,



и да не бъдат преследвани за това.

Във всички нормални държави свободата на словото е равностойна ценност на защитата на националната сигурност. А държавната тайна трябва да бъде пазена от държавата и нейните чиновници, които получават заплати за целта. И е абсурдно е да се предвиждат много години затвор за трети лица, които са получили и разпространили такава информация.

След решението на депутатите от правната комисия няма да е пресилено да се каже, че гражданското общество спечели една битка. За съжаление обаче още не е спечелило войната за по-пълна информираност. Сега трябва най-после да се променят и



действащите в момента санкции за разгласяване на тайна, приети през 1968 г.



Нима днес можем да ги смятаме за съобразени с европейския стандарт?

Затова нека повторим част от единствено достойните стъпки, които депутатите и министрите са длъжни да предприемат:

първо, да премахнат отговорността за трети лица при издаване на държавна и на служебна тайна. Единствено задължение за пазенето им трябва да има самата държава и нейните служители.

Второ, час по-скоро да се прегледа и провери всичко, което е грифирано като тайна. Обзалагаме се, че и самите проверители ще бъдат шокирани какви глупости са засекретени.

Дано се намерят правителство и/или депутати, които да направят това.
3
479
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Януари 2004 09:15
г-н Костов, не смятате ли, че първо трябва да се преразгледа списъка с информацията, класифицирана като държавна и служебна тайна, пък след това да се мисли какво да се прави с "разпространителите"?
и после - как да се търси отговорност от фактическия нарушител на закона, след като журналистите не разкрият източника си?
а иначе съм съгласен с позицията Ви.
26 Януари 2004 10:59
автора
26 Януари 2004 13:33
С името Петър Костов ,някога в Главна прокуратура се подвизаваше един шмекер ,като кадровик .Верен марксистленинец и войн на партията .Дали има нещо общо този П .Костов с оня П .Костов ? Костов стига с тези пушилкиухората ги интересува защо ни управляват престъпници и предатели ? пиши за това !
пише защо във варна престъпни босове /според сегашните управници /след като Варна е била и е един от трите национални центрове в страната ./има
ли в света голям пристанищен град където да не е пристъпен център ?/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД