:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,458,407
Активни 121
Страници 29,829
За един ден 1,302,066
Съдба

ДПС - вечно вторият във властта

И ще бъде вечно във властта единствено и само при едва кретащите, боледуващите, агонизиращите други партии
Сред пороя от "вихри враждебни" в СДС и "мазни петна" в БСП една важна новина от бул. "Стамболийски" 45 мина между капките. А тя е показателна за промяната или поне за камуфлирането на управленските амбиции, докопали актива на ДПС.

Новината: ДПС обяви, че няма вече да иска оставки в кабинета и няма да го насилва с настоявания за постове. Доган убедил хората си, че подобно поведение руши авторитета на партията.

По-кротко към властта с цел по-дълго във властта.Без съмнение, управленските ламтежи на ДПС и намесата му в ключови за България икономически и политически събития го измъкнаха на припек; досега партията успешно се криеше по кьошетата, тихомълком постигайки целите си. Вина за показа имат и царските управляващи, които се омотаха като пиле в кълчища, та се налагаше всеки път да припкат до по-малкия си коалиционен партньор за съвет и помощ. Подкрепата обаче си има цена: сделката с "Вива венчърс" се проточи под натиска на ДПС, защото техният фаворит - "Коч холдинг", бе в ъгъла изтикан; сделката с "Булгартабак" не се състоя, защото нямаше гаранции за цената и изкупуването на тютюна. Какво да кажем за извиването на ръцете на финансовия министър Велчев преди Коледа, когато отново в центъра на разминаванията между НДСВ и ДПС застана тютюневият проблем - трябва или не да се намалят парите за фондовете "Тютюн" и "Земеделие".

Но долетяха критиките в световните медии и наистина уплашиха Доган: ако досега ДПС беше гарант на етническия мир в страната, то внезапно се превърна в пречка за цивилизационния й път. Европа най-сетне се вгледа в начина, по които Доган & Co правят политика и установи, че тя е повече ориенталска, отколкото европейска: на извъртане, изчакване, на неясни обещания и договорености.

С отказа си да атакува правителството ДПС и Доганразбраха най-накрая най-важното за себе си като партия -че политическа й карма, политическата й обреченост е да бъде вечно втора. Партия, ставаща за коалиционен партньор, но не и за лидер в провеждането на коалиционната или каквато и да е друга политика. Движението нито има ресурс, нито достатъчно подкрепа в обществото, за да решава еднолично или поне първенствуващо съдбините на България. То ще е винаги в подкрепа на някоя друга партия, спечелила изборите.

Разбира се, в настоящия политически момент, когато българските партии са обезсилени, доверието в тях е достигнало критичен минимум, а ръководствата им нито имат талант, нито стратегия как да се измъкнат от тази дълбока пропаст, ДПС се превръща в идеален партньор. Който, за да участва в управлението, без много съмнения и скрупули ще влезе с всеки в коалиция.

Затова не бива да обвиняваме лидерите му в безпринципност и "фурнаджийство". ДПС няма друг шанс да се добере до властта освен коалиционното споразумение. През 1991-а със СДС, а за да дойде правителството на Любен Беров - със "сините мравки" и под сурдинка с БСП. През 2001-а ракетата-носител за участие във властта се падна на НДСВ. А в предстоящите избори - най-вероятно на БСП и на "панайотките" от царското движение.

Изводът: ако има в България някой, който черпи ползи и дивиденти от факта, че т.нар. "големи" партии са слаби и немощни, това е именно ДПС. Силната партия на власт няма нужда от подкрепата на движението, ала слабата партия на власт се нуждае от него като "слънце и въздух". Вечният втори във властта ще бъде вечно във властта единствено и само при едва кретащи, боледуващи, агонизиращи други политически партии.

Дали пък оттук,следвайки знаменития въпрос "В чия полза?",не можем да направим извода, че във всички баталии и колизии, преживявани от двата мастодонта БСП и СДС, има пръст и ДПС? Дали някак тайно отстрани вечният втори не мъти водата на евентуалните първи, за да им покаже, че без него, дори и да не им се иска, те не могат?

Въпрос, на който и на "Позитано" 20, и на "Раковски" 134 не просто не са си дали ясен отговор. Те, струва ми се, още въобще не са си го задали.
29
793
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
07 Февруари 2004 05:03
Аз лично, се надявам скоро тази фурнаджийска лопата ДПС да отпадне от управлението и се надявам някой да вдигне избирателната бариера на поне 7%. В Турция няма българска етническа партия която да има министерски кресла.
07 Февруари 2004 06:33
По-скапана статия от тази едва ли би могло да има-досега все обвиняваха, че турци управлявали България, а сега изведнъж се оказа, че ДПС били вечно втори.
А истината е много проста-по-последователна партия от ДПС и по-добър политик от Доган в България просто няма.Звучи странно, но е факт-Доган не лизa срамните части нито на Ф.Д., нито на Жан, нито на Мургавия, нито на Пешо, нито пък ще лиже на Симо.
P.S. А боклуци като бозата има да чекат некой да им вдигне бариерата-най-добре на 50%.
07 Февруари 2004 07:04
Бай Хасане, моите уважения към честните и работливи турци, ама боклукът е Доган, а покрай него и ти.
07 Февруари 2004 07:19
Точно в това ти е проблемът, Горскийо-обичате и уважавате честните и работливи турци, но пощурявате ако видите турчин във властта.Та затова Доган ще ви бъде трън в окото за дълго време.
07 Февруари 2004 08:58
Не, Бай Хасане, пощуряваме, когато видим Българията да се управлява от дългогодишен агент на ДС, безскрупулен мошеник, продаващ всичко, до което може да се докопа.
07 Февруари 2004 13:14
Статията е добра, крайно време беше нещата да се кажат в прав текст. А в косвен да се даде съвет как може да се излезе от ситуацията.
07 Февруари 2004 13:21
Натегачите се изхитриха, заеха началнически длъжности с ДПС и сега като се сменят партиите тях никой не ги закача, сменят опозицията. Много удобно.
07 Февруари 2004 14:55
Проблемът не е в Доган, а в народопсихологията на българските турци, а може би и на турците изобщо. Съзнателно или не, те се изживяват и действат като контрапункт на европейската цивилизация, макар че искат да влязат в ЕС. В Европа рано или късно ще се съгласят с българската конституция и ще забранят партиите на етническа основа. Българските турци трябва да участват в политическия живот на Б-я, като членуват в съответните политически партии според социалния си статус и политически си възгледи, като се създадат вътрешнопартийни механизми за пропорционален брой депутати, кметове, съветници, министри и т.н. По въпроси на етноса си, депутатите турци могат да имат общи инициативи, независимо от коя партия са. Това е разумната интеграция при която Доган няма да вирее.
07 Февруари 2004 15:14
В Европа рано или късно ще се съгласят с българската конституция и ще забранят партиите на етническа основа.

Suhar , проблемът е в това , че в Европа няма партии на етническа основа.Иди и виж някоя развита демократична страна в Стара Европа дали има партия на етническа основа ?НЯМА! Въпросът с тази партия произтича от американската намеса в етническия живот на България и в предлагане на този наш етнически модел, както и съществуване на тази партия. САЩ нищо не разбират от етноси и нации , нито от народопсихfлогии , поради своето размито понятие за "национално" съзнание .
Но пък да се месят и диктуват модели , особено на народите от Нова Европа , с неукрепнало демократично съзнание и слаби икономики, с цел още повече да ги отслабват -това те могат и правят.Националния суверенитет е разменна носна кърпичка за американските интереси и външна политика –там принципи няма.
А кой иска съществуването на ДПС-разбира се Турция-първа дружка и верен съюзник на САЩ в района-по нея те си градят политиката на Балканите сега ..
А що се касае изпълнението на нашата Конституция и забрана на ДПС, това касае единствено България .Тя не се нужда е от никого да взима разрешение за това , най-малко от американците... Стара Европа никога не би допуснала намеса или неуважение на националния суверенитет на страните...
Въпрос на два различни идеологически стереотипа...
За другото съм съгласна с теб...


Idem per idem...
07 Февруари 2004 15:21
В Европа рано или късно ще се съгласят с българската конституция и ще забранят партиите на етническа основа.

Suhar, проблемът е в това , че в Европа няма партии на етническа основа.Иди и виж някоя развита демократична страна в Стара Европа дали има партия на етническа основа ?НЯМА! Въпросът с тази партия произтича от американската намеса в етническия живот на България и в предлагане на този наш етнически модел, както и съществуване на тази партия. САЩ нищо не разбират от етноси и нации , нито от народопсихологии , поради своето размито понятие за "национално" съзнание .
Но пък да се месят и диктуват модели , особено на народите от Нова Европа , с неукрепнало демократично съзнание и слаби икономики, с цел още повече да ги отслабват -това те могат и правят.Националния суверенитет е разменна носна кърпичка за американските интереси и външна политика –там принципи няма.
А кой иска съществуването на ДПС-разбира се Турция-първа дружка и верен съюзник на САЩ в района-по нея те си градят политиката на Балканите сега ..
А що се касае изпълнението на нашата Конституция и забрана на ДПС, това касае единствено България .Тя не се нужда е от никого да взима разрешение за това , най-малко от американците... Стара Европа никога не би допуснала намеса или неуважение на националния суверенитет на страните...
Въпрос на два различни идеологически стереотипа...
За другото съм съгласна с теб...


Idem per idem...
07 Февруари 2004 18:54
Янките изискват от другите партии на всяка цена да управляват при спечелени избори с ДПС. Етническата партия е наложена на Бг като дамга за лошо поведение според тях. Другите ни душмани са евреите, те мобилизират цигани и турци като юмруци срещу единството на бьлгарската нация. Достатьчно е да проследим какво прави "Отворено общество" или тукашните пасита и ваксберги. Паси и Доган действат в комбина срещу Бьлгария.
07 Февруари 2004 21:26
ДПС е организация на престъпници , врагове на България.Вината са създаване
то му носят онези кръгове от висшата БКП номенклатура, които използвайки
алчността, комплексите за малоценост на Доган и слугинажа му, доведоха България до незавидния и хал.Доган и ибрикчиите му първо да се извинят за
злините сторени на българския народ от престъпната башибозушка сган, защото те се изживяват за техни потомци.Те трябва да се извинят за стотиците невинни жертви на терористичните актове през осемедесетте години и тогава да се изживяват като политикани.Време е за разплата.
07 Февруари 2004 21:56
Няма български турци, има българи изиповядващи исляма с майчин език турски. ДПС е организация донесла много злини на България.Доган е огранич
ен умствено хитрец, с манталитета на доносник.Обкръжението му е от лакеи готови и майките си да продадат за своя изгода.Сред населението в
районите с туркоезични българи цари страх и безнадежност, мизерия и глад.
Докато тази престъпна върхушка тъне в мазен разкош обикновените хорица
едва свързват двата края и са на границата на биологичното си оцеляване.Всички заедно без разлика на религия и език, трябва да спрем
тези измекяри и да започнем възстановяването на държавата ни.Мазни хитре
ци като Доган, Лютфи, Местан, Дал и прочие паплач трябва да прекарат остатъците от скверния си живот на остров Белене.Шансът на тези измекяри за оцеляване е в противопоставянето на разноезичните българи , време е за единение .
07 Февруари 2004 21:59
За лековерните ДПС е във властта, но за разбиращите Доган и слугинаж са
марионтетки, фактическите властници са кукловодите им.
07 Февруари 2004 22:21
Знаеш ли, драги, на твое място аз бих написал ника си поне на кирилица...Сигурно знаеш нещо за Стефан Димов, наречен Караджата, но, убеден съм, не вярваш, че той би бил толкова лют към иноверците, както се изявяваш ти...
Впрочем, знаеш ли кое е родното място на патрона ти ?
07 Февруари 2004 22:29
"...На улицата останахме сами с Караджата. Вървим и приказваме разярено за турците. Насреща ни припка един ходжа и бяга към калето, като носеше със себе си нещо. Аз попречих пътя му и на турски го попитах къде ходи. Той ни напсува по турски и хвана дръжката на палата, що носеше. Караджата, без да му мисли много, дръпна саблята си и, като удари, с един замах му отряза главата. Ходжата носеше две гърнета, едното с мед, а другото с масло, и всичко туй се смеси с неговата кръв. Караджата не можеше хладнокръвно да гледа турчин, тоя мъчител на нашия народ. "


ЗАПИСКИ НА ХРИСТО Н. МАКЕДОНСКИ (1852-1877)
В БЕЛГРАД

07 Февруари 2004 22:33
Родното място на Стефан Тодоров Димов - Стефан Караджа - е с.Ичме, Ямболско, сега се казва Ст.Караджа. Потомък е на Бинбаловския род.
07 Февруари 2004 22:35
ЗАПИСКИ НА ХРИСТО Н. МАКЕДОНСКИ

Тежко и нерадостно било детството на Стефан Караджа. Западнало материално, семейството му напуснало през 1844 г. Ичме и се заселило в недалечното с. Дюкмен (дн. Леярово), Ямболско. Там родителите на Караджата живеели само 2 години. През 1846 г. те се задържали за малко е някакво делиорманско село и през април 1847 г. потеглили за Северна Добруджа, където имало техни близки, преселили се след войната 1828-29 г.

Първото село в Добруджа, в което отсяда семейството на Караджата било с. Долно Чамурли, Бабадашко, където престояло до декември 1847 г. Бедността, станала вече постоянен спътник на семейството, принудила Тодор Димов, бащата, да стане селски говедар, а децата му телчари. Гонено от нуждата, заради прехраната си, семейството на Тодор Димов се местело от село в село, без да успее да свърже двата края. След Долно Чамурлии, то живяло последователно в близките на него села: Бай Дауд, Саръ Юрт, Потур, отново в Д. Чамурлии и накрая, от юни 1854 година в гр. Тулча. Там бащата станал пазвантин (нощен пазач), а Стефан негов помощник. За известно време Караджата учил и обущарски занаят при зет си Никола Станчев.

Пораснал сред спомени и легенди за знаменития си род, Стефан Караджата от малък бил закърмен с омраза към турците. Тая омраза разстяла с годините му и той не пропускал да я изрази. С неспокоен и свободолюбив ду, Караджата не можел да понася повече поробителите и през 1862 г. емигрирал в Румъния. Оттогава започва и неговата революционна дейност.

Чул за организираната от Раковски легия в Белград, Стефан Караджата е един от първите, които се включват в нея. В станалите сражения с турците в Белград Караджата проявява безстрашие, смелост и самоотверженост.

След разпускане на легията Стефан Караджата се завръща в Румъния, където се отдава всецяло на народната борба. Там се запознава и с Хаджи Димитър, и вярна дружба ги свързва завинаги. Зедно с него, и отделно, до 1868 г. Стефан Караджа преминава на няколко пъти с чети в България, за известно време се прибира в Тулча, държи гостилница в Гюргево... И през цялото време той е в непрекъснати кроежи, в организирането и повдигането духа на българската емиграция за борба срещу турците. Особено дейно е неговото участие в организирането на четите през 1867 г.

С преминаването си с четата през 1868 г. Стефан Караджа и Хаджи Димитър обезсмъртяват своите имена в историята ни.

07 Февруари 2004 23:35
If you will select blue then Falco did not have.
08 Февруари 2004 04:39
Бреййй, бреййй, голем герой е бил този Караджа, брей.Върви си значи нашият по белградските калдъръми и не щеш ли насреща му ходжа.Същият този ходжа(нищо, че е религиозен)има неблагоразумието да "напсува"великия четник и големият поборник за човешки правдини вади калъчката и ...Голем герой, големо чудо е бил този Караджа.
Па аз си мислех, че диванета има само по страниците на форума.
08 Февруари 2004 05:07
Той и ходжата е бил урсус йешък, ако право си говорим.
08 Февруари 2004 05:47
Казвам го с ОТВРАЩЕНИЕ(подчертавам-с ОТВРАЩЕНИЕ), но по логиката на"патриоти"като Sugar би следвало и живеещите в Батак да са били урсузи.
08 Февруари 2004 12:31
Наближават избори.Само томва може да е причината, да ни изтриват.Куклово
дите не дават прах да падне върху куклата им наречена дпс, която столетните
олигофрени обяявиха за калицонен партньор.
08 Февруари 2004 12:54
Ахмед Демир Доган е р.29.03.1954 г.в с.Пчеларово общ.Добрич в семейство от
смесен етнически състав.Има три сестри.В селото е считано за последно по бедност.След като завършва гимназия е изпратен да учи философия в СУ, където се дипломира през 1981 год. и веднага постъпва в редовна аспира
нтура в АОНСУ при ЦК на БКП където приз 1985 год. защитава дисертация и
става кандидат на философските науки и автоматично е назначен за научен
съдтрудник във философския институт при БАН.През 1974 год е вербован за
агент от ВКР/военното контраразузнавене 3-то упуравление на ДС/поради това , че е показал добри качества и възможности като такъв е превербуван от 1-о управление ДС на 21.06.1976 г. изключен е като агент на 06-03.1988 год.В началото на есента на 1985 год. влиза във връзка с лицата
ВЗахит Вахит, Неджмедин Хак и Мюмюн Мустафа водачи на нелегалната орга
низация Освобождение на българските турци от Варна и Добруджа.Декември
1985 год. участва в учредяването на ТНОДБ/турско национално освободително
движение в България/ юни месец 1986 г. всичките тези лица са арестувани и
осъдени. Доган/Докер/ и осъден на 10 години лишаване от свобода и изпратен в затвора Пазарджик.Амнистиран е декември 1989 г. и на 04.01.1990
год. обявява учредяването на ДПС.Тази кратка биографична справка дава повод за резмислри и изводи, кито не са ласкателни за този"политик", , които
не веднъж е демонстрирал с заплаката си как може за миг да зопали България/това е коронния му номер коганто се напие, нещо кето му се случва доста често8
08 Февруари 2004 14:58
Ми вижте кадровия състав на сегашния ДПС. Всички възможни некадърници и неграмотници- и турци и българи –всички там под един калем.Целта на тази сволочь , е да се доберат до властта и да грабят , така както висшия живковски апарат е грабил -нищо ново под слънцето , такава им е замазката. Масово завземат възможно най-добрите държавни административни служби за да се доберат да мандрата. Въобще не ги гризе съвестта , че нямат и грам образователен ценз, така и политечиска , та камо ли управленческа-държавническа подготовка.
Ами някой заинтересува ли се е , колко е квотата на ДПС в посланическите места по света-почти половината и то посланици в елитни държави са от квотата на ДПС –без елементарна дипломатическа подготовка , та камо ли друга. Простотия и невежество!!!!


Idem per idem...
08 Февруари 2004 16:21
Конституция на Република България :
чл .11 ал .4 Не могат да се образуван политически партии на етническа ,расова или верска основа ,както и паратии ,които си паставят за цел насилствено завземане на държавната власт .
08 Февруари 2004 17:00
Ами крайно време е тази партия да се сезира пред съда-съда трябва да се произнесе за нейното съществуване. Тя е създадена и действа на етнически и религиозен присцип .Това е повече и очевидно и лесно доказуемо. Малкото българи , които членуват в нея са на пръсти броени и са предателите и политическите кариеристи-чрез нея искат да се докопат до властта и облагите , които тя предоставя, .Нищо ново под слънцето –останки от морала на живковото време , в комбинация с “новия” морал на днешното –а такъв има ли и създаде ли преход ни ?НЕ!Сегашният политически морал е в ямата на падението.
За съжаление сега няма нито достойни партии на власт нито достойни държавници , което да повдигнат въпроса със сезирането на партия ДПС.А и няма в България независимо правосъдие от политическата система-макар конституцията ни да гласи разделянето на властите-останало само на конституционна хартия...
Ще стане в позиция на политически труп всяка друга партия , която се стремейки се към властта и приеме политика на коалиране с ДПС .
Коалиране с ДНС в бъдещите избори ще бъде за всяка партия политическа недалновидност и провал-какъвто провал осъществяват сега НДСВ.


Idem per idem...
08 Февруари 2004 17:28


Покана

На 11.02.2004 г., вторник, от 18:30 ч., в залата на МеждуУчилищенЦентър, на ул.“А.П. Чехов” /третата пряка вляво по ул.”Ф.Ж.Кюри” тръгвайки от Кино ИЗТОК в посока към ИНТЕРПРЕД/, ще се проведе открито събрание на гражданско сдружение “Диалог”.

Да изложат своята позиция ще дойдат депутати от групата на 29-те, готови да отговорят и на Вашите въпроси.

Заповядайте!

08 Февруари 2004 18:58
Бей Хасан-скио КАЗАЛБАШ, както винаги самопожертвователно брани другият си колега БЕЙ- Бей Сава.

"Нехранимайка излезе", -

но иди, майко, у дома

и с сърце сичко разкажи

на мойте братя невръстни,

да помнят и те да знаят,

че и те брат са имали,

но брат им падна, загина,

затуй, че клетник не трая

пред турци глава да скланя,

сюрмашко тегло да гледа!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД