:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,500,110
Активни 85
Страници 4,453
За един ден 1,302,066
Жестикулации

Най-забранената реплика: царят е облечен!

Оказва се, че бедността наистина е намаляла, но хората не могат да се съгласят с нелегитимно забогателия елит, т.е. с устройството на обществото в пост-прехода
Един от шедьоврите на еврейския хумор звучи така:

"Моше, фабрикант и милионер, гостувал три дни при леля си Сара в Израел. Като се върнал в Ню Йорк, се обадил да благодари за гостоприемството. И усетил, че тя нещо му се сърди. На въпроса на Моше "Какво има?", леля Сара отговорила:

- Като си тръгна, видяхме, че е изчезнала една платинена брошка на малката Ребека. Та помислихме, че ти си я взел...

- Но лельо Сара, моля ти се! Та аз дадох пари да завърши Ребека в Швейцария! Та аз й купих апартамент в Квар-Сабах, като се ожени! Та аз...

- Добре, добре - прекъснала го леля Сара - брошката после се намери. Но лошото чувство си остана."

Добивам чувството, че коалиционното правителство на НДСВ и ДПС изпада все повече в положението на въпросния Моше.

Не казвам, че управлението им е връх на мениджмънта. Но ми се струва очевидно, че те управляват нормално. И - нещо повече - че са първото ни демократично правителство, което управлява нормално. И - съответно - резултатът от управлението е известна нормализация на България, която все по-малко изглежда като бяла врана (а по-точно като черна овца) в безпокойното ято или стадо на десетината пост-социалистически страни от източната част на континента.

И не говоря за това как се "намери брошката" с испанското гражданство на г-н Сакскобургготски; дреболии като това, че цар не може да е поданик на крал не смущават лошото чувство на леля Сийка. Говоря за нещо, което социологът Кольо Колев публикува тази седмица в "Труд" и което остана (просто не повярвах на очите си!) без никакъв обществен резонанс.

Г-н Колев публикува сравнителни данни (за четиригодишен период), от които твърдо следват няколко факта:

1. Общественото дъно в България е намаляло двойно! И се е явило от чудовищните 30%, до също така страховитите, но все пак несравними 15%.

2. Над 3 пъти се е увеличил делът на хората, които живеят на прилично (не само по нашите мащаби) равнище.

3. Социалната трагедия (масовата декласация) се е локализирала в няколко обществени групи (пенсионерите, циганите, няколко региона), а доскоро заливаше като бедствие целия социум.

И т.н.

Фактически г-н Колев тук (доста обосновано) посмява да произнесе най-забранената реплика в България: "Царят е облечен!". Ставаме по-добре. Положението се оправя. Настават по-хубави времена. Ужас! Как само смее!

И пак същият социолог, пак там, е привел данни за самооценката на хората за тяхното положение. И резултатът е от прост, по-прост: общественото мнение пее същото исо - "от зле към по-зле вървим!"

Самият г-н Колев обяснява това противоречие с класовия характер на новото ни общество. И да пиеш - казва той - три бири повече и да си преместиш почивката от Китен в Кушадасъ - нелегитимно забогателият елит не изчезва от въображението ти: онези с "Ролексите", джиповете и т.н., някак си обезценяват напълно твоята кола на старо... Или, без ирония казано, хората са започнали да усещат класовата ограниченост на личната си перспектива.

Сигурно е така, както е сигурно, че можем да направим и още два извода:

Първо, че ще изживеем цял един пост-преходен период, докато хората приемат това общество като устроено "завинаги". (Разбира се никакво "завинаги" няма - но чувството за вечност на социалната форма е условие за възможност на всяка една социална норма.)

Второ, че се създават предпоставки у нас да започне да се запълва най-големият ни дефицит: дефицитът от солидарност. Защото как е възможно 10% от хората да господстват над останалите 90%? Колкото и да са по-умни, образовани и въобще готини (каквито решително не са)? Възможно е само понеже огромна част от тези 90% биха желали не да няма неравенство, а просто те да бъдат "отгоре". Тоест се натиска за членство в 10-те%!

Та въпросният хипотетичен пост-преходен период в това се и състои: те да поумуват и да се сетят, че докато се натискат - няма да стане. А ще стане (и то само отчасти) когато се обърнат към най-големия си ресурс: че са много.
247
729
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
247
 Видими 
13 Февруари 2004 20:59
Райчев ти или си евреин или си олигофрен, няма друго обяснение за появата на горното манериалче.Цял народ вече разбра че Симеончо е дебил, само ти
се правиш на интересен.
13 Февруари 2004 21:06
Добра аутосугестия, Райчефф, брависимо!
Само че форумът ше те заколи тия два дни, вЕрвай ми!
Мене щеше да ме е срам да покажа такъв текст на подчинените ми репортери и редактори...
13 Февруари 2004 21:39
Raven, Райчефф явно е получил ПАРИ за соц. проучване и тези два дни ще си спести средствата за анкетиране на хора по домовете и улиците! А ние балъците ще му предоставим безплатно "представителна" извадка от настроенията и т.н.!

Редактирано от - Zaro на 13/2/2004 г/ 21:41:32

13 Февруари 2004 21:41
А. Райчев току-що оглави класацията ми на хората, които успяват да ме вбесят още с първата реплика. Би трябвало социолозите да разбират от психология, но те също са нормални хора, така че според мен Райчев е изпаднал в един нееврейски случай - сития на гладния не верва. Та, аз например, не мога да се оплача от материалното си положение и мога да се закълна, че изобщо не ми пука за елита и колко добре живее той. Това, което прави настоящето правителство малоумно и слабо в моите очи е неговото представяне като цяло - липсата на дисциплина, на единна политика, на умело излизане от ситуации, за които не искам да коментирам от кого и защо са създадени. Купищата новоприети закони, законопроекти и така нататък свидетелстват за едно постъпателно отнемане на чувството на свобода. Най-изнервящото обаче, в настоящето правителство, е това, че то смята за под неговото достойнство да се отчита пред обществото, тоест то не отговаря за постъпките си пред него и дори се изнервя, когато го питат за това или онова. Ако аз например попитам сина ми как му е минал денят и той ми отговори уклончиво - сто процента съм сигурна, че е сгафил здравата. Въпрос на проверка е да разбера за какво става дума и в стоте процента се оказвам абсолютно права. Та същото и с правителството.
Това, което не мога да разбера е какво иска да ми каже Райчев с това - хората не се оплакват, защото са бедни. Хората, г-н Райчев, се оплакват от липсата на пилот в самолета.
13 Февруари 2004 21:52
Райчев очвидно съди за останалите по себе си... Егати социолога, само за пустия му Ролекс мисли, даже не и за Ролекса, а за това, че други го имат, а той - не
.
А пък изводът, който е направил от статистиката, е толкова прост, че не може да бъде верен по дефиниция.
13 Февруари 2004 21:53
Учителю, това менче дето го дръкаш, от деветия кладенец ли е или още път те чака до завършване на прехода?
13 Февруари 2004 22:13
Отново браво за г–н Райчев . Погледнато от вън БГ наистина стои по–добре. Не малката обективна информация, която получавам от БГ , говори за стабилизиране. Има и переспектива. Разбира се добрите новини не са новини и те не интересуват журналисти и техните работодатели. Это затова поздравлявам г–н Райчев
за това, че ни съобщи НЕ–новината "Царят не е гол".
БГ е вече в НАТО и на крачка от ЕС. Политическите проститутки, които успеят
да ни вкарат в отбора на силните и богатите ще се запомнят с добро.
13 Февруари 2004 22:20
Е, чак пък да го колим, хайде сега.
Всъщност е глупаво да се отрича че България бележи подобрение. Това е така от 1997 г. насам и се дължи основно на водената макроикономическа политика, която все-пак е съобразена с реалностите, а не се опира на фантасмагории като при Луканов и Виденов.
Защо хората обаче смятат че вървим на зле? Не заради "ония с ролексите и джиповете", Тях ще ги мразим дори и да бяхме по-богати от средния европеец и ще ги мразим не заради екстрите и салтанатите, не от завист, а защото ролексите и джиповете са крадени, те са носени и карани за сметка на всички нас.
Хората смятат че вървим на зле, защото реалността се разминава твърде съществено с техните очаквания. В началото много хора смятаха че "като дойде демокрацията" опашките ще изчезнат и пак ще има кюфтета и бира на корем. Когато това не стана внезапно виновна им се оказа демокрацията. После доста хора решиха че само да свалят комунистите от власт, само да падне виденовото правителство и нещата ще се наредят. Идването на демокрацията и падането на комунистите разбира се са необходими условия за нормализиране на икономиката, но както се оказа, далеч не достатъчни.
Правителството на СДС вкара страната в нови коловози, скъса с курса към "демократичен социализъм" който държахме чак до 1996 г., но направи грешки които са ясни и не е тук мястото да ги дъвча отново. В резултат постигнатия напредък беше далеч от възможния и хората естествено приеха това като продължение на виденовото пропадане.
Правителството на Н. В. обаче си постла добре още отначало. Симеон дойде с популистки изхвърляния. И дума не може да става за сравнение на костовото "няма да ви подведем" с величественото "незабавно и несимволично увеличение на заплати и пенсии", "оправяне за 800 дни" и т. н. Сериозното разминаване на тези бомбастични обещания с реалността е главният, ако не и единствен фактор за ширещото се сред избирателите мнение че жълтото управление е провал. Та нали същите тези избиратели са гласували за мерцедес, а след изборите се оказало че в склада има само москвичи.
Управлението на НДСВ за мен поне е много по-добро от това което чаквах (вярно, за незабавни и несимволични глупости не съм гласувал и не бях зареден с излишни илюзии ). Въпреки очевидните, да ги наречем недостатъци, правителството на Симеон не се отказа от трите стълба на предишното управление, на които единствено се дължеше напредъкът на страната: стабилна (ако и рестриктивна) макроикономическа политика; действителна проевропейска и пронатовска ориентация. Това бе достатъчно да не пропаднем отново.
Има и нещо друго: икономиката, доминирана от мутри, слабоконкурентна, нискоефективна и т. н. отдавна е преобладаващо частна. Това не е командната държавна икономика която имахме до правителството на Виденов. Вече не е толкова лесно един малоумник или само некадърник начело на министерския съвет да блокира цялата машина и да предизвика колапс. Затова неклатейки основните стълбове за които стана дума по-горе, Симеон не може да влияе толкова съществено на икономиеската машина; тя вече има свой собствен живот и не е необходимо да бъде съживявана ежеминутно от дъха на създателя...
-
Това е според мен - вече не е толкова важно дали царят е гол или облечен. Иначе четох че и г-н Путин бил оправил руската икономика, но злите езици говорели че това било не толкова негова залуга, а следствие от повишаването цената на петрола и на руския пазарен дял след 11.09. Е, ако нещата пак се върнат към предишните нива лесно ще се разбере дали руският президент е гол или облечен. При нас обаче това не е толкова съществен въпрос. Макар че според мен отговорът е доста очевиден...
*
А, извинете, малко съм попрекалил с дължината на текста.
13 Февруари 2004 22:24
Всички тези положителни промени, за които споменава Райчев, бяха възможни балагодарение на реформите, които започна правителството на ОДС на омразния ви Иван Костов!!!
13 Февруари 2004 22:25
Zaro, нема да му свършим работа като представителна извадка, щото 90 % от форумците ше го разкатая! Справка - Пики...
На господина му е широко около врата и текстът му е отвратителна гавра с огромната маса българи, които опъват яко жили, за да оцелеят някак си...
Да му предложа на Райчефф да си вземе ръкописа и да почне да го декламира на бабуната в Южния...
След 3 минути ше отнесъл такъв кютек, че ше търси пластични хирурзи...
13 Февруари 2004 22:35
Рубриката Think Positive! трябва да я води Оракъла, че поне тинква, за разлика от онова фруктово недоразумение... Че и фруктовата длъжност ще му приляга
13 Февруари 2004 22:43
Много хора изпитват ужас от това, че нещата май се подобряват. И няма да могат да седят и да се вайкат. Да не говорим какво ли ще пишат вестниците тогава.Но какъв оптимизъм да чакаш от народ, който е родил фразата "не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле"? Добре, че младите мислят вече по друг начин.
13 Февруари 2004 22:45
В същност започвам да разбирам какво значе подобряване и как младите са бъдещето, защото те разбират. 14 години са напълно достатъчни да се промият мозъците на подрастващите. Пък и както казала котката - въпрос на вкус.
13 Февруари 2004 22:48
O, a!
Аз съм голям фен на рубриката "Think positive", веднъж дори я дочетох докрая.
Но не, мерси. Имам си други нещица за вършене, пък и ще ме линчуват другите големи фенове на Д. Цонев.
13 Февруари 2004 23:01
Г-н Райчев, благодарности за домакинството, но ме изненадва, че не четете форума.Защото мненията във форума дават много по-точна оценка за състоянието в което се намира България, отколкото нагласените статистически данни на националната стъкмистика.Раждаемостта намалява, населението се състарява, след 20 години броят на поданиците ще намалее на половина.Ако положението се подобрява, защо емиграцията се засилва?Защо при непрекъснатото повишаване на цените заплатите и пенсиите остават относително малки?И още много други защо от хората, които едва свързват двата края.Да, за определена прослойка царското управление ще се окаже позитивно, но основната маса обеднява.Хората които ни управляват не искат да споделят мъкита и страданията на прехода, а само предприсъединителните фондове.Съжалявам.
13 Февруари 2004 23:10
А това е колонката позитивное мышление, така ли?
На Сакса трябва да му се признаят някои неща, няма спор. И нека това бъде паметник на безкрайната ми толерантност Трябва да се признае, че по линия на НАТО и особено ЕС, най лошите очаквания не се сбъднаха. Администрацията му (независимо от причините) беше в щастливо съвпадение с период на икономическа стабилизация. И отсъствието на правителсво, което наблюдаваме, има' доста положителни ефекти. НО Дори тези позитиви са случайни и странични ефекти на вредната същност на присъствието му в политиката. Малцина може би помнят, че докато ни рецитираше Ст. Ганевите и Квинтовите аберации, Сакса успя да изрече (да!) и една своя кауза - връщането на хората към политическия живот и увеличаването на гласуващите. И направи всичко възможно срещу това. Пораженията от Сакса върху процеса на установяване на представително и прозрачно управление, което реално служи на гражданите и реваншът, който взеха всякакви мрачни групи от миналото под килима на сиестата на С2 са проблеми, които дълго ще трябва да преодоляваме. Стабилизацията е хубаво нещо - въпросът е да я почнеш на най добрия етап от динамичните промени. А на нас ни прадстоят още твърде много промени, преди да можем да приседнем и доволни от модерното си общество и институции да се стабилизираме. В прекалено много отношения тангото със хидалгото беше губи време. Е, не беше катастрофа, това трябва да му се отдаде.


Редактирано от - вуцидей на 13/2/2004 г/ 23:44:53

13 Февруари 2004 23:25
Не бях чел, факторите на автора от Труд но горе-долу същите аргументи, плюс аргументите на Андрей Райчев, споделих пред мои приятели, преди няколко дни.
Истината е че това правителство закова някои показатели, но не успя да се справи с престъпността, по простата причина че избира "меките варианти". Освен това налице е целенасочена пропагандна кампания от цялото СДС, заради изпуснатия кокал. А комунистите стоят и не знаят как да реагират.
Картинката се допълва от клоуни като Яне Янев, Кръстьо Петков и Мозер, без които вакханалията на мегдана няма да е цялостна.
И най-верния извод на Райчев - това правителство е най-успешното от дворцовия преврат до сега..
13 Февруари 2004 23:46
Браво господин Райчев ,

Прави са че е трудно да кажеш истината в очите на глупака .Както и да е Социологията се занимафа с факти и интерпретации а вашата е много адекватна .
Поздравления
13 Февруари 2004 23:51
rednikov,
Форумните клакьори на Социолога утре мечка ше ги гази...
14 Февруари 2004 00:05
Kamnski sme dobre
Vwnsno twrgovski deficit -2.5 miliarda dollara
Shivashka industria goni "turizma " po prihodi
Industria niama
zemedelie -hic
Naselenieto staree
Prestwpnosta raste
Vece sme agresori
v BG "Net takaiapartia
E koraba potwva normalno !
14 Февруари 2004 00:14
A Saxofonski deistvitelno go obliakohme -ima niama 500miliona lapna !
Na takwv kompliment toi nikoga v zivota si ne se e nadiaval !
E vse pak izbori ste ima makar i redovni -dotogava niama da sme v EU !
Ima chanse nesto da se sluci -kogato vwrhu edna zatvorena sistema se uprazniava Vwnsno vlianie .to v sistemata spontano proticat procesi koito celiat namaliavane na tova vlianie ! Promeni Nellie stavat vseki den -nali znaesh -kolicestvo -ta kacestvo -samo za klitorite si neprava -ne rezat malki sramni ustni -
a bertolinovite zlezi okolo klitora ! Da ne masturbirat kadwnite !Rwcickite vwrhu urgana ! Ne v gastite ! Osven tova zabravi da kazesh ce zenata se vwrzva za vsicki krainici i taka se povdiha do nivoto na ocite na hodzata sws stywkloto !
Takova razpiatie e nai zestoko ! Uzasno ! E v tova polozenie e maika Bwlgaria !
14 Февруари 2004 00:14
A bre BUKO, zashto vas bogatite vse vi tegli kum tezi 90%, zashto ve4e tolkova godini ne izsledvahte tezi ostanali 10%.Kakuv e sustava, kak e polu4eno tova procent4e.Ama vi e strah poneje tezi 10% sa 100% BKP i KGB .
14 Февруари 2004 00:16
Обективността изисква да се приеми за истина това, което подчертява в заключение Антибиотик:
"И най-верния извод на Райчев - това правителство е най-успешното от дворцовия преврат до сега..
Не става ясно, какво точно влага и какви точно мероприятия и действия са необходими за да стане и види бял свят казаното в заключителното изречение на Жестикулацията:
преходен период в това се и състои:.... А ще стане (и то само отчасти) когато се обърнат към най-големия си ресурс: че са много - (90%).
Но, поетат го казал най-добре:
Глас народен:

Глас божи

С хиляди ножа
прободен
народ -
затъпен
унижен
по-нищ и от просяк,
останал
без мозък
без нерви -
въстана
из мрака тревожен
на своя живот
- и ДА ПИШЕ със своите кърви:

СВОБОДЕН!
14 Февруари 2004 00:19
"Не бях чел, факторите на автора от Труд но горе-долу същите аргументи, плюс аргументите на Андрей Райчев, споделих пред мои приятели, преди няколко дни."Този антибиотик май е с изтекъл срок.
14 Февруари 2004 00:25
Райчев иска да се ориентира за новата Костова партия.
Пуска ни тука медено матрялче за "постиженията" на величеството и после чека колко хора ще се сетят за приноса на Костов и колко -не. Също, колко ще крекнат, че Серго ша ни оправи още по-добре.
Така са праат проучвания, колкото и да е гадно.
14 Февруари 2004 00:25
Поздравления за Андрей Райчев.
Съвестно написана статия.
Че България е пълна с проблеми е безпосрно вярно, но никъде А. Райчев не трвърди, че сме се оправили, колкото и да е неприятно на скочилите да го критикуват и оплюват.
За съжаление средният българин, да не говорим за тия дето са най-зле, никога няма да признае плюсовете на Царското управление докато:

а) или не получи поне толкова реституция, колкото и Царя, макар да е нямало как да е наследил толкоз);

или

б) или ако се отнеме отново на Царя това, което си е реституирал и го заврат в една бетонвилска панелка за назидание дето се е осмелил да си идва в България.

Още няма политическа партия, която да апелира за вариант а), но затова пък вече има две (поне) политически сили, които апелират за вариант б).

Първата е БСП и тамам вчера Л. Корнезов апелира Царят да се откаже от имотите си (кой знае защо въпросното лице не апелира соц- и ком-вождовете да се откажат от всичките си материални придобивки през времето на Чистата и Святата). А пропос на колко се оценяват личните богатства на Дойнов, Ананиева, Луканов и прочие антураж, като за момент забравям наследницата на Илия Павлов.

Вторите са Републиканският Башибозук (РБ) на Яни Янев, Кръстю Петков и Гюнер Тахир, в основна икономическата програма основното е да се отнемат реституираните имоти на Царя. Ако по най-оптимистичните данни на широко-отворените завистнически очи царските имоти струват къде 200 милиона, то средно на гражданин на републиката се падат по 25 лева ли, долари, ли евро ли - както изберете!
Еднократна помощ за да възтуржествуват светите републикански идеали!

Амин
14 Февруари 2004 00:30
Браво на Пикуикл Чудесно изрази и моето мнение. И за съжаление Милен Велчев не е виновен, че шефът му е дебилен.
14 Февруари 2004 00:43
Г-н Райчев поздравления че и на тебе ти се проясни че царя не е гол !
Е може и да е облечен със стари дрехи но са за дълго ! Защото са правени от майстори шивачи като Бг народа например !
Народа греши но рекат ли да не грешат си скрояват дрехите без да питат "МАЙСТОРА" !
Та така
Пики ти имаш голямо чувство за хумор , честно !
Казваш че не ти пука от богатите , а от бедните пука ли ти ? Май не след като и сама казваш че си добре !
И после казваш , че хората се оплакват нямало било пилот на самолета !
А мислиш ли че имаш самолет за да имаш и пилот ?????
Ако е така търси си , но няма да намериш скоро със такава заявка като твоя постинг !?!?
14 Февруари 2004 00:43


Няма край веселбата!


Антибиотик
14 Февруари 2004 00:46
Оracle,
*
Освен макроикономическата рамка, която спазват горе-долу, действията им се определят и от присъединяването ни към НАТО и ЕС и са дотолкова смислени. НДСВ е за предпочитане пред пряко управление на БСП (Пирински вм. Паси, въпреки професионализма на първия и непрофесионализма на втория, или напр. Евг. Гиндев вм. Свинаров). В сравнение с президенството действията на МС по-често будят симпатия.
*
Но това не е "добро", а е по-малкото зло. НДСВ не съществува и няма да съществува като партия и няма своя политика и свое място в европейската партийна структура, премиерът стана просто очаквания от нас през пролетта на 2001 и възпят по форумите в мерена и немерена реч пълен провал. Каквото и да говорят привържениците му за свещената частна собственост, връщането на имотите, заради което единствено предприе авантюрата си, го унищожи политически и уби харизмата му без остатък.
*
Неоснователни са укорите към "републиканците": у нас монархисти няма. Симеон се подигра цинично с шепата верни му монархисти през пролетта на 2001 г. и се отказа от династически претенции, основавайки "партия" и ставайки премиер. Разбира се, монархията и по-рано не е имала шанс, дори теоретичен, това не е проблем, за който си заслужава да хабим ценни битове.
14 Февруари 2004 00:50
Вчера обърнах внимание и на пълното съвпадение м/у д-р Райчев и бившия хазартен бос г. Петров по въпроса за уж ролята на Симеон и НДСВ за разтуряне на уж съществувалия "двуполюсен модел" (благодарение на който според Райчев, по-рано уж била избягната "гражданската война" ).
14 Февруари 2004 01:12
ДАЛИ “Царят” е “ОБЛЕЧЕН” или е “ГОЛ”- не е очевидно и може да се поспори!!!
Но, че Райчев този път е съвсем “ГОЛ”- това е ОЧЕВИДНО и БЕЗспорно !!!
......................................... .....................................
Кое е основното, което “струи” днес от написаното от Райчев?! Основното е: че рано или късно, хората /българите/ ще трябва да се примирят с това, че 10% ще са богати, а 90% ще са НЕбогати! ДОБРЕ, де, че нали така беше/може би?!/ и преди 10 ноември 1989 г.- “Номенклатурата”/5-10%/ бяха /може би?!/ “БОГАТИТЕ българи”, а останалите 90-95%- “НЕбогатите българи”?!? А и ако, както някои твърдят, предишната “Номенклатура” и сега са си богати- тогава какви ги свърши “НОВАТА българска политическа класа” ?!?
КОЕ му е “нормалното” на управлението на НДСВ-ДПС ?! КОЕ й е “нормалното” на днешна България?! Това, че 85 % от младите искат да НАПУСНАТ България ли?! Това, че хората си свалят радиаторите, не могат да си платят тока, телефоните, болницата, училището на децата си?! ЧЕ ровят /вече и “нормални” българи!/ в кофите за БОКЛУК ?!?
......................................... ..............................
“...хората са започнали да усещат класовата ограниченост на личната си перспектива”...
......................................... ..............................
АМИ, да! Ще я усещат, разбира се- защото я ИМА вече “класовата ограниченост/РАЗГРАНИЧЕНОСТ/" !!! Но Райчев тук не просто констатира този факт! Той МАНИПУЛАТИВНО приканва за ПРИМИРЕНОСТ към този факт! Разбира се, защото той /Райчев/ НЕ е /вече!/ от бедната, а е от БОГАТАТА класа!!!
Райчев НЕ ме учудва! И е ЛЕСЕН за разбиране /позицията му!/. НЕ разбирам обаче онези, които НЕ са от класата/богатството/ на Райчев, но НЕ разбират, че той има КЛАСОВ интерес/ а има и средствата- пари, медии, статус и т.н./ да ги манипулира към НЕразбиране на техните им КЛАСОВИ ИНТЕРЕСИ ?!?

Редактирано от - paragraph39 на 14/2/2004 г/ 03:10:23

14 Февруари 2004 02:18
Темата не струва много, но не мога да подмина аристократичния коментар на Оракъла. Това е всъщност всичко – насилствено наложена отвън финансова стабилност, съчетана с решително прозападна и антизадунайскогубернска политика. Залитанията и епизодичните глупости на царчето (ченгето-съветник и др.) не са даже частично сравними с клептоманията и отблъскващата, нагла, по същество мутренска демонстрация на всесилие от страна на предшестващото правителство. За комунягите не отварям дума, то се вижда кой иска (даже повече от тях самите) да ги докара на власт.
14 Февруари 2004 02:34
paragraph39,
Аз добре разбирам всичко писано от Вас. Харесвам ги. Но Вие само обеснявате нещата. Практически, реално приложими решения не предлагате и не настоявате категорично за тях.
45 години Партията управляваше и даваше работа, почивка учение за всеки.
Последните 15 години има повече от една партия и те управляват, но немогат или не искат да осигурят работа, почивка и учение за всички. Защото природата на капиталиста е да прибира, притежава всичките богатства на нацията, а останалите 90% да мизерстват или да загинат.
Мисля, че в днешно време решение на въпроса, с учитане интересите на загиващите няма. Не виждам и ти да предлагаш нещо ефикасно. Ако Ботев и Левски бяха живи, убеден съм, че щяха да посочат правилния, истинския ПЪТ.
14 Февруари 2004 03:05
SULTAN BG,
АЗ пък си мисля/ех/, че , НАПРОТИВ, предлагал съм /и тук/, какво, според мен, е нужно да се направи!
1. По- образованите и по-интелигентните българи ВСЯКОГА да се противопоставят/вкл. и тук!/ АРГУМЕНТИРАНО на "тинтири-минтиритата" на КЛАСОВАТА пропаганда и манипулации от страна на Богатите!!!
2. На българите трябва да им се разяснява и да бъдат УБЕЖДАВАНИ, че те нямат нужда от МАСОВИ и "КАСОВИ" партии /каквито са и БСП, и СДС, и НДСВ, и почти всички останали/ , а имат нужда от КЛАСОВИ партии!!!
3. На бъргарите трябва да им се разяснява и да бъдат убеждавани, че "ЩОМ ИМА ГРУПИРОВКИ НА ЛОШИТЕ- ТРЯБВА ДА ИМА /да си направят те самите/ И ГРУПИРОВКИ НА ДОБРИТЕ!"
4. На българите трябва да им се разяснява и да им се внушава, че НЕ ТРЯБВА ДА СЛУШАТ КАКВО ГОВОРЯТ ДЕМОКРАТИТЕ /демоКРЯКИТЕ/ , А ДА ГЛЕДАТ КАКВО ТЕ ВЪРШАТ !!!
Бих препоръчал на всеки българин и да ПРОЧЕТЕ /някои отново, но вече с други очи!/ "Капиталът" на К.Маркс! НЕ за да станат комунисти, а за да им се отворят очите за това: в какъв свят им предстои да живеят! Аз го направих след 1990 г.- с молив в ръка, за да си подчертавам! Ленин може и да НЕ го четат- революциите са възможни САМО СЛЕД големи или световни войни!
Ето, това аз предлагам/ и винаги съм предлагал!/, като за НАЧАЛО ! Т.е., първо да е ПРОСВЕЩЕНИЕТО и "отварянето на очите"! ДРУГОТО ще си дойде САМО !!! Важното е да се постигне "УПРАВЛЯВАНИТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!"... В противен слечай... Може да се получи така, че "ДЕМОКРАЦИЯТА ДОЙДЕ ЗАРАДИ СПРАВЕДЛИВОСТ! НО МОЖЕ ДА СИ ОТИДЕ ЗАРАДИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ!"

Редактирано от - paragraph39 на 14/2/2004 г/ 03:08:12

14 Февруари 2004 03:08
Райчев, отново
То е ясно че така ще реагират като ущипани всички тикви - щяхме да се учудим, ако не бяха.
На всичкото отгоре, статията е написана с фина ирония към самите тях - тоест, реакцията им е априори омаловажена и подиграна. За което ти правя още едно евала!
Няма никакво значение, всъщност, колко хора ще одобрят подобни статии и колко хора няма да ги одобрят. Важното в случая е, и това Райчев прекрасно го разбира, за разлика от тиквите, че процесите следват някаква неотменима своя логика, че каквото има да се случва, ще се случва, и че в много отношения нещата не могат да се върнат назад, колкото и на тиквите да им се иска.
Ето това е най-силното на текстовете на Райчев - интелигентното, мъдро спокойствие на човек, който не само анализира добре случилото се и случващото се в момента, но и който добре знае какво следва по-нататък.
14 Февруари 2004 03:15
ТАКА Е !
НЕЗАБРАВИМИ ще останат и ПРОГНОЗИТЕ на Райчев за изборните резултати- особено за Избори 2001 !!!
ЕВАЛЛА, Райчев! Благодарение на теб , този, който може, ще разбере :"Що е то МАНИПУЛАЦИЯ на Общественото мнение! И има ли тя почва у нас?!"...
14 Февруари 2004 03:17
Странна работа. Всички реват срещу сегашното управление и никой не се замисля за някаква алтернатива. СтаниШеф? Натка? Да сте ги чули да дават някаква разумна идея? Някаква реалистична или дори нереалистична икономическа програма? Само бла-бла.
Предлагам на по-разгорещените привърженици на немедлената революция да си напишат един списък: всеки ред е пост в правителството, първа колонка - човекът на Виденов, втора колонка Костовия, трета колонка - царския.
14 Февруари 2004 03:18
На някои май много им се е приискало гъбки-червенушки по-скоричко да идват на власт.
Па после пак да ги ги рутимЕ с организиран карнавал на голи студентки върху несъществуващия вече Мозоле. Да не забравим и "Дарик" радио - то е много печено радио - какво народно недоволство ще ни спретне......
Може би късат листа от маргаритка и броят "Да", "НЕ".
Не на Сергейчо, да на Руменчо Овчарков за Премиер. Може и Петков.
А пък после - Иванчо Костов с новата му партийка от старите муцунки.
Може и наТКа, ако устиска.
Даааааа, това им се е прищяло май-май.
И докато това им се ще - всякакви данни за подобрение на поликономическото състояние ше ги изнервят до вдигане на кръвно, адреналин, пък може и някоя истерична дъга да извият.
Защо?
Ами защото Царят не щял, видите ли, да ОБГОВОРИ що върши.
Ей това им е проблемът.
Аааааа - и имотите му също.
14 Февруари 2004 03:36
Защо ли тази " прекрасна статийка" ми мирише. Райчев нещо са обърка. Ние благоденствието го чекахме на друга дата, пък то било дошло...... Би било да не използвате (към журналистите) официалната стъкмистика, като извор на информация. Там се знае как стоят нещата. Тъй, че Райчев, стъпил си на погрешна база. И от там нататък, рухва цялата ти теза.
14 Февруари 2004 04:51
Сибила,
Като аромата на пролетта през май се усеща, че най-щастливите ти мигове от обществените ти изяви са били, когато си тропала хоро върху жълти павета през студени софийски дни. За много българи е така. По-ръзсъдливата част от нацията разбра, че това нагорещяване на обществената атмосфера е била пагубна за нацията и държавата. И не след дълго се видяха горчивите плодове. Разочарованието беше велико. Невиждано през 1350-те години на България.
Желанието ти да се провеждат отново карнавали на голи студентги върху бивши гробове, осветляването им чрез радио ДАРИК ме навява асоциации от вълпургиевата нощ на Гьоте и известните форумни тезиси за обнова на част от обществото ни.
Намирам във всичко това несъвместимост с прочетените, обичаните и многократно цитираните от теб книги на просветителите Волтер, Дидро, Русо...
Бъди винаги такава, каквато ти е истинската същност.
Аз винаги съм те ценял и харесвал.
14 Февруари 2004 04:56
paragraph39,
Струва ми се, че Вие съмият не сте особено убеден във скорошната реализация или решаване на проблемата. Всичко, което предлагате или посочвате като универсален инструмент е зад хоризонта или, грубо казано, в зоната на здрача.
1. Къде са тези по-образованите, по-интелигентните българи? Обществото не ги вижда и аз не съм видял поне един. Всички те ми се виждат като птички в гнездо с отворени човчици, когато долетява майката хранилица.
2. Класовите партии се изграждат с десетилетия, някои със столетия.
3. За добра групировка чувам за първи път. Струва ми се и няма да чуя.
4. Това за комуниста и "Капитала" много PR звучи. Не всеки може да чете всякаква книга, За комунистически възгледи, поглед към обществените явления не е задължително непременно да щудираш сугубо специализирани научни и философски томове. Вече народът въбще няма силата и възможността да чете. Скоро ще я забравят и азбуката. А за комунистическо общество определени групи и слоеве на обществото се стремяли векове наред и още не са стигнали до нещо осезаемо, те даже не знаят правилния път, който води към това общество. Освен това всяко общесво от начало тръгва с добри намерения, после се изражда. Никой не може да посочи неизродил се добър обществен строй.
5. Просвещението е добро нещо. То започнало преди 10000 години и още продължава. Плодовете, големите постижения са в повечето случаи са в областта на техниката.
И така, смятам че, отговорът не е задоволителен, а за мен е отчайващ.
Благодаря Ви за вниманието.

Редактирано от - SultanBg на 14/2/2004 г/ 05:06:12

14 Февруари 2004 06:15
Внимание внимание, един фес благодари за внимание. Мола обърнете му внимание........ ...Вижте колко виолетово се е изходил само.......
14 Февруари 2004 06:28
Лошото, Светло пиво е, че този фес пише аргументирано и по темата, а простаци като теб под вола теле търсят.Та внимавай с вниманието.
14 Февруари 2004 06:55
Raichef e obekiven!Zakysnialo obektiven!(no tova sa podrobnosti)
Lipsvat mu statisticheska podplata za da byde oste po ubeditelen!
Bylgaria e v vyzhod ot katastrofata na Videnov i proizvola na komunistite!
Kostof zazdravi leva i sanira bankite i ni nasochi kym NATO i Evropa.
Korupziata v upravlenieto mu obache go unistozhi!No naroda ni, mydro, pak izbra diasno upravlenie!Taka che vyzhoda na Bylgaria prodylzhi!
ES i NATO ni priemat zaradi EKONOMICHESKITE ni USPEHI!
1.Rysta na GDP na Bylgaria, v poslednite godini, e edin ot nai visokite v Evropa i sveta.
2.Leva ni poskypna spriamo $US koeto shte namali vynshniat ni dylg (s 30-40%?)
syshto i zenata na petrola i vsichki surovini denominirani v US$
Moje da kazheme che v poslednite niakolko godini Bylgaria e dvoino po bogata?
A kakvo za razpredelenieto?Samo 10% bogatuvli a 90% mizerstvali!
Lyzhi i gluposti na komuniagi i mafiotski medii!
Statistikite govoriat za byrzo rastiasht prosperitet:
1.Samo v Sofia ima registrirani 900 000 koli!Tova ne e "mizeria "
2.V Bylgaria ima 3 000 000 GSM abonati!I tova ne e"mizeria"
3.V tozi vestnik, v tozi broi, se spomenava che imalo 2 500 000 bankovi kartiTezi hora mizerstvat li?
Niakoi da mi pomogne s po tochni statistiki no kazvat che 90 % ot turskoto naselenie po selata imalo TV chinia!

Istinata e obratna ot razprostraniavanoto ot mediite!
Samo 10% ot bylgarite mizerstvat a 90 % vodiat normalen, zadovolitelen(systoiatelen) zhivot!
Viarno e, i ne e gordost za Bylgaria, che mizerstvat predimno etnicheskite malzinstva!
14 Февруари 2004 08:34
Пумпал е Райчев, .Той обсеби и Сега.Когато Башева свиреше първа цигулка във вестника, го купувах защото беше интересен и сравнително обективен. С халбестията си по адрес на дебила Райчев прекалява, с това си навлича омраза и презрение .така преди години възхваляваше Живковизма и "славната
БКП.
14 Февруари 2004 09:27
Райчев, не може да бъде. Кажи честно - така ли мислиш? Според мен, или си бил на градус, или се правиш на интересен. Не ти отива.
14 Февруари 2004 09:36
ПРАВ Е АВТОРЪТ. ТОВА КОЕТО НАЙ-МНОГО МЕ ПОТРИСАЛО Е ЛИПСАТА НА ЧОВЕШКА СОЛИДАРНОСТ В БЪЛГАРИНА . ТОЙ Е УБЕДЕН ЧЕ КАПИТАЛИЗМЪТ Е ВЪЛЧИ И ТРЯБВА ДА СИ ВЪЛК КЪМ ОСТАНАЛИТЕ. ТОВА ОСОБЕННО ЛИЧИ СРЕД БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА.
А ДЕЙСТИТЕЛНО СРЕДНА КЛАСА СЕ СЪЗДАВА И СЪС СОЛИДАРНОСТ НА ОБЩИТЕ ИНТЕРЕСИ!!!
НО ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ИЗЖИВЕЕМ ИСТОРИЯТА НА ЗАПАДНА ЕВРОПА!!
14 Февруари 2004 09:50
Da ne budem ufce!Tova e vajnoto.Ama mai taka se polu4ava v kraina smetka.
Ovce struvnici -kakto kazvashe edin moi izvesten priatel.
14 Февруари 2004 10:12
Валентин Вацев, евреин като Райчев, каза в едно интервю, че неговият и на колегата му К. Стойчев псевдоним е "Общественото мнение".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД