:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,306,718
Активни 95
Страници 19,515
За един ден 1,302,066

"Винария 2004" - ферментацията на бранша продължава

Изба на колела беше най-ефектната атракция на изложението
Пресфото БТА
За редовните посетители на "Винария" винаги е било интересно да откриват разликите между предишните изложения и последното. Това е нещо като забавна игра, приятно интелектуално упражнение, защото за истински новото и различното обикновено не се говори на висок глас, няма го в официалните информации. Тези работи се долавят в непринудени разговори и във вкуса на вината.

Има неща, които на всяка "Винария" са неизменни - протоколните пресконференции, балът "Любов и вино, вино и любов", на който с ритуална тържественост младите енолози полагат винарска клетва и получават дипломи, наградите, около които неизменно витае някакво подозрение и стаено недоволство. Неизменни са чичовците с червени носове, които срещу два лева вход опитват да пробват от всичко и някои успяват, както и големите медни казани за ракия, които посрещат посетителите пред входа на палата номер 11 като част от истината за отношението към виното у нас. Но винаги има и нещо ново - понякога окуражаващо, друг път подозрително.

Тази година участваха 371 фирми от 28 страни. Българските бяха 174.Най-приятно впечатление остави "Домейн Менада" Стара Загора.

От 2002 г избата е собственост на френската компания "Белведере", която притежава също избата в с. Оряховица и винарската къща "Сакар"- Любимец, а преди няколко месеца купи и "Винимпекс". Просторният щанд беше направен с вкус, а вината бяха подредени на полици за книги - ясен намек за тясната връзка между виното и всяка друга интелектуална дейност. От половин година червените вина на "Домейн Менада" правят твърде добро впечатление на пазара - меки, загладени, ясни на вкус и при това повечето на приемливи цени (4-5 лв.). В Пловдив фирмата представи най-новото си вино Cherga - предизвикателен и дълбокомислен купаж от каберне, мерло и рубин реколта 2002. Не само вкусът, но и доброто рекламно хрумване (етикетът е с шарена българска черга) му предвещават успех. Интерес предизвикаха също младото каберне и мерло 2003 от Стара Загора и Любимец, както и две нови марки - "Аугуста мерло 2001" и "Траяна каберне 2001".

Сред атракциите на изложението беше винарна "Санта Сара" - фургон на колела под открито небе между панаирните палати. Това малко ексцентрично решение същност е напълно разбираемо."Санта сара" не е точно изба, а по-скоро концепция,една от разумните посоки, в които би могло да се равива винарството у нас. Това малко странно женско име стана популярно между ценители и браншовици след като през юни м.г. на дегустация за чужди журналисти от специализирани издания за вино, организирана от НЛВК, едно драматично "Каберне совиньон 2002 бин 40" с марка "Санта Сара" спечели най-високото отличие. Преди това никой не беше чувал за тези винари ентусиасти, които правят вино в помещения под наем в стария винпром в Нова Загора. В основата на начинанието стои Иво Геновски - български търговец на вино, който преди няколко години решил да направи у нас спретнато винарско имение по западняшки модел. Работят с малки частни лозари и безкомпромисно контролират качеството на гроздето. Правят ограничени серии червени вина само за силно платежоспособни пазари.

Твърде вероятно е примерът скоро да бъде последван и от други. Този модел би бил твърде подходящ при силно раздробеното лозарство у нас след поземлената реформа.

"Приятно съм изненадан, че виждам все повече пазарно ориентирани изби и вина", коментира Филип Харманджиев, изпълнителен директор на винпром "Дамяница". В Пловдив той показа новото розе с марка "No man's land" и "Уникато Рубин 2003".Силно беше представянето на "Домейн Бойар".Водещата българска винарска компания за пръв път си тръгва от "Винария" с два златни ритона, осем златни и сребърни медали и много почетни дипломи.

"Букет Телиш" показа обещаващо каберне и мерло от новата реколта.

Традиционно добри кабернета имаше на щанда на "Винпром Свищов". Ценителите вероятно ще останат доволни от новото им "Каберне совиньон розе" 2003, както и от едно впечатляващо каберне 2001 с марка "First flight" - ароматно, плодово и сочно, издържано изцяло в стил "Нов свят". Ценителите на леки и свежи млади вина сигурно ще се зарадват на новата марка "Памид от Памидово" 2003. Добри млади и стари вина показаха също "Винпром Поморие", "Вини Сливен", "Магура", "Ловико Сухиндол", "Тодоров" и "Нов живот" - Брестовица. Оживено беше на щанда на "Максима", където познавачите, след като опитваха вината, обменяха мисли с доц. Огнян Цветанов, създател на марката.

На "Винария 2004" се видя поредното разместване на пластовете в бранша. Това беше първото представяне на групировката "Новико", която от няколко месеца притежава избите в Хасково, Стамболово, Чирпан, Първенец и Левски. Според хора от бранша в дъното на това ново винарско обединение стои варненската групировка ТИМ, която през 2002 г. придоби избите в Сухиндол и Добрич.

Друго сериозно обединение е свързано с избите в Хан Крум, Преслав и с. Росеново. Отскоро към тях е присъединена и изба СНС в Стамболийски.

Новост в техологичния отдел бяха ферментаторите от дъб със системи за контрол на температурата и динамиката на мъстта. Това модерно изобретение всъщност може да се приеме като ренесанс на старата винарска каца.

"Тук съм, защото това е нов пазар, който със сигурност ще се развива", каза Жулиен Сегюра, управител на бъчварска работилница от Бордо. Цената на нова френска бъчва (225 л.) е 540 евро, а употребявана (след едно зареждане) струва 260 евро. Новите български бъчви от с. Врачеш са по 250- 280 лв., но технолозите знаят, че те не само като цена отстъпват пред френските. Досега на "Винария" Франция се представяше предимно от производители на сертифицирани лозички.Появата на френски бъчвари е добър симтом.След церемонията по откриването на изложението премиерът Сакскобургготски прояви несвойствена словоохотливост. Съгласи се да даде брифинг за журналисти. Беше готов да си развърже езика на тема вино, но репортерите го питаха за БСП, нефт и царски имоти. Жалко. Пропиляна беше една чудесна възможност премиерът да поприказва за нещо, от което сигурно разбира.

"Винария 2004" показа, че ферментацията в бранша продължава. Отчасти този процес е контролиран и подчинен на разумна стратегия, но в същото време има и спонтанни промени с неясно бъдеще. Винарите явно все още стоят на кръстопът. Някои изби вече ясно се ориентират към межднародни стандарти за качество и търсят нови пазари, където доверието тепърва ще трябва да се гради, след като лекомислено беше загубено през последните 7-8 години.

В същото време други ще продължат да разчитат на непретенциозна клиентела, готова да плаща ниски цени за качество, което е още по-ниско.

Златните ритони1. Шардоне, Сливен регион, 2003 г - Домейн Бойар АД - Сливен 2. Каберне Совиньон, 2003 - Винком АД Бургас

3. Шардоне Търговище, 2001 - ЛВК Винпром АД Търговище

4. Шардоне от Славянци, 1998 - Винекс Славянци АД

5. Мерло Domaine Boyar, Тракийска низина, 2001 - Домейн Бойар АД, СливенВ националните дегустации участваха 40 български винарни с общо 779 проби на бели и червени тихи и пенливи вина, ракия и винено бренди. От тях 235 бяха отличени с медали и почетни дипломи.
12
1706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
06 Февруари 2004 22:38
"Появата на френски бъчвари е добър симтом."
06 Февруари 2004 23:53
Винаги съм се чудил кога журналистите ни че влязат в час.

По силата на какво божествено вдъхновение на винарска изложба ще се задават въпроси извън темата - това едва ли някой може да го обясни с разумни доводи.

Ела Господи си обери вересиите, че ептен я закъса републиканската ни журналистика!
07 Февруари 2004 05:11
"Преди 12 години компанията постави царския герб върху най-престижните си вина...." Аз не знам, някога лицето Симеон да е бил цар. Та за какъв герб става въпрос........
07 Февруари 2004 10:07
Светло Пиво, гневът ти е справедлив... Ясен е дегустирал кеш...
07 Февруари 2004 12:03
Светло Пиво, Симеон 2 Сакс-Кобурготски е Цар и сега, но не е Монарх.
Но закърнелия ти комунистически мозък не прави разлика между титла и длъжност.
07 Февруари 2004 12:58
Tim, , съвсем прав си!

А кога ли действително ще имаме и журналисти-специалисти по еноложката тематика? Поне на един курс да беше отишъл, пратете го, Райчев, моля! Щото излагацията е пълна - статия повърхностна, без цитиране на региони и реколти, без указване на точки от дегустацията....
Еноложко определение за вино "сочно" не съществува и буди силен смях. Има и още, но няма смисъл....
07 Февруари 2004 14:28
А бе и винарския бизнес ще го забладеят мутрите, ако вече не са.
07 Февруари 2004 15:38
MediaBoss! Още по-интересно е да научим как са подбирани оценителите на вината... Там е голяма мафия... и все Бояйр ще печели...
08 Февруари 2004 06:30
Ювиги, без да се опитвам да те засегна ще кажа " бабината ти трънкина". Длъжността му е премиер ( по волята на избирателите - изборна). Титла в българия няма, тъй като никога не е бил такъв, за какъвто се титулова. Това за мен означава, че ти не си си сменил памперса.........
08 Февруари 2004 11:20
Светло пиво, верно че си галфон, ама не се престаравай. И други на други бивши монарси в Европа им викат крал. И никой не се обижда от това. А тебе нещо те смъди на гъза. Що така?
08 Февруари 2004 11:25
Във форума за пръв път има хора, които се правят на компетентни по въпроса за виното. РАзбира се най-забавни са конспираторите - все Домейн Бойар взимал наградите. Само че те взимат награди за пръв път. Кой да се поинтересува от това - по-логично е да се каже, че има далавера. А мутрите са в бранша и не им пука - Пещера, изба Хасково, Ловико Сухиндол, Чирпан. Пещера е пералня и не се знае на кои мутри точно. Другите, както е указал авторът, са на ТИМ.
08 Февруари 2004 18:01
Добре бре вие умничките памперси. Я ми кажете що е титла и що е длъжност. Явно сте доста пообъркани. Държавата ни се казва Република Б-я. Това означава, че монарси в нея няма. Ако на вас ви се иска, поканете го у дома си и..........ваш проблем. За мен , по настоящем, симо-пенсията е премиер и се надявам тази му длъжност скоро да му бъде отнета и той самия да бъде изритан към Мадрит или където иска.....негов проблем
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД