:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,499,879
Активни 87
Страници 4,222
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Йордан Ефтимов: Симеон прилича на студент първокурсник

Царят имитира лично мнение, стил, разсъждаване, използва псевдодоводи. Най-големият мит за него е неговата ерудиция. Често оправдават грешките му с полиглотство. Лингвистичният анализ обаче би показал, че става дума просто за "дървен език", казва поетът - преподавател в Нов български университет
Снимка: "Сега"
Йордан Ефтимов е роден през 1971 г. в Разград. Завършва класическата гимназия в София и българска филология в СУ. От 1993 г. е редактор в "Литературен вестник", а от 1998 г. - щатен преподавател по теория на литературата и академично есе в НБУ. Автор на 4 стихосбирки, между които "Опера нигра", както и на 2 помагала за средното училище - "Антична литература" и "Модернизъм". Носител на "Южна пролет" за 1993 г. за първата си стихосбирка. Водещ на предаването "Книжни тигри" по RFI-София.

------------

- Как преценяваш нивото на българската студенция? Накъде върви тя? Как се отразява върху нея всеобщата болест на нечетенето?

- Преподавам 6 години академично есе и затова мога да обобщя, че стремежът в средното училище да се създават добри "читатели", а не "писатели", (т.е. мислещи, пишещи хора) е не по-малко пагубен от въздействието на интернет и телевизията. По-важно е учениците да могат да разкажат свое преживяване, т.е. да могат да изразят чувствата и мислите си в конкретна, удачна форма, отколкото да тълкуват, да речем, "метафизиката" на Далчев. Затова в университета ние трябва да наваксваме тази ниска писмовна култура у младежта. Водя курсове и в СУ - и там студентите си купуват книги само от списъка със задължителна литература.

- След броени дни стартира кандидат-студентската кампания в НБУ, където преподаваш. Ще се отличава ли с нещо ново тя?

- В НБУ се кандидатства по т.нар. тест за общообразователна подготовка (ТОП). Това означава, че кандидат-студентите биват проверявани върху всички училищни предмети. Аз лично имам представа от раздела по български език и литература и мога да кажа, че въпросите са многократно проверявани от различни експерти, за да се избягнат всякакви двусмислици или възможност за субективност. Например сред предложените въпроси беше: "Кой е най-драматичният български поет?". Отговорът трябваше да е: "Яворов". Повечето кандидат-студенти биха отговорили - интуитивно - на този въпрос, но той така и не влезе в теста, защото нима са по-малко драматични Ботев или Вапцаров?

- Доколко обаче подобен тест дава представа за истинските възможности и знания на кандидатите?

- Какво ги питаме: могат ли да определят жанра на една творба; познават ли основните реторически фигури; знаят ли все пак имената на персонажите в творбите от училищния канон? Изключили сме въпроси, свързани с интерпретации на мастити учени. Според нас от кандидатите не трябва да се иска да познават критиката върху изучавания материал в училище. По сходен начин стоят нещата и при останалите групи въпроси. Може би това прави този тест универсален.

-------------------

- Ако те поканят за частен учител по български език на Симеон Сакскобургготски ще се поласкаеш ли, ще приемеш ли?

- Абсурд!!! Първо ще трябва да го уча да мисли. Защото обикновено приемаме, че той, Симеон, има проблеми с българския, а всъщност проблемът е, че в изказванията му липсва мисъл. Той говори като пророчица, с притчи и двусмислици - с тях просто прикрива нежеланието си да заеме позиция по какъвто и да е въпрос. Тоест, той не прилича на дядо си, който също не е знаел добре български, но е бил волеви владетел, макар и маниак.

Ако нещо би ме поласкало в случая, то би било единствено сравнението с учителя по български на Фердинанд - Добри Ганчев. Неговите "Спомени за княжеското време" са велика книга, нещо като български вариант на "Тайната история" на Прокопий Кесарийски.

Ако трябва да бъда максимално откровен, Симеон прилича на нашите първокурсници: имитира лично мнение, стил, разсъждаване по темата, използва псевдодоводи. Най-големият мит за Симеон е неговата ерудиция. Често оправдават грешките му с вменяваното му полиглотство. Лингвистичният анализ обаче би показал, че не става дума за симултантен мисловен превод (понеже бил мислел на чужд език), а просто за "дървен език".

--------------------

- Коя от многобройните ти житейски роли - на поет, на литературен критик и историк, на преподавател, на редактор, на радиоводещ - ти помага най-добре да се ориентираш и адаптираш в днешния объркан свят?

- Преподавателската работа ме "осеферва", освествам се в какъв свят живея - свят на информационна ентропия, джунгла с изпарения и крокодили. В тая същата връзка редакторът е един звероукротител, радиоводещият - горила, тупаща се в гърдите и надаваща бойни викове, а за поета никога не сме сигурни дали съществува. За жалост, критиците обикновено са сравними с домашни животни. Те неизбежно подреждат нещата според нечие чуждо разбиране...

- Тук е мястото да те попитам за ежеседмичния критически опус на Владимир Трендафилов в "Труд". Не можем да не отбележим с добра дума съживяването на жанра оперативна критика в масов всекидневник. Като негов колега как намираш досегашните му публикации? Ще успее ли той да поподреди съвременната ни литература?

- Три пъти "ура" за победителя! Но често се случва победителят да е и победен - в някакъв смисъл.

Опусът на Владо Трендафилов е постижение в едно отношение - че по жив, интригуващ начин превърна литературата в интересна за цялото общество тема. Но той се пържи на двоен огън - от една страна, не смее да пише за малко популярни литературни явления и се съобразява с авторитетите на вестника, в който пише; от друга страна - смесва чисто стиловия анализ със социологически и културологични забежки. Страда от илюзията, че може да има общодостъпна добра литература. Тоест, пропуска факта, че има различни публики за различните текстове. Преувеличава ролята на университета.

А от гледна точка на теорията имаме и голямо разминаване. За мен художествените качества на която и да е творба са въпрос на обществена договорка. В един исторически момент обществото ще счете една творба за велика, в друг - друга. А според Владо има надисторичен критерий за добра литература. Все пак поредицата му е "много вкусна". Макар че на мен понякога не ми достига "лютото". Виж, "кисело" има достатъчно.

И друго: той обвинява съвременните писатели за маргинализирането на литературата - пишели твърде сложно, архаично, не намирали "животрептущите" теми на обществото ни. Аз не мисля, че има директна "предавка" в това отношение. Защото на съвременната литература липсват много неща, между които и оперативната критика. Но също и рекламата, литературните агенти и мениджъри. У нас не съществува професията "книжен доктор" - онзи редактор, който помага на автора да намери конкретната таргет-група и да насочи текста си към нея.

-------------------

Все пак днес погледите на всички, занимаващи се с литература, са съсредоточени върху опуса на Владо Трендафилов. Мисля, че той го усеща и това би могло да го отклони от намеренията му да опише цялостната днешна литературна ситуация и да изпадне в дребнотемие, занимавайки се с малозначителни автори и творби като "женските романи" и "богомилската еднодневка" на Антон Дончев. Че той Петър Бобев, считан през социализма за автор на юношески четива, е по-добър майстор на авантюрното повествование от Дончев. Неговата "Черна книга", също роман за богомилите, е по-пъстра от "Странния рицар на свещената книга". Дано след първата лястовица Владо Трендафилов да долети и цяло едно ято от специалисти по анализа и тълкуването на книги.

--------------------

- Кога българската литература ще влезе в Европа?

- Едва ли в 2007 г. Но не защото липсват добри текстове, а защото в обществото няма консенсус за тях. Липсва не само държавна политика, но и добре насочен частен интерес. Обсъждането на книгите също може да бъде шоу. Но кога ли българските телевизии ще го осъзнаят!
 
Йордан Ефтимов
46
1653
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
13 Февруари 2004 21:11
' Статията потвърждава , че Симеон е дебил.Боже пази България!
13 Февруари 2004 21:49
De da imashe izkufelijat Simeon pone malko um, pone kato student-pyrvokursnik!
13 Февруари 2004 22:16
Кратка и ясна характеристика
13 Февруари 2004 22:30
...на кадет първокурсник.
13 Февруари 2004 22:49
По БНР специалист-психолог каза, че в публичното пространство напират да
се изказват хора, които се издигат в собствените си очи като наплюят някоя авторитетна личност. Горките студенти.
13 Февруари 2004 23:47
Ами аз ако те подхвана да те анализирам, знаеш ли какви изводи ще прочетеш? Няма текст - нито поезия, нито научни публикации, където можеш да ми избягаш.
Не сравнявай мечка с катерица, а сравни мечка с мечка - я го сравни с европейските монарси, например или с балканските монарси. Ето аз като човек, който професионално може да те разнищи също виждам твоите недостатъци и мога да те закарфича много лесно. Но няма да ми достави удоволствието самата преднамереност, с каквато ти си тръгнал.
И последен съвет - сравни го с другите преди него, може и с Тодор Живков или с ония от Политбюро и партийните чиновници. Тия след Тодор Живков, може и да го бият по балканско лицемерие и хитрост, но като премиери съм под силно съмнение. А вероятно и ти - ако тръгнеш по схемата на размисъл, която ти предлагам.
13 Февруари 2004 23:47
Ефтимов , не бих желал ти да ми бъдеш преподавател !
13 Февруари 2004 23:56
Много ме дразнят професионалните драскачи .Абе хора игаите сами със себеси на морски шах вместо да драскате по разни там издания.НЕ бил като дядо си или като на леля си вуйчото . Ами какъвто е - такъв .Важното е че България се подобрява очевидно и чувствително - какво ви интересува как говори и прочие ако ще и на ръце да ходи важен е резултата ...
Браво на Симеон и правителството
13 Февруари 2004 23:57
Тука май всички постигаме пълен консенсус
*
Пардон, бях прочел само първите четири постинга.

Редактирано от - Чичо Фичо на 14/2/2004 г/ 00:22:44

14 Февруари 2004 00:39
"Най-голямият мит за Симеон е неговата ерудиция"-леле мале на кой да вярвям?Райчев е написал "Царят не е гол", а Ефтимов-"Царят е гола вода".
14 Февруари 2004 00:42
Е на тва му се вика новина:

Лингвистичният анализ на тоя келеш показал, че Царят не бил симултанен преводач от чужди езици, както си мислили досега неговите съселяни от Баня, а просто мислел и говорел на автентичен "дървен" български език.

Публична тайна е, че Сега е "имиджмейкър" на Царя, но тоя път направо надмина себе си. Имиджмейкърската му стратегия наподобява (анти)вирусна програма, която от време навреме изтрива някой свой вирус поради програмна грешка.

*
Пардон, не бях прочел "Най-забранената реплика: царят е облечен!" Свалям октава и "половина".

Редактирано от - Олег Офренов на 14/2/2004 г/ 01:14:16

14 Февруари 2004 00:46
То сляпото като прогледне, пази се да не ти избоде очите!

Горките ни ученици, какво учители са им се пръкнали над главите!
14 Февруари 2004 00:47
Баберек.
14 Февруари 2004 04:28
Колкото до величеството - съгласен. Но по останалата част, не мисля че е връх в литературата. Не, че литературата ми е основното занимание, но и автора нещо не е в час....... ..... А бе " отнесени от вихъра".........
14 Февруари 2004 07:25
Йордан Евтимов е прав, че старецът от Мадрид е тъп. Старият глупак някога е бил млад глупак. И ще умре такъв.
14 Февруари 2004 08:47
Йордан Евтимов
Трябва наистина да си червено синя курва или апаш за да не
усетиш примитивната простотия на тази креатура на развитото
соцялистическо общество.
Никой нормален човек в този свят не би си позволил поведение подобнио
на простак като този,
На какво гради самочувствието си тази брадата свиня?
разбира се на просташкото си потекло и на още по просташкото си обкържение!
14 Февруари 2004 09:49
Първото нещо е, че мислещ човек никога не обвинява някого публично и със злост, че не е мислещ, дори и този някой да е премиера на републиката.
Аз мога да си го позволя във форума (в определени граници), но тоя играе ва банк срещу себе си и работата която върши...
Все пак смята се за творец...
Четири пълни десетилетия ни управляваха олигофрени с трудност на арикулация и още по-голяма трудност да намериш доказателства за мисленето им, въобще, а сега синовете им видяха демокрация и се смеят на езика на един човек, който е изгонен незаконно от бащите им съвсем невръстен, но е запазил желанието да бъде в крак със съдбата на тази страна.
Имотите, дори и да не беше премиер, трябваше да му бъдат върнати, ЗАЩОТО ДРУГ СОБСТВЕНИК НЯМА и този цирк, игран от дъщерите на национални предатели и квартални гарибалдовци е мила балканска вечеринка.
Самият факт, изречен от това момченце, че иска да научи някого ДА МИСЛИ е доста показателен и за психоаналитици и за психиатри...То си има име и се нарича мания за месианство.
За комунистическите боклуци не говоря - те има да извървят още еволюция. Говоря на тези, които поне са стъпили на първото стъпало..
14 Февруари 2004 10:25
Antibiotik to4no v tozi slu4ai si vuzhititelen!Pozdravlenia!
14 Февруари 2004 11:52
Този поет-преподавател не гледа къде стъпва, все по мазолите гази!
14 Февруари 2004 12:50
DO mexikanski vojd !!!!!!!!taka i ne razbrah, za6to ne nau4i kak se pi6e na espanol tvoyat NICK.O6te po-stra6noto e, 4e produljava6 va kakanije6 divotii!! za6to?
14 Февруари 2004 14:31
От мен Керпеденя, да знаете и да помните:
"УМЕН ДАСКАЛ И ЗЕЛЕН КОН НЯМА!"
14 Февруари 2004 15:25
Аман от полуЕнтЕлегенти, дето твърдо са решили публично да афишират ...собственото си скудоумие!
14 Февруари 2004 15:59
Антибиотик 10х
Наистина - голям наглец е този автор.

Редактирано от - Сибила на 14/2/2004 г/ 16:01:03

14 Февруари 2004 16:18
Господинът от интервюто определно ми хареса. Само не разбрах какво има предвид под "дървен език". Ако трябва да говорим за Симеон, то проблемът според мен е изцяло...педагогически. Симеон има проблеми в мисленето си, да, но този проблем беше известен на всичките ни избиратели още в 2001. Погледнете биографията му - коя царска особа си е позволила да остане без висше образование, а във военното дело - само с една година сержантско училище сред съученици с по 3-4 години по-малки от него? Всеки може да има...педагогически проблеми, но не всеки става министър председател въпреки това, нали?
*
Относно нашите студенти. Господинът пак е прав. Българската образователна система бълваше хуманитарни кадри, които можеха да правят великолепен критически анализ на автори, но бяха неспосбни да сътворят елментарно есе със свои размишления. Моят курс, философия, завърши без нито веднъж някой да ни обясни как се пише статия и да поиска от нас да сме елементарно грамотни при оформяне на научна публикация. Всеки, който пишеше дисертации тогава, се учеше на свой гръб. Това беше слабост на тоталитарното образование като цяло - от хората не се искаше собственото критично мислене, а преповтарянето на чуждото такова.
14 Февруари 2004 16:40
Горския е дебил!Степента му на дебилност е такава, че не го прави наказателн
о неотговорен.Това е важно, защото скоро адвокатите му ще се опитат да го
защитят с тузата, че е невменяем Внук и син на престъпници, той не може да бъде друг, само, че за разлика от тях е и дебилен.Нека ибрикчиите му, които се
опитват да го защитават да ни обяяснят защо лично Сталин нарежда да бъде
изведен жив и здрав от България.нека да обяснят, защо тати му умря скоропос
тижно? нека си припомнят защо дядо му оттъва кожата и избяга от България?
защо мислите, че само лица като Доган могат да бъдат вербовани и да доносни
чат.Долнопробници като Симеон-горския са позор за България.Фесовете потриват доволно ръце, като гледат как лица като горския обсебват властта
защото , макар и нискочели, разбират, че техния шанс е в такива като него.Нека
да не бързат с радостта си, който се смее последен най-добре се смее.
14 Февруари 2004 17:31
Нов български университет-боже какво недомислие!
14 Февруари 2004 20:01
Антибиотик


Аз също си зададох въпроса (но не ми се коментираше), тоя самомнителен българист, ако беше изгонен на 9-годишна възраст от БГ, що за български език щеше да ни демонстрира.

Съдейки по българите емигранти, доброволно напуснали България и които в мнозинството си преди да научат английски или друг чужд език сварват да забравят българския само за две до пет години, съдейки по останалите в България патриоти какъв варваризиран претъпкан с англицизми колониален български говорят, при това със самомнението на "чисти" "българи" и безспорни патриоти, наистина не знам какво да мисля, за това учило, но недоучило нашенско недоразумение!

Но както писах по-долу!
Сляпото като прогледа ще ти избоде очите.

Прочее да се пазим от прогледалите!
14 Февруари 2004 20:08
Че какво му е на момчето? След като се е "осеферило", взело та се "освестило" Това е да се имаш за майстор на българския език, за разлика от Антон Дончев с "еднодневните си богомилски романи"... Но това е младостта - "гола, нахална и млада"
14 Февруари 2004 20:18
Тим, мисълта ти е политически некоректна и като цяло невярна и обидна за част от форума :
Съдейки по българите емигранти, доброволно напуснали България и които в мнозинството си преди да научат английски или друг чужд език сварват да забравят българския само за две до пет години,

*
Емигрантите в този форум не само не са забравили българския, но пишат удивително добре, умно, без ругатни и рационално.
14 Февруари 2004 20:31
Пишат даже с архаичен български език. Който не владее добре майчиния си език, не научава добре и чуждия.
14 Февруари 2004 21:03
Изключително повърхностно момче с известна ловкост на псевдоинтелигент-манипулатор. Доста посредствен поет...Щом и такива взехте да "интервюирате", аз пък няма повече да ви чета интервютата.
14 Февруари 2004 22:26
А не мислите ли, че Симеон Кобургготски е бил изгонен от "червената Власт" в България през 1947 г. по същите причини, по които бе изгонен от "синята Власт" в България М. Чорни?! Т.е., поради това, че е "представлявал ЗАПЛАХА за националната сигурност на РЕПУБЛИКА България"?!? И , разбира се, в пакет с "БЕЗ право на обжалване" !!!
14 Февруари 2004 23:02
Преди доста време мернах интервю на Симеон, дадено на английски. Доста богат речник и съвсем овладяна фраза. Не казвам - корифей, просто борави с езика както добре образован българин с българския. И не коментирам съдържанието, само формата. А доколкото знам, английският даже не му е първия чужд език. Проблемът му с българския се държи на простия факт, че е напуснал България на 9 години, точно когато започват да се оформят отвлечените понятия. Тези понятия е усвоил вече в чужда езикова обвивка. Затова постоянно се напъва да каже нещо, за което не намира думи. Смешно е, че ни се падна такъв премиер, но ако мислеше, както говори на български, щеше да е направо страшно.
15 Февруари 2004 04:49
ТОЛКОВА ЛУ СА ВИ ЗЛЕ ПЪРВОКУРСНИЦИТЕ БЕ,
ЕМАТИ!
15 Февруари 2004 05:08
Eftimov e "nikoi"!Negovoto obrazovanie i inteligentnost sa ochevidno niski!
Kulturata i obnoskite mu sa na huligan a ne na prepodavatel!
Zaglavieto na predylgata statia go predstavia kato niakakav avtoritet!....Smiah i plach!
Redakciata na "SEGA" se izlaga kato publikuva interviu s takava dolnoprobna lichnost!
15 Февруари 2004 05:44
Бре, Караджа, бре, как пък не се умори да ги ръсеш тези дивотии, бре.Ясно е, че си простичък, но защо трябва да си и толкова упорит?Я се скрий някъде, бе Страхиле, допотопно такова.
15 Февруари 2004 13:01
Независимо кой какво смята във форума, лицето "Ефтимов" добре постига своята цел - да бъде забелязан. Някои "плюейки" постигат повече отколкото други "лижейки". Господ здраве да му дава след като не го е дарил с друго
15 Февруари 2004 15:03
...chakam samo da vidia koga na Gorskia ste mu pisne i ste vi izgoni vsichki ot gorata...
15 Февруари 2004 17:07
Чудя се само това там долу под статията какво е?
Да, да...онова гдето изглежда като обложка на компакт диск и на него има снимка на разградлията седнал пред дървена маса, подпрял брадичка като велик мислител и всичкото това допълнено с оргомна автоматична писалка. Като черешка на малеби отгоре пък се и гизди пременен в "артистичен шрифт" и следния текст: YORDAN EFTIMOV WRITER
Брех, брех, брех...следният път като пратя няк'во мат'рялче до "СЕГА" ще си изпидепсам няколко подобни такива "нео-екслибриси". Моля ви, колеги, да споделите коя би била най-удачната:
1. Снимка пред камина с чаша бренди, пура и небрежно разтворен том на Фокнър пред мен с надпис: ГРАЦИАН КОЛЕВ ПИСАТЕЛ-ЛЮБИТЕЛ (В ролята на символа-писалка: ПАЧЕ ПЕРО )
2. Седнал пред пиано ( с китара в ръка) и ужким неволно разгърнал щим с партитурата на най-новата си симфония с надпис: ГРАЦИАН КОЛЕВ КОМПОЗИТОР-ЛЮБИТЕЛ.(В ролята на символа писалка: КЛЮЧА СОЛ )
3. Сниман по "Спидо" ( "глътнал" колкото е възможно най-удачно корема си) и издул бицепси ) пред креват постлан с покривало тип "тигрова кожа" и надпис: ГРАЦИАН КОЛЕВ ЕБАЧ-ЛЮБИТЕЛ.( В ролята на символа писалка: СЪРЦЕ ПРОБОДЕНО СЪС СТРЕЛА)
4. Сниман с жилетка, лула, обут в домашни плъстени чехли. Небрежно подпрял се на бюро, гледайки над смъкнати до половината на носа очила (с том на Хегел в ръка). Надпис: ГРАЦИАН КОЛЕВ: ДОКТОР ПО ДЪРВЕНА ФИЛОСОФИЯ.( В ролята на символа-писалка - дайте предложение, нищо не ми идва на акъла)
5. Сниман обут в подпетени обувки, облечен в долнище от анцуг, ти-шърт с надпис: "Two beers, or not two beers" Sheaksbeer, обръщащ сочни кебапчета на барбекюто в двора. Надпис: ГРАЦИАН КОЛЕВ: ГУРМАН-ЛЮБИТЕЛ ( В ролята на символа-писалка: Щипки за скара)
6. Сниман с дъщеря си и надпис: ГРАЦИАН КОЛЕВ - ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА КАЧЕСТВЕННИ ДЕЦА. ( без символ )
Тъй де, в края на краищата рекламата си е майка на продажбата.


15 Февруари 2004 17:18
по точка 4 мое и по пестеливо да минеш: снимай се с некой кютук и смени надписо: ГРАЦИАН КОЛЕВ (ОТЛЕВО). символ мое и да нема
15 Февруари 2004 17:26
Прати некоя снимка по и-мейло и че го направим колажо!
15 Февруари 2004 17:49
Хааааааааааааааааахахахаха
по т.4 в същност мое и да не е кютук, а най-обикновена точилка - символ - бития не е таковал, ама е дървар.
15 Февруари 2004 17:55
Точилка ли? Ами...добре...прати и ти една снимка тогава. Нема с'а да дискриминираме.
16 Февруари 2004 09:15
Na toz dali mu treperiat rutzete (ot chekii) kato pishe stihove?
16 Февруари 2004 09:36
Нищо чудно, че съвременната българска поезия намирисва - с такива пишман поети и филолози, които си въобразяват, че знаят всичко...
16 Февруари 2004 09:40
Ех тези ентусиасти в НБУ
Какви чудеса творят с толкова бедни ресурси - като ресурсите този "АВтор"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД