:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,500,072
Активни 90
Страници 4,415
За един ден 1,302,066
Анализ

Корупцията в България през 2003 г. не се увеличи, но и не намаля

Според годишния доклад на "Коалиция 2000" политическата сфера остава непрозрачна и безнаказана, но се забелязва подобрение в икономическата област, където подкупите намалявали
"Равнището на корупцията в страната се запази и през 2003 г. Тя продължава да бъде сред най-болезнените проблеми за българското общество".
Така започва оценката за състоянието на корупцията през 2003 г. на "Коалиция 2000". Тя е инициатива на български неправителствени организации, възникнала през пролетта на 1997 г. Коалицията си постави като задача ограничаването на корупцията в българското общество чрез партньорство между държавни институции, неправителствени организации и отделни личности. Още през 1998 г. тя прие и План за действие срещу корупцията, който изпълнява и в момента.
Годишните доклади на организацията по правило се смятат за важен ориентир, по който чуждите правителства и кампании определят отношението си към страната, когато иде реч за подкупност.
Според тазгодишната оценка

непромененото равнище на корупцията се разминава с очакванията

на българската общественост за подобрение.
Това е сигнал, че предприеманите досега антикорупционни мерки се изчерпват. Постигнатите успехи през последните няколко години се дължат преди всичко на въвеждането на "меки" форми на противодействие, които водят до ограничаване чрез оказване на масиран публичен натиск.
Докладът отчита, че организираната престъпност продължава да навлиза в икономиката на страната, което запазва средата за развитие на корупцията.
Продължавала и тенденцията към легализиране на "мръсни пари" чрез корумпиране на висши политици и магистрати, на длъжностни лица, оторизирани да предоставят обществени услуги със значим интерес като издаване на лицензи, разрешения и др.
Актуалният проблем в България е

да се различи реалната корупция
от обвиненията в корупция,

използвани при политическото противопоставяне.
При анализа са очертани две противоположни тенденции. Първата е, че в сферата на политиката е налице дестабилизация. "Засилва се активността на лобистки групи, защитаващи частни икономически и дори криминални интереси", пише в документа.
При рязкото изостряне на конфликтите между тях излизат наяве различни форми на политическа корупция.
В същото време се отчита, че политическите сили не са успели да постигнат консенсус да избягват антикорупционна реторика, за да компрометират конкурентния политически елит. А това води до високо обществено недоверие.
Тази тенденция контрастира с другата - забележимо намаляване на ресурсите, генериращи корупция, отчитат анализаторите.
За разлика от политическата сфера, където самите институции създават непрозрачност и безнаказаност,

в икономиката се забелязва устойчиво положително развитие

Като пример е посочено засилването на тенденцията за навлизане на чужди корпорации, които работят с модерни форми на отчетност и международно утвърдени етични норми.
Правителството е похвалено за мерките, довели до свиване на сивия сектор - например заради регистрирането на трудовите договори над 300 000 души са излезли от сенчестата икономика.
Увеличаването на данъчните приходи е резултат от добрата работа на митническата администрация. Като пример е посочена и успешната приватизация на ДСК и "Биохим".
Но в краткосрочен план се запазват рисковете от налагане на лобистки интереси в стопанската политика, смятат експертите. Пример за това са опитите за продажба на БТК и Булгартабак.
През 2003 г. в обществото се е затвърдило убеждението, че "фактически съществува ненаказаност на корупционните престъпления". Това е свързано със "слабата ефективност или бездействието на правораздавателните и правоохранителните органи".
"Широко дискутиран е фактът, че самата съдебна власт е засегната от корупцията, което компрометира идеята за справедливост, демокрация и правова държава", констатира Коалиция 2000.
Обществото очаква значими реформи в съдебната система и прелом в досегашните козметични мерки срещу институционалната и политическата корупция.
За първи път голяма част от доклада е посветен на

съдебната власт и на реформата в нея

Докладът прави предложения за промени в структурата на съдебната власт, в наказателното, гражданското и административното правораздаване, в контрола върху отделните звена на системата.
Абсолютният брой на реализираните от гражданите и фирмите корупционни действия си остава смущаващо голям.
Според изследванията на "Коалиция 2000" средномесечно в България стават 100 000 корупционни сделки
с участието на граждани. За бизнес сектора пък те са 4000 на месец.
В доклада се отбелязва, че "като се вземат предвид обстоятелствата, че чрез обществени поръчки през 2003 г. са изразходвани 2,4 млрд.лв и че в по-големия брой от случаите това става чрез използване на различни корупционни практики, това означава, че у нас съществува паралелна система от интереси, която моделира конкретните решения на изпълнителната власт, като извлича значителни изгоди за сметка на данъкоплатци".
До края на 2002 г. негативните обществени оценки по отношение на корумпираността на правителството са намалявали. Но през 2003 г. има промяна, като дори се забелязвало, че расте неодобрението от слабите мерки за ограничаване на корупцията сред служителите от държавната администрация.
Общественото мнение продължава да бъде най-критично към митниците, съдебната власти и МВР.
Медийният интерес към корупцията бележи пик през 2003 г., сравним единствено с пика от пролетта на 2000 г.
Според "Коалиция 2000" причините са две.
Първата е свързана "с влошаващата се политическа стабилност и изострящата се критичност към управлението на страната". Опитът на организацията показва, че колкото по-малко време остава до парламентарните избори, толкова по-силно темата за корупцията се използва за атака на управляващото мнозинство. Втората причина за силния интерес на медиите е свързването на корупционната тематика с престъпността.


Графики

Оценки за разпространението на корупцията в звената на съдебната власт (в проценти)


В съда22,2

В прокуратурата19,6

Във всички звена на съдебната власт е еднакво разпространена16,3

В следствието16,1

В съдебната власт няма корупция7,7

* Изследване на Коалиция 2000


Графика

Цели за извършване на корупционни действия спрямо различни групи магистрати (в проценти)

Съдии

За да постанови присъда или решение в определен смисъл69,6

За да протака разглеждането на делото40,1

За да прекрати или спре неоснователно делото39,6

За да забави, ускори или по друг начин повлияе върху вписване в търговския регистър27,5

За да упражни нерегламентирано влияние15,4

Прокурори

За да прекрати наказателно производство63,4

За да образува или да не образува досъдебно производство49,3

За да внесе или да не внесе обвинителен акт27,8

За да върне неоснователно делото за допълнително разследване23,3

Следователи


За да извърши или да не извърши определени процесуални действия59,5

За да спре разследване или да направи предложение за прекратяването му56,2

За да упражни нерегламентирано влияние28

* Изследване на Коалиция 2000


Графика

Оценки за степента на разпространение на корупцията по институциите (според бизнес сектора, в проценти)

март 2003юни 2003ноември 2003

В митниците62,459,555,6

В съдебната система36,736,432,1

В системата на МВР20,424,927,8

В Народното събрание, сред депутатите24,219,520,7
Правителство, министри20,119,218,5

В здравеопазването18,317,916,6

* Изследване на Коалиция 2000

Графика

Статистически данни за разкритите престъпления, свързани с корупционни действия

януари-ноемврипрестъпления по службаподкуп

2002 г.180858

2003 г.134867

* Източник: МВР
13
513
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
14 Февруари 2004 00:08
Nai-setne da pokazem postoianstvo.
14 Февруари 2004 12:55
Това че корупцията ни заобикаля от всякъде на всички
ни е ясно, но това което не мога да разбера е наглостта точно на най-корумпираните. Случвали ли ви се полцай да иска да ви напи6е акт при извършено нарушение? На мен веднъж. реших да не подпомагам корупцията със своите действия и зачаках написването на акта. и чаках. и чаках. и някъде след 45 мин акта бе написан. От тогава пак си давам по 5 или 10 кинта. Слава богу искарвам повече за 45 мин. Но представете си вчера чух по новините че полицаите ще ми рзадават листовки с това що е корупция. Ега ти наглостта. Та самият той е корупция въобще нямам нужда от листовка за да разбера що е корупция. Те за идиоти ли ни вземат? Явно да и има защо. НИкой нищо не каза, не коментира. Тези листовки са направени с пари, наште пари. Проведен ли е конкурс? кой реши да ми бъдат раздавани от полицаите? и забележете и на турски и на англииски език. Та ако случайно чужденеца не е наясно че трябва да плаща да му стане ясно
14 Февруари 2004 16:48
Корупцията винаги се осъществява от двама души-който дава и който взема. Ако си искат чиновниците, има начин да ги поставиш на мястото им, но ако ти им даваш, без да ти искат...
14 Февруари 2004 18:18
Естествено е корупцията да не се е увеличила! Нали за да се даде подкуп трябва да си сигурен, че ще ти свършат работата, а тея залупеняци, царедворци, даже и работата ти немогат да свършат, ако ще и милиони да им даваш, просто са тъпи!
14 Февруари 2004 18:31
Самия факт , че автора ползва за източник на информация МВР, показва, че статиятията е поръчкова.МВР е най-корумпираната институция в България.За
разлика от друтите министерства и дъравни органи като съд, прокуратура, след
ствие това министерство е било винаги държава в държавата.Това последното
изгражда особен манталитет на състава му, отличаващ се с високомерие, чувст
во за вседозволеност и недосегаемост.зад стените на това ведомство стават неща, които ако станат публично достояние бихо взривили държавата.Там ругаят, псуват, заплашват, бият изтезават , цинизма на някои полицаи е безграничен, особено на тези които са под политически или мафиотски чадър.
Като министри на това министерство по традиция се налагат безволеви, безлич
ни мижитурки.Направете ретро за последните 15 год. и ще се уверите в това:
Семерджиев, Соколов, Бонев/външно се прави нагерой а е типична мижитурка/
след него онова недоносче от БСП, даже и името му не си спомням, комсомолче
то Николай Добрев/бил герой защото върнал мандата/Мимито Йорданов, сега
дебилчето Петканов.В МВР е съсредоточен контрола над цялата прпестъпна мрежа, там се организират, провеждат и контролират най-важните операции свързани с контрабада, убийства на пречещите и прочие.Ако се използва нан
рупната информация в посока ликвидация на корупцията, резулатата бил бърз
и качествен.В МВР знаят точно кой прокурор кому служи и колко получава, знаят и цената на всяка"оправдателна"присъда, знаят всичко и за следователчетат, знаят и за депутатите и за министрите и за всички.Знаят но го използват за други цели, просто държат в послушание всички , .Друг е въпроса
кой е кукловода на куклите в МВР.На възловите длъжности в МВР от началник РУ, през директори на РДВР до върха са подредени хора с нисък морал, без скруполи но послушни, натрупали състояние като приватизатори ,
и контролираащи престъпните структури.Закона, за конфискация е нова възможност за коррупуция в крупни размери.Само пълно прочистване на МВР
може да даде тласък на борбата с престъпността, но това практически е невъзможно при тези партии и властници.
14 Февруари 2004 22:37
Това "изследване" ми прилича на лозунгите изписани на плакатите през 1987 г. под портретите на Тодор Живков - "На борба за гластност и демокрация".
*
Корупцията не е само (и почти не са) КАТаджиите.
Корупция е да забраниш със закон пластмасовите бутилки за да назначиш пазар на стъкларската фирма "Шише джшам"!
Корупция е да забраниш таксита над 10 години и да повишиш ДДС за стари коли, за да разчистваш и назначаваш административно пазари за таксиметрови услуги и вносители на нови коли!
Корупция е да измислиш държавна агенция за да назначиш за неин шеф жена си и отвориш работни места за сметка на данъкоплатеца за родата й !
Корупция е да измисляш нормативно процедури и губиш времето и нервите на хората, създаването на БВП, само и само за да оправдаеш щатове на родата и им дадеш възможността да рекетират хората ... и т.н.... и т.н....
А такива неща в "изследването" няма!
14 Февруари 2004 23:07
ole-le
в съседните 2 статии се леят дитирамби да сме мислели позитивно и да се радваме как сме били отлепили.
14 Февруари 2004 23:23
При КОРУПЦИЯ, обикновено, се плаща с "мръсни пари"!
"Мръсните пари" , обикновено, се ЛЕСНО спечелени пари- от неплатени акцизи и мита, от наркотици, от проституция и т.н.
Лесно спечелените пари МНОГО лесно се харчат- човек , който ги има , може да даде повече от човек, който няма "лесни пари" !
Но "лесните пари" вдигат цените на Пазара ! Т.е., "лесните пари" пораждат Инфлация!
От Инфлацията страдат най-вече тези, които НЕ разполагат с "лесни пари" и не им минават през джобовете "лесни пари" ! На всичките тези хора "лесните пари" правят живота им ТРУДЕН !
Ерго, Корупцията прави все по-ТРУДЕН живота на НЕкорумприраните и НЕкожрумпиращите !!!

Редактирано от - paragraph39 на 14/2/2004 г/ 23:24:43

15 Февруари 2004 04:21
В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО КОРУПЦИЯ!

ИМАЛО Е ПРЕДВАРИТЕЛЕН БАКШИШ,

КОЕТО Е ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ДОСТОИНО СВЪРШЕНА РАБОТА.....
15 Февруари 2004 19:32
За висшите полицаи съм напълно съгласен с Караджата и останалите.
Но за редовите полицаи бих казал- я си е.... майката ! След като държавният бюджет си спестява пари, за да им заплати ПОЛАГАЩИТЕ им се по закон възнаграждения за нощен и извънреден труд, ще им ги доплащате лично. И няма да се оплаквате.
Плащащият по 5-10 лв. на ръка на полицая наясно ли е, че извършва престъпление . Аз съм сигурен, че той си нарушава закона и щом го спрат, подава парите преди документите си. Ако през годината е дал 50 пъти пари, представя ли си какво ще му струват петдесет акта. Мисля, че добре си е направил сметката.
15 Февруари 2004 22:02
Без "майката", защото с боен пистолен/зброьовка-27/ ат 25 м.бърза стрелба
редовно съм на 95 от сто възможни.Малки били заплатите и затова вземали
аргумент на наглостта.Защо си траети, когато началниците ви трупат богатства
Какво сме виновни ние, че си го изкарвате на нас?В Италия започнаха да се
оправят с мафията, след като започнаха разстрелите на полицаи, съдии, прокуро
ри и видни политици................................. ...продължете мисълта ми вие.
16 Февруари 2004 00:08
Ало, Караджата ! Чети внимателно ! Не съм поставял въпроса за размера на заплатите на полицаите. Поставям многократно във форума въпроса за неизплащането на допълнителното възнаграждение за положен допълнителен и нощен труд на полицаите. В Закона за МВР има специален член, който разпорежда заплащането на този труд. Каква правова държава сме, когато не се спазва законът. Ако не искат да плащат, да променят закона. На теб ако ти се полага по закон ще протестираш, ще вдигаш стачки, ще ревеш по площадите, ще плачеш пред жена си, Но на полицаите това е забранено. Те не могат да се защитят.
Отново повтарям- малко ви вземат по пътя и много работа вършат за това отношение на държавата и обществеността към тях.
25 Февруари 2004 17:05
Че корупция има и ще има, е ясно, но трябва да ви стане още по-ясно, че ще е така, докато даваме подкупи. Защото, както се изказа някой, когато ни искат, има начин да се оправим, но ако дадем, сме паднали до тяхното ниво. Не съм съгласна, че изречения от рода "Няма друг начин" ни оправдават да търпим. Винаги има друг начин, но понякога е по лесно да не го търсим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД